educacion archivos • tekman education Revoluciona l'educació, multiplica l'aprenentatge Thu, 18 Apr 2024 10:53:54 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.5 EMAT, completament renovat! Més flexible, més pràctic i més didàctic, ara també de 4t a 6è de primària https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-renovat-primaria/ https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-renovat-primaria/#respond Mon, 18 Mar 2024 12:06:11 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=76162 EMAT ha evolucionat completament. Hem escoltat les opinions dels docents per actualitzar el nostre programa de matemàtiques a tots els cursos, des de 3 anys fins a 6è de primària. El 2023 vam presentar les novetats per a 1r, 2n i 3r de primària, a inicis d’aquest curs hem reeditat tot EMAT Infantil i ara actualitzem 4t, 5è i 6è de primària per oferir una renovació completa: un programa més flexible, amb més opcions per adaptar i personalitzar l’ensenyament, més recursos digitals, més moments i activitats per practicar i investigar i una nova Guia del mestre més didàctica i còmoda per als docents.

Apliquem al cicle superior les actualitzacions que ja coneixes per a cicle inicial i cicle mitjà de primària i afegim algunes novetats. T’ho expliquem!

Més didàctic

Actualitzem la Guia del mestre. Comptes amb una guia didàctica per curs perquè et sigui més còmoda i pràctica.

Amb l’objectiu de comprendre millor com està dissenyat el procés d’aprenentatge a EMAT, amb el desenvolupament de les competències i l’aplicació dels sabers, a les pàgines inicials trobaràs el mapa de ciclicitat, amb els continguts seqüenciats.

A cada sessió trobaràs l’objectiu detallat i les activitats que responen a aquest objectiu. A més, també veuràs altres sessions interrelacionades perquè puguis tornar a altres moments de l’aprenentatge i adaptar l’ensenyament més fàcilment.

Una de les novetats estrella és la vareta màgica. A totes les sessions trobaràs un símbol de vareta màgica, que et donarà instruccions didàctiques, idees i consells per aplicar a classe i guiar els teus alumnes.

Més flexible i personalitzat

Alleugerim les sessions d’EMAT perquè puguis adaptar l’ensenyament a les necessitats del teu grup. Reduïm el nombre d’activitats prioritàries a cada sessió, deixant una fitxa per sessió, però afegim un apartat d’activitats addicionals que podràs realitzar si disposes de més temps durant la sessió o si vols treballar més algun concepte.

Potenciem l’atenció a la diversitat. A les estratègies que ja coneixes, com la pila i les activitats Oxigen i Repte, sumem més activitats de diferent nivell també a myroom i unes pàgines inicials d’avaluació que t’ajudaran a valorar el nivell del teu grup i poder així dissenyar l’estratègia d’aprenentatge per al curs.

Més pràctic

EMAT porta tres Llibres de l’alumne per curs, un per trimestre, i el quadern d’activitats per practicar Els jocs d’en Lemon. En aquest quadern es recull una sessió setmanal dedicada a repassar i practicar el que s’ha après mitjançant centres d’aprenentatge: jocs de cubells, càlcul i problemes, reptes matemàtics i matijocs, a més d’activitats d’investigació. Les activitats dels Jocs d’en Lemon et seran útils per recollir evidències d’aprenentatge dels teus alumnes i crear una carpeta d’aprenentatge.

Un altre element que t’ajudarà a introduir més moments per practicar i consolidar són les situacions d’aprenentatge, integrades al llarg de tot el curs.

Noves activitats d’investigació

En el quadern Els jocs d’en Lemon afegim una nova secció: Investiga amb la superagent Mirt. En aquesta secció, trobem activitats d’investigació amb les quals els alumnes aprendran a valorar la contribució de les matemàtiques als diferents àmbits del coneixement humà. A més, ho faran acompanyats pel simpàtic personatge de la investigadora Mirt i a través de la perspectiva de gènere.

Més digital

tekman digital, totes les eines reunides

tekman digital és l’espai digital renovat per als teus alumnes, que recull tots els materials i eines d’EMAT i facilita també l’accés a les famílies.  

Des de tekman digital s’accedeix al Llibre de l’alumne en format electrònic, al glossari, a la Pissarra digital amb totes les noves funcionalitats, a la plataforma CiberEMAT amb activitats per practicar, a activitats interactives, als matijocs i al material per a les famílies. Tot, en un sol clic!

A més, EMAT digital desapareix per adequar l’ús de dispositius electrònics al procés maduratiu dels alumnes i reunir totes les eines i recursos a tekman digital. Els llibres en format imprès inclouen la llicència digital, que manté l’accés al Llibre de l’alumne en PDF. 

Llibre imprès o interactiu amb BlinkLearning

Per a 5è i 6è curs, el Llibre de l’alumne estarà disponible també en versió interactiva a la plataforma BlinkLearning. Al cicle superior, tu decideixes si prefereixes treballar amb el llibre imprès (inclosa la llicència digital) o amb la versió digital interactiva, ja que en aquestes edats el desenvolupament dels alumnes és l’adient per incorporar aquesta plataforma interactiva.

Coneixes BlinkLearning? És una popular plataforma educativa per gestionar les classes escolars que ja està present en molts centres. Més de 3,5 milions de docents de 60 països utilitzen BlinkLearning! I, ara, també podràs fer-ho amb EMAT.

Noves funcionalitats a la Pissarra digital

Afegim noves applets a la Pissarra digital per fer demostracions en gran grup. Trobaràs molts més recursos i materials interactius per fer modelatges a l’aula:


Què et semblen totes les novetats de EMAT?

Per veure-les aplicades, ja pots descarregar mostres gratuïtes amb sessions completes de la Guia del mestre i del Llibre de l’alumne.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-renovat-primaria/feed/ 0
La caixa d’aula d’EMAT: així són les matemàtiques manipulatives a primària https://www.tekmaneducation.com/ca/la-caixa-daula-demat-aixi-son-les-matematiques-manipulatives-a-primaria/ https://www.tekmaneducation.com/ca/la-caixa-daula-demat-aixi-son-les-matematiques-manipulatives-a-primaria/#respond Fri, 14 Apr 2023 15:10:04 +0000 https://www.tekmaneducation.com/la-caixa-daula-demat-aixi-son-les-matematiques-manipulatives-a-primaria/ A tekman creiem que l’etapa de primària és un període en el qual els materials manipulatius i lúdics són la pedra angular de l’aprenentatge. És per això que els nostres programes, com EMAT, inclouen una àmplia varietat de recursos manipulatius que ajuden a crear espais d’aprenentatge dinàmics, pràctics i emocionants.

D’entre els nombrosos recursos que conté EMAT, en aquesta entrada ens centrarem en desgranar els materials específics que s’inclouen dins l’estoig i la caixa d’aula de primària, un kit a vessar de recursos per aprendre i divertir-se amb una molt bona acollida entre els mestres. Te’ls ensenyem!

12 Cossos geomètrics

Ens permeten reconèixer i classificar formes geomètriques, treballar les seves propietats (cares, vèrtexs, arestes, volum i àrea) i desenvolupar habilitats espacials i de visualització per establir relacions amb l’entorn.

12 Geoplans + gomes elàstiques (2 sets)

Són taulers de plàstic amb diversos pivots que formen una quadrícula, sent aquest l’espai que permetrà al nen, a través de la col·locació de gomes en diferents posicions, construir formes geomètriques, a més de comprendre nocions vinculades al coneixement geomètric, com l’àrea i el perímetre d’una figura. També ajuden als alumnes a comprendre conceptes abstractes de manera concreta i a desenvolupar habilitats matemàtiques i de pensament lògic.

60 Blocs lògics (2 sets)

Amb ells, els nens aprenen a classificar segons la seva forma, mida i color, i a ordenar-los en diferents patrons i seqüències. També ajuden a assimilar i identificar la noció de simetria, a comparar figures geomètriques i a construir estructures bàsiques, a més de potenciar el pensament lògic.

Targetes del -10 al 100

S’utilitzen per ensenyar als alumnes els conceptes bàsics dels nombres i l’aritmètica, així com per desenvolupar habilitats com la identificació numèrica, la comparació, la realització d’operacions bàsiques i el reconeixement de patrons matemàtics.

Targetes geomètriques

Ajuden als nens a comprendre conceptes geomètrics bàsics d’una manera visual i tangible. A més, permeten identificar i classificar formes, explorar la seva simetria i desenvolupar habilitats de pensament espacial, com la percepció visual o la capacitat de girar i traslladar formes.

Regletes (12 sets)

Aquest conjunt de peces de diferents longituds té com a objectiu que els nens incorporin entre les seves habilitats la medició i la comparació de longituds, la realització d’operacions matemàtiques bàsiques i el desenvolupament d’habilitats de pensament matemàtic, com la capacitat de raonar, comparar i ordenar objectes.

Recta gegant del -20 al 100

Es tracta d’una eina molt útil perquè els alumnes aprenguin els nombres i l’ordre a la recta numèrica. El seu propòsit és el d’ajudar a ensenyar conceptes bàsics, com comptar cap endavant o cap enrere, així com comparar nombres i entendre les relacions entre ells.

24 Matijocs (3 sets)

Aquest set de diferents jocs de taula té per objectiu demostrar i repassar els conceptes matemàtics per mitjà de l’experimentació i la pràctica, alhora que fomenten el treball col·laboratiu dels nens. També desenvolupen les seves habilitats socials, col·laboren entre si, comparteixen i s’ajuden per aconseguir un objectiu comú, competeixen esportivament i, per descomptat, es diverteixen!

10 taules de sumar + 10 taules de multiplicar

La seva estructura organitzada permet als nens visualitzar i comprendre millor la relació entre els nombres i les operacions de suma i multiplicació. A més, les taules fomenten la memòria numèrica, la fluïdesa mental i faciliten l’aprenentatge de conceptes matemàtics més avançats, com la divisió.

10 Cintes mètriques

Gràcies als seus marcadors numèrics, que representen valors i mides, els alumnes comprenen millor conceptes matemàtics bàsics com la longitud, el diàmetre i el perímetre. Així, aprenen també nocions de mesura d’una manera pràctica i divertida.

100 policubs (2 sets)

Aquest conjunt de cubs acoplables faciliten la comprensió de les formes tridimensionals i permeten practicar la classificació, la serialització i el comptatge. A més, la seva naturalesa ensamblable promou la creativitat dels nens, ajudant-los a crear tot tipus de construccions.

Tires de fraccions (6 sets)

Les tires persegueixen l’aprenentatge i la comprensió profunda dels conceptes fonamentals de les fraccions. Els alumnes poden utilitzar aquestes tires per visualitzar i comparar fraccions, sumar-les i restar-les o trobar fraccions equivalents.

400 palets

La seva mida i forma els fan molt manejables i fàcils d’agrupar, fet que afavoreix l’associació entre nombre i quantitat, així com que els nens puguin treballar el recompte numèric agrupant i desagrupant palets en desenes i centenes. A més, realitzant sèries de palets, els nens poden solucionar exercicis senzills o resoldre operacions bàsiques com la suma i la resta.

26 bitllets + 40 monedes (10 sets)

Amb la idea d’aplicar coneixements matemàtics bàsics a operacions que tenen lloc en situacions de la vida real, aquests sets de bitllets i monedes són perfectes per fomentar la capacitat de resolució de problemes i la presa de decisions.

Rellotge + Roda d’unitats de mesura (10 sets)

Amb el rellotge, els nens aprenen la noció del temps, a més de com funcionen les hores, els minuts i els segons, i de com es relacionen entre si. Pel seu costat, amb la roda d’unitats de mesura comprendran les unitats de massa, longitud i capacitat alhora que descobreixen la seva interrelació i com convertir les unes en les altres.

Roda numerada + Regle (10 sets)

Els nens poden fer servir la roda i el regle per treballar el valor posicional de les xifres, sumar o restar, descobrir patrons numèrics i realitzar altres accions per desenvolupar les seves habilitats matemàtiques mentre manipulen i es diverteixen.

6 cubs EMAT (24 sets)

Els cubs numèrics s’utilitzen per treballar les quantitats, per formar nombres o per practicar operacions simples, contestar problemes orals, desenvolupar el càlcul mental o jugar als Matijocs.

4 peons + 32 fitxes (10 sets)

Aquests sets de peons i fitxes són el complement ideal als Matijocs, per moure’s pels taulers de joc i per marcar posicions, nombres o quantitats.


Aquests són els materials amb els que apostem per unes matemàtiques dinàmiques, manipulatives i lúdiques, que assegurin un aprenentatge de les nocions matemàtiques i posin la base per a l’adquisició de coneixements més complexos. Diverteix i motiva els teus alumnes amb EMAT!

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/la-caixa-daula-demat-aixi-son-les-matematiques-manipulatives-a-primaria/feed/ 0
Tots els materials d’EMAT: varietat de recursos per ensenyar i aprendre https://www.tekmaneducation.com/ca/tots-els-materials-demat-varietat-de-recursos-per-ensenyar-i-aprendre/ https://www.tekmaneducation.com/ca/tots-els-materials-demat-varietat-de-recursos-per-ensenyar-i-aprendre/#respond Fri, 14 Apr 2023 13:12:53 +0000 https://www.tekmaneducation.com/tots-els-materials-demat-varietat-de-recursos-per-ensenyar-i-aprendre/ A tekman creiem en la importància de l’aprenentatge a través del joc i de la manipulació, i per això dissenyem els nostres programes educatius acompanyats d’una àmplia gamma de recursos manipulatius per enriquir les teves classes. Aquesta gran varietat de materials, a més, et permet una millor atenció a la diversitat dins l’aula, ja que té en compte que els coneixements i les habilitats cognitives difereixen en cada nen.

EMAT, el nostre programa de matemàtiques competencials, manipulatives i contextualitzades per a infantil i primària, no és una excepció, i amb la seva recent renovació segueix apostant per una gran varietat de materials per fer que les teves classes siguin un espai d’aprenentatge dinàmic, pràctic i emocionant. Te’ls ensenyem!

Però abans, vols conèixer el material específic que trobaràs dins la caixa d’aula a cada etapa educativa? Consulta’l en aquestes entrades, on repassem amb exhaustivitat cada un dels recursos amb els que els teus alumnes es divertiran aprenent:

Material per a l’alumne

Tots els alumnes d’EMAT, tant a l’etapa infantil com a primària, reben un conjunt de materials individuals per realitzar les diferents activitats matemàtiques a classe. Vegem quins són!

Llibre de l’alumne

Per a cada curs, l’alumne comptarà amb tres Llibres de l’alumne (un per semestre), amb els que podrà realitzar en paper les activitats i exercicis plantejats a cada sessió. Allà coneixerà els sis Emats, que l’acompanyaran en aquesta aventura de l’aprenentatge i que l’ajudaran a interioritzar els sabers matemàtics, ja que cada un d’ells representa un saber diferent: numeració, geometria, percepció visual, orientació espacial, raonament lògic i mida.

Estoig d’EMAT

Tant per a l’etapa d’infantil com de primària, els teus alumnes comptaran amb un estoig individual amb una gran diversitat de materials, que els ajudaran a realitzar les activitats manipulatives.

A infantil trobaran les cartes numèriques, cartes de punts, cartes d’animals, una recta numèrica, figures geomètriques, fitxes grans de parxís, tangrams, cubs EMAT, cubs d’atributs amb peons i una regleta EMAT.

Per a primària, l’estoig ve carregat amb bitllets, una bossa amb monedes, peons petits, una bossa amb cubs, fitxes de parxís petites, una calculadora, una taula de multiplicar, una roda numèrica i un rellotge conversor. A més, des de la plataforma myroom, veuràs amb detall el material que s’utilitza a cada una de les sessions i on pots trobar-lo.

CiberEMAT

CiberEMAT és una plataforma que complementa el llibre de l’alumne d’EMAT. La seva raó de ser és ajudar els alumnes a poder seguir practicant les seves habilitats matemàtiques (a classe, o bé a casa seva, pel que es fomenta la seva autonomia) a partir de recursos d’aprenentatge, itinerari d’activitats i comunicació entre les famílies i l’escola. A més, és una aplicació digital adaptativa, pel que s’aconsegueix treballar un ensenyament que respecta la diversitat.

Pissarra EMAT

A més, a la nova versió d’EMAT per a 1r, 2n i 3r de primària, cada nen rep una pissarra física individual, amb la que podrà escriure i esborrar tot el que vulgui, i et permetrà com a docent dur a terme les sessions en grup gran de forma molt còmoda i dinàmica. Com a docent, disposaràs també d’una pissarra digital per treballar en grup gran; d’aquesta manera, podràs explicar activitats manipulatives de forma visual i milloraràs la gestió de la sessió.

Els jocs d’en Lemon

També llancem un nou llibre, amb la cinquena sessió de la setmana per practicar i consolidar coneixements: Els jocs d’en Lemon! En aquest quadern es proposen 4 centres d’aprenentatge diferents: jocs de cubs, problemes i càlcul, matijocs i desafiaments matemàtics. La idea és oferir més temps al nens per aprendre i repassar i una oportunitat per als docents per recollir moltes evidències d’avaluació.

Material per al docent

Guia del mestre

La guia docent conté el desenvolupament de totes les activitats i els aspectes pedagògics que es treballen a cada sessió d’EMAT a infantil i primària. Amb la renovació del programa, ara comptaràs amb una guia del mestre per trimestre (vs. 1 per curs), pel que és més lleugera i més fàcil d’utilitzar.

Per a cada classe, a la guia hi trobaràs l’objectiu a treballar i totes les sessions interrelacionades amb la sessió actual. A més, a les pàgines inicials de la guia comptaràs amb un mapa de ciclicitat i d’avaluació, perquè sàpigues en tot moment el que treballes i per a què ho treballes. També inclou informació com la llista de materials necessaris per realitzar els exercicis, propostes d’avaluació, les solucions de les activitats i suggeriments per atendre la diversitat dins l’aula.

No oblidem l’estrella de la renovació: la vareta màgica. Aquest símbol acompanya el mestre, entrant en detall de les estratègies d’aprenentatge que es treballen a cada activitat: consells didàctics, estratègies de càlcul i estratègies de raonament.

myroom

Aquest gestor digital de l’aula t’ajudarà a guiar la teva activitat docent, amb tot allò necessari per planificar les sessions. Hi trobaràs disponible la Guia del mestre i el Llibre de l’alumne en format digital, els materials de cada sessió, vídeos de conceptes matemàtics per preparar les classes i eines d’avaluació, com rúbriques i registres d’avaluació, que et permetran fer un seguiment del progrés dels teus alumnes.

Material per a l’aula

Kit d’aula + Matijocs

Tant a l’etapa infantil com a primària, rebreu una caixa d’aula per a tota la classe, plena de materials i recursos (cartes, regletes, rectes) per aprendre matemàtiques manipulant i divertint-se. A més, inclou un maletí ple de Matijocs, que són divertits jocs de taula per practicar les habilitats matemàtiques i desenvolupar l’aprenentatge per mitjà del treball col·laboratiu.


Vols conèixer millor EMAT i com són la Guia del mestre i el Llibre de l’alumne? Descarrega mostres gratuïtes!

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/tots-els-materials-demat-varietat-de-recursos-per-ensenyar-i-aprendre/feed/ 0
EMAT evoluciona: més flexible, més didàctic, més pràctic, més personalitzat i més digital https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-evoluciona/ https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-evoluciona/#respond Wed, 18 Jan 2023 14:00:54 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=64973 La comunitat docent ha parlat! Escoltem tots els comentaris i suggeriments de mestres i professors, a més de treballar amb un comitè d’experts, per actualitzar EMAT, el nostre programa de matemàtiques per a Primària. Amb l’objectiu d’oferir una proposta que s’adapti totalment a les necessitats de cada centre, de cada docent i de cada alumne, presentem un programa renovat per a 1r, 2n i 3r de Primària, amb sessions més lleugeres, entre altres novetats.

Més flexible

EMAT evoluciona perquè els mestres puguin adaptar millor la sessió a la realitat de l’aula. Per començar, alleugerim les sessions adequant el número d’activitats. En aquest nou EMAT, els docents tenen moltes opcions diferents per poder adaptar les seves classes de matemàtiques, amb només una fitxa per sessió.

Hi ha temps extra? A les noves sessions d’EMAT hi afegim també un apartat d’activitats addicionals que el docent pot realitzar si té més temps durant la classe. D’aquesta manera, el professor té tots els recursos per configurar cada sessió segons les necessitats i el ritme de cada grup.

Mes didàctic

Consells i estratègies d’aprenentatge

Renovem la Guia del mestre! A més de l’objectiu de cada sessió, la llista de materials per a classe i els indicadors d’avaluació, afegim noves informacions i recursos. 

Ara també trobarà les sessions relacionades entre si. Aquesta informació ajudarà el mestre a entendre d’on ve l’aprenentatge, a saber què s’ha ensenyat anteriorment i a utilitzar-ho per atendre la diversitat. La Guia del mestre inclou, a més, idees perquè els alumnes puguin fer a casa i involucrar les famílies en l’aprenentatge, i l’estrella d’aquesta renovació: la vareta màgica. Aquest símbol acompanya el professor, detallant les estratègies d’aprenentatge que es treballen a cada activitat: consells didàctics, estratègies de càlcul i estratègies de raonament.

Ciclicitat i avaluació

Una de les característiques que fan d’EMAT un programa tan eficaç és la seqüenciació cíclica, per això a la nova Guia del mestre afegim un mapa i la informació de les sessions relacionades. Així, el docent veu fàcilment com funciona la ciclicitat horitzontal d’EMAT durant el curs i en quines altres sessions es treballen els conceptes que està donant avui en classe.

A més, a la guia també s’hi afegeix un itinerari d’avaluació en el qual s’expliciten els criteris d’avaluació i, per a cadascun d’ells, les seves sessions associades. Una eina molt útil per poder tenir una visió global i facilitar l’avaluació.

Més pràctic

EMAT ve amb tres llibres de l’alumne per curs, i un nou quadern ple d’activitats per practicar: Els jocs d’en Lemon. A més, en aquesta nova versió d’EMAT, cada alumne rep també una pissarra física individual amb la qual practicar el que s’hagi treballat dins l’aula.

Un altre punt clau de l’ensenyament de les matemàtiques durant aquest curs són les situacions d’aprenentatge que exigeix la LOMLOE. Per aconseguir un aprenentatge competencial, amb EMAT els docents comptaran amb diverses situacions d’aprenentatge que podran realitzar durant el curs.

Els jocs d’en Lemon, un nou quadern per practicar

EMAT està dissenyat per dedicar una sessió setmanal a repassar i practicar la matèria treballada durant la setmana, i ho fa amb el nou quadern Els jocs d’en Lemon.

A Els jocs d’en Lemon es proposen 4 centres d’aprenentatge diferents: jocs de cubs, problemes i càlcul, matijuegos i desafiaments matemàtics. Així, durant aquesta sessió els alumnes s’organitzen per grups i es van alternant per poder practicar cada un dels centres d’aprenentatge amb el seu quadern.

Aquesta sessió de pràctica amb Els jocs d’en Lemon ofereix més aire a l’ensenyament, donant als alumnes més temps per aprendre i repassar, i als docents l’oportunitat de recollir moltes evidències d’avaluació.

Més personalitzat

Un dels nostres objectius de sempre ha estat dissenyar instruments i estratègies que ajudin al mestre perquè cap alumne no es quedi endarrerit durant l’aprenentatge de les matemàtiques. A les estratègies que ja aportàvem, com la pila, la diversitat metodològica o les adaptacions d’activitats amb Oxigen i Repte, li sumem noves activitats.

Comencem fent una valoració del grup classe: en aquest EMAT evolucionat el docent compta amb unes pàgines inicials d’avaluació que l’ajudaran a conèixer el nivell dels seus alumnes. D’aquesta manera, podrà dissenyar les sessions i triar les activitats més adequades per a cada grup.

Més Oxigen i Repte: incorporem més activitats d’Oxigen i Repte a cada sessió, perquè el docent pugui oferir a cada alumne l’activitat que més l’ajudi segons el seu ritme i el moment d’aprenentatge en el qual es trobi. A més, ara també trobarà sessions completes d’Oxigen i Repte al gestor d’aula en línia. Tot per atendre satisfactòriament la diversitat a l’aula!

Més digital

Una de les novetats més esperades pels docents és aquesta: afegim una pissarra digital per al gran grup per millorar l’experiència de les classes de matemàtiques. Amb aquest nou recurs, el professor podrà compartir les demostracions amb tot l’aula, ja que comptarà amb els materials habituals d’EMAT en format digital: els bastonets, les monedes, la calculadora…

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-evoluciona/feed/ 0
Materials de Ludilletres per a l’alumne, per al docent i per a l’aula https://www.tekmaneducation.com/ca/materials-ludilletres-alumne-docent-laula/ https://www.tekmaneducation.com/ca/materials-ludilletres-alumne-docent-laula/#respond Wed, 02 Nov 2022 16:24:58 +0000 https://www.tekmaneducation.com/ca/blog/borrador-automatico/ A tekman apostem per l’aprenentatge manipulatiu, i per això els nostres programes ofereixen una gran varietat de materials per a les teves classes. Tant en matemàtiques com en llengua, els alumnes aprenen mitjançant activitats i jocs que desperten el seu interès i ajuden a consolidar els coneixements.

Ludilletres, el nostre programa de lectoescriptura per a Infantil i primer cicle de Primària, compta amb molts materials, per a l’alumne, per al docent i també per a l’aula. Te’ls mostrem!

Material per a l’alumne

Cada alumne de Ludilletres, tant en l’etapa d’Infantil com en el primer cicle de Primària, rep una sèrie de materials individuals per treballar la lectoescriptura i la llengua a classe.

Llibres i carpetes de l’alumne

A Infantil, els més petits disposen d’un llibre de l’alumne per curs, que es divideix en trimestres i en el qual es troben tota mena d’activitats i exercicis per fer a classe. A més, els llibres estan enquadernats per la part superior, facilitant així l’escriptura per a dretans i esquerrans. Tot per a la lectoescriptura!

A Primària, els estudiants compten amb una carpeta de l’alumne que conté els llibres de l’alumne, el quadern de material inicial i les lletres de l’alfabet. A més, en aquesta etapa, els llibres de l’alumne estan basats en diferents projectes i amb un producte final. En ells, els personatges de Ludilletres acompanyen els alumnes el llarg de les activitats i jocs, en aquesta aventura de l’aprenentatge. Coneixes al Lucas, la Valentina, el Faruk, la Cloe i l’Hugo?

Ludimots i llibre del protagonista

Els alumnes de 4 i 5 anys tenen Ludimots, un llibre per acostar la lectura. A P4, juntament amb el llibre, se’ls lliura una motxilla amb insígnies, i a P5 aconsegueixen un Passaport lector i una Promesa del nou lector, materials per fomentar el gust per la lectura en aquest moment decisiu. A més, també reben un Llibre del protagonista, per treballar l’expressió oral mitjançant exposicions individuals que afavoreixen la construcció d’enunciats i els ajuden a guanyar confiança.

Contes de comprensió lectora

Seguim amb els materials per a la lectoescriptura! Els primers lectors, de 5 anys, obtenen així mateix dos contes protagonitzats pels ludinens, amb activitats per treballar la comprensió lectora. 

Traçalletres

Aquest recurs està destinat a facilitar l’escriptura de les lletres, mostrant els traços que les conformen i la direccionalitat a seguir. Per 3 anys tenim l’abecedari en majúscules, als 4 anys afegim les minúscules i als 5 anys, les situem en la quadrícula. Amb aquests materials, els nens prenen el primer contacte amb el traç de les diferents lletres i comença el gran camí cap a l’escriptura.

CiberLudilletres

La plataforma digital d’aprenentatge adaptatiu CiberLudilletres acompanyarà els alumnes de Primària per repassar i consolidar els ensenyaments de classe. Aquesta aplicació ofereix un itinerari personalitzat d’activitats i exercicis segons el ritme i el progrés de cada nen. Així, mostrarà activitats de reforç si és necessari i ajudarà a avançar a tots per igual. Una gran eina d’atenció a la diversitat!

Material per al docent

Tots els mestres i professors que treballen amb Ludilletres compten amb materials per planificar la docència i fer un seguiment del progrés dels alumnes.

Guia del mestre

Tant a Infantil com a Primària, cada docent rep 3 guies del mestre per curs, una corresponent a cada trimestre. Aquesta guia conté totes les activitats i qüestions pedagògiques de cada sessió. També trobaràs diferents propostes per adaptar l’ensenyament i atendre la diversitat, dinàmiques i estratègies d’aprenentatge cooperatiu, lectura, narració oral i diversos jocs per fomentar el gust per la lectura. 

Gestor d’aula myroom

Coneixes myroom? És un gestor d’aula digital que t’ajudarà a gestionar la teva activitat docent. Tens disponible la Guia del mestre digital, els materials per a cada sessió, vídeos relacionats i eines d’avaluació, com rúbriques i registres d’avaluació que et permetran fer un seguiment del progrés dels teus alumnes.

Material per a l’aula

A més dels materials individuals per a cada alumne, també hi ha materials conjunts per compartir i fomentar l’aprenentatge cooperatiu i el treball en equip, i aconseguir unes classes més participatives.

Kit d’aula

Cada classe rep un Kit d’aula amb multitud de materials i recursos: dau de ludigestos i de síl·labes, memory, va dominar, puzles, cartes i jocs que els permeten aprendre divertint-se. Amb els continguts del kit d’aula, els alumnes practiquen els conceptes d’ortografia, gramàtica i vocabulari de manera lúdica i manipulativa, tots junts o per grups!

Caixa de sons

La Caixa de sons és un jou compost de differente cartes adequat tant per a l’aula com per jugar a casa.

A Infantil, a més del Kit d’aula, es lliura una Caixa de sons. Aquesta caixa, amb material Montessori per a treballar la conscienciació fonològica, conté desenes de jocs de cartes per aprendre a llegir i a escriure de manera divertida, estimulant la imaginació dels alumnes. 

Bits

Cada sessió, el docent disposa d’un temps per introduir nous conceptes mitjançant el programa de Bits. Les seves targetes digitals d’aprenentatge milloren l’atenció i la concentració dels més petits, alhora que presenten nous continguts de manera ràpida i amena perquè el nen vagi construint el seu coneixement i relacionant conceptes. 

Pla lector

El pla lector està integrat a Ludilletres! En els materials del programa s’inclouen 5 llibres editats per tekman Education, una petita col·lecció de literatura infantil perquè els nens millorin en la lectoescriptura i descobreixin tots els emocionants mons i aventures que pot contenir un llibre. 

Vols veure com són els llibres de l’alumne i de la guia del mestre de Ludilletres? Descarrega mostres gratis!

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/materials-ludilletres-alumne-docent-laula/feed/ 0
Què són els ODS? El canvi també comença dins l’aula https://www.tekmaneducation.com/ca/que-son-els-ods-el-canvi-tambe-comenca-dins-laula/ https://www.tekmaneducation.com/ca/que-son-els-ods-el-canvi-tambe-comenca-dins-laula/#respond Sun, 28 Aug 2022 12:09:00 +0000 https://www.tekmaneducation.com/que-son-els-ods-el-canvi-tambe-comenca-dins-laula/ Tots somniem amb un món millor. Moltes persones han fet petits passos per assolir-lo, però no ha estat fins que les Nacions Unides van crear els ODS que la societat ha començat a mobilitzar-se de forma coordinada. Però, qué són els ODS? Com podem ensenyar-los dins l’aula? T’ho expliquem en aquest article!

Què són els ODS?

“ODS” és un acrònim que es refereix a “Objectius de Desenvolupament Sostenible”, creat per l’Assamblea General de les Nacions Unides l’any 2015. Després d’haver fet una enquesta a la ciutadania, es van marcar un total de 17 objectius, que treballen qüestions com el benesstar del planeta o el final de la pobresa i la desigualtat.

Per convertir un somni en una realitat, només hi ha un pas: tenir un pla. I tot pla té una data límit. Per als ODS, el 2030. Per això, aquests objectius es troben recollits sota la iniciativa “Agenda 2030”, un compromís signat per 193 països de tot el món.

La nova llei d’educació marca que les aules han de començar a prendre mesures i és allà on pot començar a canviar la forma en la què els petits i les seves famílies veuen el món i fan accions per al canvi. Per això, t’animem a introduir els ODS i l’Agenda 2030 en el currículum de classe, a través d’algunes propostes que t’expliquem a continuació.

Idees per treballar els ODS dins l’aula

La principal meta de treballar els ODS dins l’aula és accentuar el compromís social i ciutadà dels alumnes, més enllà de l’aula. Dit d’una altra manera: es tracta de convidar-los a la reflexió i a l’acció, per poder crear tots plegats un món millor.

Algunes propostes, com Inspira, tenen aquest objectiu: ser més conscients de nosaltres mateixos i del nostre món, per mitjà de projectes en contacte amb la naturalesa. A més, hi ha moltes altres formes d’incloure les temàtiques dels ODS a l’aprenentatge diari. Vegem-ne algunes!

Basar l’aprenentatge en projectes d’investigació

A través de la metodologia ABP, els alumnes poden treballar temes d’actualitat i de l’Agenda 2030 de manera central, que a més podran desenvolupar en un debat posterior. Per exemple, en el programa Superlletres hi ha el projecte Hogar, verde hogar per a 4t de primària, que planteja com millorar la sostenibilitat dels habitatges. Els alumnes aprofundeixen en la temàtica, analitzen el problema i, finalment, defensen de manera oral una proposta que faci la seva llar més sostenible.

Portar la naturalesa a l’aula

No només a través de la cerca d’informació podeu treballar els ODS. Cuidar un hort i entendre com funciona el cicle natural també és una forma excel·lent per treballar la consciència ambiental i l’objectiu 11, “Ciutats i comunitats sostenibles”. I això pot dur-se a terme a totes les etapes, sent una oportunitat excel·lent perquè els alumnes de diferents edats, des dels 3 fins als 16 anys, tinguin un projecte en comú. Per exemple, tenir un hort escolar, on puguin treballar des d’infantil fins a secundària.

Aprendre amb materials actuals i reals

Una bona manera d’estimular el pensament crític és analitzant les notícies, reportatges i productes dins l’aula, especialment pels objectius relacionats amb la igualtat (ODS 5) o el consum responsable (ODS 12). L’alumne ha d’aprendre a observar i qüestionar el món, sigui quina sigui l’àrea d’aprenentatge. Per exemple, amb el programa EMAT ensenyem matemàtiques amb referents femenins, ja que actualment només el 28% de les persones dedicades a la investigació són dones.

Participar en l’entorn comunitari

Per seguir treballant els ODS, una altra idea és crear o participar en iniciatives de la vostra localitat o província. D’aquesta manera, coneixereu altres centres que també estiguin fent activitats relacionades amb l’Agenda 2030, per unir forces i prendre consciència de la importància del canvi que podem aconseguir junts.

Els ODS entren dins l’aula, i dins la llei d’educació!

Com a docent, tu també tens una responsabilitat per complir els objectius de l’Agenda 2030, ja que estem convençuts que des de les aules no només podem canviar el present, també podem canviar el futur.

A més, la nova llei d’educació LOMLOE, en el perfil de sortida de l’alumnat quan finalitza l’escolarització, incorpora les 8 competències clau que “s’han vinculat amb els principals reptes i desafiaments globals del segle XXI als quals l’alumnat es veurà confrontat i davant els que necessitarà desplegar aquestes mateixes competències clau”, entre les que hi trobem els ODS.

És a dir, els ODS no són només una moda, sinó que el treball al seu voltant et permetrà desenvolupar les competències dels teus alumnes que marca la nova llei d’educació. A més, són una forma excel·lent de coordinar-nos amb altres centres i agents educatius i un pretext meravellós perquè els nens puguin conèixer i realitzar accions per aconseguir el món que estem construint plegats.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/que-son-els-ods-el-canvi-tambe-comenca-dins-laula/feed/ 0
LOMLOE: avaluant per competències https://www.tekmaneducation.com/ca/lomloe-avaluacio-competencies/ https://www.tekmaneducation.com/ca/lomloe-avaluacio-competencies/#respond Mon, 11 Apr 2022 12:48:42 +0000 https://www.tekmaneducation.com/ca/blog/borrador-automatico/ La LOMLOE es construeix al voltant de les competències, que marquen tots els aspectes d’aquesta nova llei. Com expliquem en un article anterior sobre les àrees de la LOMLOE, comença en el Perfil de sortida de l’alumne, on marca aquestes competències i els seus descriptors operatius. Les competències clau es connecten amb competències específiques de cada àrea, i trobem també els sabers bàsics (abans, continguts). I, tot això, com ho avaluem? 

En el decret es deixen orientacions per a l’avaluació, però és tasca de les Administracions desenvolupar aquests criteris. Així i tot, ja comptem amb tres nivells: l’avaluació a l’aula, l’elaboració d‘informes competencials i les proves diagnòstiques. Entrem més detalladament en cadascun d’aquests nivells d’avaluació competencial, relacionant el que diu la llei i com ho abordem en els programes educatius de tekman.

Estratègies per a una avaluació global, contínua i formativa

L’article 14 de la LOMLOE estipula que «l’avaluació de l’alumnat serà global, contínua i formativa, i tindrà en compte el grau de desenvolupament de les competències clau i el seu progrés en el conjunt dels processos d’aprenentatge».

Recordem que les competències clau conformen el perfil de sortida de l’alumne, i que la llei recomana treballar-les a mitjançant les competències específiques. Cada competència específica està constituïda pels seus criteris d’avaluació, en totes les etapes escolars: en Infantil, per a primer cicle i segon, en Primària, en finalitzar 2n, 4t i 6è, i en Secundària, al final de 3r i 4t curs.

Necessitem una avaluació global i contínua per valorar si els alumnes han desenvolupat els acompliments que marca l’avaluació.

Per valorar si els alumnes han desenvolupat els acompliments que marquen aquests criteris d’avaluació, necessitem una avaluació global i contínua. És necessari dissenyar una seqüència d’avaluació que ens permeti recollir evidències d’aprenentatge per poder analitzar-les i introduir canvis en el procés d’ensenyament, sempre amb l’objectiu que els alumnes progressin.

A tekman, et facilitem la seqüència i et donem els instruments necessaris per fer aquest procés d’avaluació en tots els seus passos:

  1. Planificar l’avaluació mitjançant la Programació d’aula.
  2. Recollir evidències d’aprenentatge amb indicadors d’observació (activitats, presentacions, etc.) per veure els acompliments en directe a l’aula. Les fitxes, les proves, el portfolio i els productes finals dels projectes també t’ajudaran a observar els acompliments en les produccions.
  3. Analitzar i prendre decisions gràcies a les rúbriques de criteris d’avaluació, que et permeten valorar el nivell de cada alumne amb tota la informació recollida. Parlem tant de decisions de planificació com pedagògiques. Per a aquest segon grup de decisions, et facilitem diversos recursos per atendre la diversitat a la teva aula, tenint en compte tots els ritmes d’aprenentatge.
  4. Definir i comunicar els resultats a alumnes i famílies.

La nova llei d’educació també avala la diversitat d’instruments d’avaluació que incloem a tekman, com veiem en aquesta part de l’article 14: «Es promourà l’ús generalitzat d’instruments d’avaluació variats, diversos, accessibles i adaptats a les diferents situacions d’aprenentatge que permetin la valoració objectiva de tot l’alumnat».

Tres passos per a una avaluació formativa

I, com aconseguim una avaluació formativa? La clau és implicar els alumnes en el procés d’avaluació:

  • Compartir amb els alumnes els objectius d’aprenentatge i saber quins són els seus coneixements previs. Així, podran enfocar el seu aprenentatge.
  • Compartir quins són els criteris de qualitat, aquells aspectes o passos que han de seguir per fer correctament una activitat. Per a això, podem fer servir instruments d’avaluació que els ajudin a registrar aquests criteris i fer així un seguiment visual de com van. És recomanable dissenyar aquests instruments juntament amb els alumnes, provar-los per assegurar-nos que són útils i millorar-los si és necessari.
  • Oferir moments perquè els alumnes utilitzin els instruments que hem dissenyat amb ells i puguin valorar així el seu propi aprenentatge, tant respecte als sabers com al procés. Després, el millor és oferir oportunitats perquè puguin millorar, aplicar de nou els aprenentatges i afermar aquests coneixements.

Per aconseguir una avaluació formativa hem d’implicar els alumnes en el seu propi procés d’avaluació.

Si vols saber més sobre com fer servir instruments d’avaluació, descàrrega gratis aquesta guia pràctica amb exemples de Superlletres. Segur que et serà d’utilitat per a les teves classes!

L’informe d’avaluació de competències 

Respecte a l’informe competencial, l’article 15 de la LOMLOE diu el següent: «En finalitzar cadascun dels cicles, el tutor o la tutora emetrà un informe sobre el grau d’adquisició de les competències clau per part de cada alumne o alumna, indicant en el seu cas les mesures de reforç que s’han de contemplar en el cicle o etapa següent».

Sabem que el pròxim curs s’apliquen els canvis de la nova llei només en determinats cursos, i no coincideixen amb els finals de cicles que s’especifiquen en aquest fragment de la llei. No obstant això, hem de començar ja a avaluar de manera competencial amb els instruments adients per anar creant aquest informe de final de cicle. A més, també ens servirà per elaborar els informes per a les famílies.

Cada Administració concretarà com qualifica l’adquisició de les àrees, però ja sabem que la LOMLOE sol·licitarà un traspàs de les competències desenvolupades entre cicles, perquè els alumnes no deixin de treballar-les i puguin continuar avançant en el seu progrés. Així que, comencem ja a avaluar competencialment!

La prova de diagnòstic

Sobre l’avaluació de diagnòstic, en l’article 22 de la LOMLOE s’especifica que «en el 4t curs d’Educació Primària, tots els centres realitzaran una avaluació de diagnòstic de les competències adquirides pel seu alumnat. Aquesta avaluació, que serà responsabilitat de les Administracions educatives, tindrà caràcter informatiu, formatiu i orientador per als centres, per al professorat, per a l’alumnat i les seves famílies o tutors legals i per al conjunt de la comunitat educativa».

Això cal tenir-ho en compte! Encara que només aplica a 4t, a tekman posem a la teva disposició proves competencials per anar practicant aquesta avaluació. 


L’avaluació és un dels punts de la LOMLOE que més dubtes i inseguretat genera entre els docents. Esperem que aquest article t’hagi estat útil i hagi ajudat a aclarir els conceptes principals d’aquesta nova avaluació per competències. Si vols saber-ne més, no et perdis aquest webinar especial LOMLOE que vam fer fa poc.

Digues què et sembla! Tens alguna pregunta sobre l’avaluació de la nova llei d’educació? Deixa’ns el teu comentari.


ludilletres_bran_banner
]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/lomloe-avaluacio-competencies/feed/ 0
Àrees de la LOMLOE: competències específiques, criteris d’avaluació i sabers bàsics https://www.tekmaneducation.com/ca/lomloe-competencies-especifiques-avaluacio-sabers/ https://www.tekmaneducation.com/ca/lomloe-competencies-especifiques-avaluacio-sabers/#respond Fri, 01 Apr 2022 11:43:44 +0000 https://www.tekmaneducation.com/ca/blog/borrador-automatico/ L’estructura curricular de la LOMLOE ens porta una nova manera d’enfocar el currículum i, sobretot, construeix un pont entre les competències clau i els continguts propis de l’àrea. L’organització segueix sent per àrees (Llengua i Literatura, Matemàtiques, Educació Física…), encara que pot optar-se per un ensenyament per àmbits, i la clau del que es treballarà en cadascuna d’elles són les competències específiques de l’àrea.

Vols saber-ne més? No et perdis aquest webinar especial!

Competències específiques de l’àrea 

Segons la LOMLOE, les competències específiques són «acompliments que l’alumnat ha de poder desplegar en activitats o en situacions l’abordatge de les quals requereix els sabers bàsics de cada àrea. Les competències específiques constitueixen un element de connexió entre, d’una banda, les competències clau, i per una altra, els sabers bàsics de les àrees i els criteris d’avaluació». Cada etapa (Infantil, Primària i Secundària) té la seva llista de competències per a cada àrea, que es mantenen al llarg de tota l’etapa.

Aquesta visió ens fa adoptar una didàctica centrada en els processos, el raonament i l’acció. Deixem enrere la mera transmissió de coneixements perquè l’alumne sigui el protagonista del seu aprenentatge. El dia a dia a l’aula ha de centrar-se en el disseny d’unitats didàctiques que permetin a l’alumne construir coneixement i posar-lo en pràctica, “activant-lo” en situacions contextualitzades. 

Deixem enrere la mera transmissió de coneixements perquè l’alumne sigui el protagonista del seu aprenentatge.

Un altre punt important és que aquestes competències d’àrea es connecten directament amb les competències clau. Vegem com. La competència clau Competència personal, social i d’aprendre a aprendre implica desenvolupar habilitats de gestió emocional, treball en equip i processos de reflexió sobre el propi aprenentatge, entre d’altres. La llei recull en una llista de descriptors operatius què significa ser competent en aquest sentit, és a dir, allò que l’alumne ha de saber fer en completar l’educació primària i l’ensenyament bàsic. A més, en les competències específiques de l’àrea s’inclouen elements per al seu treball. Per exemple:

  • En Matemàtiques: Competència específica 7. «Desenvolupar destreses personals que ajudin a identificar i gestionar emocions en enfrontar-se a reptes matemàtics, fomentant la confiança en les mateixes possibilitats, acceptant l’error com a part del procés d’aprenentatge i adaptant-se a les situacions d’incertesa, per millorar la perseverança i gaudir en l’aprenentatge de les matemàtiques».
  • En Llengua i Literatura: Competència específica 3. «Produir textos orals i multimodals, amb coherència, claredat i registre adequats, per expressar idees, sentiment i conceptes; construir coneixement; establir vincles personals; i participar amb autonomia i una actitud cooperativa i empàtica en interaccions orals variades».

A més, es llisten els descriptors operatius que poden vincular-se amb aquesta competència, com a una brúixola per orientar. També s’inclou el disseny de les activitats i la integració d’aspectes d’altres competències clau.

Però, on queden els continguts? Vegem el següent concepte clau: els sabers bàsics.

Sabers bàsics de l’àrea

Els sabers bàsics són els antics continguts. Fan referència tant a conceptes i procediments com a actituds i es denominen sabers bàsics perquè, a diferència de la llei anterior, s’ha fet una selecció d’aquells sabers que són importants per ser competents en l’àrea. Això no vol dir que no es puguin adquirir més sabers, el currículum marca els imprescindibles.

Els sabers s’organitzen per cicles (primer cicle, segon cicle i tercer cicle). I, com l’enfocament és competencial, un mateix saber pot utilitzar-se en diverses competències, per la qual cosa serà necessari connectar-los. Un exemple: en matemàtiques, els sabers s’organitzen en sentits. Dins del sentit numèric tenim el saber Estratègies variades de comptatge, recompte sistemàtic i adaptació del comptatge a grandària dels números en situacions de la vida quotidiana en quantitats fins al 9999, en segon cicle. Aquest saber serà necessari tant per resoldre problemes com per raonar i provar conjectures matemàtiques.

Per tant, es requereix una seqüenciació cíclica que permet treballar aquests sabers de manera intercalada i facilitar així la connexió entre els sentits que els conformen.

Es requereix una seqüenciació cíclica que permet treballar aquests sabers de manera intercalada i facilitar així la connexió entre els sentits que els conformen.

Criteris d’avaluació de les competències específiques

Si canviem el que ensenyem hem d’actualitzar també la manera d’avaluar. Segons la LOMLOE, els criteris d’avaluació són «referents que indiquen els nivells d’acompliment esperats en l’alumnat en les situacions o activitats a les quals es refereixen les competències específiques de cada àrea en un moment determinat del seu procés d’aprenentatge». Aquests criteris d’avaluació són organitzats per cicles en Primària. En Secundària, són els mateixos per a 1r, 2n i 3r, i després trobem els de 4t.

Això suposa un canvi respecte a la llei anterior, on els criteris d’avaluació estaven associats als continguts. És un pas endavant el fet de vincular els criteris a les competències específiques, perquè per fi podrem avaluar l’acompliment de l’alumne i no només el que sap. Com a cita la LOMLOE: «no existeix una vinculació unívoca i directa entre criteris d’avaluació i sabers bàsics: les competències específiques s’avaluaran a través de la posada en acció de diferents sabers».

És un pas endavant el fet de vincular els criteris a les competències específiques, perquè per fi podrem avaluar l’acompliment de l’alumne i no només el que sap.

Serà necessari, com apunta també la nova llei d’educació, dissenyar un procés d’avaluació global, continu i formatiu i comptar amb una gran diversitat d’instruments d’avaluació que ens permetin observar com l’alumne progressa en directe.

Contextualització i situacions d’aprenentatge

Com aterrem tot això en les activitats d’aprenentatge? Tal com assenyalàvem anteriorment, serà necessari transformar la nostra manera d’ensenyar. Hem d’apostar per metodologies que permetin a l’alumne actuar i desenvolupar les competències clau: aprenentatge cooperatiu, cultura de pensament, treball cooperatiu, avaluació per competències, aprenentatge basat en el joc, intel·ligència emocional, aprenentatge adaptatiu i contextualitzat i intel·ligències múltiples.

A més, en el nostre dia a dia, perquè puguin desenvolupar les competències específiques de l’àrea, optarem per activitats que suposin un repte per a l’alumne i que estiguin connectades amb els contextos personals, socials i escolars en els quals es mou. Parlem de contextualitzar les activitats i d’oferir tasques autèntiques (rellevants, realistes i socialitzadores) perquè l’alumne conegui de primera mà com, allò que aprèn a l’escola, es transfereix a la vida real.

Per a qui no tingui aquesta manera de treballar, la LOMLOE descriu com han de ser algunes de les activitats, definint-les en les situacions d’aprenentatge. Segons la LOMLOE, les situacions d’aprenentatge són «situacions i activitats que impliquen el desplegament per part de l’alumnat d’actuacions associades a competències clau i competències específiques, i que contribueixen a l’adquisició i desenvolupament d’aquestes».

Com podem observar, entrant una mica en detall en les diferents àrees i conceptes de la nova llei d’educació LOMLOE, tots els aspectes clau estan connectats entre si i, per aconseguir un aprenentatge significatiu dels alumnes, han de treballar-se tenint en compte aquests vincles i interconnexions. Ja no ens trobem amb unitats i continguts aïllats, avancem cap a un ensenyament global, amb l’objectiu de formar als nostres alumnes perquè siguin persones competents i capaces en tots els sentits; preparats per al món actual.


emat_bran_banner_cat
]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/lomloe-competencies-especifiques-avaluacio-sabers/feed/ 0
Coneix les 8 competències clau de la LOMLOE https://www.tekmaneducation.com/ca/coneix-8-competencies-clau-lomloe/ https://www.tekmaneducation.com/ca/coneix-8-competencies-clau-lomloe/#respond Fri, 25 Mar 2022 13:42:00 +0000 https://www.tekmaneducation.com/ca/blog/borrador-automatico/ Un alumne competent és aquell que sap utilitzar tots els seus coneixements i habilitats de manera estratègica per resoldre els problemes del seu dia a dia. És precisament aquest l’objectiu de la nova llei d’educació: que els nens i nenes siguin persones competents i preparades per al món real. Per aconseguir-lo, parteix del perfil de sortida dels alumnes i estructura tot l’ensenyament basant-se en competències clau. Aquestes competències es comproven mitjançant els descriptors operatius, que ens informen de les capacitats i coneixements que ha d’aconseguir l’alumne, i connecten amb les competències específiques d’àrea (de les quals en parlarem més detalladament en el nostre pròxim article).

A tekman ja treballàvem basant-nos en les competències que estableix la Unió Europea, per la qual cosa tots els nostres programes educatius estan dissenyats tenint en compte el seu desenvolupament. Ara, passem de les capacitats a les competències i afegim continguts nous per reforçar-les. A més, amb tots els programes es treballen activitats contextualitzades, projectes autèntics i diverses metodologies per desenvolupar les competències. T’ho expliquem!

1. Competència en comunicació lingüística

La competència en comunicació lingüística combina diverses habilitats dels alumnes, ja que comprèn tota mena de comunicacions i suports: des de l’oralitat més habitual fins a la comunicació audiovisual o altres que també requereixen el domini de les tecnologies. Sigui com sigui la manera en què ens comuniquem, aquesta primera competència tracta de la interacció entre les persones

Per descomptat, també parlem de lèxic, gramàtica, semàntica i ortografia; de dimensió sociolingüística, pragmàtica i discursiva. Treballarem a classe perquè els nostres alumnes millorin la lectura, l’escriptura, la parla, l’escolta i la conversa, a més de l’anàlisi de la informació i el seu sentit crític.

Una bona forma de desenvolupar la competència lingüística és mitjançant la comunicació oral. Per això, en moltes activitats dels nostres programes educatius encoratgem als alumnes a què donin respostes als problemes oralment.

2. Competència plurilingüe

La competència plurilingüe o multilingüe es basa en la capacitat d’utilitzar diverses llengües per comunicar-se. A més de millorar i perfeccionar la llengua materna, aquesta competència anima a enriquir la comunicació dels alumnes amb el domini d’altres llengües: llengües oficials, llengües d’ús molt estès i fins i tot llengües clàssiques. 

Una de les millors maneres de conèixer una cultura és precisament a través de la seva llengua i del seu llenguatge. En aprendre nous idiomes, els alumnes també augmentaran el seu coneixement sobre diferents pobles, països i cultures, adquirint una visió més àmplia del món on viuen.

Recuperem la comunicació oral com a element clau també en aquesta competència. Per conèixer una llengua cal parlar-la! A més, treballem la comunicació mitjançant les converses que sorgeixen a classe, sigui amb els docents o amb els companys en els moments de treball cooperatiu.

3. Competència matemàtica i en ciència, tecnologia i enginyeria

La competència relacionada amb les STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) combina la importància de les matemàtiques, de les ciències i de la tecnologia per fer front als problemes del món modern.

Per desenvolupar la competència matemàtica, els alumnes treballen els números, les mesures i les estructures, així com les operacions i les representacions matemàtiques, i la comprensió dels termes i conceptes matemàtics. Amb tot aquest coneixement, podran analitzar problemes i dades, arribar a les seves pròpies conclusions i reflexionar sobre els processos que han seguit per defensar-les. 

D’altra banda, l’enfocament de la ciència i la tecnologia es vincula amb el coneixement i la conservació del medi natural, així com el progrés. També contribueixen al desenvolupament del pensament científic i formen als nens i nenes per a ser ciutadans responsables i capaços de fer judicis crítics sobre fets científics. I, tot això, com ho treballem? Mitjançant la física, la química, la biologia, la geologia, les matemàtiques i la tecnologia.

Per treballar aquesta competència, a tots els nostres programes de matemàtiques afegim activitats que fomenten el desenvolupament del pensament lògic-matemàtic mitjançant el plantejament de problemes i el càlcul.

4. Competència digital

Ningú dubta que la competència digital és fonamental en el món actual, i més que ho serà en el dia de demà! Per això, la nova llei se centra en l’ús de les noves tecnologies, utilitzant-les perquè els nostres alumnes siguin més creatius i també més crítics, tenint més accés a la informació. Això sí, sempre fent-ne un ús responsable.

Per desenvolupar la competència digital, treballem diversos llenguatges (textual, numèric, icònic, visual, gràfic i sonor) i aprenem a fer servir aplicacions i programes informàtics.

A tekman creiem en la potència de les noves tecnologies i en la importància que els alumnes les dominin, i ho treballem mitjançant les plataformes digitals que acompanyen a tots els nostres programes.

5. Competència personal, social i d’aprendre a aprendre

Que important és aprendre a aprendre! Aquesta competència clau es basa en l’habilitat per iniciar, organitzar i persistir en l’aprenentatge, i el seu objectiu és que els alumnes aconsegueixin un aprenentatge més autònom i eficaç. Per a això, hauran d’aprendre a organitzar-se i a controlar els seus propis processos d’aprenentatge.

En aquest punt, l’alumne combinarà el que sap sobre la seva pròpia manera d’aprendre, el que sap de la matèria i dels continguts que es treballen a l’aula i les estratègies de què disposa.

A tots els programes de tekman trobem espais dedicats a la reflexió, que ajuden els alumnes a consolidar els coneixements treballats a classe i a prendre consciència de la manera en què estan aprenent. Una altra bona manera de treballar aquesta competència, que també comprèn habilitats socials, són les activitats que fomenten l’aprenentatge cooperatiu. En trobareu moltes en els nostres programes!

6. Competència ciutadana

Aquesta competència comprèn la competència social i la cívica i tracta temes tan importants com la igualtat i la no discriminació, la democràcia, la justícia i els drets humans. 

Per començar, la competència social cerca el benestar personal i també col·lectiu, amb un bon estat de salut físic i mental, a més d’altres factors socioeconòmics determinants. D’altra banda, la competència cívica se centra en el coneixement de conceptes sociopolítics i econòmics de caràcter més global, com per exemple la solidaritat i la importància dels esdeveniments històrics. El món és un lloc enorme i complex! Hem d’ajudar els nostres alumnes a anar comprenent a poc a poc com funciona i què podem fer per millorar-ho, ja que els nostres actes locals també tenen conseqüències globals.

Seguim amb l’aprenentatge cooperatiu com a una bona metodologia per a treballar les competències que inclouen habilitats socials. En ell, els alumnes aprenen a treballar junts amb un objectiu comú, a comunicar-se i a arribar a acords entre tots.

7. Competència emprenedora

El sentit de la iniciativa i esperit emprenedor (SIE) ens ajudarà a transformar les idees en una cosa real, reconeixent les oportunitats personals, professionals i també comercials, perquè no oblidem que es tracta de formar a adults competents i capaços de viure en el món actual. 

Aquesta competència requereix moltes habilitats, com la capacitat d’anàlisi, organització, adaptació, presa de decisions, resolució de problemes, treball cooperatiu, responsabilitat, sentit crític, autonomia i confiança en un mateix.

A tekman treballem l’esperit emprenedor dels alumnes mitjançant els projectes i el PBL, l’aprenentatge basat en problemes; dues metodologies que permeten als alumnes centrar-se a resoldre un problema presentat a l’aula o aconseguir el producte final d’un projecte.

8. Competència en consciència i expressió culturals

L’última de les competències clau ens parla de la importància i la riquesa de les diferents cultures: conèixer-les, apreciar-les i acostar-nos a elles amb una actitud oberta i respectuosa. També fomenta la creativitat i la participació en la vida cultural, contribuint al patrimoni cultural i artístic de totes les comunitats. 

A més, aquesta competència també posa l’accent principalment en l’expressió artística i plàstica, fonamentals per mostrar tant la identitat cultural compartida dels pobles com la personal, de cada individu.

Ja sabeu que ens encanta la creativitat! Tots els nostres programes contenen activitats que fomenten la creativitat dels alumnes i els animen a expressar-se, mitjançant l’art o la comunicació oral i l’ús d’altres llengües. A més, tenim molt en compte les intel·ligències múltiples per dissenyar activitats que permetin a tots els nens i nenes donar el millor de si mateixos.


Vol saber més sobre les competències? Ampliem la informació en aquests articles:

emat_bran_banner_cat
]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/coneix-8-competencies-clau-lomloe/feed/ 0
Aprenentatge cooperatiu a l’aula: junts, més lluny i millor https://www.tekmaneducation.com/ca/aprenentatge-cooperatiu-onmat/ https://www.tekmaneducation.com/ca/aprenentatge-cooperatiu-onmat/#respond Fri, 05 Jul 2019 09:00:57 +0000 http://www.tekmaneducation.com/blog/2019/07/05/cooperativo/ Una de les eines més poderoses per aprendre és, sens dubte, la cooperació. Si analitzem com els éssers humans hem desenvolupat la nostra civilització al llarg de milers d’anys, és impossible entendre el progrés sense cooperació. Viure en societats diverses i heterogènies com les nostres implica que hem de fomentar, en molts graus, la nostra capacitat per cooperar amb els altres i aconseguir fites junts.

És imprescindible que avancem units cap a la intel·ligència col·lectiva per resoldre els reptes presents i futurs. Ha arribat el moment de cooperar més… i competir menys!

onmat_brad_banner_CAT

Els avantatges de l’aprenentatge cooperatiu són acadèmics, socials i psicològics, és a dir, estan adreçats a assolir el desenvolupament integral dels nostres alumnes.

Aquí tens alguns consells sobre les competències que aprofundeixen l’aprenentatge cooperatiu:

•    Habilitats interpersonals i d’autoconeixement, que incideixen en una millora de l’autoestima.

•    Responsabilitat, compromís i autonomia, cap a un mateix i cap a la resta de companys.

•    Generació de xarxes de suport i promoció de la solidaritat.

•    Foment de l’entusiasme i la motivació, a la vegada que es promou l’aprenentatge significatiu i no el superficial o memorístic.

Per fomentar l’aprenentatge cooperatiu no n’hi ha prou amb demanar fer un treball i esperar per veure què passa, sense pautes ni una organització prèvia; cal marcar unes pautes que ajudin a organitzar-se, marcar-se objectius, controlar els temps, desenvolupar rols i crear interdependències positives entre els membres del grup.

Només es poden aconseguir els objectius grupals si cada integrant aconsegueix assolir els seus propis. Per aquest motiu és tan necessari organitzar prèviament els rols i les tasques de cada membre. Com a docents hem de controlar en tot moment la xarxa d’interaccions entre l’alumnat i fer un seguiment continuat a les seves respostes. Per fer-ho, la distribució de rols dins de l’aula és un pas previ imprescindible a l’hora de gestionar l’aprenentatge cooperatiu.

El nostre programa ONMAT ofereix una proposta concreta de rols per als alumnes, encara que, si ho prefereixes, pots crear rols nous:

•    Supervisor: supervisa el to de veu, vigila el nivell de soroll, dona el torn de paraula, controla el temps, manté l’ordre i la neteja.

•    Mediador: fomenta la participació, crea un bon ambient, organitza les activitats, anima el grup, ofereix suport, intervé entre les parts per arribar a acords en els conflictes.

•    Reporter: comprova que tots hagin entès les explicacions, recull les aportacions, planteja preguntes, representa l’equip a la assemblea, assegura que el producte final recull les contribucions de cada membre de l’equip, verifica que el resultat final sigui acurat.

•    Líder: dirigeix les activitats i l’avaluació grupal, revisa els compromisos i les tasques pendents, anima a millorar, condueix les discussions, actua en nom del grup, demana ajuda abans de preguntar al mestre.

És essencial que cada rol tingui les seves funcions ben definides i vagi rotant entre els alumnes i alumnes. L’explicació clara de les tasques cooperatives i la comprensió de la interdependència positiva és clau perquè l’aprenentatge cooperatiu faci créixer la maduració dels nostres alumnes.

Fas que els teus alumnes cooperin a l’aula? Com? Explica’ns-ho en l’espai que trobaràs una mica més avall.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/aprenentatge-cooperatiu-onmat/feed/ 0