superlletres archivos • tekman education Revoluciona l'educació, multiplica l'aprenentatge Thu, 22 Feb 2024 09:21:33 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.5 Proves PISA: estratègies d’ensenyament competencial per millorar la comprensió lectora https://www.tekmaneducation.com/ca/pisa-estrategies-comprensio-lectora/ https://www.tekmaneducation.com/ca/pisa-estrategies-comprensio-lectora/#respond Thu, 22 Feb 2024 09:21:31 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=75362

El resultat de les proves internacionals PISA és un dels temes del moment. El baix rendiment dels alumnes en matemàtiques i comprensió lectora és una crida d’atenció per a tot el sector educatiu, però des de tekman Education defensem que també és una oportunitat per reflexionar i millorar.

Recentment, vam publicar l’article Proves PISA: com ensenyar i practicar matemàtiques per millorar resultats, en el qual repassem com estan dissenyats els exàmens de PISA i com preparar els alumnes per a aquest tipus d’avaluació de model competencial en matemàtiques. Les competències estan en el centre de tot, ja que l’objectiu principal d’aquest enfocament és formar els alumnes perquè siguin persones competents, capaces d’aplicar els seus coneixements per resoldre els problemes del dia a dia.

Avui, ens centrem en la competència lectora per oferir estratègies d’ensenyament competencial, acompanyant els alumnes al llarg de totes les etapes perquè en secundària obtinguin un bon nivell i desenvolupin el gust per la lectura.

A PISA, es defineix la competència lectora com “la comprensió, l’ús, l’avaluació, la reflexió i el compromís amb els textos amb la finalitat d’assolir objectius propis, desenvolupar el coneixement i el potencial personal i participar en la societat”.

Què han de dominar els alumnes per obtenir bons resultats en la prova de llengua de PISA?

L’OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics), l’organisme encarregat de les proves PISA, dissenya els exàmens amb preguntes competencials, en les quals els alumnes han de reflexionar i aplicar estratègies i coneixements per resoldre els problemes i preguntes plantejades. Aquest plantejament, que pot entendre’s més fàcilment aplicat a les matemàtiques, també és clau en les proves de competència lectora. En aquest cas, PISA valora el rendiment dels alumnes en funció dels processos cognitius emprats, els formats de text i les situacions o contextos plantejats en les preguntes.

Segons PISA, perquè un alumne sigui competent en lectura, ha de dominar els següents processos:

  1. Localitzar informació: buscar, seleccionar i accedir a informació rellevant.
  2. Comprendre: identificar el significat dels textos, integrar la informació i generar inferències.
  3. Avaluar i reflexionar: avaluar la qualitat i la credibilitat de la informació, reflexionar sobre el contingut i la forma del text i detectar i gestionar conflictes.

A més, han de saber aplicar-los tant en textos continus, que proporcionen informació de forma lineal, com en textos no continus, per als quals s’han d’aplicar estratègies de lectura no lineal, necessària en gràfics o taules.

Nivells de rendiment de l’Informe PISA

En les proves PISA 2022 es van aplicar els mateixos criteris que en l’edició PISA 2018, que estableixen 7 nivells de rendiment dels processos de competència lectora, des dels coneixements més bàsics fins als més complexos:

  • Nivell 1b. Localitzar una peça específica d’informació en un text curt i sintàcticament senzill, context i una tipologia familiar, connexions simples.
  • Nivell 1a. Localitzar més d’una peça independent d’informació, reconèixer el tema principal i el propòsit de l’autor sobre un tema familiar, connexió entre informació del text i coneixement comú. Poca informació conflictiva.
  • Nivell 2. Localitzar diverses peces d’informació, reconèixer la idea principal, entendre relacions, construir significats sense informació destacada, comparar, contrastar i reflexionar respecte a coneixements externs i experiències personals.
  • Nivell 3. Localitzar i reconèixer relacions entre peces, identificar idea principal, comprendre una relació o construir un significat, molts factors en comparació, contrast i categorització, informació conflictiva i sense destacar. Connexions, comparacions i reflexions per a una comprensió detallada i relacionada amb coneixements familiars.
  • Nivell 4. Localitzar i organitzar diversos conjunts d’informació incrustada, interpretar el significat de matisos del llenguatge, comprensió i aplicació de categories en contextos no familiars. Fer servir coneixement formal o públic per formular hipòtesis o avaluar críticament. Comprensió de textos llargs o complexos.
  • Nivell 5. Localitzar i organitzar diversos conjunts d’informació molt incrustada, inferir en la informació rellevant. Avaluació crítica i formulació d’hipòtesis basades en coneixement específic i context no familiar. Conceptes enfrontats i inesperats.
  • Nivell 6. Múltiples inferències, comparacions i contrastos precisos. Comprensió plena i detallada de diversos textos i integrar informació. Informació conflictiva i rellevant, contextos no familiars. Formular hipòtesis i avaluació crítica en textos complexos, amb diversos criteris i perspectives, interpretacions sofisticades i desenvolupades. Anàlisis precises i atenció a detalls desapercebuts.

Com ensenyar llengua per formar alumnes competents

Sabem que la forma d’avaluar condiciona la forma d’ensenyar, i en aquest cas hem deixat molt clar que el model es construeix partint de les competències. Per tant, l’ensenyament també ha de ser competencial.

A PISA s’avalua la fluïdesa i l’eficiència de la lectura, però també la motivació, les pràctiques de lectura i el coneixement d’estratègies de lectura dels alumnes. Així doncs, no es tracta únicament de comprensió lectora, també dels processos que els alumnes han d’aplicar en diversitat de textos, contextos i formats. Parlem d’un ensenyament competencial de la llengua i la literatura des d’un enfocament comunicatiu, i no únicament gramatical.

Per ajudar els nostres alumnes a assolir un nivell alt de competència lectora necessitem aplicar aquest enfocament des de les primeres etapes educatives. La formació comença en Educació Infantil, es construeix i consolida en primària i es desenvolupa en secundària.

Aquí van algunes orientacions perquè les teves activitats d’ensenyament de la llengua compleixin aquests requisits:

  • Ensenya mitjançant projectes que permetin un aprenentatge autèntic i contextualitzat, amb textos aplicats de diverses tipologies i un desenvolupament profund de la comprensió lectora, fomentant la reflexió i el raonament mitjançant la lectura crítica.
  • Treballa els textos multimodals, aquells que combinen dos o més sistemes semiòtics per representar i crear significat: text amb imatges, sons o vídeos, com els còmics, per exemple.
  • Dissenyar proves d’avaluació competencial que incloguin un context i requereixin que els alumnes apliquin diverses habilitats i estratègies, amb l’objectiu de respondre a una pregunta complexa o resoldre un problema que podrien trobar-se en la vida real.

Així treballem la competència lectora a Ludilletres i Superlletres

A tekman Education disposem de dos programes educatius de llengua: Ludilletres, per a infantil i primer cicle de primària, i Superlletres per a segon i tercer cicle de primària. Aquests dos programes germans asseguren la continuïtat metodològica entre les dues etapes i converteixen el pas d’infantil a primària en una transició natural i còmoda per als alumnes en aquest moment crucial.

Tant Ludilletres com Superlletres tenen un enfocament holístic que integra la lectura, l’escriptura, l’expressió oral i l’escolta, fomentant una comprensió profunda i complexa del llenguatge. A més, tots dos integren el català i el castellà i treballen amb projectes d’aprenentatge contextualitzats, que preparen els alumnes per a diferents situacions de la vida quotidiana. 

Desenvolupar el gust per la lectura i millorar la comprensió lectora

La comprensió lectora i el gust per la lectura són dos dels punts forts dels nostres programes de llengua. Per assegurar aquests dos pilars, integrem el pla lector en els programes i dissenyem eines específiques per treballar la comprensió lectora.

T’oferim alguns materials i guies per aplicar estratègies que motivin als teus alumnes i enriqueixin les teves classes:

  • A la guia El diari lector: un company de viatge literari expliquem com integrar el pla lector en el treball per projectes, dissenyant projectes basats en llibres i activitats que motivin a la lectura: Descarrega la guia
  • En aquest article trobaràs més consells i estratègies: El pla lector integrat: la millor eina per fomentar el plaer per la lectura
  • A la guia Com ajudar els teus alumnes a comprendre el que llegeixen compartim estratègies de comprensió lectora, parlem de lectura estratègica i compartim organitzadors gràfics que pots aplicar a les teves classes de llengua: Descarrega la guia

T’interessa saber més sobre com treballem la competència lectora?

Vols que t’ajudem a millorar la comprensió lectora dels teus alumnes?


]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/pisa-estrategies-comprensio-lectora/feed/ 0
Primària: activitats de llengües i literatura i recomanacions per a l’estiu https://www.tekmaneducation.com/ca/primaria-activitats-de-llengues-i-literatura-per-a-lestiu/ https://www.tekmaneducation.com/ca/primaria-activitats-de-llengues-i-literatura-per-a-lestiu/#respond Thu, 06 Jul 2023 12:25:22 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=70361 Primer… què hem de tenir en compte? En quin punt ens trobem? Informació útil per a les famílies!

Pel que fa a l’aprenentatge de la llengua i la literatura a primària, els teus fills es troben en una etapa on s’enfoquen en l’adquisició d’habilitats bàsiques de lectura, escriptura, gramàtica i comprensió oral. Durant aquesta etapa, es busca que els nens desenvolupin competències lingüístiques fonamentals, com la fluïdesa en la lectura, l’escriptura correcta i comprensible i la comprensió de textos tant literaris com informatius. També es promou el foment de la creativitat, el plaer per la lectura i la capacitat d’anàlisi crítica dels textos. Els objectius principals que es persegueixen són fixar les bases per a una comunicació efectiva, estimular el pensament crític i despertar l’interès dels nens en la literatura i l’expressió escrita.

D’altra banda, està demostrat que l’aprenentatge basat en el joc fomenta l’aprenentatge dels continguts. Si garantim la diversió, l’experimentació i la motivació durant el procés d’aprenentatge, aconseguirem que els nens aprenguin de forma significativa i duradora perquè connecten aquest aprenentatge amb les seves emocions.

Activitats i recomanacions

Us proposem una sèrie de recomanacions i activitats fàcils de realitzar a casa, perquè els teus fills no perdin la motivació i segueixin aprenent durant l’estiu allò que han treballat durant el curs. Els seus aprenentatges se centren en la comprensió i la producció oral i escrita, així com en l’educació literària. Teniu en compte que són propostes, així que podeu adaptar-les i inventar variacions segons el ritme de cada nen i els recursos que tingueu a mà.

1r i 2n de primària

3r i 4t de primària

5è i 6è de primària

Altres recomanacions generals

D’altra banda, us compartim aquesta sèrie de recomanacions per multiplicar l’aprenentatge i la diversió aquestes vacances. Preneu nota!

Aprofiteu els contextos quotidians

Impliqueu els vostres fills en tasques on l’ús de les habilitats lingüístiques sigui fonamental i formi part de la quotidianeitat. Per exemple, ajudar a preparar l’itinerari de les vacances, fomentar que es llencin a crear un àlbum escrit i amb dibuixos de les receptes que hagueu preparat plegats, etc. Aprofiteu totes les oportunitats possibles per reforçar les seves destreses amb la llengua oral i escrita!

Jugueu a jocs de taula

Els jocs de taula són sempre una bona elecció, però, a més, existeix una gran varietat de jocs d’aquest tipus que permeten treballar l’expressió oral i escrita i desenvolupar la creativitat. Des dels més clàssics com Scrabble Junior o Pictionary com propostes més recents: Story cubes, Palabrea, Bananagrams… hi ha una infinitat de possibilitats!

Viatgeu acompanyats de lectura

No oblideu que els millors companys de viatge són els llibres. Els beneficis de viatjar acompanyats d’un llibre són nombrosos: entretenen, estimulen el desenvolupament cognitiu i del llenguatge, fomenten la imaginació i la creativitat i proporcionen moments de calma. Sens dubte, són una manera excel·lent d’aprofitar el temps i enriquir l’experiència viatgera dels teus fills! En aquesta entrada de blog us recomanem algunes lectures estimulants per als nens.

Per a saber-ne més!

Ludilletres primària és el programa de Llengües i Literatura per a 1r i 2n de primària, que dona continuïtat al projecte d’aprenentatge de la lectura i l’escriptura de l’educació infantil. Permet passar de manera natural d’una etapa a una altra, consolidant l’escriptura i preparant l’alumnat per al canvi d’objectius que es plantejarà a partir de 3r. Per aquest motiu, Ludilletres primària comparteix amb Superlletres (el programa per a la resta de cursos de primària) la metodologia del treball per projectes. L’objectiu és proporcionar el temps per finalitzar i consolidar el desenvolupament de la lectoescriptura, respectant tots els nivells i oferint una gran varietat d’activitats manipulatives, lúdiques i contextualitzades.

L’objectiu central de Superlletres, el programa per projectes de Llengües i Literatura de 3r a 6è de primària, és ampliar els coneixements i habilitats comunicatives adquirides en els cursos anteriors, ja que així ens podem centrar en nous objectius, com garantir la comprensió lectora, el reconeixement del procés d’escriptura, el plaer per la lectura o la millora de l’expressió oral. Per mitjà d’activitats contextualitzades, motivadores i estimulants, els nens aprenen de manera significativa i desenvolupen el pensament crítica, la reflexió i el treball en equip.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/primaria-activitats-de-llengues-i-literatura-per-a-lestiu/feed/ 0
El pla lector integrat: la millor eina per fomentar el plaer per la lectura https://www.tekmaneducation.com/ca/el-pla-lector-integrat-per-fomentar-el-plaer-per-la-lectura/ https://www.tekmaneducation.com/ca/el-pla-lector-integrat-per-fomentar-el-plaer-per-la-lectura/#respond Thu, 01 Jun 2023 10:23:10 +0000 https://www.tekmaneducation.com/el-pla-lector-integrat-la-millor-eina-per-fomentar-el-plaer-per-la-lectura/ L’etapa de primària és primordial perquè els nens identifiquin el seu «jo lector» i perquè vegin la lectura com una font d’enriquiment i diversió, alhora que com un espai per a la informació i l’aprenentatge. L’exercici lector suposa tot un repte per als alumnes, ja que representa un esforç cognitiu considerable de codificació, velocitat, comprensió, interpretació… exigeix, doncs, un nivell alt d’atenció, així com el desenvolupament d’estratègies que impliquen un cert nivell d’autonomia. El disseny i implementació d’un Pla lector que reculli una planificació sistemàtica d’activitats que permetin la millora de l’eficàcia lectora i fomenti el gust per la lectura és un aspecte primordial a l’educació primària. Per això, a Superlletres integrem el Pla lector a la metodologia de treball per projectes, dissenyant projectes basats en llibres, seleccionant curosament les lectures, realitzant activitats d’animació a la lectura i moments per a la lectura lliure i per reflexionar sobre com els alumnes s’identifiquen com a lectors.

Com és el pla lector integrat de Superlletres?

Per aconseguir que els alumnes apreciïn el valor dels textos literaris i utilitzin la lectura com a font de gaudi i enriquiment personal, a més de com a font d’informació i aprenentatge, haurem de donar un pas més enllà. Per això, des de Superlletres introduïm el Pla Lector integrat a la metodologia de treball per projectes, dissenyant projectes basats en llibres. Els projectes basats en llibres són projectes que neixen i es desenvolupen sobre un llibre de lectura que els alumnes han de llegir durant tot el projecte. Això succeeix mentre es realitzen activitats relacionades amb la temàtica, la trama, els personatges i els valors d’aquests. Per aconseguir-ho, es proposen lectures de capítols dins l’aula de manera individual, en equip o lectures realitzades pel mestre en veu alta, especialment durant les primeres sessions per connectar amb el llibre.

Posteriorment, per a alguns capítols, es proposa la lectura a casa, o també es pot fer ús de les hores o moments de lectura que l’escola hagi programat. En cas que algun alumne no hagi pogut llegir el capítol a casa, s’han dissenyat activitats dins l’aula per a compartir allò llegit: d’aquesta manera, els alumnes que no hagin pogut avançar en la lectura del llibre poden seguir la trama.

D’altra banda, per a cada producte es proposa la realització d’un producte final, que sempre és de caràcter literari. El producte final és una activitat literària realista que anima a compartir l’opinió sobre el llibre i recomanar-lo. Per exemple, trobarem un esmorzar literari, una videoressenya o una fira del llibre. El producte final està pensat perquè el puguin realitzar tots els alumnes, fins i tot si es dona el cas que algun no hagi pogut finalitzar la lectura. Per finalitzar, es realitza una lectura estratègica del llibre, fent algunes parades abans, durant i després de la lectura a través del diari lector.

Per ser efectius en el propòsit de promoure el plaer per la lectura, el Pla lector no s’ha de reduir a la simple elecció d’unes lectures i a la obligatorietat de llegir-les (les famoses «lectures obligatòries»), sinó que ha d’integrar totes les estratègies pedagògiques disponibles per aconseguir que, de veritat, els alumnes apreciïn el valor dels textos literaris i utilitzin la lectura com a font de gaudi i enriquiment personal.

Com aconseguir que els alumnes desenvolupin el gust per la lectura?

Coneixent el desafiament cognitiu que suposa per als alumnes l’acte de llegir, a tekman dissenyem i seqüenciem activitats pensades per al desenvolupament de totes les microhabilitats i estratègies que aconseguiran que els teus alumnes siguin lectors competents. Tot i així, s’ha de tenir en compte que cap de les activitats de lectura que dissenyem funcionarà si no aconseguim que els nostres alumnes sentin passió per la lectura: hem de conseguir que, per a l’alumne, valgui la pena realitzar l’esforç que implica llegir i comprendre el que llegeix. Si vols estar al dia sobre comprensió lectora, segur que t’interessa el nostre darrer webinar amb Juan Cruz Ripoll.

Com aconseguim que els nens s’entusiasmin amb la lectura? A través d’una proposta d’activitats contextualitzades, amb temàtiques atraients, que inclouen en els seus relats fantasia i humor. Així doncs, el desenvolupament de l’amor per la lectura i l’ensenyament de la literatura s’ha de basar en el plaer, en el gust personal i en el descobriment d’allò que ens fa lectors.

Estratègies per fomentar el plaer per la lectura

El pla lector integrat de Superlletres inclou en els seus projectes diverses estratègies per desenvolupar el gust per la lectura, totes elles incorporades de forma natural en el dia a dia de l’aprenentatge per projectes. Aquestes són les activitats o moments específics que hem dissenyat:

Diversitat de textos per poder connectar amb la gran diversitat d’alumnes

Creiem en el plaer per la literatura, i per això promovem textos que fomentin la llibertat lectora. Els textos del nostre programa posseeixen diverses capes de lectura i això permet a l’alumnat desenvolupar la seva capacitat interpretativa, llegir entre línies, fer preguntes sobre el llibre i fer-se preguntes sobre el que estan llegint. D’aquesta manera, a través de textos imaginatius, humorístics i contextualitzats en el projecte, podem arribar als diferents tipus de lectors que trobarem dins l’aula, per així aconseguir crear nous lectors.

Per oferir una mostra de la diversitat de propostes que treballem, ens agradaria destacar la introducció en els projectes de textos multimodals com infografies, cançons, textos teatrals, projectes de còmic, poesia o fins i tot novel·la gràfica. Incloem activitats amb àudio, que són una eina molt beneficiosa per treballar la comprensió lectora a través de l’escolta i de diferents interlocutors i, per tant, amb diferents ritmes, velocitats i entonació a l’hora de parlar. Aquests són només alguns exemples concrets d’alguns projectes, però a cada un dels projectes de Superlletres es treballen textos molt diversos i amb diferents capes de lectura.

Activitats d’animació a la lectura

Durant el curs s’han d’introduir diferents dinàmiques que apropin la lectura a l’alumnat, especialment per aquells alumnes que mostren un major rebuig. Per exemple, combinar la lectura per part del docent amb la dramatització, els jocs de mímica o lectures locutades. Amb Superlletres, a més de tot això, introduïm eines com la maleta de personatges o fins i tot vídeos amb un missatge de l’escriptor/a del llibre on presenta la seva obra i llança un repte als nostres alumnes, com en el cas del projecte de 3r de primària L’enginyosa Mardi Mak.

Moments de lectura lliure

Per fomentar el gust per la lectura dels nens és fonamental oferir espai de calma i llibertat per descobrir i mantenir actives la seva curiositat i les seves ganes d’aprendre: aquests són els vertaders motors del plaer literari. A l’espai Biblos de Superlletres, juntament amb altres moments de lectura dins l’aula, es respon a aquest objectiu.

Situacions de lectura dirigida

Anomenem lectura dirigida a aquells moments en els quals es proposa als alumnes activitats on la lectura és una de les tasques principals, tant si és el docent qui llegeix com si es llegeix en parelles, com si llegeixen per cercar informació o simplement per jugar.

Lectura compartida de llibres de literatura infantil

Aquesta tècnica de lectura fomenta la participació activa de tota la classe al voltant d’una mateixa obra, alhora que es promou la participació, la col·laboració o la interacció per desgranar les propietats del text. Amb Superlletres portem a terme aquesta dinàmica d’una forma molt especial: dissenyem projectes d’aprenentatge basats en un llibre. D’aquesta manera, el pla lector integrat connecta plenament amb els alumnes.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/el-pla-lector-integrat-per-fomentar-el-plaer-per-la-lectura/feed/ 0