Inteligencias múltiples archivos • tekman education Revoluciona l'educació, multiplica l'aprenentatge Thu, 21 Dec 2023 11:17:28 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.5 Àrees de la LOMLOE: competències específiques, criteris d’avaluació i sabers bàsics https://www.tekmaneducation.com/ca/lomloe-competencies-especifiques-avaluacio-sabers/ https://www.tekmaneducation.com/ca/lomloe-competencies-especifiques-avaluacio-sabers/#respond Fri, 01 Apr 2022 11:43:44 +0000 https://www.tekmaneducation.com/ca/blog/borrador-automatico/ L’estructura curricular de la LOMLOE ens porta una nova manera d’enfocar el currículum i, sobretot, construeix un pont entre les competències clau i els continguts propis de l’àrea. L’organització segueix sent per àrees (Llengua i Literatura, Matemàtiques, Educació Física…), encara que pot optar-se per un ensenyament per àmbits, i la clau del que es treballarà en cadascuna d’elles són les competències específiques de l’àrea.

Vols saber-ne més? No et perdis aquest webinar especial!

Competències específiques de l’àrea 

Segons la LOMLOE, les competències específiques són «acompliments que l’alumnat ha de poder desplegar en activitats o en situacions l’abordatge de les quals requereix els sabers bàsics de cada àrea. Les competències específiques constitueixen un element de connexió entre, d’una banda, les competències clau, i per una altra, els sabers bàsics de les àrees i els criteris d’avaluació». Cada etapa (Infantil, Primària i Secundària) té la seva llista de competències per a cada àrea, que es mantenen al llarg de tota l’etapa.

Aquesta visió ens fa adoptar una didàctica centrada en els processos, el raonament i l’acció. Deixem enrere la mera transmissió de coneixements perquè l’alumne sigui el protagonista del seu aprenentatge. El dia a dia a l’aula ha de centrar-se en el disseny d’unitats didàctiques que permetin a l’alumne construir coneixement i posar-lo en pràctica, “activant-lo” en situacions contextualitzades. 

Deixem enrere la mera transmissió de coneixements perquè l’alumne sigui el protagonista del seu aprenentatge.

Un altre punt important és que aquestes competències d’àrea es connecten directament amb les competències clau. Vegem com. La competència clau Competència personal, social i d’aprendre a aprendre implica desenvolupar habilitats de gestió emocional, treball en equip i processos de reflexió sobre el propi aprenentatge, entre d’altres. La llei recull en una llista de descriptors operatius què significa ser competent en aquest sentit, és a dir, allò que l’alumne ha de saber fer en completar l’educació primària i l’ensenyament bàsic. A més, en les competències específiques de l’àrea s’inclouen elements per al seu treball. Per exemple:

  • En Matemàtiques: Competència específica 7. «Desenvolupar destreses personals que ajudin a identificar i gestionar emocions en enfrontar-se a reptes matemàtics, fomentant la confiança en les mateixes possibilitats, acceptant l’error com a part del procés d’aprenentatge i adaptant-se a les situacions d’incertesa, per millorar la perseverança i gaudir en l’aprenentatge de les matemàtiques».
  • En Llengua i Literatura: Competència específica 3. «Produir textos orals i multimodals, amb coherència, claredat i registre adequats, per expressar idees, sentiment i conceptes; construir coneixement; establir vincles personals; i participar amb autonomia i una actitud cooperativa i empàtica en interaccions orals variades».

A més, es llisten els descriptors operatius que poden vincular-se amb aquesta competència, com a una brúixola per orientar. També s’inclou el disseny de les activitats i la integració d’aspectes d’altres competències clau.

Però, on queden els continguts? Vegem el següent concepte clau: els sabers bàsics.

Sabers bàsics de l’àrea

Els sabers bàsics són els antics continguts. Fan referència tant a conceptes i procediments com a actituds i es denominen sabers bàsics perquè, a diferència de la llei anterior, s’ha fet una selecció d’aquells sabers que són importants per ser competents en l’àrea. Això no vol dir que no es puguin adquirir més sabers, el currículum marca els imprescindibles.

Els sabers s’organitzen per cicles (primer cicle, segon cicle i tercer cicle). I, com l’enfocament és competencial, un mateix saber pot utilitzar-se en diverses competències, per la qual cosa serà necessari connectar-los. Un exemple: en matemàtiques, els sabers s’organitzen en sentits. Dins del sentit numèric tenim el saber Estratègies variades de comptatge, recompte sistemàtic i adaptació del comptatge a grandària dels números en situacions de la vida quotidiana en quantitats fins al 9999, en segon cicle. Aquest saber serà necessari tant per resoldre problemes com per raonar i provar conjectures matemàtiques.

Per tant, es requereix una seqüenciació cíclica que permet treballar aquests sabers de manera intercalada i facilitar així la connexió entre els sentits que els conformen.

Es requereix una seqüenciació cíclica que permet treballar aquests sabers de manera intercalada i facilitar així la connexió entre els sentits que els conformen.

Criteris d’avaluació de les competències específiques

Si canviem el que ensenyem hem d’actualitzar també la manera d’avaluar. Segons la LOMLOE, els criteris d’avaluació són «referents que indiquen els nivells d’acompliment esperats en l’alumnat en les situacions o activitats a les quals es refereixen les competències específiques de cada àrea en un moment determinat del seu procés d’aprenentatge». Aquests criteris d’avaluació són organitzats per cicles en Primària. En Secundària, són els mateixos per a 1r, 2n i 3r, i després trobem els de 4t.

Això suposa un canvi respecte a la llei anterior, on els criteris d’avaluació estaven associats als continguts. És un pas endavant el fet de vincular els criteris a les competències específiques, perquè per fi podrem avaluar l’acompliment de l’alumne i no només el que sap. Com a cita la LOMLOE: «no existeix una vinculació unívoca i directa entre criteris d’avaluació i sabers bàsics: les competències específiques s’avaluaran a través de la posada en acció de diferents sabers».

És un pas endavant el fet de vincular els criteris a les competències específiques, perquè per fi podrem avaluar l’acompliment de l’alumne i no només el que sap.

Serà necessari, com apunta també la nova llei d’educació, dissenyar un procés d’avaluació global, continu i formatiu i comptar amb una gran diversitat d’instruments d’avaluació que ens permetin observar com l’alumne progressa en directe.

Contextualització i situacions d’aprenentatge

Com aterrem tot això en les activitats d’aprenentatge? Tal com assenyalàvem anteriorment, serà necessari transformar la nostra manera d’ensenyar. Hem d’apostar per metodologies que permetin a l’alumne actuar i desenvolupar les competències clau: aprenentatge cooperatiu, cultura de pensament, treball cooperatiu, avaluació per competències, aprenentatge basat en el joc, intel·ligència emocional, aprenentatge adaptatiu i contextualitzat i intel·ligències múltiples.

A més, en el nostre dia a dia, perquè puguin desenvolupar les competències específiques de l’àrea, optarem per activitats que suposin un repte per a l’alumne i que estiguin connectades amb els contextos personals, socials i escolars en els quals es mou. Parlem de contextualitzar les activitats i d’oferir tasques autèntiques (rellevants, realistes i socialitzadores) perquè l’alumne conegui de primera mà com, allò que aprèn a l’escola, es transfereix a la vida real.

Per a qui no tingui aquesta manera de treballar, la LOMLOE descriu com han de ser algunes de les activitats, definint-les en les situacions d’aprenentatge. Segons la LOMLOE, les situacions d’aprenentatge són «situacions i activitats que impliquen el desplegament per part de l’alumnat d’actuacions associades a competències clau i competències específiques, i que contribueixen a l’adquisició i desenvolupament d’aquestes».

Com podem observar, entrant una mica en detall en les diferents àrees i conceptes de la nova llei d’educació LOMLOE, tots els aspectes clau estan connectats entre si i, per aconseguir un aprenentatge significatiu dels alumnes, han de treballar-se tenint en compte aquests vincles i interconnexions. Ja no ens trobem amb unitats i continguts aïllats, avancem cap a un ensenyament global, amb l’objectiu de formar als nostres alumnes perquè siguin persones competents i capaces en tots els sentits; preparats per al món actual.


emat_bran_banner_cat
]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/lomloe-competencies-especifiques-avaluacio-sabers/feed/ 0
Coneix les 8 competències clau de la LOMLOE https://www.tekmaneducation.com/ca/coneix-8-competencies-clau-lomloe/ https://www.tekmaneducation.com/ca/coneix-8-competencies-clau-lomloe/#respond Fri, 25 Mar 2022 13:42:00 +0000 https://www.tekmaneducation.com/ca/blog/borrador-automatico/ Un alumne competent és aquell que sap utilitzar tots els seus coneixements i habilitats de manera estratègica per resoldre els problemes del seu dia a dia. És precisament aquest l’objectiu de la nova llei d’educació: que els nens i nenes siguin persones competents i preparades per al món real. Per aconseguir-lo, parteix del perfil de sortida dels alumnes i estructura tot l’ensenyament basant-se en competències clau. Aquestes competències es comproven mitjançant els descriptors operatius, que ens informen de les capacitats i coneixements que ha d’aconseguir l’alumne, i connecten amb les competències específiques d’àrea (de les quals en parlarem més detalladament en el nostre pròxim article).

A tekman ja treballàvem basant-nos en les competències que estableix la Unió Europea, per la qual cosa tots els nostres programes educatius estan dissenyats tenint en compte el seu desenvolupament. Ara, passem de les capacitats a les competències i afegim continguts nous per reforçar-les. A més, amb tots els programes es treballen activitats contextualitzades, projectes autèntics i diverses metodologies per desenvolupar les competències. T’ho expliquem!

1. Competència en comunicació lingüística

La competència en comunicació lingüística combina diverses habilitats dels alumnes, ja que comprèn tota mena de comunicacions i suports: des de l’oralitat més habitual fins a la comunicació audiovisual o altres que també requereixen el domini de les tecnologies. Sigui com sigui la manera en què ens comuniquem, aquesta primera competència tracta de la interacció entre les persones

Per descomptat, també parlem de lèxic, gramàtica, semàntica i ortografia; de dimensió sociolingüística, pragmàtica i discursiva. Treballarem a classe perquè els nostres alumnes millorin la lectura, l’escriptura, la parla, l’escolta i la conversa, a més de l’anàlisi de la informació i el seu sentit crític.

Una bona forma de desenvolupar la competència lingüística és mitjançant la comunicació oral. Per això, en moltes activitats dels nostres programes educatius encoratgem als alumnes a què donin respostes als problemes oralment.

2. Competència plurilingüe

La competència plurilingüe o multilingüe es basa en la capacitat d’utilitzar diverses llengües per comunicar-se. A més de millorar i perfeccionar la llengua materna, aquesta competència anima a enriquir la comunicació dels alumnes amb el domini d’altres llengües: llengües oficials, llengües d’ús molt estès i fins i tot llengües clàssiques. 

Una de les millors maneres de conèixer una cultura és precisament a través de la seva llengua i del seu llenguatge. En aprendre nous idiomes, els alumnes també augmentaran el seu coneixement sobre diferents pobles, països i cultures, adquirint una visió més àmplia del món on viuen.

Recuperem la comunicació oral com a element clau també en aquesta competència. Per conèixer una llengua cal parlar-la! A més, treballem la comunicació mitjançant les converses que sorgeixen a classe, sigui amb els docents o amb els companys en els moments de treball cooperatiu.

3. Competència matemàtica i en ciència, tecnologia i enginyeria

La competència relacionada amb les STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) combina la importància de les matemàtiques, de les ciències i de la tecnologia per fer front als problemes del món modern.

Per desenvolupar la competència matemàtica, els alumnes treballen els números, les mesures i les estructures, així com les operacions i les representacions matemàtiques, i la comprensió dels termes i conceptes matemàtics. Amb tot aquest coneixement, podran analitzar problemes i dades, arribar a les seves pròpies conclusions i reflexionar sobre els processos que han seguit per defensar-les. 

D’altra banda, l’enfocament de la ciència i la tecnologia es vincula amb el coneixement i la conservació del medi natural, així com el progrés. També contribueixen al desenvolupament del pensament científic i formen als nens i nenes per a ser ciutadans responsables i capaços de fer judicis crítics sobre fets científics. I, tot això, com ho treballem? Mitjançant la física, la química, la biologia, la geologia, les matemàtiques i la tecnologia.

Per treballar aquesta competència, a tots els nostres programes de matemàtiques afegim activitats que fomenten el desenvolupament del pensament lògic-matemàtic mitjançant el plantejament de problemes i el càlcul.

4. Competència digital

Ningú dubta que la competència digital és fonamental en el món actual, i més que ho serà en el dia de demà! Per això, la nova llei se centra en l’ús de les noves tecnologies, utilitzant-les perquè els nostres alumnes siguin més creatius i també més crítics, tenint més accés a la informació. Això sí, sempre fent-ne un ús responsable.

Per desenvolupar la competència digital, treballem diversos llenguatges (textual, numèric, icònic, visual, gràfic i sonor) i aprenem a fer servir aplicacions i programes informàtics.

A tekman creiem en la potència de les noves tecnologies i en la importància que els alumnes les dominin, i ho treballem mitjançant les plataformes digitals que acompanyen a tots els nostres programes.

5. Competència personal, social i d’aprendre a aprendre

Que important és aprendre a aprendre! Aquesta competència clau es basa en l’habilitat per iniciar, organitzar i persistir en l’aprenentatge, i el seu objectiu és que els alumnes aconsegueixin un aprenentatge més autònom i eficaç. Per a això, hauran d’aprendre a organitzar-se i a controlar els seus propis processos d’aprenentatge.

En aquest punt, l’alumne combinarà el que sap sobre la seva pròpia manera d’aprendre, el que sap de la matèria i dels continguts que es treballen a l’aula i les estratègies de què disposa.

A tots els programes de tekman trobem espais dedicats a la reflexió, que ajuden els alumnes a consolidar els coneixements treballats a classe i a prendre consciència de la manera en què estan aprenent. Una altra bona manera de treballar aquesta competència, que també comprèn habilitats socials, són les activitats que fomenten l’aprenentatge cooperatiu. En trobareu moltes en els nostres programes!

6. Competència ciutadana

Aquesta competència comprèn la competència social i la cívica i tracta temes tan importants com la igualtat i la no discriminació, la democràcia, la justícia i els drets humans. 

Per començar, la competència social cerca el benestar personal i també col·lectiu, amb un bon estat de salut físic i mental, a més d’altres factors socioeconòmics determinants. D’altra banda, la competència cívica se centra en el coneixement de conceptes sociopolítics i econòmics de caràcter més global, com per exemple la solidaritat i la importància dels esdeveniments històrics. El món és un lloc enorme i complex! Hem d’ajudar els nostres alumnes a anar comprenent a poc a poc com funciona i què podem fer per millorar-ho, ja que els nostres actes locals també tenen conseqüències globals.

Seguim amb l’aprenentatge cooperatiu com a una bona metodologia per a treballar les competències que inclouen habilitats socials. En ell, els alumnes aprenen a treballar junts amb un objectiu comú, a comunicar-se i a arribar a acords entre tots.

7. Competència emprenedora

El sentit de la iniciativa i esperit emprenedor (SIE) ens ajudarà a transformar les idees en una cosa real, reconeixent les oportunitats personals, professionals i també comercials, perquè no oblidem que es tracta de formar a adults competents i capaços de viure en el món actual. 

Aquesta competència requereix moltes habilitats, com la capacitat d’anàlisi, organització, adaptació, presa de decisions, resolució de problemes, treball cooperatiu, responsabilitat, sentit crític, autonomia i confiança en un mateix.

A tekman treballem l’esperit emprenedor dels alumnes mitjançant els projectes i el PBL, l’aprenentatge basat en problemes; dues metodologies que permeten als alumnes centrar-se a resoldre un problema presentat a l’aula o aconseguir el producte final d’un projecte.

8. Competència en consciència i expressió culturals

L’última de les competències clau ens parla de la importància i la riquesa de les diferents cultures: conèixer-les, apreciar-les i acostar-nos a elles amb una actitud oberta i respectuosa. També fomenta la creativitat i la participació en la vida cultural, contribuint al patrimoni cultural i artístic de totes les comunitats. 

A més, aquesta competència també posa l’accent principalment en l’expressió artística i plàstica, fonamentals per mostrar tant la identitat cultural compartida dels pobles com la personal, de cada individu.

Ja sabeu que ens encanta la creativitat! Tots els nostres programes contenen activitats que fomenten la creativitat dels alumnes i els animen a expressar-se, mitjançant l’art o la comunicació oral i l’ús d’altres llengües. A més, tenim molt en compte les intel·ligències múltiples per dissenyar activitats que permetin a tots els nens i nenes donar el millor de si mateixos.


Vol saber més sobre les competències? Ampliem la informació en aquests articles:

emat_bran_banner_cat
]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/coneix-8-competencies-clau-lomloe/feed/ 0