Matemáticas archivos • tekman education Revoluciona l'educació, multiplica l'aprenentatge Thu, 18 Apr 2024 10:53:54 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.5 EMAT, completament renovat! Més flexible, més pràctic i més didàctic, ara també de 4t a 6è de primària https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-renovat-primaria/ https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-renovat-primaria/#respond Mon, 18 Mar 2024 12:06:11 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=76162 EMAT ha evolucionat completament. Hem escoltat les opinions dels docents per actualitzar el nostre programa de matemàtiques a tots els cursos, des de 3 anys fins a 6è de primària. El 2023 vam presentar les novetats per a 1r, 2n i 3r de primària, a inicis d’aquest curs hem reeditat tot EMAT Infantil i ara actualitzem 4t, 5è i 6è de primària per oferir una renovació completa: un programa més flexible, amb més opcions per adaptar i personalitzar l’ensenyament, més recursos digitals, més moments i activitats per practicar i investigar i una nova Guia del mestre més didàctica i còmoda per als docents.

Apliquem al cicle superior les actualitzacions que ja coneixes per a cicle inicial i cicle mitjà de primària i afegim algunes novetats. T’ho expliquem!

Més didàctic

Actualitzem la Guia del mestre. Comptes amb una guia didàctica per curs perquè et sigui més còmoda i pràctica.

Amb l’objectiu de comprendre millor com està dissenyat el procés d’aprenentatge a EMAT, amb el desenvolupament de les competències i l’aplicació dels sabers, a les pàgines inicials trobaràs el mapa de ciclicitat, amb els continguts seqüenciats.

A cada sessió trobaràs l’objectiu detallat i les activitats que responen a aquest objectiu. A més, també veuràs altres sessions interrelacionades perquè puguis tornar a altres moments de l’aprenentatge i adaptar l’ensenyament més fàcilment.

Una de les novetats estrella és la vareta màgica. A totes les sessions trobaràs un símbol de vareta màgica, que et donarà instruccions didàctiques, idees i consells per aplicar a classe i guiar els teus alumnes.

Més flexible i personalitzat

Alleugerim les sessions d’EMAT perquè puguis adaptar l’ensenyament a les necessitats del teu grup. Reduïm el nombre d’activitats prioritàries a cada sessió, deixant una fitxa per sessió, però afegim un apartat d’activitats addicionals que podràs realitzar si disposes de més temps durant la sessió o si vols treballar més algun concepte.

Potenciem l’atenció a la diversitat. A les estratègies que ja coneixes, com la pila i les activitats Oxigen i Repte, sumem més activitats de diferent nivell també a myroom i unes pàgines inicials d’avaluació que t’ajudaran a valorar el nivell del teu grup i poder així dissenyar l’estratègia d’aprenentatge per al curs.

Més pràctic

EMAT porta tres Llibres de l’alumne per curs, un per trimestre, i el quadern d’activitats per practicar Els jocs d’en Lemon. En aquest quadern es recull una sessió setmanal dedicada a repassar i practicar el que s’ha après mitjançant centres d’aprenentatge: jocs de cubells, càlcul i problemes, reptes matemàtics i matijocs, a més d’activitats d’investigació. Les activitats dels Jocs d’en Lemon et seran útils per recollir evidències d’aprenentatge dels teus alumnes i crear una carpeta d’aprenentatge.

Un altre element que t’ajudarà a introduir més moments per practicar i consolidar són les situacions d’aprenentatge, integrades al llarg de tot el curs.

Noves activitats d’investigació

En el quadern Els jocs d’en Lemon afegim una nova secció: Investiga amb la superagent Mirt. En aquesta secció, trobem activitats d’investigació amb les quals els alumnes aprendran a valorar la contribució de les matemàtiques als diferents àmbits del coneixement humà. A més, ho faran acompanyats pel simpàtic personatge de la investigadora Mirt i a través de la perspectiva de gènere.

Més digital

tekman digital, totes les eines reunides

tekman digital és l’espai digital renovat per als teus alumnes, que recull tots els materials i eines d’EMAT i facilita també l’accés a les famílies.  

Des de tekman digital s’accedeix al Llibre de l’alumne en format electrònic, al glossari, a la Pissarra digital amb totes les noves funcionalitats, a la plataforma CiberEMAT amb activitats per practicar, a activitats interactives, als matijocs i al material per a les famílies. Tot, en un sol clic!

A més, EMAT digital desapareix per adequar l’ús de dispositius electrònics al procés maduratiu dels alumnes i reunir totes les eines i recursos a tekman digital. Els llibres en format imprès inclouen la llicència digital, que manté l’accés al Llibre de l’alumne en PDF. 

Llibre imprès o interactiu amb BlinkLearning

Per a 5è i 6è curs, el Llibre de l’alumne estarà disponible també en versió interactiva a la plataforma BlinkLearning. Al cicle superior, tu decideixes si prefereixes treballar amb el llibre imprès (inclosa la llicència digital) o amb la versió digital interactiva, ja que en aquestes edats el desenvolupament dels alumnes és l’adient per incorporar aquesta plataforma interactiva.

Coneixes BlinkLearning? És una popular plataforma educativa per gestionar les classes escolars que ja està present en molts centres. Més de 3,5 milions de docents de 60 països utilitzen BlinkLearning! I, ara, també podràs fer-ho amb EMAT.

Noves funcionalitats a la Pissarra digital

Afegim noves applets a la Pissarra digital per fer demostracions en gran grup. Trobaràs molts més recursos i materials interactius per fer modelatges a l’aula:


Què et semblen totes les novetats de EMAT?

Per veure-les aplicades, ja pots descarregar mostres gratuïtes amb sessions completes de la Guia del mestre i del Llibre de l’alumne.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-renovat-primaria/feed/ 0
Estratègies per ajudar els alumnes a superar l’ansietat matemàtica https://www.tekmaneducation.com/ca/estrategies-superar-ansietat-matematica/ https://www.tekmaneducation.com/ca/estrategies-superar-ansietat-matematica/#respond Wed, 06 Mar 2024 10:55:34 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=75808

Segons l’últim Informe PISA, el 46% dels alumnes expressen que els deures de matemàtiques els generen “molta tensió”. El 39% diu que els fa sentir “indefensió” i al 76% els preocupava treure mala nota en aquesta assignatura. Aquest fenomen, conegut com a ansietat matemàtica, no només afecta el rendiment acadèmic dels estudiants, sinó també el seu benestar emocional.

A l’article Proves PISA: com ensenyar i practicar matemàtiques per millorar resultats ja vam parlar sobre com preparar els alumnes per a aquestes proves, però ara ens centrarem en la part més experiencial de les matemàtiques. Analitzem les causes de l’ansietat matemàtica i el seu impacte a llarg termini, i proporcionarem estratègies pràctiques per ajudar els alumnes de primària i secundària a superar-la.

L’ansietat matemàtica a les aules

Les matemàtiques, amb la seva naturalesa abstracta i la necessitat constant de resoldre problemes, poden ser un repte per a molts alumnes.

Un repte que ens posa a prova, però pot ser resolt, és emocionant. Tanmateix, un repte percebut com a impossible causa frustració.

Els resultats de PISA indiquen un descens del rendiment en la competència matemàtica, i potser un dels factors que impedeix als estudiants millorar els seus resultats i gaudir aprenent matemàtiques, sigui precisament que la viuen com un repte impossible, a causa de l’ansietat matemàtica.

Sabem que un bloqueig de l’alumne en l’aprenentatge de les matemàtiques pot comportar dificultats progressives, ja que és una matèria que construeix el nou coneixement sobre allò que ja s’ha après.

El llenguatge matemàtic, construït sobre ell mateix, es fa cada vegada més inaccessible per a l’alumne, generant una bretxa entre el que s’ensenya i el que es pot comprendre.

Fer front a aquestes dificultats en l’aprenentatge de les matemàtiques és fonamental per evitar que es converteixin en una barrera insuperable. Abans d’entrar en detall amb l’ansietat matemàtica, enllacem la guia Detectar i prevenir dificultats en l’aprenentatge de les matemàtiques. També deixem activitats de matemàtiques per a primària, amb indicacions per atendre la diversitat i treballar les dificultats. Tota ajuda és benvinguda a l’aula!

Emocions i matemàtiques en el currículum escolar

Les emocions juguen un paper crucial en l’ansietat matemàtica. Així ho explica la Rocío Garrido, professora de Didàctica de les matemàtiques de la Universidad Autónoma de Madrid, que va fer la seva tesi sobre la comparació de resultats de PISA entre països tot centrant-se en el component socioafectiu: l’emoció, les actituds i les creences són aspectes intrínsecs que contribueixen al fenomen de l’ansietat matemàtica. Un component clau que aborda els tres aspectes és la mentalitat de creixement, que implica el convenciment que les habilitats es poden desenvolupar, transformant l’actitud i redirigint les emocions cap a un objectiu de superació.

La psicòloga Carol Dweck ha desenvolupat aquesta popular teoria de la mentalitat de creixement, destacant la importància de veure els reptes i els fracassos com a oportunitats d’aprenentatge. En el context de les matemàtiques, això significa fomentar una actitud positiva cap als problemes difícils i animar els estudiants a explorar diverses formes d’abordar-los.

Segons l’Informe PISA, el 62% dels estudiants mostra una mentalitat de creixement, la qual cosa és encoratjadora. La inclusió de la mentalitat de creixement en el currículum escolar pot ser una estratègia efectiva per abordar l’ansietat matemàtica des de les seves arrels. A més, el currículum espanyol incorpora el sentit socioafectiu, que busca promoure el desenvolupament emocional i social dels estudiants. Aquest enfocament integral reconeix la importància de les emocions en el procés d’aprenentatge i proporciona eines per abordar l’ansietat matemàtica des d’una perspectiva emocional i relacional.

Estratègies per superar l’ansietat a les matemàtiques

Superar l’ansietat matemàtica no és simplement qüestió de preguntar com se senten els estudiants o avaluar la seva actitud; és un procés que requereix temps i dedicació a l’aula. Per aconseguir-ho, presentem algunes estratègies pràctiques que ajudaran els alumnes:

  • Acompanyament en el moment. Proporcionar suport és essencial per abordar l’ansietat matemàtica. Això implica evitar situacions que puguin generar estrès, com demanar als alumnes que resolguin problemes a la pissarra davant dels seus companys. En lloc d’això, podem ajudar-los a corregir els seus errors i millorar de forma més individualitzada, discreta i personalitzada; molt més còmode i efectiva per a l’estudiant que l’exposició pública.

  • Llista de registre i autoavaluació. Trencar amb la percepció negativa que “sempre em va malament” mitjançant l’autoavaluació amb un portafolis. Els alumnes poden mantenir un registre de les seves activitats i projectes, en els quals veuràs els seus èxits i progressos. Aquest enfocament ajuda a canviar l’autoimatge de l’estudiant i construir una narrativa positiva entorn de les seves habilitats. Un exemple és aquesta taula, de Els jocs d’en Lemon del nostre programa de matemàtiques EMAT, on els alumnes prenen nota de la seva evolució en càlcul mental.

  • Retroalimentació del problema. En abordar els problemes matemàtics, és important proporcionar retroalimentació específica sobre el plantejament, el procés i el resultat. Això ajuda a corregir errors i reforça la comprensió conceptual i les habilitats de resolució de problemes. Els organitzadors o rúbriques d’autoavaluació de resolució de problema també són d’utilitat.

  • Avaluació del nivell d’ajuda. En lloc de centrar-se només a posar una nota, és recomanable avaluar el nivell d’ajuda que ha necessitat l’alumne. Aquesta avaluació pot proporcionar informació valuosa sobre el tipus de suport requerit i guiar les intervencions pedagògiques de manera més efectiva.

  • Agrupacions i jocs. Formar grups heterogenis i utilitzar jocs de contingut matemàtic no competitius són estratègies efectives per fomentar la col·laboració i gaudir de l’aprenentatge. Els grups permeten que els estudiants treballin junts, aprofitant les forces individuals i oferint oportunitats per aprendre dels altres, de forma col·laborativa.

  • Temps final de reflexió. Al final de cada sessió, es pot assignar temps perquè els alumnes reflexionin sobre com s’han sentit durant la classe. Aquesta pràctica fomenta la consciència emocional i permet expressar inquietuds i celebrar èxits.

L’ansietat matemàtica és un repte important, però amb enfocaments pedagògics adequats i estratègies emocionals, podem ajudar els alumnes a superar aquesta barrera. Fomentar una mentalitat de creixement, proporcionar suport individualitzat i utilitzar mètodes interactius milloraran l’experiència dels alumnes en classe de matemàtiques. No només es tracta de millorar el rendiment acadèmic, sinó de construir una base sòlida per al desenvolupament.

Com veiem, abordar l’ansietat matemàtica no és només responsabilitat dels alumnes; els docents també tenim un paper important. Aplicant les estratègies compartides i identificant les dificultats dels alumnes, convertirem l’aula de matemàtiques en un espai segur i còmode per aprendre, deixant fora l’ansietat, la frustració i les inseguretats que bloquegen l’aprenentatge.


]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/estrategies-superar-ansietat-matematica/feed/ 0
EMAT Infantil també evoluciona: un programa de matemàtiques més didàctic, més còmode i més manipulatiu https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-infantil-novetats/ https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-infantil-novetats/#respond Wed, 31 Jan 2024 10:11:17 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=74589

L’any 2023 van actualitzar EMAT Primària per fer-lo més flexible, més didàctic i més pràctic. Enguany, també reeditem EMAT Infantil i el portem al següent nivell. Per aconseguir-ho, escoltem les opinions dels mestres i treballem amb un equip de pedagogs i experts en didàctica, amb l’objectiu d’oferir un programa de matemàtiques més còmode (tant per als docents com per als alumnes), més didàctic i amb més manipulació i atenció a la diversitat per tal d’acompanyar els més petits en aquesta primera etapa. Expliquem totes les novetats!

Una Guia del mestre més pràctica per als docents

La Guia del mestre d’EMAT Infantil es renova! Ara, en format vertical per ser més còmode pels docents en el moment de donar les classes. A més, afegim una visió global trimestral de tot el curs, amb un calendari de les 120 sessions programades que integra les sessions d’avaluació i les situacions d’aprenentatge. 

A les pàgines inicials també trobareu un mapa de seqüenciació didàctica, perquè el docent visualitzi el progrés dels aspectes matemàtics i pugui prendre decisions sobre com treballar-los.

Sessions amb més indicacions didàctiques

A la Guia del mestre, actualitzem l’estructura de les sessions per afegir més indicacions didàctiques que faciliten la preparació i la realització de les classes:

  • Informem de les sessions interrelacionades amb la sessió que s’està treballant.
  • La icona de la vareta màgica assenyala consells i propostes per guiar els alumnes en l’aprenentatge.
  • Activitats Oxigen i Repte per atendre la diversitat en les sessions clau.
  • Orientacions per transferir els aprenentatges mitjançant el Llibre de l’alumne, amb explicació de la sessió i fitxes de pensament divergent més clares.

Avaluació i situacions d’aprenentatge integrades

A la Guia del mestre s’inclouen activitats d’avaluació matemàtica perquè el mestre obtingui informació sobre el progrés dels alumnes. A l’avaluació inicial, s’aconsegueix una fotografia de les habilitats i coneixements previs dels alumnes sobre els diferents aspectes matemàtics, cosa que facilita al docent el disseny i la planificació de les sessions.

També afegim eines d’avaluació: indicadors d’avaluació, rúbriques i instruments d’autoavaluació. Tot, per fer un seguiment del progrés dels alumnes i poder acompanyar-los en els seus diferents ritmes d’aprenentatge. 

A més de les sessions d’avaluació inicial i final, a EMAT Infantil també s’han integrat tres situacions d’aprenentatge, una per a cada trimestre. En aquestes sessions, es planteja una situació d’aprenentatge dissenyada per transferir els aprenentatges a contextos autèntics.

Activitats més manipulatives i personalitzades per als alumnes

El Llibre de l’alumne d’EMAT Infantil també es redissenya i amplia la seva mida per ser més còmode pels petits. Els materials per als alumnes es componen d‘un quadern per a tot el curs, un sobre amb materials manipulatius i una pissarra màgica acompanyada d’un retolador.

Les pàgines que conté el sobre s’utilitzen juntament amb la pissarra màgica, i són una gran oportunitat per atendre la diversitat, ja que estan dissenyades perquè els alumnes que ho necessitin puguin practicar i afermar així els aspectes matemàtics treballats a classe.

Un inici de curs més tranquil

Apostem per un inici de curs més tranquil: el primer trimestre conté menys fitxes, perquè el docent pugui centrar-se a conèixer millor els alumnes i dediqui més temps a les activitats manipulatives, claus en l’aprenentatge de les matemàtiques. A 3 anys, trobareu un primer trimestre encara més enfocat a l’adaptació dels petits en aquest moment crucial.

Pissarra digital per al gran grup

A partir d’aquest curs, EMAT Infantil també compta amb una Pissarra digital amb diverses funcionalitats: recta numèrica, palets, monedes, regletes cuisenaire, seriacions, peces i classificacions. Mitjançant aquesta pràctica eina, accessible des del gestor d’aula myroom, el docent pot explicar les activitats manipulatives de forma molt més visual i per a tots els alumnes. 

Vols veure sessions reals i completes de la Guia del mestre i del Llibre de l’alumne?
Descarrega una mostra de 5 anys i descobreix totes les novetats aplicades.


]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-infantil-novetats/feed/ 0
Una situació d’aprenentatge per a la teva classe de matemàtiques https://www.tekmaneducation.com/ca/situacio-aprenentatge-classe-matematiques-primaria/ https://www.tekmaneducation.com/ca/situacio-aprenentatge-classe-matematiques-primaria/#respond Tue, 23 Jan 2024 10:28:02 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=74436 Les situacions d’aprenentatge són un dels temes del moment. La llei d’educació LOMLOE aposta per un aprenentatge competencial, i destaca que és important, no tan sols que els alumnes adquireixin els coneixements, sinó que també sàpiguen aplicar-los en el seu dia a dia, i és aquí on entren les famoses situacions d’aprenentatge. Per aconseguir aquest aprenentatge, es demana als docents que dissenyin activitats en les quals els alumnes utilitzin allò que han après per tal de resoldre problemes quotidians. Al cap i a la fi, es tracta de preparar als petits per a la vida real.

Si vols saber més sobre què són les situacions d’aprenentatge, et recomanem que donis un cop d’ull a l’article Situacions d’aprenentatge de la LOMLOE: què són i com dissenyar-les i al webinar Què són i què no són les situacions d’aprenentatge? Activitats competencials per a la teva aula.

Exemple de situació d’aprenentatge per a primària

En el nostre programa de matemàtiques EMAT plantegem tres situacions d’aprenentatge al llarg del curs, una al final de cada semestre. Avui ens centrem en una d’elles, Bolets per a tothom, que forma part de la programació de 1r de primària.

La situació d’aprenentatge es crea a partir de les següents fases:

  1. Activació: Què sabem sobre els bolets? Activem el coneixement sobre bolets de l’alumne amb un vídeo explicatiu que servirà tant per a aquells que tenen un saber previ com per a aquells que no. Així, una vegada finalitzat, sabran què són els bolets, en què es diferencien dels fongs i si són o no comestibles. 
  2. Context: S’estableix un problema contextualitzat, en aquest cas una situació en la qual tres alumnes recolliran bolets al bosc al costat de la seva mestra, i volen que cadascun dels seus companys de classe (20 en total) pugui tastar-ne almenys un.
  3. Exploració: Pensem quin és el problema que es planteja, de quina informació disposem i què necessitem saber per resoldre-ho.
  4. Organització: Una vegada s’ha recollit la informació, s’insta els alumnes que l’organitzin per poder solucionar el problema. Per exemple: que tinguin en compte que alguns dels bolets que han recollit en el bosc no són comestibles.
  5. Activació: Com podrem esbrinar si han agafat suficients bolets comestibles?
  6. Aplicació i comprovació: Com decidim solucionar el problema? En aquest cas, el problema és que, havent realitzat correctament els càlculs, no hi ha bolets comestibles suficients per a tots els alumnes. Es deixa a l’alumne pensar solucions de manera lliure i oberta: una d’elles podria ser tornar al bosc a recollir bolets comestibles perquè tothom pugui tastar-ne un.
  7. Producte final: proposem l’elaboració d’una recepta per cuinar bolets.
  8. Reflexió: la fase final per pensar en allò que han après, en com s’ha après i en les diferents maneres de solucionar una mateixa situació.

Això és només un petit resum de la situació d’aprenentatge d’EMAT. Vols descarregar-la completa? En el següent enllaç trobaràs tot el contingut, tant per al docent com per a l’alumne. Aconsegueix-la gratis i aplica-la a l’aula!


]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/situacio-aprenentatge-classe-matematiques-primaria/feed/ 0
Infantil: activitats i recomanacions per a l’estiu https://www.tekmaneducation.com/ca/infantil-activitats-i-recomanacions-per-a-lestiu/ https://www.tekmaneducation.com/ca/infantil-activitats-i-recomanacions-per-a-lestiu/#respond Thu, 06 Jul 2023 11:00:58 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=70374 Primer… què hem de tenir en compte? En quin punt ens trobem? Informació útil per a famílies!

En termes generals, a Educació Infantil els nens es troben en una etapa primerenca d’aprenentatge, on té especial importància el seu desenvolupament integral, tant cognitiu com psicomotriu i socioafectiu. Per afrontar amb èxit durant la posterior etapa l’aprenentatge d’àrees tan importants com les llengües i la literatura i les matemàtiques, durant l’etapa infantil és important que hagin desenvolupat habilitats que van des de la grafomotricitat, la consciència fonològica, l’orientació espacial, el raonament lògic, fins a l’expressió verbal i el pensament creatiu. Sempre, això sí, tenint en compte que cada infant progressarà al seu ritme.

  • L’aprenentatge de la lectura i l’escriptura se centra en el desenvolupament d’habilitats fonètiques, consciència fonològica i reconeixement de lletres i paraules; amb objectius com fomentar el gust per la lectura, la comprensió de textos senzills i el desenvolupament de l’escriptura creativa.
  • En l’aprenentatge o introducció a les matemàtiques, es busca que els nens adquireixin habilitats numèriques bàsiques com ara comptar, reconèixer i comparar quantitats, a més de comprendre conceptes com sostreure elements, la resta, o afegir-ne, la suma. En aquest cas, els objectius inclouen el desenvolupament del raonament logicomatemàtic, la resolució de problemes i la familiarització amb formes i patrons geomètrics.

D’altra banda, està demostrat que la manipulació i el joc fomenten l’aprenentatge dels continguts i habilitats:

  • Si garantim la diversió, l’experimentació i la motivació durant el procés d’aprenentatge, aconseguirem que els nens aprenguin de manera significativa i duradora perquè connecten aquest aprenentatge amb les seves emocions.
  • La manipulació, a més, promou el desenvolupament sensorial i la comprensió de conceptes abstractes mitjançant experiències pràctiques i concretes.
  • I la repetició, amb variants cada cop més complexes, els ajudarà a consolidar i a sentir-se capaços de superar reptes, fent créixer la seva seguretat i la seva capacitat d’interpretar l’error com una oportunitat d’aprenentatge.

De manera que la millor recomanació és… jugueu i experimenteu plegats!

Activitats i recomanacions

Us proposem una sèrie de recomanacions i activitats fàcils de dur a terme a casa perquè els vostres fills i filles no perdin la motivació i segueixin aprenent durant l’estiu allò que han treballat durant el curs. Tingueu en compte que són propostes, així que podeu adaptar-les i inventar variacions segons el ritme de cada nen i els recursos que tingueu a mà. L’important és que els vingui de gust, ho visquin com un joc i que gaudiu en família.

Per a 3 anys

Per a 4 anys

Per a 5 anys

Altres recomanacions generals

D’altra banda, us compartim aquesta sèrie de recomanacions per multiplicar l’aprenentatge i la diversió aquestes vacances. Preneu nota!

Aprofiteu els contextos quotidians

Com ja sabeu, el nostre dia a dia es troba farcit de matemàtiques i lletres. La idea és implicar els vostres fills en tasques on l’ús de les matemàtiques i la llengua oral o escrita sigui fonamental i formi part de la quotidianeïtat.

Jugueu a jocs de taula

Des dels jocs de taula tradicionals com el parxís, l’oca, el memory o l’UN, fins a jocs com DoDo, Ral·li, Rinho Hero, o Double, entre d’altres. A més dels múltiples beneficis de jugar a jocs de taula en família, hi ha jocs de taula que fomenten el treball de tots els sentits matemàtics i de les habilitats lingüístiques.

Llegir, llegir i llegir!

Llegir contes i històries als nens té tants avantatges (és entretingut, estimula el desenvolupament cognitiu i del llenguatge, fomenta la imaginació i creativitat i proporciona moments de calma, entre altres) que es recomana tant a l’etapa infantil com a primària, quan desenvoluparan una lectura més autònoma. Per ara… llegiu molt i llegiu plegats!

Si a l’escola ja treballen amb Ludilletres o EMAT… traieu-li tot el suc al Llibre de l’alumne

Aprofiteu els moments en què els vostres fills us mostrin contents la feina que han fet a classe per observar els aprenentatges que han treballat. Veureu que podeu treure noves idees d’activitats i jocs per realitzar a casa. Recordeu que la repetició i la rememoració són dues accions excel·lents per consolidar l’aprenentatge.

Per a saber-ne més!

L’aprenentatge de la lectura i l’escriptura és un procés crucial a l’educació dels teus fills. Amb Ludilletres, el nostre programa de llengua i literatura, els nens desenvolupen les seves habilitats psicomotrius, cognitives i emocionals per aprendre a llegir i escriure mitjançant una gran varietat d’activitats manipulatives, lúdiques i contextualitzades. Un programa perfecte per iniciar-se i consolidar l’aprenentatge de la lectoescriptura a través del joc i la manipulació, creant ambients d’aprenentatge dinàmics i emocionants.

T’expliquem i mostrem com aprenen els nens amb Ludilletres infantil!

EMAT, la nostra proposta de matemàtiques, té per objectiu establir unes bases sòlides en l’aprenentatge de les matemàtiques per a futurs aprenentatges més complexos. És un programa competencial, estructurat i divertit, que desenvolupa en els infants les competències matemàtiques imprescindibles per superar els desafiaments del dia a dia, gràcies a un aprenentatge seqüenciat a través del joc i la manipulació. Amb continuïtat durant tota primària, EMAT proposa una gran varietat d’activitats, materials i recursos manipulatius perquè els nens siguin capaços de fer front i resoldre els reptes del futur.

T’expliquem i mostrem com aprenen els nens amb EMAT infantil!

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/infantil-activitats-i-recomanacions-per-a-lestiu/feed/ 0
Massa temps davant la pantalla? Riscos i recomanacions per a l’etapa infantil https://www.tekmaneducation.com/ca/massa-temps-davant-la-pantalla-riscos-i-recomanacions-per-a-letapa-infantil/ https://www.tekmaneducation.com/ca/massa-temps-davant-la-pantalla-riscos-i-recomanacions-per-a-letapa-infantil/#respond Fri, 05 May 2023 12:47:53 +0000 https://www.tekmaneducation.com/massa-temps-davant-la-pantalla-riscos-i-recomanacions-per-a-letapa-infantil/ Les pantalles estan a tot arreu (al carrer, a la llar, a l’escola) i adopten formes molt diverses (ordinador, tablet, telèfon mòbil, televisió), motiu pel qual cada cop resulta més complicat esquivar la seva omnipresència i establir un temps d’ús responsable davant d’elles. Aquesta situació es complica encara més quan parlem de nens de 3, 4 i 5 anys, ja que cada cop més estem naturalitzant el fet que rebin estímuls visuals, sonors i cognitius a través d’un entorn digital. Aleshores, hi ha una relació directa entre l’exposició primerenca a les pantalles i el desenvolupament cognitiu, del llenguatge i socioemocional dels nens?

Riscos de les pantalles en el desenvolupament cognitiu dels nens

Des de l’Acadèmia Americana de Pediatria ho tenen clar: suggereixen que el screen time o temps de pantalles en nens, perquè sigui responsable, ha de ser el següent:

  • De 0 a 2 anys: res de pantalles
  • De 2 a 5 anys: entre mitja hora i una hora diària (preferiblement mitja)

D’altra banda, a la revista Pediatrics (volum 138, 2016) indiquen que «hi ha proves suficientes per recomanar limitar el temps d’ús dels mitjans digitals en nens de 2 a 5 anys […] amb l’objectiu que els nens tinguin temps suficient per dedicar a altres activitats importants per a la seva salut». Aquestes altres activitats es troben, en bona mesura, relacionades amb la interacció amb adults. En aquesta etapa, els nens experimenten una intensa necessitat d’explorar el seu entorn per mitjà de la indagació manual i la interacció amb els altres, experiències que els són molt beneficioses en el desenvolupament de la seva capacitat cognitiva, lingüística, motriu i socioemocional.

Stanislas Dehaene, un dels neurocientífics més rellevants del panorama internacional, insisteix en la importància de la interacció entre pares i fills per assegurar un òptim desenvolupament cognitiu en els nens:

«Quan la gent discuteix sobre el perill dels telèfons mòbils, parlen com si les pantalles fossin problemàtiques pels nens. Però qui té problemes amb les pantalles són els pares, perquè els allunyen de la interacció amb els seus fills. La tecnologia restringeix l’entorn d’aprenentatge dels nens pels pares»

Estudis acadèmics recents, com el de JAMA Pediatrics (2022; 176 (8): 768-775) incideixen en l’impacte negatiu de les pantalles en el desenvolupament cerebral dels nens, arribant a la conclusió que «l’exposició a la pantalla influeix en el desenvolupament cognitiu, inclosa l’atenció deficient, la manca de control del comportament, el retràs en el llenguatge i dèficits en les funcions executives». A això li hem de sumar altres riscos associats al “sedentarisme digital”, com:

  • Problemes de son: una sobreexposició a les pantalles pot conduir a horaris inadequats de son i a fatiga i desconcentració.
  • Problemes de conducta: derivats de la manca de descans, poden aparèixer conductes inapropiades en el comportament del nen, com irritabilitat o una major tendència a l’enuig.
  • Retards en el desenvolupament del llenguatge i de les habilitats socials: el fet de no rebre els suficients estímuls més enllà de la pantalla, com socialitzar amb iguals o adults, pot tenir serioses conseqüències socials i de desenvolupament cognitiu.
  • Problemes d’atenció: l’hàbit de rebre estímuls per part d’una pantalla (és a dir, a través de la llum, el moviment i el so) provoca un menor interès en esdeveniments/fets que no semblin igualment atractius.

Com tot, un ús adequat i responsable del temps davant les pantalles pot tenir efectes beneficiosos en els nens, com el fàcil accés a la informació (i, per tant, a una font inesgotable d’aprenentatge), la seva comoditat d’ús o la seva capacitat perquè desenvolupin habilitats tecnològiques per al futur. Partint de la base de que el temps d’exposició davant les pantalles ha de ser adequadament limitat, i sempre comptant amb l’acompanyament d’un adult que pugui guiar l’aprenentatge, quines són les nostres recomanacions per un ús adequat de les pantalles?

Recomanacions de l’ús de pantalles a l’etapa infantil

Basant-nos en referents globals de la salut en edats primerenques, com la OMS o la American Academy of Pediatrics, us proposem un conjunt de consells perquè el temps dels nens entre 3 i 5 anys davant la pantalla sigui el més responsable possible:

  • Limitar l’ús de les pantalles a mitja hora diària i establir normes d’ús, amb recordatoris sobre el temps que porten davant la pantalla.
  • Proposar contingut educatiu, revisant prèviament la proposta, els autors i assegurant la qualitat educativa.
  • Acompanyar durant l’ús, és a dir, que l’adult interaccioni amb el nen i que l’ajudi a entendre el contingut.
  • Evitar l’ús de les pantalles com a estratègia usual per calmar el nen.

Bones pràctiques en l’ús de les pantalles a infantil

I a l’escola, quina hauria de ser la postura? S’han d’aplicar les mateixes recomanacions, partint de la mirada que diu que l’ús d’eines digitals per a l’aprenentatge és beneficiós si se sap integrar a les activitats curriculars i es posa el focus en l’alfabetització digital dels alumnes, clau per evitar futurs abusos i riscos.

L’aposta de tekman a matemàtiques per introduir pantalles durant l’etapa infantil és CiberEMAT, una aplicació digital perquè els nens puguin desenvolupar el pensament matemàtic a partir de jocs, cançons, targetes d’aprenentatge, videocontes i activitats interactives. Són recursos per a l’aprenentatge que complementen les activitats realitzades dins l’aula sense substituir-les perquè, com indicàvem a l’inici, no hem de malversar temps d’altres activitats vitals per al desenvolupament integral dels nens.

Què fa a CiberEMAT Infantil diferent? Ens preocupem principalment per l’aprenentatge i el desenvolupament integral dels alumnes, per això integrem aquestes recomanacions i pautes per fomentar un bon ús de les pantalles:

  • Temps limitat: proposem el seu ús un cop per setmana, i amb activitats que exigeixin un temps de pantalla màxim de 10-15 minuts.
  • Acompanyament: CiberEMAT està dissenyat per promoure el treball tant a l’aula com a casa, i sempre connectat amb les sessions realitzades a classe. En ambdós casos, la recomanació és que els nens l’utilitzin acompanyats per un adult, ja sigui el mestre o els seus progenitors.
  • Reflexió sobre l’aprenentatge: l’acompanyament, a més, ha de venir conduït per una reflexió per part de l’adult, en directe, per despertar en el nen el coneixement matemàtic, alhora que associem un moment d’aprenentatge matemàtic amb una experiència divertida.
  • Reflexió sobre els resultats: tal com hem indicat, hi ha d’haver un objectiu pedagògic rere l’ús de les pantalles. I així com rere qualsevol objectiu hi ha resultats, CiberEMAT posa a disposició de les famílies i mestres un report sobre el progrés dels alumnes en l’aprenentatge de blocs matemàtics, de manera que es converteix en una vertadera eina educativa.

Com veiem, no es tracta de substituir una hora de classe manipulativa i de reflexió matemàtica conduïda pel mestre per una hora de nens mirant una pantalla, sinó d’integrar-ho com a un recurs més, de forma guiada per un adult. Per finalitzar, una de les claus que fa diferent a CiberEMAT Infantil és que busca la implicació de les famílies en l’aprenentatge matemàtic dels nens.

Es per això que, amb l’objectiu de que es pugui gaudir a casa, l’aplicació ofereix un perfil familiar, perquè les famílies puguin donar el seu feedback als mestres sobre com viuen les matemàtiques els seus fills: se’ls fan preguntes com si els seus nens apliquen els aprenentatges d’EMAT en contextes aliens a la plataforma, si se senten còmodes amb les activitats, si les gaudeixen, etc. És a dir, no es tracta de deixar el nen (ja sigui a l’escola o a casa) sol davant la pantalla, sinó que aquesta sigui un recurs més que acompanyi l’aprenentatge generat dins l’aula.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/massa-temps-davant-la-pantalla-riscos-i-recomanacions-per-a-letapa-infantil/feed/ 0
La caixa d’aula d’EMAT: així són les matemàtiques manipulatives a primària https://www.tekmaneducation.com/ca/la-caixa-daula-demat-aixi-son-les-matematiques-manipulatives-a-primaria/ https://www.tekmaneducation.com/ca/la-caixa-daula-demat-aixi-son-les-matematiques-manipulatives-a-primaria/#respond Fri, 14 Apr 2023 15:10:04 +0000 https://www.tekmaneducation.com/la-caixa-daula-demat-aixi-son-les-matematiques-manipulatives-a-primaria/ A tekman creiem que l’etapa de primària és un període en el qual els materials manipulatius i lúdics són la pedra angular de l’aprenentatge. És per això que els nostres programes, com EMAT, inclouen una àmplia varietat de recursos manipulatius que ajuden a crear espais d’aprenentatge dinàmics, pràctics i emocionants.

D’entre els nombrosos recursos que conté EMAT, en aquesta entrada ens centrarem en desgranar els materials específics que s’inclouen dins l’estoig i la caixa d’aula de primària, un kit a vessar de recursos per aprendre i divertir-se amb una molt bona acollida entre els mestres. Te’ls ensenyem!

12 Cossos geomètrics

Ens permeten reconèixer i classificar formes geomètriques, treballar les seves propietats (cares, vèrtexs, arestes, volum i àrea) i desenvolupar habilitats espacials i de visualització per establir relacions amb l’entorn.

12 Geoplans + gomes elàstiques (2 sets)

Són taulers de plàstic amb diversos pivots que formen una quadrícula, sent aquest l’espai que permetrà al nen, a través de la col·locació de gomes en diferents posicions, construir formes geomètriques, a més de comprendre nocions vinculades al coneixement geomètric, com l’àrea i el perímetre d’una figura. També ajuden als alumnes a comprendre conceptes abstractes de manera concreta i a desenvolupar habilitats matemàtiques i de pensament lògic.

60 Blocs lògics (2 sets)

Amb ells, els nens aprenen a classificar segons la seva forma, mida i color, i a ordenar-los en diferents patrons i seqüències. També ajuden a assimilar i identificar la noció de simetria, a comparar figures geomètriques i a construir estructures bàsiques, a més de potenciar el pensament lògic.

Targetes del -10 al 100

S’utilitzen per ensenyar als alumnes els conceptes bàsics dels nombres i l’aritmètica, així com per desenvolupar habilitats com la identificació numèrica, la comparació, la realització d’operacions bàsiques i el reconeixement de patrons matemàtics.

Targetes geomètriques

Ajuden als nens a comprendre conceptes geomètrics bàsics d’una manera visual i tangible. A més, permeten identificar i classificar formes, explorar la seva simetria i desenvolupar habilitats de pensament espacial, com la percepció visual o la capacitat de girar i traslladar formes.

Regletes (12 sets)

Aquest conjunt de peces de diferents longituds té com a objectiu que els nens incorporin entre les seves habilitats la medició i la comparació de longituds, la realització d’operacions matemàtiques bàsiques i el desenvolupament d’habilitats de pensament matemàtic, com la capacitat de raonar, comparar i ordenar objectes.

Recta gegant del -20 al 100

Es tracta d’una eina molt útil perquè els alumnes aprenguin els nombres i l’ordre a la recta numèrica. El seu propòsit és el d’ajudar a ensenyar conceptes bàsics, com comptar cap endavant o cap enrere, així com comparar nombres i entendre les relacions entre ells.

24 Matijocs (3 sets)

Aquest set de diferents jocs de taula té per objectiu demostrar i repassar els conceptes matemàtics per mitjà de l’experimentació i la pràctica, alhora que fomenten el treball col·laboratiu dels nens. També desenvolupen les seves habilitats socials, col·laboren entre si, comparteixen i s’ajuden per aconseguir un objectiu comú, competeixen esportivament i, per descomptat, es diverteixen!

10 taules de sumar + 10 taules de multiplicar

La seva estructura organitzada permet als nens visualitzar i comprendre millor la relació entre els nombres i les operacions de suma i multiplicació. A més, les taules fomenten la memòria numèrica, la fluïdesa mental i faciliten l’aprenentatge de conceptes matemàtics més avançats, com la divisió.

10 Cintes mètriques

Gràcies als seus marcadors numèrics, que representen valors i mides, els alumnes comprenen millor conceptes matemàtics bàsics com la longitud, el diàmetre i el perímetre. Així, aprenen també nocions de mesura d’una manera pràctica i divertida.

100 policubs (2 sets)

Aquest conjunt de cubs acoplables faciliten la comprensió de les formes tridimensionals i permeten practicar la classificació, la serialització i el comptatge. A més, la seva naturalesa ensamblable promou la creativitat dels nens, ajudant-los a crear tot tipus de construccions.

Tires de fraccions (6 sets)

Les tires persegueixen l’aprenentatge i la comprensió profunda dels conceptes fonamentals de les fraccions. Els alumnes poden utilitzar aquestes tires per visualitzar i comparar fraccions, sumar-les i restar-les o trobar fraccions equivalents.

400 palets

La seva mida i forma els fan molt manejables i fàcils d’agrupar, fet que afavoreix l’associació entre nombre i quantitat, així com que els nens puguin treballar el recompte numèric agrupant i desagrupant palets en desenes i centenes. A més, realitzant sèries de palets, els nens poden solucionar exercicis senzills o resoldre operacions bàsiques com la suma i la resta.

26 bitllets + 40 monedes (10 sets)

Amb la idea d’aplicar coneixements matemàtics bàsics a operacions que tenen lloc en situacions de la vida real, aquests sets de bitllets i monedes són perfectes per fomentar la capacitat de resolució de problemes i la presa de decisions.

Rellotge + Roda d’unitats de mesura (10 sets)

Amb el rellotge, els nens aprenen la noció del temps, a més de com funcionen les hores, els minuts i els segons, i de com es relacionen entre si. Pel seu costat, amb la roda d’unitats de mesura comprendran les unitats de massa, longitud i capacitat alhora que descobreixen la seva interrelació i com convertir les unes en les altres.

Roda numerada + Regle (10 sets)

Els nens poden fer servir la roda i el regle per treballar el valor posicional de les xifres, sumar o restar, descobrir patrons numèrics i realitzar altres accions per desenvolupar les seves habilitats matemàtiques mentre manipulen i es diverteixen.

6 cubs EMAT (24 sets)

Els cubs numèrics s’utilitzen per treballar les quantitats, per formar nombres o per practicar operacions simples, contestar problemes orals, desenvolupar el càlcul mental o jugar als Matijocs.

4 peons + 32 fitxes (10 sets)

Aquests sets de peons i fitxes són el complement ideal als Matijocs, per moure’s pels taulers de joc i per marcar posicions, nombres o quantitats.


Aquests són els materials amb els que apostem per unes matemàtiques dinàmiques, manipulatives i lúdiques, que assegurin un aprenentatge de les nocions matemàtiques i posin la base per a l’adquisició de coneixements més complexos. Diverteix i motiva els teus alumnes amb EMAT!

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/la-caixa-daula-demat-aixi-son-les-matematiques-manipulatives-a-primaria/feed/ 0
Tots els materials d’EMAT: varietat de recursos per ensenyar i aprendre https://www.tekmaneducation.com/ca/tots-els-materials-demat-varietat-de-recursos-per-ensenyar-i-aprendre/ https://www.tekmaneducation.com/ca/tots-els-materials-demat-varietat-de-recursos-per-ensenyar-i-aprendre/#respond Fri, 14 Apr 2023 13:12:53 +0000 https://www.tekmaneducation.com/tots-els-materials-demat-varietat-de-recursos-per-ensenyar-i-aprendre/ A tekman creiem en la importància de l’aprenentatge a través del joc i de la manipulació, i per això dissenyem els nostres programes educatius acompanyats d’una àmplia gamma de recursos manipulatius per enriquir les teves classes. Aquesta gran varietat de materials, a més, et permet una millor atenció a la diversitat dins l’aula, ja que té en compte que els coneixements i les habilitats cognitives difereixen en cada nen.

EMAT, el nostre programa de matemàtiques competencials, manipulatives i contextualitzades per a infantil i primària, no és una excepció, i amb la seva recent renovació segueix apostant per una gran varietat de materials per fer que les teves classes siguin un espai d’aprenentatge dinàmic, pràctic i emocionant. Te’ls ensenyem!

Però abans, vols conèixer el material específic que trobaràs dins la caixa d’aula a cada etapa educativa? Consulta’l en aquestes entrades, on repassem amb exhaustivitat cada un dels recursos amb els que els teus alumnes es divertiran aprenent:

Material per a l’alumne

Tots els alumnes d’EMAT, tant a l’etapa infantil com a primària, reben un conjunt de materials individuals per realitzar les diferents activitats matemàtiques a classe. Vegem quins són!

Llibre de l’alumne

Per a cada curs, l’alumne comptarà amb tres Llibres de l’alumne (un per semestre), amb els que podrà realitzar en paper les activitats i exercicis plantejats a cada sessió. Allà coneixerà els sis Emats, que l’acompanyaran en aquesta aventura de l’aprenentatge i que l’ajudaran a interioritzar els sabers matemàtics, ja que cada un d’ells representa un saber diferent: numeració, geometria, percepció visual, orientació espacial, raonament lògic i mida.

Estoig d’EMAT

Tant per a l’etapa d’infantil com de primària, els teus alumnes comptaran amb un estoig individual amb una gran diversitat de materials, que els ajudaran a realitzar les activitats manipulatives.

A infantil trobaran les cartes numèriques, cartes de punts, cartes d’animals, una recta numèrica, figures geomètriques, fitxes grans de parxís, tangrams, cubs EMAT, cubs d’atributs amb peons i una regleta EMAT.

Per a primària, l’estoig ve carregat amb bitllets, una bossa amb monedes, peons petits, una bossa amb cubs, fitxes de parxís petites, una calculadora, una taula de multiplicar, una roda numèrica i un rellotge conversor. A més, des de la plataforma myroom, veuràs amb detall el material que s’utilitza a cada una de les sessions i on pots trobar-lo.

CiberEMAT

CiberEMAT és una plataforma que complementa el llibre de l’alumne d’EMAT. La seva raó de ser és ajudar els alumnes a poder seguir practicant les seves habilitats matemàtiques (a classe, o bé a casa seva, pel que es fomenta la seva autonomia) a partir de recursos d’aprenentatge, itinerari d’activitats i comunicació entre les famílies i l’escola. A més, és una aplicació digital adaptativa, pel que s’aconsegueix treballar un ensenyament que respecta la diversitat.

Pissarra EMAT

A més, a la nova versió d’EMAT per a 1r, 2n i 3r de primària, cada nen rep una pissarra física individual, amb la que podrà escriure i esborrar tot el que vulgui, i et permetrà com a docent dur a terme les sessions en grup gran de forma molt còmoda i dinàmica. Com a docent, disposaràs també d’una pissarra digital per treballar en grup gran; d’aquesta manera, podràs explicar activitats manipulatives de forma visual i milloraràs la gestió de la sessió.

Els jocs d’en Lemon

També llancem un nou llibre, amb la cinquena sessió de la setmana per practicar i consolidar coneixements: Els jocs d’en Lemon! En aquest quadern es proposen 4 centres d’aprenentatge diferents: jocs de cubs, problemes i càlcul, matijocs i desafiaments matemàtics. La idea és oferir més temps al nens per aprendre i repassar i una oportunitat per als docents per recollir moltes evidències d’avaluació.

Material per al docent

Guia del mestre

La guia docent conté el desenvolupament de totes les activitats i els aspectes pedagògics que es treballen a cada sessió d’EMAT a infantil i primària. Amb la renovació del programa, ara comptaràs amb una guia del mestre per trimestre (vs. 1 per curs), pel que és més lleugera i més fàcil d’utilitzar.

Per a cada classe, a la guia hi trobaràs l’objectiu a treballar i totes les sessions interrelacionades amb la sessió actual. A més, a les pàgines inicials de la guia comptaràs amb un mapa de ciclicitat i d’avaluació, perquè sàpigues en tot moment el que treballes i per a què ho treballes. També inclou informació com la llista de materials necessaris per realitzar els exercicis, propostes d’avaluació, les solucions de les activitats i suggeriments per atendre la diversitat dins l’aula.

No oblidem l’estrella de la renovació: la vareta màgica. Aquest símbol acompanya el mestre, entrant en detall de les estratègies d’aprenentatge que es treballen a cada activitat: consells didàctics, estratègies de càlcul i estratègies de raonament.

myroom

Aquest gestor digital de l’aula t’ajudarà a guiar la teva activitat docent, amb tot allò necessari per planificar les sessions. Hi trobaràs disponible la Guia del mestre i el Llibre de l’alumne en format digital, els materials de cada sessió, vídeos de conceptes matemàtics per preparar les classes i eines d’avaluació, com rúbriques i registres d’avaluació, que et permetran fer un seguiment del progrés dels teus alumnes.

Material per a l’aula

Kit d’aula + Matijocs

Tant a l’etapa infantil com a primària, rebreu una caixa d’aula per a tota la classe, plena de materials i recursos (cartes, regletes, rectes) per aprendre matemàtiques manipulant i divertint-se. A més, inclou un maletí ple de Matijocs, que són divertits jocs de taula per practicar les habilitats matemàtiques i desenvolupar l’aprenentatge per mitjà del treball col·laboratiu.


Vols conèixer millor EMAT i com són la Guia del mestre i el Llibre de l’alumne? Descarrega mostres gratuïtes!

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/tots-els-materials-demat-varietat-de-recursos-per-ensenyar-i-aprendre/feed/ 0
Com atendre la diversitat a les teves classes de matemàtiques? https://www.tekmaneducation.com/ca/com-atendre-la-diversitat-a-les-teves-classes-de-matematiques/ https://www.tekmaneducation.com/ca/com-atendre-la-diversitat-a-les-teves-classes-de-matematiques/#respond Wed, 05 Apr 2023 13:13:49 +0000 https://www.tekmaneducation.com/com-atendre-la-diversitat-a-les-teves-classes-de-matematiques/ Cap alumne és igual a l’altre. Aquesta màxima pot semblar una obvietat, però ha costat molt que l’interioritzem. Entendre que dins l’aula existeixen realitats diferents i una gran diversitat de ritmes és el primer pas per a què l’aprenentatge sigui significatiu. Segur que saps que no tots els alumnes desenvolupen les mateixes habilitats alhora i és per això que hem de prendre aquesta realitat com a punt de partida i apostar per un aprenentatge en el què s’atengui la diversitat de l’aula.

Les matemàtiques no són una excepció. Per això, a continuació et destaquem tres estratègies que adoptem a EMAT, el nostre programa de matemàtiques per a les etapes d’infantil i primària, per atendre millor la diversitat dins l’aula de matemàtiques.

Es tracta d’algunes recomanacions que sorgeixen d’idees com l’atenció als moments de l’aprenentatge, el desenvolupament d’habilitats per mitjà de la varietat d’activitats o l’avaluació formativa. Estem segurs que et seran de molta utilitat per aplicar en el teu dia a dia!

3 consells per aplicar a les teves classes de matemàtiques i atendre la diversitat

Ajusta les activitats al moment de l’aprenentatge

Amb la finalitat de donar resposta a les diferents necessitats dels alumnes depenent del seu desenvolupament previ, proposem la realització d’activitats multinivell. A cada sessió d’EMAT plantegem dues versions de l’activitat principal: anomenem Oxigen a les propostes dissenyades per a aquells alumnes que necessiten seguir aprofundint o una ajuda més explícita, i Repte a les propostes per aquells que van més avançats i poden practicar de forma autònoma.

Aquestes activitats consisteixen en adaptacions d’algunes de les tasques de la sessió amb l’objectiu de reforçar o ampliar, respectivament, els conceptes, procediments i actituds pròpies de la sessió per arribar a tots els alumnes. D’aquesta manera, si un nen o nena mostra dificultats per aprendre un concepte concret, se li plantejarà un exercici perquè reforçi la comprensió i interiorització d’aquest concepte, mentre que si comprèn ràpidament (o ja coneixia) els objectius de la sessió es podrà treballar una activitat més exigent i que posi a prova els seus coneixements.

A més, a EMAT treballem amb la pila, una icona que informa del moment de l’aprenentatge de les activitats relacionades amb les operacions bàsiques (suma, resta, multiplicació i divisió). Depenent de la imatge de la pila, es pot veure si l’activitat es troba en un moment inicial de comprensió, si ja és d’introducció, de pràctica o del moment més avançat, el de consolidació. Així, es pot adaptar l’ensenyament als diferents nivells dels alumnes i tots poden treballar aquells aspectes més complexos, cada un al seu ritme.

Ofereix una proposta variada d’activitats

Als alumnes els agrada rebre informació de forma variada. Les sessions d’EMAT estan formades per activitats de naturalesa diversa, per perseguir un doble objectiu:

(1) Oferir experiències d’aprenentatge diverses, riques i estimulants que permetin tractar els sabers i les habilitats des de diferents punts de vista i en diferents profunditats. Aquest aspecte millora la connexió entre els sabers i el desenvolupament de competències, alhora que manté els alumnes atents i motivats amb l’activitat.

(2) Rompre les barreres de l’aprenentatge: la diversitat de recursos i materials, i les distintes formes de presentar la informació als nens i treballar amb ella permet que totes les activitats siguin accessibles per a tots els alumnes, independentment de les seves capacitats, habilitats i coneixements previs.

D’altra banda, l’estructura de les sessions d’EMAT en tres moments està pensada per assegurar que el coneixement matemàtic que es treballa a cada sessió sigui durador i significatiu. Què fem en cada un d’aquests moments?

  • El primer moment, Per començar, es basa en el càlcul mental per exercitar les matemàtiques.
  • El segon, Ensenyant-Aprenent, concentra les activitats que pretenen assolir els objectius plantejats per a la sessió. La seva finalitat és introduir, demostrar i repassar conceptes matemàtics a través de l’experimentació i la pràctica. En aquest moment es realitzen les activitats Joc demostració, Estratègia o rutina de pensament, Fitxa de l’alumne, Històries per pensar, Matijocs i Joc de cubs. També es proposen activitats dirigides a desenvolupar habilitats d’investigació i anàlisi crítica de diferents situacions contextualitzades a través d’activitats d’investigació i els PBL.
  • Finalment, per tancar la sessió, a Per acabar, es treballen activitats per fomentar la reflexió.

Oferir una gran varietat d’activitats és una bona manera d’atendre la diversitat dins la teva aula i de canviar la manera d’expressar la informació, perquè sigui comprensible per a tots. Al final, l’objectiu és introduir un mateix concepte des de diferents formats i punts de vista perquè cap alumne es quedi enrere.

Fes ús de l’avaluació formativa

És important que els nens siguin conscients del seu propi aprenentatge, perquè els ajuda a identificar fortaleses i debilitats, fomenta la seva autonomia i responsabilitat i els ensenya habilitats metacognitives. Això, a més de preparar-los per a reptes futurs, els ajuda a tenir un major control sobre el que aprenen.

Un dels elements clau d’EMAT per assegurar que l’alumne prengui consciència del seu propi aprenentatge és el Portafolis d’aprenentatge, que està format per diverses pàgines del Llibre de l’alumne, instruments d’autoavaluació i reflexions, on els nens poden escriure, per exemple, l’activitat de tot el curs que més els ha agradat, allò que se’ls dona millor, allò que més els costa, etc. D’aquesta manera, promovem la seva autonomia i el compromís amb els conceptes que han treballat durant el trimestre. El portafolis, doncs, és una eina que afavoreix l’atenció a la diversitat, ja que ajuda al mestre a tenir una visió del procés d’aprenentatge de l’alumne i, per tant, a conèixer-lo millor i a adaptar-se a les seves necessitats educatives.

Vols aprofundir més en atenció a la diversitat a classe de mates?

Mira aquest webinar on el Jorge Alberola, el nostre especialista en didàctica de les matemàtiques, ens va parlar sobre com identificar, preveure i solucionar dificultats en l’aprenentatge de les matemàtiques, relacionat amb les operacions matemàtiques bàsiques, a més d’oferir solucions per reconèixer els moments de l’aprenentatge i adaptar les activitats de cada sessió.

A més, aquí tens una completa guia (Com gestionar la diversitat a l’aula de matemàtiques d’Infantil) perquè obtinguis eines i estratègies orientades a planificar alternatives i recursos per atendre i gestionar la diversitat dins l’aula.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/com-atendre-la-diversitat-a-les-teves-classes-de-matematiques/feed/ 0
ONMAT es renova: més clar, més àgil, amb més recursos i més integrat a les teves plataformes https://www.tekmaneducation.com/ca/onmat-es-renova/ https://www.tekmaneducation.com/ca/onmat-es-renova/#respond Thu, 09 Mar 2023 16:50:11 +0000 https://www.tekmaneducation.com/onmat-es-renova-mes-clar-mes-agil-amb-mes-recursos-i-mes-integrat-a-les-teves-plataformes/ La comunitat docent ha parlat! tekman va néixer a les aules i és a les aules on recollim tots els comentaris i suggeriments de mestres i professors. Gràcies a això, avui et presentem el programa renovat d’ONMAT, que inclou una potent plataforma digital per millorar el teu dia a dia, segueix llegint per descobrir totes les novetats!

Seqüència didàctica creada prèviament i estructurada per semestres

Digues adéu a invertir molt de temps configurant la plataforma! Ara, quan accedeixis per primer cop a ONMAT, hi trobaràs una seqüència didàctica ja creada i organitzada per trimestres. Així, d’un sol cop d’ull, tindràs una visió global de tot el curs i dels steps a treballar a cada semestre, organitzats segons el sentit matemàtic que s’hagi de treballar, com el numèric, l’algebraic, l’estocàstic, l’espacial i el de mesura.

Accés més àgil que mai a steps i activitats

Els steps són microunitats d’aprenentatge amb objectius a curt termini (2-3 setmanes) que ens permeten atendre els diferents ritmes d’aprenentatge i fer que l’alumne senti que els seus objectius són assolibles, fet que afavoreix la seva motivació. Podràs accedir-hi a través d’un sol clic des de la home de la plataforma.

Dins cada step, al seu torn, hi trobaràs un conjunt d’activitats essencials per dominar l’step, que estan seqüenciades perquè sàpigues el que has de treballar en tot moment. Allà hi trobaràs exercicis en diversos formats per desenvolupar a classe o de forma autònoma a casa: això significa que apostem per una part del treball a classe amb activitats manipulatives sense ordinadors, perquè sabem que no tots els exercicis s’han de realitzar dins l’entorn digital. La plataforma digital és només un suport més que et facilita transmetre l’aprenentatge matemàtic, però l’essencial segueix sent el contingut d’ONMAT, que ens segueix confirmant com els millors en didàctica de les matemàtiques.

Integració amb Classroom i Teams

Amb aquesta renovació decidim centrar-nos en allò que ens defineix: la didàctica de les matemàtiques! És per això que apostem per una integració total amb les teves plataformes habituals: Google Classroom i Microsoft Teams. D’aquesta manera podràs connectar fàcilment les teves plataformes del dia a dia a les activitats, el registro d’avaluació, l’exportació de qualificacions i la creació de grups.

  • Activitats: podràs enviar-les i personalitzar-les per a cada estudiant o grup per separat des de Classroom i Teams, fet que permet un respecte pels temps d’aprenentatge de cada alumne.
  • Registre d’avaluació: podràs exportar les notes dels exercicis autocorregibles a Classroom/Teams amb un sol clic.

Creació de grups: apostem per facilitar la creació de grups amb les teves plataformes habituals. Serà tan senzill com accedir a Classroom o Teams i importar les classes allà creades a la plataforma d’ONMAT. Un cop realitzat el trasllat, ja podràs gestionar i afegir els grups en relació als teus interessos.

Ens centrem en el nostre fort: la didàctica de les matemàtiques

La renovació d’ONMAT respon a una sèrie de necessitats que havia requerit la comunitat docent, especialment referides a una major agilitat i claredat en l’ús de la seva plataforma online. No obstant això, sabem que el nostre valor, el punt fort del nostre programa segueix sent la didàctica de les matemàtiques, per això aquestes segueixen sent:

  • Contextualitzades: amb activitats pròximes a la vida quotidiana dels estudiants, per permetre’ls resoldre problemes que trobaran a la vida real.
  • Manipulatives, motivadores i lúdiques: ho necessitem per construir el coneixement matemàtic des del descobriment, la investigació, la indagació i el joc.
  • Atenen la diversitat: des del banc de steps fomentem l’adaptació de l’aprenentatge per a cada alumne, a través d’una gran varietat de recursos didàctics.
  • Cooperatives: seguim proposant un aprenentatge compartit de les matemàtiques per mitjà del treball cooperatiu, per afavorir la interacció dels alumnes i potenciar la seva creativitat i pensament crític.

Amb quins materials compta ONMAT?

El gran valor d’ONMAT resideix en la qualitat, rigor i varietat dels seus continguts, que tenen com a objectiu final la comprensió i transferència dels coneixements matemàtics.

Mirem amb més detall els materials amb els què comptaràs per connectar els teus alumnes amb les matemàtiques:

Recursos per als alumnes

  • Exercicis i activitats: a més de les activitats manipulatives en gran grup, l’alumnat disposa d’exercicis, que inclouen autocorregibles, recursos teòrics i instruments d’avaluació.
  • Versió imprimible del Llibre de l’alumne: cap problema si no utilitzeu dispositius digitals dins l’aula! Podreu seguir les sessions d’ONMAT gràcies a la versió imprimible del Llibre de l’alumne.

Per als docents

  • Plataforma de gestió de l’aula amb tots els recursos necessaris per preparar i impartir les teves classes: seqüències didàctiques, activitats, eines d’avaluació, llibre de l’alumne, solucionari, i molt més!

Per a l’aula

Materials descarregables: materials imprimibles necessaris per realitzar les activitats manipulatives proposades a la seqüència didàctica.

Descobreix els punts clau de la renovació en un minut!

Webinar ONMAT evoluciona

Jorge Alberola, especialista en Didàctica de les matemàtiques i Lea del Pozo, Directora de producte, t’expliquen la renovació del programa.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/onmat-es-renova/feed/ 0
EMAT evoluciona: més flexible, més didàctic, més pràctic, més personalitzat i més digital https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-evoluciona/ https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-evoluciona/#respond Wed, 18 Jan 2023 14:00:54 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=64973 La comunitat docent ha parlat! Escoltem tots els comentaris i suggeriments de mestres i professors, a més de treballar amb un comitè d’experts, per actualitzar EMAT, el nostre programa de matemàtiques per a Primària. Amb l’objectiu d’oferir una proposta que s’adapti totalment a les necessitats de cada centre, de cada docent i de cada alumne, presentem un programa renovat per a 1r, 2n i 3r de Primària, amb sessions més lleugeres, entre altres novetats.

Més flexible

EMAT evoluciona perquè els mestres puguin adaptar millor la sessió a la realitat de l’aula. Per començar, alleugerim les sessions adequant el número d’activitats. En aquest nou EMAT, els docents tenen moltes opcions diferents per poder adaptar les seves classes de matemàtiques, amb només una fitxa per sessió.

Hi ha temps extra? A les noves sessions d’EMAT hi afegim també un apartat d’activitats addicionals que el docent pot realitzar si té més temps durant la classe. D’aquesta manera, el professor té tots els recursos per configurar cada sessió segons les necessitats i el ritme de cada grup.

Mes didàctic

Consells i estratègies d’aprenentatge

Renovem la Guia del mestre! A més de l’objectiu de cada sessió, la llista de materials per a classe i els indicadors d’avaluació, afegim noves informacions i recursos. 

Ara també trobarà les sessions relacionades entre si. Aquesta informació ajudarà el mestre a entendre d’on ve l’aprenentatge, a saber què s’ha ensenyat anteriorment i a utilitzar-ho per atendre la diversitat. La Guia del mestre inclou, a més, idees perquè els alumnes puguin fer a casa i involucrar les famílies en l’aprenentatge, i l’estrella d’aquesta renovació: la vareta màgica. Aquest símbol acompanya el professor, detallant les estratègies d’aprenentatge que es treballen a cada activitat: consells didàctics, estratègies de càlcul i estratègies de raonament.

Ciclicitat i avaluació

Una de les característiques que fan d’EMAT un programa tan eficaç és la seqüenciació cíclica, per això a la nova Guia del mestre afegim un mapa i la informació de les sessions relacionades. Així, el docent veu fàcilment com funciona la ciclicitat horitzontal d’EMAT durant el curs i en quines altres sessions es treballen els conceptes que està donant avui en classe.

A més, a la guia també s’hi afegeix un itinerari d’avaluació en el qual s’expliciten els criteris d’avaluació i, per a cadascun d’ells, les seves sessions associades. Una eina molt útil per poder tenir una visió global i facilitar l’avaluació.

Més pràctic

EMAT ve amb tres llibres de l’alumne per curs, i un nou quadern ple d’activitats per practicar: Els jocs d’en Lemon. A més, en aquesta nova versió d’EMAT, cada alumne rep també una pissarra física individual amb la qual practicar el que s’hagi treballat dins l’aula.

Un altre punt clau de l’ensenyament de les matemàtiques durant aquest curs són les situacions d’aprenentatge que exigeix la LOMLOE. Per aconseguir un aprenentatge competencial, amb EMAT els docents comptaran amb diverses situacions d’aprenentatge que podran realitzar durant el curs.

Els jocs d’en Lemon, un nou quadern per practicar

EMAT està dissenyat per dedicar una sessió setmanal a repassar i practicar la matèria treballada durant la setmana, i ho fa amb el nou quadern Els jocs d’en Lemon.

A Els jocs d’en Lemon es proposen 4 centres d’aprenentatge diferents: jocs de cubs, problemes i càlcul, matijuegos i desafiaments matemàtics. Així, durant aquesta sessió els alumnes s’organitzen per grups i es van alternant per poder practicar cada un dels centres d’aprenentatge amb el seu quadern.

Aquesta sessió de pràctica amb Els jocs d’en Lemon ofereix més aire a l’ensenyament, donant als alumnes més temps per aprendre i repassar, i als docents l’oportunitat de recollir moltes evidències d’avaluació.

Més personalitzat

Un dels nostres objectius de sempre ha estat dissenyar instruments i estratègies que ajudin al mestre perquè cap alumne no es quedi endarrerit durant l’aprenentatge de les matemàtiques. A les estratègies que ja aportàvem, com la pila, la diversitat metodològica o les adaptacions d’activitats amb Oxigen i Repte, li sumem noves activitats.

Comencem fent una valoració del grup classe: en aquest EMAT evolucionat el docent compta amb unes pàgines inicials d’avaluació que l’ajudaran a conèixer el nivell dels seus alumnes. D’aquesta manera, podrà dissenyar les sessions i triar les activitats més adequades per a cada grup.

Més Oxigen i Repte: incorporem més activitats d’Oxigen i Repte a cada sessió, perquè el docent pugui oferir a cada alumne l’activitat que més l’ajudi segons el seu ritme i el moment d’aprenentatge en el qual es trobi. A més, ara també trobarà sessions completes d’Oxigen i Repte al gestor d’aula en línia. Tot per atendre satisfactòriament la diversitat a l’aula!

Més digital

Una de les novetats més esperades pels docents és aquesta: afegim una pissarra digital per al gran grup per millorar l’experiència de les classes de matemàtiques. Amb aquest nou recurs, el professor podrà compartir les demostracions amb tot l’aula, ja que comptarà amb els materials habituals d’EMAT en format digital: els bastonets, les monedes, la calculadora…

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-evoluciona/feed/ 0
Com ajudar els teus fills amb les matemàtiques: EMAT a casa https://www.tekmaneducation.com/ca/ajudar-fills-matematiques-casa/ https://www.tekmaneducation.com/ca/ajudar-fills-matematiques-casa/#respond Fri, 21 Oct 2022 10:24:07 +0000 https://www.tekmaneducation.com/ca/blog/borrador-automatico/ Vols ajudar els teus fills amb les matemàtiques? Des de tekman Education hem preparat alguns recursos per practicar a casa, tant per a l’etapa d’Infantil com de Primària. Mitjançant jocs, contes i activitats d’EMAT, els nens i nenes repassaran allò que han après a classe amb el suport de tota la família.

Matemàtiques a casa: EMAT Infantil

Els primers anys d’aprenentatge són clau perquè els més petits gaudeixin de les matemàtiques al llarg de tota la vida. Per ajudar-los una mica des de casa en aquesta etapa, et deixem alguns continguts que et serviran per acompanyar-los i comprendre com aprenen amb EMAT Infantil: un webinar especial per a famílies, una pàgina per descarregar jocs i un tutorial de numeració.

Webinar per a famílies: Així aprenen matemàtiques els teus fills amb EMAT Infantil!

Pàgina per descarregar jocs i contes i accedir a CiberEMAT

Tutorial de numeració per a Educació Infantil

Matemàtiques a casa: EMAT Primària

A Primària, les matemàtiques comencen a ser un repte per a molts alumnes, i és important consolidar l’aprenentatge de les operacions bàsiques, sobre les que es construeix gran part del coneixement matemàtic. Per això, volem compartir amb vosaltres alguns recursos que us ajudaran a repassar a casa allò que han après a classe. No us perdeu el webinar per a famílies, descarregueu activitats i jocs i doneu-li un cop d’ull als tutorials de restes i divisió.

Webinar per a famílies: Així aprenen matemàtiques els teus fills amb EMAT Primària!

Pàgina per descarregar activitats, jocs i accedir a CiberEMAT

Tutorials de restes portant i divisió

Esperem que tots aquests continguts us hagin estat útils! De totes maneres, per saber com ajudar els vostres fills amb les matemàtiques a casa, us recomanem parlar amb els vostres mestres i professors. Ells són veritables professionals i coneixen millor que ningú quin és el nivell de cada alumne i què necessita per seguir aprenent.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/ajudar-fills-matematiques-casa/feed/ 0
Juego de triángulos: ¿cuántos puedes encontrar? https://www.tekmaneducation.com/ca/juego-de-triangulos-geoplano/ https://www.tekmaneducation.com/ca/juego-de-triangulos-geoplano/#respond Sat, 20 Feb 2021 07:43:00 +0000 https://www.tekmanbooks.com/blog/geoplano-triangulos/ ¿Puedes encontrar todos los triángulos diferentes en un geoplano de 3×3?

> >  ¡Enseña a pensar a tus alumnos de secundaria en clase de matemáticas con  esta GUÍA GRATUITA!  < <

La solución:

New call-to-action

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/juego-de-triangulos-geoplano/feed/ 0