Ludiletras archivos • tekman education Revoluciona l'educació, multiplica l'aprenentatge Thu, 22 Feb 2024 09:21:33 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.5 Proves PISA: estratègies d’ensenyament competencial per millorar la comprensió lectora https://www.tekmaneducation.com/ca/pisa-estrategies-comprensio-lectora/ https://www.tekmaneducation.com/ca/pisa-estrategies-comprensio-lectora/#respond Thu, 22 Feb 2024 09:21:31 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=75362

El resultat de les proves internacionals PISA és un dels temes del moment. El baix rendiment dels alumnes en matemàtiques i comprensió lectora és una crida d’atenció per a tot el sector educatiu, però des de tekman Education defensem que també és una oportunitat per reflexionar i millorar.

Recentment, vam publicar l’article Proves PISA: com ensenyar i practicar matemàtiques per millorar resultats, en el qual repassem com estan dissenyats els exàmens de PISA i com preparar els alumnes per a aquest tipus d’avaluació de model competencial en matemàtiques. Les competències estan en el centre de tot, ja que l’objectiu principal d’aquest enfocament és formar els alumnes perquè siguin persones competents, capaces d’aplicar els seus coneixements per resoldre els problemes del dia a dia.

Avui, ens centrem en la competència lectora per oferir estratègies d’ensenyament competencial, acompanyant els alumnes al llarg de totes les etapes perquè en secundària obtinguin un bon nivell i desenvolupin el gust per la lectura.

A PISA, es defineix la competència lectora com “la comprensió, l’ús, l’avaluació, la reflexió i el compromís amb els textos amb la finalitat d’assolir objectius propis, desenvolupar el coneixement i el potencial personal i participar en la societat”.

Què han de dominar els alumnes per obtenir bons resultats en la prova de llengua de PISA?

L’OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics), l’organisme encarregat de les proves PISA, dissenya els exàmens amb preguntes competencials, en les quals els alumnes han de reflexionar i aplicar estratègies i coneixements per resoldre els problemes i preguntes plantejades. Aquest plantejament, que pot entendre’s més fàcilment aplicat a les matemàtiques, també és clau en les proves de competència lectora. En aquest cas, PISA valora el rendiment dels alumnes en funció dels processos cognitius emprats, els formats de text i les situacions o contextos plantejats en les preguntes.

Segons PISA, perquè un alumne sigui competent en lectura, ha de dominar els següents processos:

  1. Localitzar informació: buscar, seleccionar i accedir a informació rellevant.
  2. Comprendre: identificar el significat dels textos, integrar la informació i generar inferències.
  3. Avaluar i reflexionar: avaluar la qualitat i la credibilitat de la informació, reflexionar sobre el contingut i la forma del text i detectar i gestionar conflictes.

A més, han de saber aplicar-los tant en textos continus, que proporcionen informació de forma lineal, com en textos no continus, per als quals s’han d’aplicar estratègies de lectura no lineal, necessària en gràfics o taules.

Nivells de rendiment de l’Informe PISA

En les proves PISA 2022 es van aplicar els mateixos criteris que en l’edició PISA 2018, que estableixen 7 nivells de rendiment dels processos de competència lectora, des dels coneixements més bàsics fins als més complexos:

  • Nivell 1b. Localitzar una peça específica d’informació en un text curt i sintàcticament senzill, context i una tipologia familiar, connexions simples.
  • Nivell 1a. Localitzar més d’una peça independent d’informació, reconèixer el tema principal i el propòsit de l’autor sobre un tema familiar, connexió entre informació del text i coneixement comú. Poca informació conflictiva.
  • Nivell 2. Localitzar diverses peces d’informació, reconèixer la idea principal, entendre relacions, construir significats sense informació destacada, comparar, contrastar i reflexionar respecte a coneixements externs i experiències personals.
  • Nivell 3. Localitzar i reconèixer relacions entre peces, identificar idea principal, comprendre una relació o construir un significat, molts factors en comparació, contrast i categorització, informació conflictiva i sense destacar. Connexions, comparacions i reflexions per a una comprensió detallada i relacionada amb coneixements familiars.
  • Nivell 4. Localitzar i organitzar diversos conjunts d’informació incrustada, interpretar el significat de matisos del llenguatge, comprensió i aplicació de categories en contextos no familiars. Fer servir coneixement formal o públic per formular hipòtesis o avaluar críticament. Comprensió de textos llargs o complexos.
  • Nivell 5. Localitzar i organitzar diversos conjunts d’informació molt incrustada, inferir en la informació rellevant. Avaluació crítica i formulació d’hipòtesis basades en coneixement específic i context no familiar. Conceptes enfrontats i inesperats.
  • Nivell 6. Múltiples inferències, comparacions i contrastos precisos. Comprensió plena i detallada de diversos textos i integrar informació. Informació conflictiva i rellevant, contextos no familiars. Formular hipòtesis i avaluació crítica en textos complexos, amb diversos criteris i perspectives, interpretacions sofisticades i desenvolupades. Anàlisis precises i atenció a detalls desapercebuts.

Com ensenyar llengua per formar alumnes competents

Sabem que la forma d’avaluar condiciona la forma d’ensenyar, i en aquest cas hem deixat molt clar que el model es construeix partint de les competències. Per tant, l’ensenyament també ha de ser competencial.

A PISA s’avalua la fluïdesa i l’eficiència de la lectura, però també la motivació, les pràctiques de lectura i el coneixement d’estratègies de lectura dels alumnes. Així doncs, no es tracta únicament de comprensió lectora, també dels processos que els alumnes han d’aplicar en diversitat de textos, contextos i formats. Parlem d’un ensenyament competencial de la llengua i la literatura des d’un enfocament comunicatiu, i no únicament gramatical.

Per ajudar els nostres alumnes a assolir un nivell alt de competència lectora necessitem aplicar aquest enfocament des de les primeres etapes educatives. La formació comença en Educació Infantil, es construeix i consolida en primària i es desenvolupa en secundària.

Aquí van algunes orientacions perquè les teves activitats d’ensenyament de la llengua compleixin aquests requisits:

  • Ensenya mitjançant projectes que permetin un aprenentatge autèntic i contextualitzat, amb textos aplicats de diverses tipologies i un desenvolupament profund de la comprensió lectora, fomentant la reflexió i el raonament mitjançant la lectura crítica.
  • Treballa els textos multimodals, aquells que combinen dos o més sistemes semiòtics per representar i crear significat: text amb imatges, sons o vídeos, com els còmics, per exemple.
  • Dissenyar proves d’avaluació competencial que incloguin un context i requereixin que els alumnes apliquin diverses habilitats i estratègies, amb l’objectiu de respondre a una pregunta complexa o resoldre un problema que podrien trobar-se en la vida real.

Així treballem la competència lectora a Ludilletres i Superlletres

A tekman Education disposem de dos programes educatius de llengua: Ludilletres, per a infantil i primer cicle de primària, i Superlletres per a segon i tercer cicle de primària. Aquests dos programes germans asseguren la continuïtat metodològica entre les dues etapes i converteixen el pas d’infantil a primària en una transició natural i còmoda per als alumnes en aquest moment crucial.

Tant Ludilletres com Superlletres tenen un enfocament holístic que integra la lectura, l’escriptura, l’expressió oral i l’escolta, fomentant una comprensió profunda i complexa del llenguatge. A més, tots dos integren el català i el castellà i treballen amb projectes d’aprenentatge contextualitzats, que preparen els alumnes per a diferents situacions de la vida quotidiana. 

Desenvolupar el gust per la lectura i millorar la comprensió lectora

La comprensió lectora i el gust per la lectura són dos dels punts forts dels nostres programes de llengua. Per assegurar aquests dos pilars, integrem el pla lector en els programes i dissenyem eines específiques per treballar la comprensió lectora.

T’oferim alguns materials i guies per aplicar estratègies que motivin als teus alumnes i enriqueixin les teves classes:

  • A la guia El diari lector: un company de viatge literari expliquem com integrar el pla lector en el treball per projectes, dissenyant projectes basats en llibres i activitats que motivin a la lectura: Descarrega la guia
  • En aquest article trobaràs més consells i estratègies: El pla lector integrat: la millor eina per fomentar el plaer per la lectura
  • A la guia Com ajudar els teus alumnes a comprendre el que llegeixen compartim estratègies de comprensió lectora, parlem de lectura estratègica i compartim organitzadors gràfics que pots aplicar a les teves classes de llengua: Descarrega la guia

T’interessa saber més sobre com treballem la competència lectora?

Vols que t’ajudem a millorar la comprensió lectora dels teus alumnes?


]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/pisa-estrategies-comprensio-lectora/feed/ 0
Materials de Ludilletres per a l’alumne, per al docent i per a l’aula https://www.tekmaneducation.com/ca/materials-ludilletres-alumne-docent-laula/ https://www.tekmaneducation.com/ca/materials-ludilletres-alumne-docent-laula/#respond Wed, 02 Nov 2022 16:24:58 +0000 https://www.tekmaneducation.com/ca/blog/borrador-automatico/ A tekman apostem per l’aprenentatge manipulatiu, i per això els nostres programes ofereixen una gran varietat de materials per a les teves classes. Tant en matemàtiques com en llengua, els alumnes aprenen mitjançant activitats i jocs que desperten el seu interès i ajuden a consolidar els coneixements.

Ludilletres, el nostre programa de lectoescriptura per a Infantil i primer cicle de Primària, compta amb molts materials, per a l’alumne, per al docent i també per a l’aula. Te’ls mostrem!

Material per a l’alumne

Cada alumne de Ludilletres, tant en l’etapa d’Infantil com en el primer cicle de Primària, rep una sèrie de materials individuals per treballar la lectoescriptura i la llengua a classe.

Llibres i carpetes de l’alumne

A Infantil, els més petits disposen d’un llibre de l’alumne per curs, que es divideix en trimestres i en el qual es troben tota mena d’activitats i exercicis per fer a classe. A més, els llibres estan enquadernats per la part superior, facilitant així l’escriptura per a dretans i esquerrans. Tot per a la lectoescriptura!

A Primària, els estudiants compten amb una carpeta de l’alumne que conté els llibres de l’alumne, el quadern de material inicial i les lletres de l’alfabet. A més, en aquesta etapa, els llibres de l’alumne estan basats en diferents projectes i amb un producte final. En ells, els personatges de Ludilletres acompanyen els alumnes el llarg de les activitats i jocs, en aquesta aventura de l’aprenentatge. Coneixes al Lucas, la Valentina, el Faruk, la Cloe i l’Hugo?

Ludimots i llibre del protagonista

Els alumnes de 4 i 5 anys tenen Ludimots, un llibre per acostar la lectura. A P4, juntament amb el llibre, se’ls lliura una motxilla amb insígnies, i a P5 aconsegueixen un Passaport lector i una Promesa del nou lector, materials per fomentar el gust per la lectura en aquest moment decisiu. A més, també reben un Llibre del protagonista, per treballar l’expressió oral mitjançant exposicions individuals que afavoreixen la construcció d’enunciats i els ajuden a guanyar confiança.

Contes de comprensió lectora

Seguim amb els materials per a la lectoescriptura! Els primers lectors, de 5 anys, obtenen així mateix dos contes protagonitzats pels ludinens, amb activitats per treballar la comprensió lectora. 

Traçalletres

Aquest recurs està destinat a facilitar l’escriptura de les lletres, mostrant els traços que les conformen i la direccionalitat a seguir. Per 3 anys tenim l’abecedari en majúscules, als 4 anys afegim les minúscules i als 5 anys, les situem en la quadrícula. Amb aquests materials, els nens prenen el primer contacte amb el traç de les diferents lletres i comença el gran camí cap a l’escriptura.

CiberLudilletres

La plataforma digital d’aprenentatge adaptatiu CiberLudilletres acompanyarà els alumnes de Primària per repassar i consolidar els ensenyaments de classe. Aquesta aplicació ofereix un itinerari personalitzat d’activitats i exercicis segons el ritme i el progrés de cada nen. Així, mostrarà activitats de reforç si és necessari i ajudarà a avançar a tots per igual. Una gran eina d’atenció a la diversitat!

Material per al docent

Tots els mestres i professors que treballen amb Ludilletres compten amb materials per planificar la docència i fer un seguiment del progrés dels alumnes.

Guia del mestre

Tant a Infantil com a Primària, cada docent rep 3 guies del mestre per curs, una corresponent a cada trimestre. Aquesta guia conté totes les activitats i qüestions pedagògiques de cada sessió. També trobaràs diferents propostes per adaptar l’ensenyament i atendre la diversitat, dinàmiques i estratègies d’aprenentatge cooperatiu, lectura, narració oral i diversos jocs per fomentar el gust per la lectura. 

Gestor d’aula myroom

Coneixes myroom? És un gestor d’aula digital que t’ajudarà a gestionar la teva activitat docent. Tens disponible la Guia del mestre digital, els materials per a cada sessió, vídeos relacionats i eines d’avaluació, com rúbriques i registres d’avaluació que et permetran fer un seguiment del progrés dels teus alumnes.

Material per a l’aula

A més dels materials individuals per a cada alumne, també hi ha materials conjunts per compartir i fomentar l’aprenentatge cooperatiu i el treball en equip, i aconseguir unes classes més participatives.

Kit d’aula

Cada classe rep un Kit d’aula amb multitud de materials i recursos: dau de ludigestos i de síl·labes, memory, va dominar, puzles, cartes i jocs que els permeten aprendre divertint-se. Amb els continguts del kit d’aula, els alumnes practiquen els conceptes d’ortografia, gramàtica i vocabulari de manera lúdica i manipulativa, tots junts o per grups!

Caixa de sons

La Caixa de sons és un jou compost de differente cartes adequat tant per a l’aula com per jugar a casa.

A Infantil, a més del Kit d’aula, es lliura una Caixa de sons. Aquesta caixa, amb material Montessori per a treballar la conscienciació fonològica, conté desenes de jocs de cartes per aprendre a llegir i a escriure de manera divertida, estimulant la imaginació dels alumnes. 

Bits

Cada sessió, el docent disposa d’un temps per introduir nous conceptes mitjançant el programa de Bits. Les seves targetes digitals d’aprenentatge milloren l’atenció i la concentració dels més petits, alhora que presenten nous continguts de manera ràpida i amena perquè el nen vagi construint el seu coneixement i relacionant conceptes. 

Pla lector

El pla lector està integrat a Ludilletres! En els materials del programa s’inclouen 5 llibres editats per tekman Education, una petita col·lecció de literatura infantil perquè els nens millorin en la lectoescriptura i descobreixin tots els emocionants mons i aventures que pot contenir un llibre. 

Vols veure com són els llibres de l’alumne i de la guia del mestre de Ludilletres? Descarrega mostres gratis!

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/materials-ludilletres-alumne-docent-laula/feed/ 0
Què són els ODS? El canvi també comença dins l’aula https://www.tekmaneducation.com/ca/que-son-els-ods-el-canvi-tambe-comenca-dins-laula/ https://www.tekmaneducation.com/ca/que-son-els-ods-el-canvi-tambe-comenca-dins-laula/#respond Sun, 28 Aug 2022 12:09:00 +0000 https://www.tekmaneducation.com/que-son-els-ods-el-canvi-tambe-comenca-dins-laula/ Tots somniem amb un món millor. Moltes persones han fet petits passos per assolir-lo, però no ha estat fins que les Nacions Unides van crear els ODS que la societat ha començat a mobilitzar-se de forma coordinada. Però, qué són els ODS? Com podem ensenyar-los dins l’aula? T’ho expliquem en aquest article!

Què són els ODS?

“ODS” és un acrònim que es refereix a “Objectius de Desenvolupament Sostenible”, creat per l’Assamblea General de les Nacions Unides l’any 2015. Després d’haver fet una enquesta a la ciutadania, es van marcar un total de 17 objectius, que treballen qüestions com el benesstar del planeta o el final de la pobresa i la desigualtat.

Per convertir un somni en una realitat, només hi ha un pas: tenir un pla. I tot pla té una data límit. Per als ODS, el 2030. Per això, aquests objectius es troben recollits sota la iniciativa “Agenda 2030”, un compromís signat per 193 països de tot el món.

La nova llei d’educació marca que les aules han de començar a prendre mesures i és allà on pot començar a canviar la forma en la què els petits i les seves famílies veuen el món i fan accions per al canvi. Per això, t’animem a introduir els ODS i l’Agenda 2030 en el currículum de classe, a través d’algunes propostes que t’expliquem a continuació.

Idees per treballar els ODS dins l’aula

La principal meta de treballar els ODS dins l’aula és accentuar el compromís social i ciutadà dels alumnes, més enllà de l’aula. Dit d’una altra manera: es tracta de convidar-los a la reflexió i a l’acció, per poder crear tots plegats un món millor.

Algunes propostes, com Inspira, tenen aquest objectiu: ser més conscients de nosaltres mateixos i del nostre món, per mitjà de projectes en contacte amb la naturalesa. A més, hi ha moltes altres formes d’incloure les temàtiques dels ODS a l’aprenentatge diari. Vegem-ne algunes!

Basar l’aprenentatge en projectes d’investigació

A través de la metodologia ABP, els alumnes poden treballar temes d’actualitat i de l’Agenda 2030 de manera central, que a més podran desenvolupar en un debat posterior. Per exemple, en el programa Superlletres hi ha el projecte Hogar, verde hogar per a 4t de primària, que planteja com millorar la sostenibilitat dels habitatges. Els alumnes aprofundeixen en la temàtica, analitzen el problema i, finalment, defensen de manera oral una proposta que faci la seva llar més sostenible.

Portar la naturalesa a l’aula

No només a través de la cerca d’informació podeu treballar els ODS. Cuidar un hort i entendre com funciona el cicle natural també és una forma excel·lent per treballar la consciència ambiental i l’objectiu 11, “Ciutats i comunitats sostenibles”. I això pot dur-se a terme a totes les etapes, sent una oportunitat excel·lent perquè els alumnes de diferents edats, des dels 3 fins als 16 anys, tinguin un projecte en comú. Per exemple, tenir un hort escolar, on puguin treballar des d’infantil fins a secundària.

Aprendre amb materials actuals i reals

Una bona manera d’estimular el pensament crític és analitzant les notícies, reportatges i productes dins l’aula, especialment pels objectius relacionats amb la igualtat (ODS 5) o el consum responsable (ODS 12). L’alumne ha d’aprendre a observar i qüestionar el món, sigui quina sigui l’àrea d’aprenentatge. Per exemple, amb el programa EMAT ensenyem matemàtiques amb referents femenins, ja que actualment només el 28% de les persones dedicades a la investigació són dones.

Participar en l’entorn comunitari

Per seguir treballant els ODS, una altra idea és crear o participar en iniciatives de la vostra localitat o província. D’aquesta manera, coneixereu altres centres que també estiguin fent activitats relacionades amb l’Agenda 2030, per unir forces i prendre consciència de la importància del canvi que podem aconseguir junts.

Els ODS entren dins l’aula, i dins la llei d’educació!

Com a docent, tu també tens una responsabilitat per complir els objectius de l’Agenda 2030, ja que estem convençuts que des de les aules no només podem canviar el present, també podem canviar el futur.

A més, la nova llei d’educació LOMLOE, en el perfil de sortida de l’alumnat quan finalitza l’escolarització, incorpora les 8 competències clau que “s’han vinculat amb els principals reptes i desafiaments globals del segle XXI als quals l’alumnat es veurà confrontat i davant els que necessitarà desplegar aquestes mateixes competències clau”, entre les que hi trobem els ODS.

És a dir, els ODS no són només una moda, sinó que el treball al seu voltant et permetrà desenvolupar les competències dels teus alumnes que marca la nova llei d’educació. A més, són una forma excel·lent de coordinar-nos amb altres centres i agents educatius i un pretext meravellós perquè els nens puguin conèixer i realitzar accions per aconseguir el món que estem construint plegats.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/que-son-els-ods-el-canvi-tambe-comenca-dins-laula/feed/ 0
Què aconseguim amb un ensenyament integrat de les dues llengües? https://www.tekmaneducation.com/ca/ensenyament-integrat-llengues/ https://www.tekmaneducation.com/ca/ensenyament-integrat-llengues/#respond Thu, 29 Oct 2020 12:59:51 +0000 http://www.tekmaneducation.com/?p=37739 En l’ensenyament de les llengües catalana i castellana probablement hagis notat que ens obstinem a ensenyar el mateix contingut teòric per duplicat, en català i en castellà, fet que dificulta l’adquisició i la transferència dels continguts que són comuns en les dues llengües. Si tenim clar que això enradereix l’aprenentatge i el pot arribar a dificultar, per què no ho canviem?

Un ensenyament integrat de les dues llengües per millorar l’aprenentatge dels teus alumnes

A continuació t’oferim una guia pràctica exclusiva on t’expliquem com integrar les àrees de llengua catalana i literatura i de llengua castellana i literatura, amb l’objectiu de desenvolupar les competències lingüístiques i comunicatives dels infants i formar, d’aquesta manera, alumnes plurilingües i interculturals. Vols descobrir com ho portem a terme? Vols saber què aconseguim exactament amb un ensenyament integrat de les dues llengües?

Per tal que l’ensenyament de la llengua catalana i castellana esdevingui significatiu, com t’expliquem, et proposem una metodologia que permet contextualitzar l’aprenentatge, aportar eines per assentar les bases d’aprenentatges futurs i desenvolupar l’autonomia dels nostres alumnes. I fer-ho a través d’un projecte únic que integra les àrees de Llengua Catalana i literatura i de Llengua Castellana i literatura a través del treball per projectes amb l’objectiu de desenvolupar les competències lingüístiques i comunicatives dels infants, i formar, d’aquesta manera, alumnes plurilingües i interculturals.

Esperem que la guia pràctica et serveixi d’ajuda i recorda que, si vols, pots posar-te en contacte amb nosaltres i t’explicarem com et podem ajudar a assolir els objectius que et proposis aquest curs.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/ensenyament-integrat-llengues/feed/ 0
Com treballo Ludilletres (infantil o primària) des de casa? https://www.tekmaneducation.com/ca/ludi-des-de-casa/ https://www.tekmaneducation.com/ca/ludi-des-de-casa/#respond Tue, 17 Mar 2020 10:48:41 +0000 http://www.tekmaneducation.com/blog/2020/03/17/trabajar-ludiletras-desde-casa/ Com sabràs, ens tocarà passar-nos uns quants dies a casa per culpa del famós coronavirus. Primer de tot, volem animar-te davant aquesta situació que ens està tocant viure i que no és gens fàcil. Molta força!

Nosaltres, farem tot el que sigui a les nostres mans perquè aquesta situació t’afecti el menys possible, i, com és normal, t’estaràs preguntant què pots fer per a continuar treballant amb Ludilletres, des de casa.

Amb la finalitat d’oferir-te solucions, a continuació et facilitarem una sèrie de recursos perquè puguis practicar, repassar i continuar treballant amb els teus alumnes de Ludilletres, des de casa.

Recursos per treballar Ludilletres (infantil) des de casa

Fes clic aquí i descarrega 'Ludi des de casa'
 

  • Cançons
  • Endevinalles: compartim material per a continuar treballant els recursos lingüístics.
  • Traç i escriptura: per a repassar els traços de les lletres, tenint en compte el punt d’inici i la direccionalitat.
  • Tens disponible la nostra aplicació mòbil de Ludi per a Android aquí, i per a Apple, en aquest altre enllaç.

A continuació us proposem una sèrie d’activitats manipulatives i vivencials per a practicar l’escriptura, conscienciació fonològica i discriminació visual per a treballar amb 3, 4 i 5 anys:

 

3 anys

 

Escriptura: 

  • Que escriguin el seu nom tots els dies.
  • Confecciona el teu nom: podeu imprimir amb lletra tekman school en majúscula, retallar cada lletra del nom i confeccionar-lo.
  • Activitats manipulatives: realització de la grafia de les lletres amb plastilina, farina, sorra, etc. Pots utilitzar el Traçalletres 4 en minúscula.

 

Conscienciació fonològica:

  • La caixa viatgera: La caixa de la i i de la o. Buscar objectes de casa que continguin la lletra i o o.
  • Buscar noms de familiars, amics i mascotes contenen la i o l’o.

 

Discriminació visual:

 

  • Buscar les lletres que contenen el nom de l’alumne a Traçalletres.

 

4 anys

 

Escriptura:

  • Escriptura del nom i la data tots els dies.
  • Escriptura del nom d’algun familiar.
  • Confecciona el teu nom. Imprimir amb lletra tekman school en majúscula, retallar cada lletra del nom i confeccionar-lo.
  • Realització de la grafia de les vocals amb plastilina, farina, sorra, etc. Pots utilitzar el Traçalletres en minúscula.
  • Tallar amb tisores: pots utilitzar revistes, fulls reciclables, paper de diari, etc.

Conscienciació fonològica:

  • La caixa viatgera: La caixa de la i, u , a, e i la o. .Buscar objectes de casa que continguin la lletra i o u.
  • Buscar quins noms de familiars, amics i mascotes contenen la i, l’o, l’a, l’e i l’o.

Discriminació visual:

  • Buscar les lletres que contenen el nom de l’alumne a Traçalletres.

 

5 anys

 

Escriptura:

  • Escriptura del nom en minúscula i la data tots els dies.
  • Escriptura del nom d’algun familiar en minúscula.
  • Realització de la grafia de les lletres amb plastilina, farina, sorra, pintura, etc.
  • Escriu frases o paraules sobre el que vulguis. Podem demanar al nen que faci un dibuix sobre el que ha escrit.
  • Caçadors de paraules: Posar cartells per la casa perquè l’alumne els pugui caçar i escriure en una fulla.
  • Tallar amb tisores: pots utilitzar revistes, fulls reciclables, paper de diari, etc.

 

Conscienciació fonològica:

  • La caixa viatgera: Crear una caixa i anar canviant les lletres que contingui. Buscar objectes de casa que continguin les lletres treballades.
  • Buscar quins noms de familiars, amics i mascotes contenen les lletres treballades.

Discriminació visual:

  • Buscar les lletres que conté el nom de l’alumne i de familiars en traçalletres.

 

Recursos per a treballar Ludilletres (primària) des de casa

Hem preparat una sèrie de textos i activitats perquè els nens puguin continuar practicant lectura, comprensió oral i lectora, expressió escrita i oral i alguns aspectes més formals de la llengua:

 

>> Tots els recursos que et proposem els trobaràs fent clic aquí <<

 

  • Lectoforum i taller de comunicació: textos de diferents tipologies per a practicar la lectura i comprensió lectora, o per a ser escoltats i practicar la comprensió oral.
  • Taller d’expressió escrita: organitzadors gràfics per a escriure noves cartes, notes, descripcions, etc.
  • Ludirepte: exercicis per a repassar alguns continguts de l’àrea de llengua.
  • Dictats: textos molt breus i textos locutats per a ser escrits i repassar les normes ortogràfiques.
     

 

També et proposem que dediquis estones a jugar en familia als següents jojcs tradicionals:

  • Diari lector: una fitxa per a proposar després de cada llibre llegit i construir un diari lector.
  • Àudios i vídeos: contes per a practicar la comprensió oral (després pots proposar-los fer un dibuix) i vídeos protagonitzats pels Ludinens per a repassar les regles ortogràfiques i gramaticals.
  • La nostra app Ciberludiletras: la nostra plataforma online s’ajusta al ritme de cada alumne, i podreu practicar l’eficàcia lectora i les regles ortogràfiques i gramaticals en funció del ritme maduratiu de cada nen.
  • Joc de taula “Llança el teu conte”, “Llança’t”  i “Posa a prova la teva imaginació”: amb un tauler i un dau podreu passar la tarda inventant escenes i contes amb els quals viure aventures.
  • Jugant amb les lletres en família: 1) Jugar amb les lletres i paraules: busquem paraules a diraris, revistes, etc, i construïm oracions amb elles. També podem retallar lletres per a construir paraules. 2) Jugar al telèfon boig: el primer membre de la família pensa una oració i la hi diu al següent a cau d’orella de forma molt ràpida. El segon li diu al tercer el que ha entès i després li ho diu al següent; al final comprovem si el que ha arribat al final de la ronda era el mateixa que va dir la primera persona. 3) Paraules encadenades: diem una paraula i hem de buscar una altra que comenci per l’última síl·laba de la paraula anterior. 4) Oracions encadenades: construir oracions en família on la primera persona diu una paraula i la següent ha de repetir aquesta paraula i afegir una altra, en forma de cadena; es pot continuar la ronda fins on vulguem.

Altres jocs relacionats amb les lletres:

Jugar a buscar endevinalles, recitar embarbussaments, etc.

Jugar al “Penjat” amb diferents temàtiques: animals, coses que es troben a casa, aliments, països, personatges de contes, pel·lícules, etc.

Jugar a “Alto-el-foc” amb les categories que vulguem posar i alternant diferents lletres.

Jugar a “Les Pel·lícules” per a fer mímica.

Altres jocs de taula: alfabets per a construir paraules, dominós de síl·labes, dominós de síl·labes travades, dominós de paraules sinònimes i antònimes, Memorys de paraules, Pictionary de Mattel, Dobble, Scrabble de Mattel, Trivial Júnior de Hasbro, etc.

T’han semblat interessants aquests recursos? Esperem que sí! Recorda que tots els trobaràs en aquest enllaç.

Abans d’acomiadar-nos, volem recordar-te que tens disponible la nostra app de Ludi (en castellà, però), per a Android aquí, i per a Apple, en aquest altre enllaç.

Recorda que és important explicar a les famílies l’activitat i després posar-ho en comú. També volem recordar-te que en aquest article t’expliquem (en llengua castellana) com ajudar els nens a continuar treballant des de casa. Pots fer-li-ho arribar als pares i mares dels teus alumnes!

Finalment, és important recordar que no es tracta de fer-ho tot alhora. Tenim dies per davant i moltes activitats, i els nens han d’adaptar-se a la nova situació i espai. L’important és que tots gaudeixin del procés de lectoescriptura i acabin agafant gust per les paraules. Ah i si tens qualsevol dubte respecte a Ludi, no dubtis a preguntar al teu assessor pedagògic de tekman habitual i et respondrà el més ràpid possible.

Molt ànim a tots!

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/ludi-des-de-casa/feed/ 0