infantil archivos • tekman education Revoluciona l'educació, multiplica l'aprenentatge Thu, 15 Jun 2023 10:31:05 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.5 La caixa d’aula d’EMAT: així són les matemàtiques manipulatives a infantil https://www.tekmaneducation.com/ca/caixa-aula-emat-infantil/ https://www.tekmaneducation.com/ca/caixa-aula-emat-infantil/#respond Wed, 17 May 2023 15:40:35 +0000 https://www.tekmaneducation.com/la-caixa-daula-demat-aixi-son-les-matematiques-manipulatives-a-infantil/ A tekman considerem que l’etapa infantil és un període crucial per a l’aprenentatge de les matemàtiques, i pensem que els materials lúdics i manipulatius són essencials en aquest procés. Per aquesta raó, els nostres programes educatius, com EMAT, ofereixen una àmplia varietat de recursos manipulatius que contribueixen a crear ambients d’aprenentatge dinàmics, significatius i emocionants.

D’entre els nombrosos recursos que conté EMAT, en aquesta entrada ens centrarem en desgranar els materials específics que s’inclouen dins l’estoig i la caixa d’aula de primària, un kit a vessar de recursos per aprendre i divertir-se amb una molt bona acollida entre els mestres. Te’ls ensenyem!

Targetes del kit d’aula

A cada any dels tres que conformen l’etapa infantil, amb EMAT rebràs un kit d’aula que conté divertits jocs de targetes que introdueixen conceptes matemàtics com la numeració, la percepció visual, l’associació o les relacions lògiques. Què fàcil és aprendre matemàtiques jugant!

Targetes animalari

Ens permeten fomentar habilitats com la memòria, la classificació, els conjunts i l’estadística.

Targetes rum rum

Per treballar les classificacions i l’estadística.

Busco formes!

Amb elles, els nens podran reconèixer les figures geomètriques, realitzar classificacions i fer memorys de geometria.

Què em poso?

Aquestes targetes permeten introduir conceptes matemàtics com les seqüències, la numeració, les classificacions, l’estadística, la memòria i la percepció visual.

Quin és quin?

Ajuden els nens a incorporar entre les seves habilitats matemàtiques la percepció visual, les classifcacions, la memòria i el raonament lògic.

Nyam nyam

Aquestes divertides targetes permeten treballar la memòria, la classificació, els conjunts o l’estadística, alhora que fomenten hàbits alimentaris saludables.

Ara em sento…

En matemàtiques també hi ha espai per introduir l’educació emocional. Amb aquestes targetes, els nens no només desenvolupen la memòria o la percepció visual, sinó que també aprenen a pensar i a expressar les seves emocions.

Ample i estret

Com ja s’endevina pel seu nom, amb aquestes targetes treballarem les mesures.

Creix, creix

Amb Creix, creix els nens es divertiran mentre aprenen les mesures, la percepció visual, la memòria i la classificació.

DomiMAT

Amb aquest joc basat en la lògica del dominó, els teus alumnes començaran a realitzar associacions entre números i quantitats, a fer comptatge numèric i a treballar la percepció visual i la memòria.

Lògicament

Aquestes targetes introdueixen conceptes matemàtics com les relacions lògiques, la memòria i la lògica.

Domihores

Com si es tractés del joc del dominó, serveixen perquè els nens aprenguin la noció del temps, a més de com funcionen les hores, els minuts i els segons, i com es relacionen entre si.

Vull ser…

Aquestes targetes permeten practicar amb les classificacions, l’estadística, la memòria i la percepció visual.

Matijocs

Aquest set de diferents jocs de taula té per objectiu demostrar i repassar els conceptes matemàtics per mitjà de l’experimentació i la pràctica, alhora que fomenten el treball col·laboratiu dels nens. També desenvolupen les seves habilitats socials, col·laboren entre si, comparteixen i s’ajuden per aconseguir un objectiu comú, competeixen esportivament i, per descomptat, es diverteixen!

Estoig EMAT infantil

Els teus alumnes comptaran amb un estoig individual, amb una gran diversitat d’objectes que els serviran de suport per la realització de les activitats manipulatives.

Figures geomètriques

Aquestes figures ajuden a aprendre la classificació segons forma, mida i color, i fomentar l’ordenació en diferentes patrons i seqüències. També permeten identificar la noció de simetria, a comparar figures geomètriques i a potenciar el pensament lògic.

Peces Tangram

Permeten identificar i classificar diferents formes geomètriques, com triangles, quadrats i rectangles, a més d’introduir conceptes com la simetria, l’àrea o el perímetre. A més, la possibilitat de crear i experimentar amb diferents combinacions de peces fomenta la creativitat i la imaginació dels nens.

Cartes numèriques del 0 al 20

Ajuda els nens a desenvolupar les seves habilitats matemàtiques bàsiques, com el reconeixement numèric, la identificació de patrons, la seqüenciació i la comparació de nombres.

Cartes d’animals

Aquestes divertides targetes exerciten i aguditzen el sentit de l’observació, la diferenciació visual, la memòria i la coordinació visomotriu. A més, amb elles podrem treballar també habilitats com el comptatge numèric o la classificació.

Cartes de punts

Permeten practicar el comptatge, establir associacions entre la quantitat i el nombre, desenvolupar relacions d’equivalència i experimentar amb la composició i la descomposició amb el propòsit d’introduir operacions bàsiques com la suma i la resta.

Regletes

Aquest conjunt de peces de diferents longituds té com a objectiu que els nens incorporin entre les seves habilitats la medició i la comparació de longituds, la realització d’operacions matemàtiques bàsiques i el desenvolupament d’habilitats de pensament matemàtic, com la capacitat de raonar, comparar i ordenar objectes.

Recta del 0 al 20

Es tracta d’una eina molt útil perquè els alumnes aprenguin els números i l’ordre a la recta numèrica. El seu propòsit és el d’ajudar a ensenyar conceptes bàsics, com comptar cap endavant o cap enrere, així com comparar nombres i entendre les relacions entre ells.

Cubs EMAT

Els cubs numèrics s’utilitzen per treballar les quantitats, per formar nombres o per practicar operacions simples, contestar problemes orals, desenvolupar el càlcul mental o jugar als Matijocs.

Set de peons + daus atributs + fitxes

Aquest set de peons, daus i fitxes són el complement ideal als Matijocs, per moure’s pels taulers de joc i per marcar posicions, nombres i quantitats. A més, els daus amb atributs permeten introduir la identificació i verbalització de formes geomètriques, mides i colors.


Aquests són els materials amb els que apostem per unes matemàtiques dinàmiques, manipulatives i lúdiques, que assegurin la introducció i l’aprenentatge de les nocions matemàtiques bàsiques i posin la base per a l’adquisició de coneixements més complexos, alhora que diverteixen i motiven els nens!

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/caixa-aula-emat-infantil/feed/ 0
Com treballo EMAT (infantil) des de casa? https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-infantil-desde-casa/ https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-infantil-desde-casa/#respond Wed, 18 Mar 2020 16:16:59 +0000 http://www.tekmaneducation.com/blog/2020/03/18/emat-infantil-desde-casa/ Com sabràs, ens tocarà passar-nos uns dies a casa per culpa del famós coronavirus. Primer de tot, volem animar-te davant aquesta situació que ens està tocant viure i que no és gens fàcil. Molta força! Nosaltres, farem tot el que estigui a les nostres mans perquè aquesta situació t’afecti el menys possible, i, com és normal, estaràs preguntant-te què pots fer per seguir treballant amb EMAT (Infantil).

Per tal d’oferir-te solucions, a continuació et facilitarem activitats lúdiques i manipulatives per continuar ensenyant matemàtiques als més petits, des de casa

Recursos per seguir treballant EMAT (infantil) des de casa

  • Cançons: cançons d’EMAT per a que puguin escoltar-les i ballar-les
  • Contes EMATIS: els contes i vídeos dels EMATIS.
  • Matijocs: els taulers per seguir jugant als matijocs que ja coneixen.

Activitats quotidianes, manipulatives cotidianas, manipulativas y lúdicas para practicar matemáticas en casa*:

Proposem les següents activitats perquè els nens puguin continuar practicant els continguts i, sobretot, seguir jugant amb ells i descobrint el món a través de les matemàtiques.

Aprofitem per proposar activitats contextualitzades en el món quotidià dels més petits com recollir les joguines i classificar-los, o trobar figures geomètriques a casa i associar un nombre a la quantitat de botons que representa.

  • Recompte diari: activitats diàries de comptatge amb objectes quotidians i associació de el número amb la quantitat. Es pot fer associant el nombre de persones amb el nombre de gots i coberts o per exemple, fer un recompte diari amb els dits (de el 0 a l’10 de forma ascendent i descendent). També podeu comptar quants mitjons hi ha: en funció de l’edat, podem demanar que expliquis els mitjons per parelles, és a dir de 2 en 2.
  • Seriacions: practicar seriacions amb els blocs lògics dels estoigs o altres objectes que els alumnes tinguin a casa.
  • Atributs: organitzar les joguines o altres objectes per mides, per colors, etc., aparellar objectes quotidians com mitjons, sabates, etc.
  • Grafia de nombres: realització de la grafia de nombres amb plastilina, farina, sorra.
  • Geometria manipulativa: crear figures geomètriques amb material manipulatiu (plastilina, escuradents, etc.); activitats de reconeixement de formes geomètriques mitjançant jocs de construcció i de reconèixer figures geomètriques a casa (exploradors de figures).
  • Psicomotricitat fina: tasques de retallar, premsar, esquinçar, fer boletes de paper i agafar-les amb índex i polze, amb pinces i posar-les en diferents pots, etc.

*Les propostes concretes d’aquestes activitats s’han d’adaptar a l’edat de cada alumne i al seu moment maduratiu.

  • Jocs tradicionals i de taula

També recomanem jocs tradicionals que tots coneixen o jocs de taula que podeu tenir, adequats per practicar, divertir-se i passar una estona jugant en família:

  • Jocs tradicionals: Veig veig geomètric, 3 en ratlla, Oca, La xarranca, Recerca de l’tresor, Què ha canviat? (El petit surt de l’habitació i es canvia alguna cosa de lloc), puzles
  • Jocs de taula: recomanem, a partir de 3 anys, El meu primer fruiter (Fava), Unicorn centelleigs, el camí als núvols (Fava) i Bugsy (Cayro); a partir de 4 anys, Ral·li de pastanagues (Fava), 1,2,3! (Devir) i Topologix (Djeco); i a partir de 5 anys, Hungry Shark (Àtom Games), Monza (Fava) i Rush Hour Jr (ThinkFun).

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-infantil-desde-casa/feed/ 0
Com treballo Ludilletres (infantil o primària) des de casa? https://www.tekmaneducation.com/ca/ludi-des-de-casa/ https://www.tekmaneducation.com/ca/ludi-des-de-casa/#respond Tue, 17 Mar 2020 10:48:41 +0000 http://www.tekmaneducation.com/blog/2020/03/17/trabajar-ludiletras-desde-casa/ Com sabràs, ens tocarà passar-nos uns quants dies a casa per culpa del famós coronavirus. Primer de tot, volem animar-te davant aquesta situació que ens està tocant viure i que no és gens fàcil. Molta força!

Nosaltres, farem tot el que sigui a les nostres mans perquè aquesta situació t’afecti el menys possible, i, com és normal, t’estaràs preguntant què pots fer per a continuar treballant amb Ludilletres, des de casa.

Amb la finalitat d’oferir-te solucions, a continuació et facilitarem una sèrie de recursos perquè puguis practicar, repassar i continuar treballant amb els teus alumnes de Ludilletres, des de casa.

Recursos per treballar Ludilletres (infantil) des de casa

Fes clic aquí i descarrega 'Ludi des de casa'
 

  • Cançons
  • Endevinalles: compartim material per a continuar treballant els recursos lingüístics.
  • Traç i escriptura: per a repassar els traços de les lletres, tenint en compte el punt d’inici i la direccionalitat.
  • Tens disponible la nostra aplicació mòbil de Ludi per a Android aquí, i per a Apple, en aquest altre enllaç.

A continuació us proposem una sèrie d’activitats manipulatives i vivencials per a practicar l’escriptura, conscienciació fonològica i discriminació visual per a treballar amb 3, 4 i 5 anys:

 

3 anys

 

Escriptura: 

  • Que escriguin el seu nom tots els dies.
  • Confecciona el teu nom: podeu imprimir amb lletra tekman school en majúscula, retallar cada lletra del nom i confeccionar-lo.
  • Activitats manipulatives: realització de la grafia de les lletres amb plastilina, farina, sorra, etc. Pots utilitzar el Traçalletres 4 en minúscula.

 

Conscienciació fonològica:

  • La caixa viatgera: La caixa de la i i de la o. Buscar objectes de casa que continguin la lletra i o o.
  • Buscar noms de familiars, amics i mascotes contenen la i o l’o.

 

Discriminació visual:

 

  • Buscar les lletres que contenen el nom de l’alumne a Traçalletres.

 

4 anys

 

Escriptura:

  • Escriptura del nom i la data tots els dies.
  • Escriptura del nom d’algun familiar.
  • Confecciona el teu nom. Imprimir amb lletra tekman school en majúscula, retallar cada lletra del nom i confeccionar-lo.
  • Realització de la grafia de les vocals amb plastilina, farina, sorra, etc. Pots utilitzar el Traçalletres en minúscula.
  • Tallar amb tisores: pots utilitzar revistes, fulls reciclables, paper de diari, etc.

Conscienciació fonològica:

  • La caixa viatgera: La caixa de la i, u , a, e i la o. .Buscar objectes de casa que continguin la lletra i o u.
  • Buscar quins noms de familiars, amics i mascotes contenen la i, l’o, l’a, l’e i l’o.

Discriminació visual:

  • Buscar les lletres que contenen el nom de l’alumne a Traçalletres.

 

5 anys

 

Escriptura:

  • Escriptura del nom en minúscula i la data tots els dies.
  • Escriptura del nom d’algun familiar en minúscula.
  • Realització de la grafia de les lletres amb plastilina, farina, sorra, pintura, etc.
  • Escriu frases o paraules sobre el que vulguis. Podem demanar al nen que faci un dibuix sobre el que ha escrit.
  • Caçadors de paraules: Posar cartells per la casa perquè l’alumne els pugui caçar i escriure en una fulla.
  • Tallar amb tisores: pots utilitzar revistes, fulls reciclables, paper de diari, etc.

 

Conscienciació fonològica:

  • La caixa viatgera: Crear una caixa i anar canviant les lletres que contingui. Buscar objectes de casa que continguin les lletres treballades.
  • Buscar quins noms de familiars, amics i mascotes contenen les lletres treballades.

Discriminació visual:

  • Buscar les lletres que conté el nom de l’alumne i de familiars en traçalletres.

 

Recursos per a treballar Ludilletres (primària) des de casa

Hem preparat una sèrie de textos i activitats perquè els nens puguin continuar practicant lectura, comprensió oral i lectora, expressió escrita i oral i alguns aspectes més formals de la llengua:

 

>> Tots els recursos que et proposem els trobaràs fent clic aquí <<

 

  • Lectoforum i taller de comunicació: textos de diferents tipologies per a practicar la lectura i comprensió lectora, o per a ser escoltats i practicar la comprensió oral.
  • Taller d’expressió escrita: organitzadors gràfics per a escriure noves cartes, notes, descripcions, etc.
  • Ludirepte: exercicis per a repassar alguns continguts de l’àrea de llengua.
  • Dictats: textos molt breus i textos locutats per a ser escrits i repassar les normes ortogràfiques.
     

 

També et proposem que dediquis estones a jugar en familia als següents jojcs tradicionals:

  • Diari lector: una fitxa per a proposar després de cada llibre llegit i construir un diari lector.
  • Àudios i vídeos: contes per a practicar la comprensió oral (després pots proposar-los fer un dibuix) i vídeos protagonitzats pels Ludinens per a repassar les regles ortogràfiques i gramaticals.
  • La nostra app Ciberludiletras: la nostra plataforma online s’ajusta al ritme de cada alumne, i podreu practicar l’eficàcia lectora i les regles ortogràfiques i gramaticals en funció del ritme maduratiu de cada nen.
  • Joc de taula “Llança el teu conte”, “Llança’t”  i “Posa a prova la teva imaginació”: amb un tauler i un dau podreu passar la tarda inventant escenes i contes amb els quals viure aventures.
  • Jugant amb les lletres en família: 1) Jugar amb les lletres i paraules: busquem paraules a diraris, revistes, etc, i construïm oracions amb elles. També podem retallar lletres per a construir paraules. 2) Jugar al telèfon boig: el primer membre de la família pensa una oració i la hi diu al següent a cau d’orella de forma molt ràpida. El segon li diu al tercer el que ha entès i després li ho diu al següent; al final comprovem si el que ha arribat al final de la ronda era el mateixa que va dir la primera persona. 3) Paraules encadenades: diem una paraula i hem de buscar una altra que comenci per l’última síl·laba de la paraula anterior. 4) Oracions encadenades: construir oracions en família on la primera persona diu una paraula i la següent ha de repetir aquesta paraula i afegir una altra, en forma de cadena; es pot continuar la ronda fins on vulguem.

Altres jocs relacionats amb les lletres:

Jugar a buscar endevinalles, recitar embarbussaments, etc.

Jugar al “Penjat” amb diferents temàtiques: animals, coses que es troben a casa, aliments, països, personatges de contes, pel·lícules, etc.

Jugar a “Alto-el-foc” amb les categories que vulguem posar i alternant diferents lletres.

Jugar a “Les Pel·lícules” per a fer mímica.

Altres jocs de taula: alfabets per a construir paraules, dominós de síl·labes, dominós de síl·labes travades, dominós de paraules sinònimes i antònimes, Memorys de paraules, Pictionary de Mattel, Dobble, Scrabble de Mattel, Trivial Júnior de Hasbro, etc.

T’han semblat interessants aquests recursos? Esperem que sí! Recorda que tots els trobaràs en aquest enllaç.

Abans d’acomiadar-nos, volem recordar-te que tens disponible la nostra app de Ludi (en castellà, però), per a Android aquí, i per a Apple, en aquest altre enllaç.

Recorda que és important explicar a les famílies l’activitat i després posar-ho en comú. També volem recordar-te que en aquest article t’expliquem (en llengua castellana) com ajudar els nens a continuar treballant des de casa. Pots fer-li-ho arribar als pares i mares dels teus alumnes!

Finalment, és important recordar que no es tracta de fer-ho tot alhora. Tenim dies per davant i moltes activitats, i els nens han d’adaptar-se a la nova situació i espai. L’important és que tots gaudeixin del procés de lectoescriptura i acabin agafant gust per les paraules. Ah i si tens qualsevol dubte respecte a Ludi, no dubtis a preguntar al teu assessor pedagògic de tekman habitual i et respondrà el més ràpid possible.

Molt ànim a tots!

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/ludi-des-de-casa/feed/ 0