matemàtiques archivos • tekman education Revoluciona l'educació, multiplica l'aprenentatge Thu, 18 Apr 2024 10:53:54 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.5 EMAT, completament renovat! Més flexible, més pràctic i més didàctic, ara també de 4t a 6è de primària https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-renovat-primaria/ https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-renovat-primaria/#respond Mon, 18 Mar 2024 12:06:11 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=76162 EMAT ha evolucionat completament. Hem escoltat les opinions dels docents per actualitzar el nostre programa de matemàtiques a tots els cursos, des de 3 anys fins a 6è de primària. El 2023 vam presentar les novetats per a 1r, 2n i 3r de primària, a inicis d’aquest curs hem reeditat tot EMAT Infantil i ara actualitzem 4t, 5è i 6è de primària per oferir una renovació completa: un programa més flexible, amb més opcions per adaptar i personalitzar l’ensenyament, més recursos digitals, més moments i activitats per practicar i investigar i una nova Guia del mestre més didàctica i còmoda per als docents.

Apliquem al cicle superior les actualitzacions que ja coneixes per a cicle inicial i cicle mitjà de primària i afegim algunes novetats. T’ho expliquem!

Més didàctic

Actualitzem la Guia del mestre. Comptes amb una guia didàctica per curs perquè et sigui més còmoda i pràctica.

Amb l’objectiu de comprendre millor com està dissenyat el procés d’aprenentatge a EMAT, amb el desenvolupament de les competències i l’aplicació dels sabers, a les pàgines inicials trobaràs el mapa de ciclicitat, amb els continguts seqüenciats.

A cada sessió trobaràs l’objectiu detallat i les activitats que responen a aquest objectiu. A més, també veuràs altres sessions interrelacionades perquè puguis tornar a altres moments de l’aprenentatge i adaptar l’ensenyament més fàcilment.

Una de les novetats estrella és la vareta màgica. A totes les sessions trobaràs un símbol de vareta màgica, que et donarà instruccions didàctiques, idees i consells per aplicar a classe i guiar els teus alumnes.

Més flexible i personalitzat

Alleugerim les sessions d’EMAT perquè puguis adaptar l’ensenyament a les necessitats del teu grup. Reduïm el nombre d’activitats prioritàries a cada sessió, deixant una fitxa per sessió, però afegim un apartat d’activitats addicionals que podràs realitzar si disposes de més temps durant la sessió o si vols treballar més algun concepte.

Potenciem l’atenció a la diversitat. A les estratègies que ja coneixes, com la pila i les activitats Oxigen i Repte, sumem més activitats de diferent nivell també a myroom i unes pàgines inicials d’avaluació que t’ajudaran a valorar el nivell del teu grup i poder així dissenyar l’estratègia d’aprenentatge per al curs.

Més pràctic

EMAT porta tres Llibres de l’alumne per curs, un per trimestre, i el quadern d’activitats per practicar Els jocs d’en Lemon. En aquest quadern es recull una sessió setmanal dedicada a repassar i practicar el que s’ha après mitjançant centres d’aprenentatge: jocs de cubells, càlcul i problemes, reptes matemàtics i matijocs, a més d’activitats d’investigació. Les activitats dels Jocs d’en Lemon et seran útils per recollir evidències d’aprenentatge dels teus alumnes i crear una carpeta d’aprenentatge.

Un altre element que t’ajudarà a introduir més moments per practicar i consolidar són les situacions d’aprenentatge, integrades al llarg de tot el curs.

Noves activitats d’investigació

En el quadern Els jocs d’en Lemon afegim una nova secció: Investiga amb la superagent Mirt. En aquesta secció, trobem activitats d’investigació amb les quals els alumnes aprendran a valorar la contribució de les matemàtiques als diferents àmbits del coneixement humà. A més, ho faran acompanyats pel simpàtic personatge de la investigadora Mirt i a través de la perspectiva de gènere.

Més digital

tekman digital, totes les eines reunides

tekman digital és l’espai digital renovat per als teus alumnes, que recull tots els materials i eines d’EMAT i facilita també l’accés a les famílies.  

Des de tekman digital s’accedeix al Llibre de l’alumne en format electrònic, al glossari, a la Pissarra digital amb totes les noves funcionalitats, a la plataforma CiberEMAT amb activitats per practicar, a activitats interactives, als matijocs i al material per a les famílies. Tot, en un sol clic!

A més, EMAT digital desapareix per adequar l’ús de dispositius electrònics al procés maduratiu dels alumnes i reunir totes les eines i recursos a tekman digital. Els llibres en format imprès inclouen la llicència digital, que manté l’accés al Llibre de l’alumne en PDF. 

Llibre imprès o interactiu amb BlinkLearning

Per a 5è i 6è curs, el Llibre de l’alumne estarà disponible també en versió interactiva a la plataforma BlinkLearning. Al cicle superior, tu decideixes si prefereixes treballar amb el llibre imprès (inclosa la llicència digital) o amb la versió digital interactiva, ja que en aquestes edats el desenvolupament dels alumnes és l’adient per incorporar aquesta plataforma interactiva.

Coneixes BlinkLearning? És una popular plataforma educativa per gestionar les classes escolars que ja està present en molts centres. Més de 3,5 milions de docents de 60 països utilitzen BlinkLearning! I, ara, també podràs fer-ho amb EMAT.

Noves funcionalitats a la Pissarra digital

Afegim noves applets a la Pissarra digital per fer demostracions en gran grup. Trobaràs molts més recursos i materials interactius per fer modelatges a l’aula:


Què et semblen totes les novetats de EMAT?

Per veure-les aplicades, ja pots descarregar mostres gratuïtes amb sessions completes de la Guia del mestre i del Llibre de l’alumne.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-renovat-primaria/feed/ 0
De les fitxes a la carpeta d’aprenentatge https://www.tekmaneducation.com/ca/fitxes-carpeta-aprenentatge/ https://www.tekmaneducation.com/ca/fitxes-carpeta-aprenentatge/#respond Thu, 14 Mar 2024 15:36:48 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=76138

El mètode tradicional de l’ensenyament normalment consta d’una primera part de classe magistral, amb explicacions del docent, i una segona part en què els alumnes fan fitxes amb exercicis sobre el que ha explicat el professor. Avui dia, sabem que aquest model rígid té certes limitacions.

Això vol dir que cal trencar completament amb les classes magistrals i les fitxes? No, però és recomanable integrar les explicacions del docent i la fitxa en una sessió que també inclogui manipulació, investigació i avaluació formativa.

No demonitzem les fitxes! Aquest model d’activitats en paper és una bona manera de practicar i transferir els aprenentatges que s’han treballat prèviament amb manipulació.

Quin és l’objectiu de fer fitxes a classe?

Les fitxes no són únicament una forma de registre del treball individual de l’alumne; hem de considerar-les com una activitat més dins de la classe. En realitat, quan apliquem metodologies actives, en què els alumnes investiguen, manipulen i juguen, és bo dedicar moments per transferir els aprenentatges, representant-los amb llenguatge específic. És en aquest moment del procés d’aprenentatge en què les fitxes ens seran més útils.

La fitxa és una activitat excel·lent per transferir els aprenentatges prèviament treballats a la sessió de forma manipulativa.

Si ens centrem en l’àrea de matemàtiques, l’ideal és treballar a l’aula de forma manipulativa els conceptes i utilitzar la fitxa cap al final de la sessió per fer aquesta transferència d’aprenentatges, utilitzant el llenguatge matemàtic. La didàctica de les matemàtiques assenyala aquest moment com a fonamental en el procés d’aprenentatge.

En les classes de llengua, la fitxa ens dona l’oportunitat de desenvolupar habilitats d’escriptura relacionades amb la psicomotricitat fina, de forma més acotada a l’espai en lloc de en gran format.

El més important és conèixer l’objectiu didàctic que perseguim amb l’ús de cada fitxa. Alguns d’aquests objectius poden ser:

  • Convidar els alumnes a representar conceptes apresos durant la sessió, per expressar-los de manera diferent.

  • Practicar els procediments treballats durant la sessió per a consolidar-los.

  • Desenvolupar habilitats que complementen els aprenentatges de la resta d’activitats.

  • Encoratjar els alumnes a enfrontar-se a reptes que els fan reflexionar.

  • Repassar coneixements explicats de manera més senzilla, a mode de suport per millorar la comprensió.

Com i en quin moment dur a terme les activitats en paper

Les fitxes no han de ser exercicis sense més ni més, han d’integrar-se com una activitat d’aprenentatge en paper. Per tant, és fonamental programar els moments de les fitxes respectant la seqüència didàctica. El nombre d’activitats en paper (fitxes) a realitzar dependrà d’aquesta seqüència i dels objectius que hi hagi darrere de cadascuna.

Quan fer la fitxa

L’activitat en paper es pot fer tant en la part final de la sessió, com a estratègia de tancament, com durant la sessió o paral·lelament a les activitats manipulatives, com a suport per a la comprensió i la pràctica dels processos.

Com fer la fitxa

És tan important escollir el moment de realitzar la fitxa com la forma de fer-ho. Segons l’objectiu amb el qual plantegem l’activitat, tenim diverses opcions per treballar-la:

  • En gran grup. Aquesta modalitat és molt útil per crear un moment de debat a l’aula i per assegurar que tots els alumnes comprenen els conceptes abans de passar al treball individual.
  • Per parelles. Realitzar-la amb un company fomenta el treball en equip i la col·laboració, i propicia que els alumnes aprenguin els uns dels altres i combinin les seves habilitats.
  • Individualment. Aquesta opció permet als alumnes treballar al seu propi ritme i practicar la concentració i el compromís amb la tasca.

Com corregir i avaluar la fitxa

La correcció de les fitxes també és un moment important! En primer lloc, cal reconèixer quines activitats ens aporten informació a nosaltres, com a docents, i també als alumnes, sobre el seu progrés. Un cop seleccionades aquestes activitats, podem aplicar diverses estratègies per revisar i avaluar les fitxes:

  • Correcció conjunta a classe. Si la fitxa ha estat especialment difícil o és la primera vegada que treballem un concepte, corregir-la entre tots pot ser la millor opció. Així, els alumnes poden comprendre els seus errors i aprendre’n sense sentir-se insegurs.
  • Autoavaluació i coavaluació. Fomentar aquest tipus d’avaluació ajuda els alumnes a detectar i aprendre dels seus errors. En aquest cas, els podem donar un model de fitxa amb les respostes correctes perquè ells mateixos les comparin amb la seva fitxa.
  • Correcció posterior del docent. En alguns casos, potser la millor opció és recollir i corregir les fitxes després de classe. Així, podrem comprovar el nivell individual de tots els alumnes i donar-los retroalimentació personalitzada a cadascun d’ells.

La retroalimentació de les activitats ha de ser formativa i contínua.

Sigui quin sigui el mode de correcció que apliquem, sempre hem de cuidar que la retroalimentació i els comentaris que donem als alumnes estiguin orientats a millorar i tinguin tota la informació i consells per aconseguir-ho.

Carpeta d’aprenentatge: la fitxa com a evidència

Les fitxes també tenen una altra utilitat: mostrar el progrés dels alumnes. Les fitxes són una evidència d’aprenentatge molt valuosa! Per aconseguir-ho, hem d’incloure-les a la carpeta d’aprenentatge de l’alumne.

La carpeta d’aprenentatge és una bona eina per recollir totes les fitxes realitzades per un alumne al llarg del curs. Aquesta carpeta no només serveix com a registre dels seus èxits, sinó també com a base per reflexionar sobre l’aprenentatge. Mostrant els errors, per exemple, aprèn a identificar-los i compren com va superar aquesta dificultat, veient l’error com una oportunitat per aprendre.

Els estudiants poden consultar la seva carpeta d’aprenentatge per veure el seu progrés, identificar àrees de millora i ser conscients del seu propi procés d’aprenentatge. El docent, d’altra banda, pot utilitzar la carpeta d’aprenentatge per identificar i comprendre millor les necessitats de cada alumne, i adaptar així l’ensenyament per ajudar-lo a seguir progressant i millorant.

Després de tot això, segueixes dubtant de la utilitat de les fitxes?

Et convidem a descarregar sessions dels nostres programes per veure com integrem i treballem les fitxes a l’aula.


]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/fitxes-carpeta-aprenentatge/feed/ 0
Proves PISA: com ensenyar i practicar matemàtiques per millorar els resultats https://www.tekmaneducation.com/ca/pisa-matematiques-millorar-resultats/ https://www.tekmaneducation.com/ca/pisa-matematiques-millorar-resultats/#respond Thu, 22 Feb 2024 08:36:00 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=75336

L’informe de les proves PISA 2022, centrades a avaluar el rendiment matemàtic, ha posat sobre la taula un important descens del nivell dels estudiants de secundària. Aquests resultats, lluny de desanimar, poden servir de motivació per reflexionar i millorar l’ensenyament de les matemàtiques.

Per comprendre els resultats de l’Informe PISA és necessari saber com són les seves proves i com s’avaluen. Aquestes proves estan dissenyades per reflectir el nivell de competència matemàtica dels alumnes de 15 anys de secundària, competència que PISA defineix com “la capacitat de raonar matemàticament i de formular, emprar i interpretar les matemàtiques per resoldre problemes en una varietat de contextos de la vida real”.

Segurament has sentit parlar molt de les competències. La llei d’educació LOMLOE les situa al centre de l’aprenentatge, i és a partir de 8 competències clau que es desglossen les competències específiques de l’àrea, els sabers i els continguts. Però no són rellevants només aquí! Les competències són fonamentals en totes les estratègies educatives internacionals, sempre amb l’objectiu de formar els alumnes perquè siguin ciutadans capaços i resolutius.

Un alumne competent és aquell capaç de fer front als problemes del seu dia a dia i als reptes del segle XXI. Per aconseguir-ho, la competència matemàtica és una de les més essencials.

Què han de saber els alumnes per obtenir bons resultats en les proves PISA?

Des de l’OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics) es dissenyen les proves PISA amb preguntes competencials que no es resolen únicament executant algorismes; s’espera que els alumnes reflexionin i apliquin estratègies per resoldre les situacions matemàtiques proposades.

Aquesta és una de les característiques clau: els problemes contextualitzats avaluen diferents processos de raonament matemàtic, de menor a major complexitat cognitiva. Així, mitjançant la resolució de problemes, es valora la capacitat de connectar els sabers matemàtics i de posar en pràctica les habilitats i processos necessaris per resoldre la situació contextualitzada de la manera més eficaç possible.

Nivells de rendiment de l’Informe PISA

De la construcció de les preguntes competencials, es deriva la capacitat de les proves PISA de mesurar el nivell de competència dels alumnes. S’estipulen 8 nivells de rendiment, que van des del reconeixement de la informació i l’aplicació d’algorismes senzills fins a la capacitat d’aplicar estratègies i desenvolupar el pensament crític en contextos matemàtics:

  • Nivell 1c. Resoldre preguntes en contextos fàcils i amb tota la informació necessària, seguint una instrucció clara i d’un sol pas o operació.
  • Nivell 1b. Resoldre preguntes en contextos senzills i amb tota la informació en una representació, reconeixent si hi ha informació irrelevant i fent càlculs simples amb nombres sencers.
  • Nivell 1a. Resoldre preguntes en contextos senzills, amb tota la informació en formats coneguts i dues fonts. Procediments fàcils, mínima síntesi d’informació i aplicació d’algorismes elementals, fórmules o procediments.
  • Nivell 2. Reconèixer situacions que requereixen dissenyar estratègies per resoldre el problema. Recollir informació de diverses fonts amb models de representació una mica complexos. Comprensió de relacions funcionals i raonaments simples.
  • Nivell 3. Dissenyar estratègies per arribar a la solució, incloent-hi la presa seqüencial de decisions i flexibilitat en la comprensió. Emprar pensament computacional i realitzar càlculs que no estan clarament definits. Ús de visualització espacial o de simulació per recollir dades. Interpretació de les fonts i raonament. Percentatges, fraccions, decimals i relacions proporcionals.
  • Nivell 4. Treballar amb models per a problemes complexos, amb dues variables, aplicant pensament computacional més complex. Desenvolupament de pensament crític i integrar representacions diverses d’informació vinculant-les amb contextos quotidians. Argumentació, raonament i metodologia.
  • Nivell 5. Elaborar i treballar amb models per a problemes complexos i suposicions. Aplicar estratègies de resolució de problemes per a tasques més difícils, com experiments. Reflexionar sobre la seva activitat i considerar els resultats contextualitzats.

Com ensenyar matemàtiques per formar alumnes competents

La manera d’avaluar condiciona la manera d’ensenyar. No podem esperar que els alumnes assolissin els nivells més alts de competència matemàtica de les proves PISA si no els preparem per a això. Per aconseguir-ho, cal tenir en compte la seqüenciació cíclica, la contextualització, el raonament i la consolidació.

Aquí van algunes orientacions perquè les teves activitats d’ensenyament de les matemàtiques compleixin aquests requisits:

  • Programa els aprenentatges respectant els principis de la didàctica de les matemàtiques, des de l’educació infantil fins a secundària: anar del senzill al complex, relacionar els coneixements i saber quins són imprescindibles per avançar. Una seqüenciació cíclica és clau per a un aprenentatge profund i durador.
  • Dissenya activitats que tinguin un context realista en el qual poder aplicar les matemàtiques. No ens referim a un problema amb dades que es resolgui amb un algorisme, sinó a una situació complexa i connectada amb altres disciplines, en la qual es requereixen les habilitats i el llenguatge matemàtics per resoldre-la.
  • Dedica temps a la consolidació dels procediments matemàtics bàsics, fonamentals per ser competents. A major domini dels procediments bàsics, més capacitat per afrontar els problemes complexos amb seguretat.

Per mantenir la coherència, és necessari que aquestes característiques es reflecteixin tant en les activitats d’aprenentatge com en les d’avaluació.

Així entrenem per a les PISA amb ONMAT: avaluació i activitats seqüenciades

Per aconseguir que els alumnes assolissin el nivell més alt en rendiment matemàtic, l’OCDE destaca la importància de l’aprenentatge acumulatiu: és fonamental assentar els primers sabers, ja que és a partir d’ells que es construeixen els coneixements futurs. Sense una base sòlida, tot s’enfonsa!

Analitzem dues activitats contextualitzades (una pregunta d’avaluació de PISA i una activitat d’ONMAT) per comprendre com ensenyar per obtenir bons resultats. Per començar, hem de tenir en compte que en l’Informe PISA s’observa la competència matemàtica mitjançant els següents aspectes interrelacionats:

  1. Coneixement del contingut. Organització del domini per categories: quantitat, incertesa i dades, canvi i relacions, i espai i forma.
  2. Procés cognitiu. Raonament matemàtic i cicle de resolució de problemes: formulació, ús i interpretació i avaluació.
  3. Context. Situacions de la vida real en les quals es troben les preguntes, a més de les habilitats seleccionades per al segle XXI que se sustenten i es desenvolupen a través de la competència matemàtica: personal, ocupacional, social i científic.

Per tant, s’observa l’adquisició de la competència matemàtica dels alumnes amb una seqüència sistematitzada d’activitats que articulen el coneixement (saber) i els processos (competències específiques). A més, han de tenir lloc en un context de la vida real o basar-se en situacions fictícies però versemblants, en les quals les matemàtiques puguin aplicar-se per resoldre els problemes.

Exemple de pregunta matemàtica a PISA 2022

Ara que sabem la teoria, anem a la pràctica. Analitzem els aspectes d’aquesta pregunta de patró de triangles de la prova de matemàtiques de PISA 2022:

  • Àrea de coneixement: canvi i relacions, sentit algebraic Patrons.
  • Procés cognitiu: raonament, requereix que els alumnes formulen i comprovin conjectures senzilles analitzant el patró (competència específica matemàtica 3) per reconèixer la relació entre el nombre de triangles vermells i blaus a cada fila, i utilitzen aquesta relació per justificar la resposta.
  • Context: científic, ja que tots els elements pertanyen a l’àmbit matemàtic.

Exemple d’activitat a ONMAT

Totes les activitats d’ONMAT ofereixen informació pedagògica detallada sobre els mateixos aspectes que trobem en les preguntes de PISA.

En aquesta activitat d’ONMAT per a 3r curs de secundària és equivalent a la pregunta de patró de triangles de PISA, ja que es treballen els mateixos aspectes:

  • Àrea de coneixement (saber): canvi i relacions, sentit algebraic Patrons.
  • Procés cognitiu (competències i criteris): rutina de raonament que requereix que els alumnes formulen i comprovin conjectures senzilles de forma guiada analitzant el patró de gotes d’aigua de la teranyina (competència específica matemàtica 3).
  • Context: científic, aplicat al món natural.

Evaluación competencial: practica las pruebas PISA en ONMAT

ONMAT ofereix recursos, activitats, exercicis i instruments d’avaluació seqüenciats que permeten un aprenentatge competencial i infinitat de moments perquè el docent ho pugui observar i avaluar.

Un ensenyament competencial només està complet si l’avaluació també és competencial. Al llarg dels 4 cursos de l’ESO, ONMAT integra diferents eines d’avaluació i autoavaluació per valorar el nivell de competència matemàtica dels alumnes.

A ONMAT, els estudiants poden preparar-se directament per a les PISA amb proves autocorregibles en format idèntic a les oficials, ja que la plataforma recull les activitats i els exàmens d’edicions anteriors. Et convidem a provar-les a l’aula!


Vols saber més sobre com aplicar l’ensenyament competencial a les teves classes de matemàtiques? Contacta amb nosaltres i l’equip d’assessors pedagògics et mostrarà les estratègies i eines dels programes EMAT i ONMAT.


També et convidem a provar gratis la plataforma d’ONMAT.
Descobreix tots els continguts!¡


]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/pisa-matematiques-millorar-resultats/feed/ 0
EMAT Infantil també evoluciona: un programa de matemàtiques més didàctic, més còmode i més manipulatiu https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-infantil-novetats/ https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-infantil-novetats/#respond Wed, 31 Jan 2024 10:11:17 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=74589

L’any 2023 van actualitzar EMAT Primària per fer-lo més flexible, més didàctic i més pràctic. Enguany, també reeditem EMAT Infantil i el portem al següent nivell. Per aconseguir-ho, escoltem les opinions dels mestres i treballem amb un equip de pedagogs i experts en didàctica, amb l’objectiu d’oferir un programa de matemàtiques més còmode (tant per als docents com per als alumnes), més didàctic i amb més manipulació i atenció a la diversitat per tal d’acompanyar els més petits en aquesta primera etapa. Expliquem totes les novetats!

Una Guia del mestre més pràctica per als docents

La Guia del mestre d’EMAT Infantil es renova! Ara, en format vertical per ser més còmode pels docents en el moment de donar les classes. A més, afegim una visió global trimestral de tot el curs, amb un calendari de les 120 sessions programades que integra les sessions d’avaluació i les situacions d’aprenentatge. 

A les pàgines inicials també trobareu un mapa de seqüenciació didàctica, perquè el docent visualitzi el progrés dels aspectes matemàtics i pugui prendre decisions sobre com treballar-los.

Sessions amb més indicacions didàctiques

A la Guia del mestre, actualitzem l’estructura de les sessions per afegir més indicacions didàctiques que faciliten la preparació i la realització de les classes:

  • Informem de les sessions interrelacionades amb la sessió que s’està treballant.
  • La icona de la vareta màgica assenyala consells i propostes per guiar els alumnes en l’aprenentatge.
  • Activitats Oxigen i Repte per atendre la diversitat en les sessions clau.
  • Orientacions per transferir els aprenentatges mitjançant el Llibre de l’alumne, amb explicació de la sessió i fitxes de pensament divergent més clares.

Avaluació i situacions d’aprenentatge integrades

A la Guia del mestre s’inclouen activitats d’avaluació matemàtica perquè el mestre obtingui informació sobre el progrés dels alumnes. A l’avaluació inicial, s’aconsegueix una fotografia de les habilitats i coneixements previs dels alumnes sobre els diferents aspectes matemàtics, cosa que facilita al docent el disseny i la planificació de les sessions.

També afegim eines d’avaluació: indicadors d’avaluació, rúbriques i instruments d’autoavaluació. Tot, per fer un seguiment del progrés dels alumnes i poder acompanyar-los en els seus diferents ritmes d’aprenentatge. 

A més de les sessions d’avaluació inicial i final, a EMAT Infantil també s’han integrat tres situacions d’aprenentatge, una per a cada trimestre. En aquestes sessions, es planteja una situació d’aprenentatge dissenyada per transferir els aprenentatges a contextos autèntics.

Activitats més manipulatives i personalitzades per als alumnes

El Llibre de l’alumne d’EMAT Infantil també es redissenya i amplia la seva mida per ser més còmode pels petits. Els materials per als alumnes es componen d‘un quadern per a tot el curs, un sobre amb materials manipulatius i una pissarra màgica acompanyada d’un retolador.

Les pàgines que conté el sobre s’utilitzen juntament amb la pissarra màgica, i són una gran oportunitat per atendre la diversitat, ja que estan dissenyades perquè els alumnes que ho necessitin puguin practicar i afermar així els aspectes matemàtics treballats a classe.

Un inici de curs més tranquil

Apostem per un inici de curs més tranquil: el primer trimestre conté menys fitxes, perquè el docent pugui centrar-se a conèixer millor els alumnes i dediqui més temps a les activitats manipulatives, claus en l’aprenentatge de les matemàtiques. A 3 anys, trobareu un primer trimestre encara més enfocat a l’adaptació dels petits en aquest moment crucial.

Pissarra digital per al gran grup

A partir d’aquest curs, EMAT Infantil també compta amb una Pissarra digital amb diverses funcionalitats: recta numèrica, palets, monedes, regletes cuisenaire, seriacions, peces i classificacions. Mitjançant aquesta pràctica eina, accessible des del gestor d’aula myroom, el docent pot explicar les activitats manipulatives de forma molt més visual i per a tots els alumnes. 

Vols veure sessions reals i completes de la Guia del mestre i del Llibre de l’alumne?
Descarrega una mostra de 5 anys i descobreix totes les novetats aplicades.


]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-infantil-novetats/feed/ 0
Infantil: activitats i recomanacions per a l’estiu https://www.tekmaneducation.com/ca/infantil-activitats-i-recomanacions-per-a-lestiu/ https://www.tekmaneducation.com/ca/infantil-activitats-i-recomanacions-per-a-lestiu/#respond Thu, 06 Jul 2023 11:00:58 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=70374 Primer… què hem de tenir en compte? En quin punt ens trobem? Informació útil per a famílies!

En termes generals, a Educació Infantil els nens es troben en una etapa primerenca d’aprenentatge, on té especial importància el seu desenvolupament integral, tant cognitiu com psicomotriu i socioafectiu. Per afrontar amb èxit durant la posterior etapa l’aprenentatge d’àrees tan importants com les llengües i la literatura i les matemàtiques, durant l’etapa infantil és important que hagin desenvolupat habilitats que van des de la grafomotricitat, la consciència fonològica, l’orientació espacial, el raonament lògic, fins a l’expressió verbal i el pensament creatiu. Sempre, això sí, tenint en compte que cada infant progressarà al seu ritme.

  • L’aprenentatge de la lectura i l’escriptura se centra en el desenvolupament d’habilitats fonètiques, consciència fonològica i reconeixement de lletres i paraules; amb objectius com fomentar el gust per la lectura, la comprensió de textos senzills i el desenvolupament de l’escriptura creativa.
  • En l’aprenentatge o introducció a les matemàtiques, es busca que els nens adquireixin habilitats numèriques bàsiques com ara comptar, reconèixer i comparar quantitats, a més de comprendre conceptes com sostreure elements, la resta, o afegir-ne, la suma. En aquest cas, els objectius inclouen el desenvolupament del raonament logicomatemàtic, la resolució de problemes i la familiarització amb formes i patrons geomètrics.

D’altra banda, està demostrat que la manipulació i el joc fomenten l’aprenentatge dels continguts i habilitats:

  • Si garantim la diversió, l’experimentació i la motivació durant el procés d’aprenentatge, aconseguirem que els nens aprenguin de manera significativa i duradora perquè connecten aquest aprenentatge amb les seves emocions.
  • La manipulació, a més, promou el desenvolupament sensorial i la comprensió de conceptes abstractes mitjançant experiències pràctiques i concretes.
  • I la repetició, amb variants cada cop més complexes, els ajudarà a consolidar i a sentir-se capaços de superar reptes, fent créixer la seva seguretat i la seva capacitat d’interpretar l’error com una oportunitat d’aprenentatge.

De manera que la millor recomanació és… jugueu i experimenteu plegats!

Activitats i recomanacions

Us proposem una sèrie de recomanacions i activitats fàcils de dur a terme a casa perquè els vostres fills i filles no perdin la motivació i segueixin aprenent durant l’estiu allò que han treballat durant el curs. Tingueu en compte que són propostes, així que podeu adaptar-les i inventar variacions segons el ritme de cada nen i els recursos que tingueu a mà. L’important és que els vingui de gust, ho visquin com un joc i que gaudiu en família.

Per a 3 anys

Per a 4 anys

Per a 5 anys

Altres recomanacions generals

D’altra banda, us compartim aquesta sèrie de recomanacions per multiplicar l’aprenentatge i la diversió aquestes vacances. Preneu nota!

Aprofiteu els contextos quotidians

Com ja sabeu, el nostre dia a dia es troba farcit de matemàtiques i lletres. La idea és implicar els vostres fills en tasques on l’ús de les matemàtiques i la llengua oral o escrita sigui fonamental i formi part de la quotidianeïtat.

Jugueu a jocs de taula

Des dels jocs de taula tradicionals com el parxís, l’oca, el memory o l’UN, fins a jocs com DoDo, Ral·li, Rinho Hero, o Double, entre d’altres. A més dels múltiples beneficis de jugar a jocs de taula en família, hi ha jocs de taula que fomenten el treball de tots els sentits matemàtics i de les habilitats lingüístiques.

Llegir, llegir i llegir!

Llegir contes i històries als nens té tants avantatges (és entretingut, estimula el desenvolupament cognitiu i del llenguatge, fomenta la imaginació i creativitat i proporciona moments de calma, entre altres) que es recomana tant a l’etapa infantil com a primària, quan desenvoluparan una lectura més autònoma. Per ara… llegiu molt i llegiu plegats!

Si a l’escola ja treballen amb Ludilletres o EMAT… traieu-li tot el suc al Llibre de l’alumne

Aprofiteu els moments en què els vostres fills us mostrin contents la feina que han fet a classe per observar els aprenentatges que han treballat. Veureu que podeu treure noves idees d’activitats i jocs per realitzar a casa. Recordeu que la repetició i la rememoració són dues accions excel·lents per consolidar l’aprenentatge.

Per a saber-ne més!

L’aprenentatge de la lectura i l’escriptura és un procés crucial a l’educació dels teus fills. Amb Ludilletres, el nostre programa de llengua i literatura, els nens desenvolupen les seves habilitats psicomotrius, cognitives i emocionals per aprendre a llegir i escriure mitjançant una gran varietat d’activitats manipulatives, lúdiques i contextualitzades. Un programa perfecte per iniciar-se i consolidar l’aprenentatge de la lectoescriptura a través del joc i la manipulació, creant ambients d’aprenentatge dinàmics i emocionants.

T’expliquem i mostrem com aprenen els nens amb Ludilletres infantil!

EMAT, la nostra proposta de matemàtiques, té per objectiu establir unes bases sòlides en l’aprenentatge de les matemàtiques per a futurs aprenentatges més complexos. És un programa competencial, estructurat i divertit, que desenvolupa en els infants les competències matemàtiques imprescindibles per superar els desafiaments del dia a dia, gràcies a un aprenentatge seqüenciat a través del joc i la manipulació. Amb continuïtat durant tota primària, EMAT proposa una gran varietat d’activitats, materials i recursos manipulatius perquè els nens siguin capaços de fer front i resoldre els reptes del futur.

T’expliquem i mostrem com aprenen els nens amb EMAT infantil!

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/infantil-activitats-i-recomanacions-per-a-lestiu/feed/ 0
La caixa d’aula d’EMAT: així són les matemàtiques manipulatives a infantil https://www.tekmaneducation.com/ca/caixa-aula-emat-infantil/ https://www.tekmaneducation.com/ca/caixa-aula-emat-infantil/#respond Wed, 17 May 2023 15:40:35 +0000 https://www.tekmaneducation.com/la-caixa-daula-demat-aixi-son-les-matematiques-manipulatives-a-infantil/ A tekman considerem que l’etapa infantil és un període crucial per a l’aprenentatge de les matemàtiques, i pensem que els materials lúdics i manipulatius són essencials en aquest procés. Per aquesta raó, els nostres programes educatius, com EMAT, ofereixen una àmplia varietat de recursos manipulatius que contribueixen a crear ambients d’aprenentatge dinàmics, significatius i emocionants.

D’entre els nombrosos recursos que conté EMAT, en aquesta entrada ens centrarem en desgranar els materials específics que s’inclouen dins l’estoig i la caixa d’aula de primària, un kit a vessar de recursos per aprendre i divertir-se amb una molt bona acollida entre els mestres. Te’ls ensenyem!

Targetes del kit d’aula

A cada any dels tres que conformen l’etapa infantil, amb EMAT rebràs un kit d’aula que conté divertits jocs de targetes que introdueixen conceptes matemàtics com la numeració, la percepció visual, l’associació o les relacions lògiques. Què fàcil és aprendre matemàtiques jugant!

Targetes animalari

Ens permeten fomentar habilitats com la memòria, la classificació, els conjunts i l’estadística.

Targetes rum rum

Per treballar les classificacions i l’estadística.

Busco formes!

Amb elles, els nens podran reconèixer les figures geomètriques, realitzar classificacions i fer memorys de geometria.

Què em poso?

Aquestes targetes permeten introduir conceptes matemàtics com les seqüències, la numeració, les classificacions, l’estadística, la memòria i la percepció visual.

Quin és quin?

Ajuden els nens a incorporar entre les seves habilitats matemàtiques la percepció visual, les classifcacions, la memòria i el raonament lògic.

Nyam nyam

Aquestes divertides targetes permeten treballar la memòria, la classificació, els conjunts o l’estadística, alhora que fomenten hàbits alimentaris saludables.

Ara em sento…

En matemàtiques també hi ha espai per introduir l’educació emocional. Amb aquestes targetes, els nens no només desenvolupen la memòria o la percepció visual, sinó que també aprenen a pensar i a expressar les seves emocions.

Ample i estret

Com ja s’endevina pel seu nom, amb aquestes targetes treballarem les mesures.

Creix, creix

Amb Creix, creix els nens es divertiran mentre aprenen les mesures, la percepció visual, la memòria i la classificació.

DomiMAT

Amb aquest joc basat en la lògica del dominó, els teus alumnes començaran a realitzar associacions entre números i quantitats, a fer comptatge numèric i a treballar la percepció visual i la memòria.

Lògicament

Aquestes targetes introdueixen conceptes matemàtics com les relacions lògiques, la memòria i la lògica.

Domihores

Com si es tractés del joc del dominó, serveixen perquè els nens aprenguin la noció del temps, a més de com funcionen les hores, els minuts i els segons, i com es relacionen entre si.

Vull ser…

Aquestes targetes permeten practicar amb les classificacions, l’estadística, la memòria i la percepció visual.

Matijocs

Aquest set de diferents jocs de taula té per objectiu demostrar i repassar els conceptes matemàtics per mitjà de l’experimentació i la pràctica, alhora que fomenten el treball col·laboratiu dels nens. També desenvolupen les seves habilitats socials, col·laboren entre si, comparteixen i s’ajuden per aconseguir un objectiu comú, competeixen esportivament i, per descomptat, es diverteixen!

Estoig EMAT infantil

Els teus alumnes comptaran amb un estoig individual, amb una gran diversitat d’objectes que els serviran de suport per la realització de les activitats manipulatives.

Figures geomètriques

Aquestes figures ajuden a aprendre la classificació segons forma, mida i color, i fomentar l’ordenació en diferentes patrons i seqüències. També permeten identificar la noció de simetria, a comparar figures geomètriques i a potenciar el pensament lògic.

Peces Tangram

Permeten identificar i classificar diferents formes geomètriques, com triangles, quadrats i rectangles, a més d’introduir conceptes com la simetria, l’àrea o el perímetre. A més, la possibilitat de crear i experimentar amb diferents combinacions de peces fomenta la creativitat i la imaginació dels nens.

Cartes numèriques del 0 al 20

Ajuda els nens a desenvolupar les seves habilitats matemàtiques bàsiques, com el reconeixement numèric, la identificació de patrons, la seqüenciació i la comparació de nombres.

Cartes d’animals

Aquestes divertides targetes exerciten i aguditzen el sentit de l’observació, la diferenciació visual, la memòria i la coordinació visomotriu. A més, amb elles podrem treballar també habilitats com el comptatge numèric o la classificació.

Cartes de punts

Permeten practicar el comptatge, establir associacions entre la quantitat i el nombre, desenvolupar relacions d’equivalència i experimentar amb la composició i la descomposició amb el propòsit d’introduir operacions bàsiques com la suma i la resta.

Regletes

Aquest conjunt de peces de diferents longituds té com a objectiu que els nens incorporin entre les seves habilitats la medició i la comparació de longituds, la realització d’operacions matemàtiques bàsiques i el desenvolupament d’habilitats de pensament matemàtic, com la capacitat de raonar, comparar i ordenar objectes.

Recta del 0 al 20

Es tracta d’una eina molt útil perquè els alumnes aprenguin els números i l’ordre a la recta numèrica. El seu propòsit és el d’ajudar a ensenyar conceptes bàsics, com comptar cap endavant o cap enrere, així com comparar nombres i entendre les relacions entre ells.

Cubs EMAT

Els cubs numèrics s’utilitzen per treballar les quantitats, per formar nombres o per practicar operacions simples, contestar problemes orals, desenvolupar el càlcul mental o jugar als Matijocs.

Set de peons + daus atributs + fitxes

Aquest set de peons, daus i fitxes són el complement ideal als Matijocs, per moure’s pels taulers de joc i per marcar posicions, nombres i quantitats. A més, els daus amb atributs permeten introduir la identificació i verbalització de formes geomètriques, mides i colors.


Aquests són els materials amb els que apostem per unes matemàtiques dinàmiques, manipulatives i lúdiques, que assegurin la introducció i l’aprenentatge de les nocions matemàtiques bàsiques i posin la base per a l’adquisició de coneixements més complexos, alhora que diverteixen i motiven els nens!

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/caixa-aula-emat-infantil/feed/ 0
La caixa d’aula d’EMAT: així són les matemàtiques manipulatives a primària https://www.tekmaneducation.com/ca/la-caixa-daula-demat-aixi-son-les-matematiques-manipulatives-a-primaria/ https://www.tekmaneducation.com/ca/la-caixa-daula-demat-aixi-son-les-matematiques-manipulatives-a-primaria/#respond Fri, 14 Apr 2023 15:10:04 +0000 https://www.tekmaneducation.com/la-caixa-daula-demat-aixi-son-les-matematiques-manipulatives-a-primaria/ A tekman creiem que l’etapa de primària és un període en el qual els materials manipulatius i lúdics són la pedra angular de l’aprenentatge. És per això que els nostres programes, com EMAT, inclouen una àmplia varietat de recursos manipulatius que ajuden a crear espais d’aprenentatge dinàmics, pràctics i emocionants.

D’entre els nombrosos recursos que conté EMAT, en aquesta entrada ens centrarem en desgranar els materials específics que s’inclouen dins l’estoig i la caixa d’aula de primària, un kit a vessar de recursos per aprendre i divertir-se amb una molt bona acollida entre els mestres. Te’ls ensenyem!

12 Cossos geomètrics

Ens permeten reconèixer i classificar formes geomètriques, treballar les seves propietats (cares, vèrtexs, arestes, volum i àrea) i desenvolupar habilitats espacials i de visualització per establir relacions amb l’entorn.

12 Geoplans + gomes elàstiques (2 sets)

Són taulers de plàstic amb diversos pivots que formen una quadrícula, sent aquest l’espai que permetrà al nen, a través de la col·locació de gomes en diferents posicions, construir formes geomètriques, a més de comprendre nocions vinculades al coneixement geomètric, com l’àrea i el perímetre d’una figura. També ajuden als alumnes a comprendre conceptes abstractes de manera concreta i a desenvolupar habilitats matemàtiques i de pensament lògic.

60 Blocs lògics (2 sets)

Amb ells, els nens aprenen a classificar segons la seva forma, mida i color, i a ordenar-los en diferents patrons i seqüències. També ajuden a assimilar i identificar la noció de simetria, a comparar figures geomètriques i a construir estructures bàsiques, a més de potenciar el pensament lògic.

Targetes del -10 al 100

S’utilitzen per ensenyar als alumnes els conceptes bàsics dels nombres i l’aritmètica, així com per desenvolupar habilitats com la identificació numèrica, la comparació, la realització d’operacions bàsiques i el reconeixement de patrons matemàtics.

Targetes geomètriques

Ajuden als nens a comprendre conceptes geomètrics bàsics d’una manera visual i tangible. A més, permeten identificar i classificar formes, explorar la seva simetria i desenvolupar habilitats de pensament espacial, com la percepció visual o la capacitat de girar i traslladar formes.

Regletes (12 sets)

Aquest conjunt de peces de diferents longituds té com a objectiu que els nens incorporin entre les seves habilitats la medició i la comparació de longituds, la realització d’operacions matemàtiques bàsiques i el desenvolupament d’habilitats de pensament matemàtic, com la capacitat de raonar, comparar i ordenar objectes.

Recta gegant del -20 al 100

Es tracta d’una eina molt útil perquè els alumnes aprenguin els nombres i l’ordre a la recta numèrica. El seu propòsit és el d’ajudar a ensenyar conceptes bàsics, com comptar cap endavant o cap enrere, així com comparar nombres i entendre les relacions entre ells.

24 Matijocs (3 sets)

Aquest set de diferents jocs de taula té per objectiu demostrar i repassar els conceptes matemàtics per mitjà de l’experimentació i la pràctica, alhora que fomenten el treball col·laboratiu dels nens. També desenvolupen les seves habilitats socials, col·laboren entre si, comparteixen i s’ajuden per aconseguir un objectiu comú, competeixen esportivament i, per descomptat, es diverteixen!

10 taules de sumar + 10 taules de multiplicar

La seva estructura organitzada permet als nens visualitzar i comprendre millor la relació entre els nombres i les operacions de suma i multiplicació. A més, les taules fomenten la memòria numèrica, la fluïdesa mental i faciliten l’aprenentatge de conceptes matemàtics més avançats, com la divisió.

10 Cintes mètriques

Gràcies als seus marcadors numèrics, que representen valors i mides, els alumnes comprenen millor conceptes matemàtics bàsics com la longitud, el diàmetre i el perímetre. Així, aprenen també nocions de mesura d’una manera pràctica i divertida.

100 policubs (2 sets)

Aquest conjunt de cubs acoplables faciliten la comprensió de les formes tridimensionals i permeten practicar la classificació, la serialització i el comptatge. A més, la seva naturalesa ensamblable promou la creativitat dels nens, ajudant-los a crear tot tipus de construccions.

Tires de fraccions (6 sets)

Les tires persegueixen l’aprenentatge i la comprensió profunda dels conceptes fonamentals de les fraccions. Els alumnes poden utilitzar aquestes tires per visualitzar i comparar fraccions, sumar-les i restar-les o trobar fraccions equivalents.

400 palets

La seva mida i forma els fan molt manejables i fàcils d’agrupar, fet que afavoreix l’associació entre nombre i quantitat, així com que els nens puguin treballar el recompte numèric agrupant i desagrupant palets en desenes i centenes. A més, realitzant sèries de palets, els nens poden solucionar exercicis senzills o resoldre operacions bàsiques com la suma i la resta.

26 bitllets + 40 monedes (10 sets)

Amb la idea d’aplicar coneixements matemàtics bàsics a operacions que tenen lloc en situacions de la vida real, aquests sets de bitllets i monedes són perfectes per fomentar la capacitat de resolució de problemes i la presa de decisions.

Rellotge + Roda d’unitats de mesura (10 sets)

Amb el rellotge, els nens aprenen la noció del temps, a més de com funcionen les hores, els minuts i els segons, i de com es relacionen entre si. Pel seu costat, amb la roda d’unitats de mesura comprendran les unitats de massa, longitud i capacitat alhora que descobreixen la seva interrelació i com convertir les unes en les altres.

Roda numerada + Regle (10 sets)

Els nens poden fer servir la roda i el regle per treballar el valor posicional de les xifres, sumar o restar, descobrir patrons numèrics i realitzar altres accions per desenvolupar les seves habilitats matemàtiques mentre manipulen i es diverteixen.

6 cubs EMAT (24 sets)

Els cubs numèrics s’utilitzen per treballar les quantitats, per formar nombres o per practicar operacions simples, contestar problemes orals, desenvolupar el càlcul mental o jugar als Matijocs.

4 peons + 32 fitxes (10 sets)

Aquests sets de peons i fitxes són el complement ideal als Matijocs, per moure’s pels taulers de joc i per marcar posicions, nombres o quantitats.


Aquests són els materials amb els que apostem per unes matemàtiques dinàmiques, manipulatives i lúdiques, que assegurin un aprenentatge de les nocions matemàtiques i posin la base per a l’adquisició de coneixements més complexos. Diverteix i motiva els teus alumnes amb EMAT!

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/la-caixa-daula-demat-aixi-son-les-matematiques-manipulatives-a-primaria/feed/ 0
Com consolidar conceptes matemàtics a secundària a través de demostracions? https://www.tekmaneducation.com/ca/com-consolidar-conceptes-matematics-a-secundaria-a-traves-de-demostracions/ https://www.tekmaneducation.com/ca/com-consolidar-conceptes-matematics-a-secundaria-a-traves-de-demostracions/#respond Fri, 31 Mar 2023 13:24:05 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=68584 L’ensenyament de les matemàtiques sempre ha estat una qüestió educativa complexa, que a més té una dificultat afegida quan treballem a secundària amb adolescents. En una etapa de grans canvis i reptes, és comú que els alumnes puguin sentir desmotivació o desinterès per algunes assignatures, circumstància que, per descomptat, afecta les matemàtiques. En aquest article, explorarem les raons per les quals els adolescents poden tenir dificultats per a motivar-se dins l’aula de matemàtiques, així com algunes estratègies que poden ajudar a fomentar el seu interès i compromís amb aquesta matèria.

3 consells per dissenyar demostracions matemàtiques que assegurin l’aprenentatge

Una de las causes que poden explicar el desinterès dels adolescents per les matemàtiques és que aquestes són un llenguatge abstracte. Ja ens ho indica la RAE quan diu que són una «ciència deductiva que estudia les propietats dels ens abstractes, com números, figures geomètriques o símbols, i les seves relacions». Així doncs, és important entendre que la pròpia naturalesa abstracta de les matemàtiques pot ser difícil d’assimilar per a un adolescent, ja que els números, les formes i els símbols no es veuen… o sí?

És en aquesta cruïlla on apareixen les demostracions matemàtiques, que molts experts en didàctica coincideixen que s’han de treballar com una estratègia central per ensenyar matemàtiques a secundària, ja que ajuda els alumnes a treballar de forma ordenada i sistemàtica i fomenta la seva capacitat de raonament matemàtic. En què s’han de basar, doncs, aquestes demostracions per assegurar que es comprenen (i a posteriori es consoliden) el conceptes?

    1. Anar de quelcom simple a quelcom complex

    Si comencem introduint conceptes simples i construint de forma gradual sobre aquests conceptes més difícils, els alumnes poden desenvolupar una comprensió profunda i significativa de les matemàtiques. Aquesta estratègia ajuda també als adolescents a sentir-se més còmodes i segurs amb la matèria a mesura que avancen cap a nocions matemàtiques més desafiadores. Així mateix, anar de quelcom simple a quelcom complex pot fomentar la seva curiositat i motivació perquè se’ls dona l’oportunitat de descobrir com els coneixements matemàtics es relacionen entre si i com s’apliquen a situacions del món real.

    2. Relacionar els coneixements entre si

    Un concepte matemàtic no existeix en el buit, sinó que està interconnectat i permet la construcció (i connexió) de nous conceptes. Quan dins l’aula relacionem coneixements matemàtics entre si, els alumnes poden veure com els conceptes s’enllacen i com poden aplicar-se en diferents àrees de les matemàtiques.  Aquesta estratègia ajuda també a identificar patrons dins els conceptes, el que els ajuda, en primera instància, a millorar la seva capacitat per resoldre problemes de manera efectiva i creativa, alhora que fomenta i desenvolupa les seves habilitats de pensament crític.

    3. Conèixer quins són els coneixements que són requisits previs per a altres coneixements

    Haurem de tenir en compte els diferents nivells de coneixement que tenen els alumnes dins l’aula per introduir nous conceptes, i no donar per descomptat que hi ha coneixements que ja tenen assimilats «perquè és el que toca a la seva edat». Per això, és important realitzar una avaluació inicial dels coneixements que té l’alumnat, per poder adaptar la proposta didàctica i impedir que hi hagi alumnes que es queden enrere i es desmotiven. A ONMAT, per exemple, oferim accés a totes les activitats de tots els cursos de secundària, a més de a totes les activitats de 6è de primària, per si fos necessari refrescar conceptes.

    Vols aprofundir més en les demostracions matemàtiques?

    A tekman creiem en la importància de treballar demostracions matemàtiques dins l’aula, i és per això que el nostre programa ONMAT es fonamenta en activitats amb demostracions matemàtiques visuals, lúdiques i manipulatives, perquè els teus alumnes gaudeixin aprenent mentre adquireixen les competències matemàtiques.

    Mira aquest webinar on els nostres especialistes en didàctica de les matemàtiques ens van ensenyar nombrosos exemples i estratègies de com introduir les demostracions matemàtiques dins l’aula per construir un coneixement significatiu i durador.

    A més, t’hem preparat una completa guia amb diverses estratègies i demostracions matemàtiques que t’ajudaran a aconseguir que els teus alumnes interioritzin conceptes matemàtics complexos i abstractes a través d’activitats manipulatives i de rutines de pensament.

    ]]>
    https://www.tekmaneducation.com/ca/com-consolidar-conceptes-matematics-a-secundaria-a-traves-de-demostracions/feed/ 0
    Com gestionar la diversitat de la teva aula d’Infantil en temps de covid https://www.tekmaneducation.com/ca/com-gestionar-la-diversitat-de-la-teva-aula-dinfantil-en-temps-de-covid/ https://www.tekmaneducation.com/ca/com-gestionar-la-diversitat-de-la-teva-aula-dinfantil-en-temps-de-covid/#respond Tue, 04 Oct 2022 07:56:39 +0000 http://www.tekmaneducation.com/?p=37764 La crisi del covid-19 ens ha deixat experiències i escenaris educatius dels quals, sens dubte, hem d’aprendre. Potser un dels desafiaments més importants i que hem d’afrontar amb urgència és l’atenció a la diversitat de ritmes i estils d’aprenentatge en una aula complicada pels grups bombolla i altres mesures de seguretat, les conseqüències dels mesos de confinament i la diversitat de contextos familiars i afectius.

    Aposta per les metodologies innovadores

    Per abordar l’atenció a la diversitat en aquest context tan insòlit és imprescindible que, com a docent, et serveixis de metodologies innovadores que t’ofereixin solucions a les diferents necessitats que afrontes a la teva aula diàriament. L’aprenentatge cíclic, per exemple, és una estratègia metodològica eficaç per proporcionar als teus alumnes, des d’edats primerenques, múltiples oportunitats d’aprenentatge, atenent d’aquesta manera, la diversitat de la teva aula.

    Et recomanem que et descarreguis la guia pràctica Com gestionar la diversitat de l’aula d’Infantil en temps de covid per aprofundir sobre l’aprenentatge cíclic i descobrir com aquesta metodologia innovadora pot ajudar-te en el teu dia a dia amb els teus alumnes d’Infantil.

    BANNER

    Per què l’aprenentatge cíclic t’ajuda a gestionar la diversitat de la teva aula

    Però en què consisteix aquest aprenentatge cíclic i com s’aplica en l’etapa Infantil? La ciclicitat no és una altra cosa que oferir als alumnes una gran diversitat d’experiències d’aprenentatge sobre un contingut al llarg de tots els cursos escolars i en diferents moments del curs actual. Aquesta ciclicitat, entre cursos (vertical) i dins del curs (horitzontal), permet introduir, practicar, consolidar i repassar un mateix concepte matemàtic per aconseguir una comprensió profunda i duradora, fins i tot en les edats incloses en l’etapa Infantil.

    La psicologia de l’educació ha demostrat que perquè els alumnes dominin les habilitats i estratègies implicades en la competència matemàtica, és necessari que participin en una gran diversitat d’experiències al llarg del seu procés d’aprenentatge. Per tant, metodologies com la que proposa l’aprenentatge cíclic són excel·lents estratègies per abordar la diversitat de la teva aula i oferir als teus alumnes les mateixes oportunitats d’aprendre.
    ]]>
    https://www.tekmaneducation.com/ca/com-gestionar-la-diversitat-de-la-teva-aula-dinfantil-en-temps-de-covid/feed/ 0
    Descobreix CiberEMAT, la plataforma digital d’EMAT per a Infantil i Primària https://www.tekmaneducation.com/ca/ciberemat-infantil-emat/ https://www.tekmaneducation.com/ca/ciberemat-infantil-emat/#respond Wed, 09 Dec 2020 11:06:00 +0000 https://www.tekmaneducation.com/blog/ciberemat-infantil-emat/ Sabies que EMAT, el nostre programa de matemàtiques, té una magnífica plataforma digital? Parlem de CiberEMAT Infantil i CiberEMAT Primària! Es tracta d’una plataforma digital d’EMAT (és a dir, neix del propi programa) que és un complement que no substitueix l’aprenentatge manipulatiu, cooperatiu i lúdic de EMAT sinó que es converteix en el seu partner perfecte. Així, els teus alumnes podran continuar practicant les seves habilitats matemàtiques des de casa o en la mateixa aula.

    Una mica més a baix t’expliquem més en profunditat què trobaràs en totes dues plataformes però abans revelem algunes novetats que tindràs aquest curs si ja utilitzes la plataforma.

    Novetats CiberEMAT per al curs 21/22

    1. Nou reporting

    Aquest nou curs els informes de notes de CiberEMAT es renoven! Són moltes les novetats que tenim preparades per a tu, però entre totes et podem avançar que tindràs:

    • Una nova plataforma més fàcil d’utilitzar.
    • Informació molt més detallada dels teus alumnes.
    • Una visió global de l’avanç de la teva classe, perquè puguis veure com avancen com a grup.
    • Una visió individual de cadascun dels teus alumnes, perquè els puguis fer un seguiment personalitzat.

    2. Aplicació CiberEMAT a google Play i Apple Store

    Vols veure els teus informes de notes des de la teva tauleta? Pròximament podràs descarregar l’aplicació de CiberEMAT per a Android o iOS.

    3. Canvia als teus alumnes de curs de manera fàcil

    Anteriorment, canviar als teus alumnes de CiberEMAT de curs era una tasca una mica complicada, en som conscients. Per això, a partir de setembre, podràs passar a tots els alumnes del teu grup al curs següent amb un sol clic. Com ho sents!

    4. Email setmanal amb l’avanç de la teva classe 

    Amb els nous informes de CiberEMAT, t’enviarem un informe de l’avanç dels teus grups cada setmana al teu correu electrònic. Perquè tinguis tota la informació que necessites sempre al teu abast!

    5. Integració de CiberEMAT a la Guia del Mestre

    A les noves Guies del Mestre t’indiquem en quin moment els teus alumnes haurien d’accedir a CiberEMAT. A més, et recomanem les sessions que poden completar així com els continguts que treballaran. Incorporar CiberEMAT al teu dia a dia serà més fàcil que mai!

    I si no tens CiberEMAT i vols saber de què parlem…

    Abans de res, t’animem que vegis aquest vídeo en el qual t’expliquem més detalladament en què consisteix la plataforma:

    Per a qui és CiberEMAT Infantil?

    CiberEMAT Infantil té dos perfils d’ús:

    • Famílies: els alumnes poden continuar posant en pràctica les capacitats matemàtiques des de casa i que el feedback de les famílies arribi al mestre.
    • Aula: els alumnes compten ara amb un recurs digital per a l’aula.

    Què ofereix CiberEMAT Infantil?

    • Itinerari d’activitats on cada alumne realitza activitats que li permetran continuar practicant les habilitats matemàtiques treballades a l’aula relacionades amb els blocs matemàtics del programa EMAT: numeració, resolució de problemes, raonament lògic, percepció visual, orientació espacial, geometria i mesura. La presentació lúdica, la locució de les activitats i el seu disseny intuïtiu, permetran als alumnes realitzar-les de manera autònoma.
    • Resolució de problemes: un apartat on apareixen els problemes orals i els problemes del dia.
    • Càlcul mental: problemes sobre situacions additives i sustractives, i sobre situacions multiplicadores. Els alumnes poden indicar les respostes amb els dits, amb els numerals o amb les galledes. Exemples: Ariadna té un conte i li regalen dos més, quants contes té? Salvador té tres caramels i es menja un, quants caramels li queden? Quantes potes tenen dues gallines?
    • Matemàtiques per al dia a dia: problemes reals que poden solucionar-se de múltiples maneres. En algunes ocasions aquest problema haurà de resoldre’s sense cap material de suport, només mentalment. En altres s’han afegit il·lustracions que poden ajudar en la seva resolució.
    • Targetes d’aprenentatge locutades que contenen imatges i/o paraules per facilitar l’aprenentatge de vocabulari matemàtic, les quantitats, les xifres, les figures i els cossos matemàtics, etc. Els continguts de les targetes apareixen ràpidament perquè l’alumne els vegi fàcilment. L’alumne els pot visionar tantes vegades com vulgui i el professor els pot utilitzar com una passada de bits o per reforçar aprenentatges.
    • Cançons i vídeocontes: recursos coneguts pels alumnes ja que es treballen a l’aula. A vegades, les cançons i els vídeocontes també poden formar part de les activitats per sessió.

    Descobreix CiberEMAT Primària

    A Primària, CiberEMAT és també una plataforma idònia perquè els teus alumnes puguin continuar practicant matemàtiques quan i on sigui. Amb CiberEMAT Primària, els alumnes tenen a la seva disposició un recurs digital per a l’aula o per a utilitzar a casa. T’expliquem més detalladament què ofereix la plataforma i com començar a usar-la!

    Què ofereix CiberEMAT Primària?

    • Itinerari d’activitats on cada alumne realitza activitats que li permetran continuar practicant les habilitats matemàtiques treballades a l’aula relacionades amb els blocs matemàtics del programa de EMAT: numeració i càlcul; Relacions i canvi; Espai i forma; Mesura; i Estadística i atzar.
    • La presentació lúdica i el seu disseny intuïtiu permetrà als teus alumnes realitzar les activitats de manera autònoma.
    • CiberEMAT permet un aprenentatge adaptatiu, amb activitats que s’ajusten al progrés de l’alumne.
    • A més, tens l’opció de realitzar una prova de diagnòstic inicial als teus alumnes per esbrinar el seu nivell i que CiberEMAT assigni l’activitat que més s’adapti a les seves necessitats.
    • Els teus alumnes tindran feedback immediat per a facilitar la seva autonomia.

    Com començo a utilitzar CiberEMAT?

    Si ets docent d’Infantil, en la guia pràctica que podràs veure en aquest link t’expliquem com afegir alumnes a la plataforma, crear els grups i començar a utilitzar l’eina. Veuràs que cada punt està explicat amb exemples perquè et sigui molt fàcil començar.

    Si ets docent de Primària, en aquest enllaç trobaràs resposta a algunes preguntes clau sobre la plataforma. I si tens qualsevol dubte pots posar-te en contacte amb el teu assessor pedagògic perquè t’ajudi a implementar la plataforma a la teva aula.

    Esperem que tu i els teus alumnes gaudiu de CiberEMAT, una plataforma digital intuïtiva i fàcil d’usar que es convertirà en el complement perfecte per a les teves classes d’EMAT.

    ]]>
    https://www.tekmaneducation.com/ca/ciberemat-infantil-emat/feed/ 0
    Quines activitats, exercicis i jocs faig a casa durant el confinament? https://www.tekmaneducation.com/ca/activitats-casa-confinament/ https://www.tekmaneducation.com/ca/activitats-casa-confinament/#respond Mon, 23 Mar 2020 14:53:19 +0000 http://www.tekmaneducation.com/blog/2020/03/23/actividades-casa-confinamiento/ La situació que ens està tocat viure ha fet que el sector educatiu s’hagi hagut de reinventar perquè els alumnes puguin continuar aprenent des de casa. Editorials, docents, pares i alumnes, tots hem entès que perquè aquests dies ens afectin el menys possible, a més de carregar-nos de paciència i optimisme, hem de donar el màxim de nosaltres per a superar amb èxit aquesta etapa tan especial de les nostres vides.

     

    Des de tekman, hem volgut estar al vostre costat en tot moment, oferint-vos recursos, activitats, eines, consells, sessions i molt suport. De fet, si ens heu estat seguint en xarxes socials, haureu vist que hem anat compartint molt material per a anar fent aquests dies. Precisament per això, hem pensat que una bona manera de tindre tots aquests continguts junts era creant aquest article (que s’anirà actualitzant) perquè ràpidament pugueu trobar tot el que us hem anat oferint. Continuem revolucionant junts l’educació (però ara, des de casa)!

    Continguts, recursos, activitats i molt més per a seguir aprenent des de casa:

     

    • Com ajudo als nens a què segueixin aprenent sense anar a l’escola?

    Aquesta situació ha provocat que molts ens pregunteu el següent: com aprendran els nens ara? A continuació us donem 7 consells per a ajudar-vos perquè els vostres nens continuïn aprenent des de casa.

    Consells per a aprendre des de casa

    • Com treballo les matemàtiques sense estar a classe?

    Matijuegos per a cada curs, jocs de galledes, històries per a pensar. una selecció de jocs habituals i propostes lúdiques per a jugar a casa… fes clic en el botó i descobreix com continuar treballant les matemàtiques amb EMAT a distància de manera divertida i fàcil.


    EMAT des de casa

    • Com treballo les matemàtiques (Secundària) a distància, desde de casa?

    En el següent link trobaràs diversos vídeos -gravats a l’estil tutorial- perquè els teus alumnes realitzin activitats de ONMAT sense necessitat d’estar de manera presencial.  Ah, també podràs trobar un vídeo tutorial perquè els pares dels teus alumnes puguin conèixer com utilitzar la plataforma des de la visió de l’alumne.

    ONMAT des de casa

    • Puc seguir amb la lectoescriptura sense anar a classe?

    Sí! Cançons, endevinalles, traços, activitats… et facilitem una sèrie de recursos perquè puguis practicar, repassar i continuar treballant amb els teus alumnes de Ludi des de casa. També tens disponible la nostra aplicació mòbil de Ludiletras per a Android aquí, i per a Apple, en aquest altre enllaç.

    Ludi des de casa

     

    • Com faig exercici amb els més petits sense sortir de casa?

    El nostre nou programa per a l’etapa Infantil Inspira, té com a objectiu educar des de la calma, l’educació emocional i la pedagogia verda. Hem seleccionat 4 sessions de ioga perquè els més petits canalitzin millor l’energia i desenvolupin habilitats de relaxació i concentració.

    Ioga gratis des de casa

     

    No perdis l’oportunitat d’assistir als Webinars, informar-te sobre qualsevol qüestió que et preocupi dels nostres programes i fer les preguntes que vulguis al nostre equip pedagògic.

     

    No volem acomiadar-nos sense agrair-vos les mostres d’afecte que hem estat rebent aquests dies per part de docents de tot el món. Hem seleccionat algunes opinions que ens han emocionat i que volem compartir amb tots vosaltres:

    “Moltíssimes gràcies, ara per ara sou l’editorial que millor s’està adaptant als moments que estem vivint. Enhorabona d’una mestra”

    “Moltíssimes gràcies per tot el vostre esforç, el vostre objectiu és la infància, aprendre jugant i en dono fe d’això. En situacions difícils aquí esteu vosaltres donant-ho tot. Felicitats!”

    .”Moltíssimes gràcies a tot l’equip de tekman per respondre tan responsable i adequadament a les necessitats derivades d’aquesta inusual situació”.

    “Em sembla una forma genial d’orientar l’aprenentatge. Moltes gràcies!”

    “Excel·lents materials, molt enriquidors per a continuar aprenent. Moltes gràcies per les vostres aportacions i ensenyaments. FELICITATS PER IDEES TAN GRANDIOSES”.  

     

    T’han semblat útils aquests recursos? Si tens algun suggeriment comenta’ns-ho en l’espai que trobaràs més a baix. Tingues en compte que aquest article s’anirà renovant constantment amb els recursos que anem llançant durant aquesta situació excepcional. Així doncs, et recomanem que et guardis en favorits aquest article i que el vagis consultant amb regularitat, perquè segur que vas trobant recursos que t’interessaran. Molts ànims!  

    ]]>
    https://www.tekmaneducation.com/ca/activitats-casa-confinament/feed/ 0
    Com treballo ONMAT des de casa? https://www.tekmaneducation.com/ca/onmat-des-de-casa/ https://www.tekmaneducation.com/ca/onmat-des-de-casa/#respond Thu, 19 Mar 2020 12:39:06 +0000 http://www.tekmaneducation.com/blog/2020/03/19/onmat-desde-casa/ Si ens has anat seguint a les nostres xarxes socials, hauràs vist que t’estem oferint recursos i consells perquè aquests dies t’afectin el menys possible. Molts ànims de part de tot l’equip de tekman!

    Si ets docent de ONMAT, farem tot el que sigui a les nostres mans per a ajudar-te, així que a continuació et facilitem una sèrie de recursos i acompanyament perquè aquesta situació excepcional t’afecti el menys possible.

     

    ? Activitats ONMAT per a fer des de casa

     

    Entra en aquest enllaç i podràs veure diversos vídeos -gravats a l’estil tutorial- perquè els teus alumnes realitzin activitats d’ONMAT sense necessitat d’estar de manera presencial.

    A continuació et posem un d’ells, perquè vegis com són i com et poden ajudar a planificar les teves classes durant aquests dies:

    Veuràs que hi ha vídeos amb jocs de càlcul, d’àrea i perímetre de figures planes, d’equacions, de percentatges… i a poc a poc anirem afegint, a aquesta llista de reproducció molts més vídeos perquè el temps a casa sigui el més profitós possible.

     

     

    >> Subscriu-te al nostre canal de Youtube i no et perdis cap vídeo de tots els que anem compartint durant aquests dies. En tot cas, durant aquests dies ves mirant la teva safata d’entrada, perquè també t’anirem avisant dels vídeos que compartim a través del correu.

     

    ? Explica com funciona ONMAT als pares

     

    En aquest enllaç podràs trobar un vídeo tutorial perquè li ho facis arribar als pares dels teus alumnes i puguin conèixer com utilitzar la plataforma des de la visió de l’alumne. Pots copiar l’enllaç i compartir-lo amb els pares i mares dels teus alumnes pels mitjans de comunicació habituals.

    En tot cas, t’adjuntem el vídeo a continuació per si el vols veure:

     

    Segur que els ajudarà molt per a comprendre la plataforma i que entenguin com la utilitzen els seus fills!

     

    ? Tens més preguntes? Consulta el nostre webinar!

     

    Fa uns dies vam fer un webinar específic d’ONMAT en el qual vam poder resoldre dubtes amb el nostre equip i, a més, vau poder compartir experiències amb altres docents d’ONMAT

     

    Pots veure el webinar a continuació:

     

    Finalment, volem animar-te a què si graves els teus propis vídeos, els pugis a les teves xarxes socials amb l’etiqueta #tekmanacasa. Així podrem fer una llista de reproducció amb tots ells i aconseguirem que arribin a més docents i alumnes. Molt d’ànim i qualsevol pregunta que tingueu, podeu deixar un comentari en l’espai que trobareu més a baix.

    ]]>
    https://www.tekmaneducation.com/ca/onmat-des-de-casa/feed/ 0
    Com puc treballar EMAT des de casa? https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-desde-casa/ https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-desde-casa/#comments Thu, 19 Mar 2020 12:08:34 +0000 http://www.tekmaneducation.com/blog/2020/03/19/emat-desde-casa/ Si ens has anat seguint a les nostres xarxes socials, hauràs vist que estem oferint molts  recursos i consells perquè aquests dies t’afectin el menys possible. Molts ànims de part de tot l’equip tekman!

    Si treballes EMAT Infantil, pots llegir aquest altre article on t’oferim un gran ventall de jocs, activitats, cançons i consells per seguir treballant EMAT Infantil des de casa. Si, per contra, ets docent d’EMAT Primària, ja tenim disponible la pàgina web on et podràs descarregar activitats d’EMAT i Polo de llimona (el nostre quadern de vacances) per poder seguir repassant matemàtiques des de casa.

     

     

    Pots copiar l’enllaç i compartir-lo amb els pares i mares dels teus alumnes mitjançant els vostres canals de comunicació habituals. Tal com ja hem anat indicant, la idea és que els alumnes puguin seguir repassant i practicant conceptes treballats a l’aula, amb el suport de la família quan sigui necessari. Per fer-ho possible hem inclòs aquest contingut a la pàgina web que hem creat per a l’ocasió:

    • Matijocs per cada curs, amb continguts ja treballats a classe.
    • Jocs de cubs.
    • Històries per pensar.
    • Una selecció de jocs habituals i propostes lúdiques per jugar a casa.
    • Accés directe a la plataforma CiberEMAT.
    • Activitats de Polo de llimona, per poder repassar continguts de la mà del Moshi.

     

    Tens algun dubte?

     

    No deixis de consultar el nostre canal de Youtube, on trobaràs el webinar d’EMAT que vam fer fa uns dies. Van assistir-hi més de 1600 docents d’EMAT com tu!

    Per últim, volem animar-te a seguir-nos a les nostres xarxes socials per poder estar al dia de tots els recursos, materials i novetats que anem compartint aquests dies. També t’animem a subscriure’t a la nostra newsletter. Rebràs totes les notícies a la teva safata d’entrada!

    A més a més, si graves els teus propis vídeos educatius i els puges a les xarxes, no t’oblidis d’incloure l’etiqueta #tekmanacasa.. Així podrem afegir-los a la llista de reproducció i compartir-los amb tota la comunitat educativa de docents, alumnes, pares i mares de tekman.

    ]]>
    https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-desde-casa/feed/ 1