Probablement estàs d’acord que els objectius de l’ensenyament de les matemàtiques s’han transformat per complet. Ja no n’hi ha prou amb recordar i comprendre: els nous temps demanden, abans de res, la capacitat de pensar i innovar. Així doncs, per aconseguir els objectius no n’hi ha prou amb introduir petits canvis metodològics, sinó que hem de començar per la base: replantejar-nos els objectius d’ensenyament que tenim, és a dir, allò que volem aconseguir i pensar una metodologia per als alumnes del segle XXI.
Matemàtiques per a la vida
Amb freqüència i amb la idea de millorar l’aprenentatge dels alumnes, introduïm canvis metodològics que hem vist que funcionen en altres contextos. La idea no és errònia, però per a assegurar-nos que aquests canvis també tindran un efecte positiu en el nostre context hem d’assegurar-nos que també els nostres objectius han canviat.
Quan diem canviar els objectius diem, per exemple, no aplicar la metodologia lúdica simplement perquè els alumnes es diverteixin més, sinó fer-ho vetllant perquè aquests jocs a més els permetin accedir a processos de pensament d’ordre superior (com ens va explicar Eduardo Sáenz de Cabezón en aquest article). No es tracta de continuar treballant el mateix (per exemple, la insistència a practicar els algorismes) amb diferent vestit (a través de jocs), sinó de repensar allò que volem treballar, que no és una altra cosa que la comprensió profunda dels logaritmes a través de l’experimentació i la deducció.
Doncs bé, amb aquesta explicació el que estàs esperant és un camí alternatiu per a arribar a aquests mateixos objectius, però EMAT no és això: EMAT neix i es planteja per aconseguir altres objectius. És un programa focalitzat a aconseguir altres habilitats i aprenentatges en els nostres alumnes. El que diem, matemàtiques per a la vida.
Quina transformació planteja EMAT?
- Que els alumnes arribin a uns objectius profunds: volem que coneguin, però que també comprenguin, apliquin, analitzin, avaluïn o creïn.
- Que generin hipòtesi, de resoldre situacions i aplicar el que han conegut en situacions que ni s’havien plantejat.
- Com el temps és el mateix, necessitem buscar estratègies que ens permetin desenvolupar el pensament superior.
Què fem si no tenim més temps per desenvolupar-ho?
A través de la deducció, del treball amb nivells de pensament superiors (descobreix com apliquem la taxonomia de Bloom fent clic en la imatge que trobaràs una mica més a baix), pensant més que cadascun resolgui seguint les seves estratègies i en general, deixant enrere la idea de posar tant d’èmfasi i dedicar tant de temps a la mecanització de l’operatòria. Amb això aconseguim dedicar-nos en ple a processos de pensament més elevat, obrint finestres de coneixement en nivells superiors, evitant algorismes i mecanització. Descarrega la guia (està en castellàm però et serà igualment útil) i descobreix com apliquem la taxonomia de Bloom a EMAT!
Vols saber més sobre EMAT? Si vols, podem trucar-te en qualsevol moment i explicar-te com podem ajudar-te. Fes clic aquí i ens posarem en contacte amb tu!