lectoescritura archivos • tekman education Revoluciona l'educació, multiplica l'aprenentatge Mon, 26 Feb 2024 09:16:48 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.5 Claus de la prevenció de dificultats en la lectoescriptura durant l’etapa infantil https://www.tekmaneducation.com/ca/prevencio-dificultats-lectoescriptura-etapa-infantil/ https://www.tekmaneducation.com/ca/prevencio-dificultats-lectoescriptura-etapa-infantil/#respond Wed, 10 May 2023 14:44:26 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=69694 Durant l’etapa infantil és fonamental que els alumnes desenvolupin les capacitats que, posteriorment, a l’etapa de primària, els permetran ser competents en lectura i escriptura. És un període igualment fecund com crític per assegurar els ciments d’habilitats cognitives, socials i socioemocionals. Mulas i Hernández (2004) accentuen la importància de la prevenció de dificultats d’aprenentatge en els alumnes de l’etapa infantil, ja que:

«L’enorme plasticitat del seu sistema nerviós central implica que el seu cervell es torni més vulnerable a situacions de risc, que puguin retardar el seu sistema maduratiu i, com a conseqüència, es produeixin deficiències transitòries o permanents.»

A tekman som conscients de la transcendència d’aquesta etapa, i hem apostat per crear activitats i materials que facilitin als mestres treballar des d’un enfocament preventiu, per evitar que es produeixin problemes en l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura.

Per què és important treballar la prevenció de dificultats en la lectoescriptura?

Tots sabem que el desenvolupament de la lectoescriptura és la base d’un aprenentatge molt més ampli. Els nens que desenvolupen habilitats sòlides en l’escriptura i la lectura des d’una edat primerenca tenen uns ciments ferms per adquirir coneixements en altres àrees. Si els alumnes no tenen aquest desenvolupament consolidat al voltant de 2n de primària tindran dificultats en el seu desenvolupament tant acadèmic com emocional, ja que la seva autonomia i la confiança en si mateixos es veuran afectades.

Si detectem dificultats d’aprenentatge en la lectura i escriptura a segon cicle d’educació primària, segurament ens enfrontarem a un problema molt complex que requerirà molt més temps d’intervenció.

Per això és molt important treballar de manera preventiva. Així, haurem de tenir molt clar quin és el procés d’aprenentatge de la lectoescriptura per a cada edat. Per a cada curs, haurem de ser capaços de treballar els aspectes predictors d’una bona comprensió lectora, així com les habilitats d’escriptura necessàries per superar amb èxit aquest procés complex que inclou tot infantil i part de primària i que se seguirà perfeccionant durant tota la vida.

Quines són les dificultats més comunes en el desenvolupament de la lectoescriptura?

Aprendre a llegir i escriure és un procés complex, que requereix el desenvolupament i la pràctica sostinguda d’habilitats visuals, auditives i grafomotrius de manera sistematitzada i sostinguda en el temps, ja que s’inicia a infantil i no finalitza, aproximadament, fins als 8 anys. Per aconseguir que els alumnes desenvolupin les competències de lectura i escriptura a 2n de primària s’ha d’assegurar el desenvolupament dels codis comunicatius: consciència fonològica, consciència ortogràfica, consciència de les paraules, consciència sintàctica, descodificació ràpida, comprensió verbal i consciència pragmàtica (Isabel Solé, 2012).

Així doncs, moltes de les dificultats de comprensió lectora, per exemple, tenen el seu origen a infantil, en el baix nivell de desenvolupament lingüístic des de l’oralitat, de la consciència fonològica o del coneixement de les lletres. Durant el desenvolupament d’aquests aspectes hi trobem moltes dificultats relacionades amb la maduració en capacitats com la memòria de treball, la discriminació visual o la psicomotricitat.

Si volem prevenir les dificultats en aquestes capacitats, haurem de treballar aspectes com la motricitat fina, les pràxies bucofonadores, la coordinació oculomanual, els moviments sacàdics dels ulls, de seguiment i fixació i la lateralitat, entre d’altres.

Com treballar la prevenció de dificultats en la lectoescriptura

La nostra postura des de tekman és molt clara: amb Ludilletres, el nostre programa per aprendre a llegir i a escriure a infantil i a primer cicle de primària, introduïm una gran quantitat de recursos que evitin l’aparició de dificultats en l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura. L’objectiu és proporcionar activitats de prevenció per reduir possibles dificultats i ajudar a una correcta adquisició del llenguatge escrit.

Una de les premisses principals de les activitats de prevenció de dificultats és que treballen capacitats específiques que condicionen les habilitats lingüístiques. Un altre aspecte important és plantejar-les des d’una vessant lúdica i motivadora, com una activitat més dins el procés d’aprenentatge. A més, és important que el mestre acompanyi de prop el desenvolupament de l’activitat, per identificar els alumnes amb dificultats: per això es poden plantejar com un espai de treball supervisat pel mestre. Per últim, no s’ha de témer a la repetició sistematitzada d’aquestes activitats al llarg de les setmanes, ja que és a través de la pràctica que els alumnes convertiran la seva capacitat en habilitat.

Aquestes són algunes de les activitats que proposem a Ludilletres per treballar la prevenció de dificultats:

  • Per a 3 anys: per prevenir dificultats bucofonadores proposem exercicis com bufar una espelma, perquè els nens siguin conscients de l’aparell fonador i articulatori. A més, per treballar la motricitat fina plantegem accions com esquinçar paper, tauletes per cosir, etc.
  • Per a 4 anys: prevenim dificultats oculomanuals i dificultats de moviments sacàdics, de seguiment i de fixació. Això es pot treballar a través d’activitats com Estrella numerada, on els alumnes han de dirigir la seva mirada al nombre que s’indiqui de l’estrella, tractant de ser precisos i ràpids. També poden seguir el recorregut d’una lletra, llançar una bola a un punt específic, etc.
  • Per a 5 anys: evitem l’aparició de dificultats de lateralitat, que es comença a definir entre els tres i cinc anys. Els infants amb una lateralització ben definida tenen una bona organització psicomotora, fet que els permet executar algunes tasques d’aprenentatge amb major facilitat, com coordinar el moviment de la mà amb la mirada per escriure i comprendre conceptes espacials.

Aquestes activitats es dissenyen seguint les característiques exposades anteriorment i es plantegen en diferents moments de la sessió.

En suma, resulta fonamental prendre consciència de la mal·leabilitat cognitiva dels nens durant l’etapa infantil i de la varietat de ritmes d’aprenentatge dins l’aula, per poder prevenir amb eficàcia l’aparició de dificultats en l’aprenentatge de la lectoescriptura. Amb Ludilletres es respecta el procés natural d’adquisició de la lectura i l’escriptura, atenent la diversitat dins l’aula i proposant una gran varietat d’activitats i recursos que asseguren el correcte desenvolupament d’habilitats escrites i lectores.


Isabel Solé (2012). Competencia lectora y aprendizaje. Revista Iberoamericana De Educación, 59.

Fernando Mulas & Sara Hernández (2004). Bases neurobiológicas de la atención temprana. A Manual de atención temprana. Edicions Pirámide

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/prevencio-dificultats-lectoescriptura-etapa-infantil/feed/ 0
Com treballo Ludilletres (infantil o primària) des de casa? https://www.tekmaneducation.com/ca/ludi-des-de-casa/ https://www.tekmaneducation.com/ca/ludi-des-de-casa/#respond Tue, 17 Mar 2020 10:48:41 +0000 http://www.tekmaneducation.com/blog/2020/03/17/trabajar-ludiletras-desde-casa/ Com sabràs, ens tocarà passar-nos uns quants dies a casa per culpa del famós coronavirus. Primer de tot, volem animar-te davant aquesta situació que ens està tocant viure i que no és gens fàcil. Molta força!

Nosaltres, farem tot el que sigui a les nostres mans perquè aquesta situació t’afecti el menys possible, i, com és normal, t’estaràs preguntant què pots fer per a continuar treballant amb Ludilletres, des de casa.

Amb la finalitat d’oferir-te solucions, a continuació et facilitarem una sèrie de recursos perquè puguis practicar, repassar i continuar treballant amb els teus alumnes de Ludilletres, des de casa.

Recursos per treballar Ludilletres (infantil) des de casa

Fes clic aquí i descarrega 'Ludi des de casa'
 

  • Cançons
  • Endevinalles: compartim material per a continuar treballant els recursos lingüístics.
  • Traç i escriptura: per a repassar els traços de les lletres, tenint en compte el punt d’inici i la direccionalitat.
  • Tens disponible la nostra aplicació mòbil de Ludi per a Android aquí, i per a Apple, en aquest altre enllaç.

A continuació us proposem una sèrie d’activitats manipulatives i vivencials per a practicar l’escriptura, conscienciació fonològica i discriminació visual per a treballar amb 3, 4 i 5 anys:

 

3 anys

 

Escriptura: 

  • Que escriguin el seu nom tots els dies.
  • Confecciona el teu nom: podeu imprimir amb lletra tekman school en majúscula, retallar cada lletra del nom i confeccionar-lo.
  • Activitats manipulatives: realització de la grafia de les lletres amb plastilina, farina, sorra, etc. Pots utilitzar el Traçalletres 4 en minúscula.

 

Conscienciació fonològica:

  • La caixa viatgera: La caixa de la i i de la o. Buscar objectes de casa que continguin la lletra i o o.
  • Buscar noms de familiars, amics i mascotes contenen la i o l’o.

 

Discriminació visual:

 

  • Buscar les lletres que contenen el nom de l’alumne a Traçalletres.

 

4 anys

 

Escriptura:

  • Escriptura del nom i la data tots els dies.
  • Escriptura del nom d’algun familiar.
  • Confecciona el teu nom. Imprimir amb lletra tekman school en majúscula, retallar cada lletra del nom i confeccionar-lo.
  • Realització de la grafia de les vocals amb plastilina, farina, sorra, etc. Pots utilitzar el Traçalletres en minúscula.
  • Tallar amb tisores: pots utilitzar revistes, fulls reciclables, paper de diari, etc.

Conscienciació fonològica:

  • La caixa viatgera: La caixa de la i, u , a, e i la o. .Buscar objectes de casa que continguin la lletra i o u.
  • Buscar quins noms de familiars, amics i mascotes contenen la i, l’o, l’a, l’e i l’o.

Discriminació visual:

  • Buscar les lletres que contenen el nom de l’alumne a Traçalletres.

 

5 anys

 

Escriptura:

  • Escriptura del nom en minúscula i la data tots els dies.
  • Escriptura del nom d’algun familiar en minúscula.
  • Realització de la grafia de les lletres amb plastilina, farina, sorra, pintura, etc.
  • Escriu frases o paraules sobre el que vulguis. Podem demanar al nen que faci un dibuix sobre el que ha escrit.
  • Caçadors de paraules: Posar cartells per la casa perquè l’alumne els pugui caçar i escriure en una fulla.
  • Tallar amb tisores: pots utilitzar revistes, fulls reciclables, paper de diari, etc.

 

Conscienciació fonològica:

  • La caixa viatgera: Crear una caixa i anar canviant les lletres que contingui. Buscar objectes de casa que continguin les lletres treballades.
  • Buscar quins noms de familiars, amics i mascotes contenen les lletres treballades.

Discriminació visual:

  • Buscar les lletres que conté el nom de l’alumne i de familiars en traçalletres.

 

Recursos per a treballar Ludilletres (primària) des de casa

Hem preparat una sèrie de textos i activitats perquè els nens puguin continuar practicant lectura, comprensió oral i lectora, expressió escrita i oral i alguns aspectes més formals de la llengua:

 

>> Tots els recursos que et proposem els trobaràs fent clic aquí <<

 

  • Lectoforum i taller de comunicació: textos de diferents tipologies per a practicar la lectura i comprensió lectora, o per a ser escoltats i practicar la comprensió oral.
  • Taller d’expressió escrita: organitzadors gràfics per a escriure noves cartes, notes, descripcions, etc.
  • Ludirepte: exercicis per a repassar alguns continguts de l’àrea de llengua.
  • Dictats: textos molt breus i textos locutats per a ser escrits i repassar les normes ortogràfiques.
     

 

També et proposem que dediquis estones a jugar en familia als següents jojcs tradicionals:

  • Diari lector: una fitxa per a proposar després de cada llibre llegit i construir un diari lector.
  • Àudios i vídeos: contes per a practicar la comprensió oral (després pots proposar-los fer un dibuix) i vídeos protagonitzats pels Ludinens per a repassar les regles ortogràfiques i gramaticals.
  • La nostra app Ciberludiletras: la nostra plataforma online s’ajusta al ritme de cada alumne, i podreu practicar l’eficàcia lectora i les regles ortogràfiques i gramaticals en funció del ritme maduratiu de cada nen.
  • Joc de taula “Llança el teu conte”, “Llança’t”  i “Posa a prova la teva imaginació”: amb un tauler i un dau podreu passar la tarda inventant escenes i contes amb els quals viure aventures.
  • Jugant amb les lletres en família: 1) Jugar amb les lletres i paraules: busquem paraules a diraris, revistes, etc, i construïm oracions amb elles. També podem retallar lletres per a construir paraules. 2) Jugar al telèfon boig: el primer membre de la família pensa una oració i la hi diu al següent a cau d’orella de forma molt ràpida. El segon li diu al tercer el que ha entès i després li ho diu al següent; al final comprovem si el que ha arribat al final de la ronda era el mateixa que va dir la primera persona. 3) Paraules encadenades: diem una paraula i hem de buscar una altra que comenci per l’última síl·laba de la paraula anterior. 4) Oracions encadenades: construir oracions en família on la primera persona diu una paraula i la següent ha de repetir aquesta paraula i afegir una altra, en forma de cadena; es pot continuar la ronda fins on vulguem.

Altres jocs relacionats amb les lletres:

Jugar a buscar endevinalles, recitar embarbussaments, etc.

Jugar al “Penjat” amb diferents temàtiques: animals, coses que es troben a casa, aliments, països, personatges de contes, pel·lícules, etc.

Jugar a “Alto-el-foc” amb les categories que vulguem posar i alternant diferents lletres.

Jugar a “Les Pel·lícules” per a fer mímica.

Altres jocs de taula: alfabets per a construir paraules, dominós de síl·labes, dominós de síl·labes travades, dominós de paraules sinònimes i antònimes, Memorys de paraules, Pictionary de Mattel, Dobble, Scrabble de Mattel, Trivial Júnior de Hasbro, etc.

T’han semblat interessants aquests recursos? Esperem que sí! Recorda que tots els trobaràs en aquest enllaç.

Abans d’acomiadar-nos, volem recordar-te que tens disponible la nostra app de Ludi (en castellà, però), per a Android aquí, i per a Apple, en aquest altre enllaç.

Recorda que és important explicar a les famílies l’activitat i després posar-ho en comú. També volem recordar-te que en aquest article t’expliquem (en llengua castellana) com ajudar els nens a continuar treballant des de casa. Pots fer-li-ho arribar als pares i mares dels teus alumnes!

Finalment, és important recordar que no es tracta de fer-ho tot alhora. Tenim dies per davant i moltes activitats, i els nens han d’adaptar-se a la nova situació i espai. L’important és que tots gaudeixin del procés de lectoescriptura i acabin agafant gust per les paraules. Ah i si tens qualsevol dubte respecte a Ludi, no dubtis a preguntar al teu assessor pedagògic de tekman habitual i et respondrà el més ràpid possible.

Molt ànim a tots!

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/ludi-des-de-casa/feed/ 0