Famílies archivos • tekman education Revoluciona l'educació, multiplica l'aprenentatge Thu, 30 Nov 2023 14:03:26 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.5 5 jocs de taula educatius per a aquest Nadal https://www.tekmaneducation.com/ca/jocs-taula-educatius-nadal/ https://www.tekmaneducation.com/ca/jocs-taula-educatius-nadal/#respond Thu, 30 Nov 2023 14:03:24 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=73605

L’aprenentatge a través del joc permet als nens consolidar coneixements i posar en pràctica allò que han après, gairebé sense adonar-se. El joc és la seva forma natural d’aprendre! Per això, si estàs buscant un regal divertit i educatiu per als teus fills, nebots o germans petits, avui et portem una llista de 5 jocs de taula per jugar en família, perfectes per desenvolupar les habilitats matemàtiques i lingüístiques. Hi ha vida més enllà del Trivial Pursuit!

Dixit

Creativitat, imaginació i comunicació

Dixit és un joc amb unes precioses cartes il·lustrades que estimula la imaginació tant de petits com d’adults. Amb la figura del contacontes i les pistes, els jugadors treballen la creativitat mitjançant l’associació d’idees que els suggereixen les il·lustracions de les cartes. Aquest joc ha guanyat molts premis! A més, Dixit està recomanat per a nens i nenes majors de 8 anys, així que és una bona opció per jugar en família.

Sushi Go!

Agilitat mental, estratègia, memòria, coordinació

Sushi Go! s’ha convertit en un joc molt popular gràcies a les seves divertides il·lustracions i les seves partides ràpides. Amb l’objectiu de fer el millor menú de sushi, les cartes volen sobre la taula per combinar els plats i guanyar punts. Recomanat a partir dels 8 anys, aquest joc treballa l’agilitat mental dels participants, que calcularan el valor de les cartes i crearan la seva pròpia estratègia.

¡Aventureros al tren!

Geografia, estratègia i cognició espacial

Aquest joc encantarà a tots els nens i nenes fascinats amb els trens. Amb la construcció de rutes ferroviàries sobre el tauler, els petits aprendran conceptes de geografia, coneixeran les ciutats més importants, desenvoluparan la cognició espacial i la comprensió de mapes. Tot, amb un divertit joc de taula disponible en diferents versions segons l’edat dels participants.

Qwirkle

Lògica, estratègia i càlcul

Qwirkle és un joc molt visual que estimularà als més petits. Mitjançant la col·locació de les peces, els jugadors combinen les fitxes segons els seus patrons visuals per aconseguir punts. Aquesta senzilla dinàmica obre tot un món als nens i nenes, que aprendran a identificar els colors i les formes geomètriques de les fitxes, a raonar i a aplicar la lògica, i fins i tot a calcular la puntuació.

Palabrea

Vocabulari, agilitat mental

Si busques un joc per millorar el vocabulari, Palabrea és un dels més populars i més ben valorats. El seu funcionament és senzill: es tracta de ser el primer a dir una paraula d’una categoria que comenci per una lletra determinada. La seva dinàmica amb cartes, símbols i colors ajuda els més petits a millorar els processos cognitius d’atenció, memòria i concentració. A més, està recomanat a partir de 6 anys i pot adaptar-se fàcilment el nivell.

Què t’han semblat aquests jocs? Hi ha per a tots els gustos! Alguns són més ràpids i emocionants, altres són per gaudir de forma més tranquil·la. Reconeguts per la seva qualitat educativa, tots ells ofereixen un temps divertit per jugar i estar en família.


]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/jocs-taula-educatius-nadal/feed/ 0
Primària: activitats de llengües i literatura i recomanacions per a l’estiu https://www.tekmaneducation.com/ca/primaria-activitats-de-llengues-i-literatura-per-a-lestiu/ https://www.tekmaneducation.com/ca/primaria-activitats-de-llengues-i-literatura-per-a-lestiu/#respond Thu, 06 Jul 2023 12:25:22 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=70361 Primer… què hem de tenir en compte? En quin punt ens trobem? Informació útil per a les famílies!

Pel que fa a l’aprenentatge de la llengua i la literatura a primària, els teus fills es troben en una etapa on s’enfoquen en l’adquisició d’habilitats bàsiques de lectura, escriptura, gramàtica i comprensió oral. Durant aquesta etapa, es busca que els nens desenvolupin competències lingüístiques fonamentals, com la fluïdesa en la lectura, l’escriptura correcta i comprensible i la comprensió de textos tant literaris com informatius. També es promou el foment de la creativitat, el plaer per la lectura i la capacitat d’anàlisi crítica dels textos. Els objectius principals que es persegueixen són fixar les bases per a una comunicació efectiva, estimular el pensament crític i despertar l’interès dels nens en la literatura i l’expressió escrita.

D’altra banda, està demostrat que l’aprenentatge basat en el joc fomenta l’aprenentatge dels continguts. Si garantim la diversió, l’experimentació i la motivació durant el procés d’aprenentatge, aconseguirem que els nens aprenguin de forma significativa i duradora perquè connecten aquest aprenentatge amb les seves emocions.

Activitats i recomanacions

Us proposem una sèrie de recomanacions i activitats fàcils de realitzar a casa, perquè els teus fills no perdin la motivació i segueixin aprenent durant l’estiu allò que han treballat durant el curs. Els seus aprenentatges se centren en la comprensió i la producció oral i escrita, així com en l’educació literària. Teniu en compte que són propostes, així que podeu adaptar-les i inventar variacions segons el ritme de cada nen i els recursos que tingueu a mà.

1r i 2n de primària

3r i 4t de primària

5è i 6è de primària

Altres recomanacions generals

D’altra banda, us compartim aquesta sèrie de recomanacions per multiplicar l’aprenentatge i la diversió aquestes vacances. Preneu nota!

Aprofiteu els contextos quotidians

Impliqueu els vostres fills en tasques on l’ús de les habilitats lingüístiques sigui fonamental i formi part de la quotidianeitat. Per exemple, ajudar a preparar l’itinerari de les vacances, fomentar que es llencin a crear un àlbum escrit i amb dibuixos de les receptes que hagueu preparat plegats, etc. Aprofiteu totes les oportunitats possibles per reforçar les seves destreses amb la llengua oral i escrita!

Jugueu a jocs de taula

Els jocs de taula són sempre una bona elecció, però, a més, existeix una gran varietat de jocs d’aquest tipus que permeten treballar l’expressió oral i escrita i desenvolupar la creativitat. Des dels més clàssics com Scrabble Junior o Pictionary com propostes més recents: Story cubes, Palabrea, Bananagrams… hi ha una infinitat de possibilitats!

Viatgeu acompanyats de lectura

No oblideu que els millors companys de viatge són els llibres. Els beneficis de viatjar acompanyats d’un llibre són nombrosos: entretenen, estimulen el desenvolupament cognitiu i del llenguatge, fomenten la imaginació i la creativitat i proporcionen moments de calma. Sens dubte, són una manera excel·lent d’aprofitar el temps i enriquir l’experiència viatgera dels teus fills! En aquesta entrada de blog us recomanem algunes lectures estimulants per als nens.

Per a saber-ne més!

Ludilletres primària és el programa de Llengües i Literatura per a 1r i 2n de primària, que dona continuïtat al projecte d’aprenentatge de la lectura i l’escriptura de l’educació infantil. Permet passar de manera natural d’una etapa a una altra, consolidant l’escriptura i preparant l’alumnat per al canvi d’objectius que es plantejarà a partir de 3r. Per aquest motiu, Ludilletres primària comparteix amb Superlletres (el programa per a la resta de cursos de primària) la metodologia del treball per projectes. L’objectiu és proporcionar el temps per finalitzar i consolidar el desenvolupament de la lectoescriptura, respectant tots els nivells i oferint una gran varietat d’activitats manipulatives, lúdiques i contextualitzades.

L’objectiu central de Superlletres, el programa per projectes de Llengües i Literatura de 3r a 6è de primària, és ampliar els coneixements i habilitats comunicatives adquirides en els cursos anteriors, ja que així ens podem centrar en nous objectius, com garantir la comprensió lectora, el reconeixement del procés d’escriptura, el plaer per la lectura o la millora de l’expressió oral. Per mitjà d’activitats contextualitzades, motivadores i estimulants, els nens aprenen de manera significativa i desenvolupen el pensament crítica, la reflexió i el treball en equip.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/primaria-activitats-de-llengues-i-literatura-per-a-lestiu/feed/ 0
Primària: activitats matemàtiques i recomanacions per a l’estiu https://www.tekmaneducation.com/ca/primaria-activitats-matematiques-per-a-lestiu/ https://www.tekmaneducation.com/ca/primaria-activitats-matematiques-per-a-lestiu/#respond Thu, 06 Jul 2023 12:00:34 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=70332 Activitats matemàtiques per a l’estiu

Independentment de l’etapa que cursin, és important que les activitats que portis a terme amb els teus fills estiguin adaptades a la seva edat i als seus gustos, tenint en compte els conceptes i continguts que hagin treballat durant el curs (no pateixis, te’ls expliquem dins cada un dels enllaços següents!).

Durant tota l’etapa de primària es consoliden les operacions bàsiques amb números sencers i decimals, a més de la divisió en múltiples situacions i contextos, introduint-se, a més, els conceptes de raó i proporció. També experimenten i aprenen a relacionar fraccions, probabilitat i percentatges, a classificar i a mesurar angles o a reconèixer figures convexes i còncaves, així com a calcular volums de cossos geomètrics i a reconèixer escales. Tot això a través de l’experimentació, la manipulació i el joc!

Us hem preparat aquests exercicis i jocs perquè ho passeu bomba amb les matemàtiques. Esperem que els gaudiu!

1r i 2n de primària

3r i 4t de primària

5è i 6è de primària

Altres recomanacions per seguir descobrint el món a través de les matemàtiques

D’altra banda, us compartim aquesta sèrie de recomanacions per multiplicar l’aprenentatge i la diversió aquestes vacances. Preneu nota!

Polo de llimona

Si busqueu un quadern d’estiu refrescant i molt divertit per repassar els continguts de 1r, 2n i 3r durant les vacances, Polo de llimona és el complement perfecte, amb una gran varietat d’activitats per desenvolupar la creativitat dels nens a partir d’experiments, receptes i molts jocs. Escolliu el vostre quadern!

Descobriu les matemàtiques en els llibres

No oblidem la lectura! Existeixen contes i novel·les on els protagonistes són els números i que suposen un gran recurs d’aprenentatge per als nens, com La rebel·lió dels nomb cuentos y novelas donde los protagonistas son los números y que suponen un gran recurso de aprendizaje para los niños, como La rebelión de los números, En busca de la tabla de multiplicar perdida, La selva de los números o Relatemáticos: Cuentos para disfrutar con la Geometría. Trobeu els vostres relats preferits!

Per a saber-ne més!

EMAT, la nostra proposta de matemàtiques, té per objectiu fixar unes bases sòlides en l’aprenentatge de les matemàtiques per a futurs aprenentatges més complexos. És un programa competencial, estructurat i divertit, que desenvolupa en els nens les competències matemàtiques imprescindibles per superar els reptes del dia a dia, gràcies a un aprenentatge seqüenciat a través del joc i la manipulació. Amb continuïtat durant tota primària, EMAT proposa una gran varietat d’activitats i recursos manipulatius que contribueixen a consolidar unes bases sòlides perquè siguin capaços d’enfrontar-se i resoldre els reptes del futur.

T’expliquem i mostrem com aprenen amb EMAT primària!

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/primaria-activitats-matematiques-per-a-lestiu/feed/ 0
Infantil: activitats i recomanacions per a l’estiu https://www.tekmaneducation.com/ca/infantil-activitats-i-recomanacions-per-a-lestiu/ https://www.tekmaneducation.com/ca/infantil-activitats-i-recomanacions-per-a-lestiu/#respond Thu, 06 Jul 2023 11:00:58 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=70374 Primer… què hem de tenir en compte? En quin punt ens trobem? Informació útil per a famílies!

En termes generals, a Educació Infantil els nens es troben en una etapa primerenca d’aprenentatge, on té especial importància el seu desenvolupament integral, tant cognitiu com psicomotriu i socioafectiu. Per afrontar amb èxit durant la posterior etapa l’aprenentatge d’àrees tan importants com les llengües i la literatura i les matemàtiques, durant l’etapa infantil és important que hagin desenvolupat habilitats que van des de la grafomotricitat, la consciència fonològica, l’orientació espacial, el raonament lògic, fins a l’expressió verbal i el pensament creatiu. Sempre, això sí, tenint en compte que cada infant progressarà al seu ritme.

  • L’aprenentatge de la lectura i l’escriptura se centra en el desenvolupament d’habilitats fonètiques, consciència fonològica i reconeixement de lletres i paraules; amb objectius com fomentar el gust per la lectura, la comprensió de textos senzills i el desenvolupament de l’escriptura creativa.
  • En l’aprenentatge o introducció a les matemàtiques, es busca que els nens adquireixin habilitats numèriques bàsiques com ara comptar, reconèixer i comparar quantitats, a més de comprendre conceptes com sostreure elements, la resta, o afegir-ne, la suma. En aquest cas, els objectius inclouen el desenvolupament del raonament logicomatemàtic, la resolució de problemes i la familiarització amb formes i patrons geomètrics.

D’altra banda, està demostrat que la manipulació i el joc fomenten l’aprenentatge dels continguts i habilitats:

  • Si garantim la diversió, l’experimentació i la motivació durant el procés d’aprenentatge, aconseguirem que els nens aprenguin de manera significativa i duradora perquè connecten aquest aprenentatge amb les seves emocions.
  • La manipulació, a més, promou el desenvolupament sensorial i la comprensió de conceptes abstractes mitjançant experiències pràctiques i concretes.
  • I la repetició, amb variants cada cop més complexes, els ajudarà a consolidar i a sentir-se capaços de superar reptes, fent créixer la seva seguretat i la seva capacitat d’interpretar l’error com una oportunitat d’aprenentatge.

De manera que la millor recomanació és… jugueu i experimenteu plegats!

Activitats i recomanacions

Us proposem una sèrie de recomanacions i activitats fàcils de dur a terme a casa perquè els vostres fills i filles no perdin la motivació i segueixin aprenent durant l’estiu allò que han treballat durant el curs. Tingueu en compte que són propostes, així que podeu adaptar-les i inventar variacions segons el ritme de cada nen i els recursos que tingueu a mà. L’important és que els vingui de gust, ho visquin com un joc i que gaudiu en família.

Per a 3 anys

Per a 4 anys

Per a 5 anys

Altres recomanacions generals

D’altra banda, us compartim aquesta sèrie de recomanacions per multiplicar l’aprenentatge i la diversió aquestes vacances. Preneu nota!

Aprofiteu els contextos quotidians

Com ja sabeu, el nostre dia a dia es troba farcit de matemàtiques i lletres. La idea és implicar els vostres fills en tasques on l’ús de les matemàtiques i la llengua oral o escrita sigui fonamental i formi part de la quotidianeïtat.

Jugueu a jocs de taula

Des dels jocs de taula tradicionals com el parxís, l’oca, el memory o l’UN, fins a jocs com DoDo, Ral·li, Rinho Hero, o Double, entre d’altres. A més dels múltiples beneficis de jugar a jocs de taula en família, hi ha jocs de taula que fomenten el treball de tots els sentits matemàtics i de les habilitats lingüístiques.

Llegir, llegir i llegir!

Llegir contes i històries als nens té tants avantatges (és entretingut, estimula el desenvolupament cognitiu i del llenguatge, fomenta la imaginació i creativitat i proporciona moments de calma, entre altres) que es recomana tant a l’etapa infantil com a primària, quan desenvoluparan una lectura més autònoma. Per ara… llegiu molt i llegiu plegats!

Si a l’escola ja treballen amb Ludilletres o EMAT… traieu-li tot el suc al Llibre de l’alumne

Aprofiteu els moments en què els vostres fills us mostrin contents la feina que han fet a classe per observar els aprenentatges que han treballat. Veureu que podeu treure noves idees d’activitats i jocs per realitzar a casa. Recordeu que la repetició i la rememoració són dues accions excel·lents per consolidar l’aprenentatge.

Per a saber-ne més!

L’aprenentatge de la lectura i l’escriptura és un procés crucial a l’educació dels teus fills. Amb Ludilletres, el nostre programa de llengua i literatura, els nens desenvolupen les seves habilitats psicomotrius, cognitives i emocionals per aprendre a llegir i escriure mitjançant una gran varietat d’activitats manipulatives, lúdiques i contextualitzades. Un programa perfecte per iniciar-se i consolidar l’aprenentatge de la lectoescriptura a través del joc i la manipulació, creant ambients d’aprenentatge dinàmics i emocionants.

T’expliquem i mostrem com aprenen els nens amb Ludilletres infantil!

EMAT, la nostra proposta de matemàtiques, té per objectiu establir unes bases sòlides en l’aprenentatge de les matemàtiques per a futurs aprenentatges més complexos. És un programa competencial, estructurat i divertit, que desenvolupa en els infants les competències matemàtiques imprescindibles per superar els desafiaments del dia a dia, gràcies a un aprenentatge seqüenciat a través del joc i la manipulació. Amb continuïtat durant tota primària, EMAT proposa una gran varietat d’activitats, materials i recursos manipulatius perquè els nens siguin capaços de fer front i resoldre els reptes del futur.

T’expliquem i mostrem com aprenen els nens amb EMAT infantil!

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/infantil-activitats-i-recomanacions-per-a-lestiu/feed/ 0
Com ajudar els teus fills amb les matemàtiques: EMAT a casa https://www.tekmaneducation.com/ca/ajudar-fills-matematiques-casa/ https://www.tekmaneducation.com/ca/ajudar-fills-matematiques-casa/#respond Fri, 21 Oct 2022 10:24:07 +0000 https://www.tekmaneducation.com/ca/blog/borrador-automatico/ Vols ajudar els teus fills amb les matemàtiques? Des de tekman Education hem preparat alguns recursos per practicar a casa, tant per a l’etapa d’Infantil com de Primària. Mitjançant jocs, contes i activitats d’EMAT, els nens i nenes repassaran allò que han après a classe amb el suport de tota la família.

Matemàtiques a casa: EMAT Infantil

Els primers anys d’aprenentatge són clau perquè els més petits gaudeixin de les matemàtiques al llarg de tota la vida. Per ajudar-los una mica des de casa en aquesta etapa, et deixem alguns continguts que et serviran per acompanyar-los i comprendre com aprenen amb EMAT Infantil: un webinar especial per a famílies, una pàgina per descarregar jocs i un tutorial de numeració.

Webinar per a famílies: Així aprenen matemàtiques els teus fills amb EMAT Infantil!

Pàgina per descarregar jocs i contes i accedir a CiberEMAT

Tutorial de numeració per a Educació Infantil

Matemàtiques a casa: EMAT Primària

A Primària, les matemàtiques comencen a ser un repte per a molts alumnes, i és important consolidar l’aprenentatge de les operacions bàsiques, sobre les que es construeix gran part del coneixement matemàtic. Per això, volem compartir amb vosaltres alguns recursos que us ajudaran a repassar a casa allò que han après a classe. No us perdeu el webinar per a famílies, descarregueu activitats i jocs i doneu-li un cop d’ull als tutorials de restes i divisió.

Webinar per a famílies: Així aprenen matemàtiques els teus fills amb EMAT Primària!

Pàgina per descarregar activitats, jocs i accedir a CiberEMAT

Tutorials de restes portant i divisió

Esperem que tots aquests continguts us hagin estat útils! De totes maneres, per saber com ajudar els vostres fills amb les matemàtiques a casa, us recomanem parlar amb els vostres mestres i professors. Ells són veritables professionals i coneixen millor que ningú quin és el nivell de cada alumne i què necessita per seguir aprenent.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/ajudar-fills-matematiques-casa/feed/ 0
Com explicar al meu fill la resta portant-ne d’EMAT? https://www.tekmaneducation.com/ca/explicar-resta-portant-ne-emat/ https://www.tekmaneducation.com/ca/explicar-resta-portant-ne-emat/#respond Thu, 02 Sep 2021 09:57:58 +0000 https://www.tekmaneducation.com/blog/explicar-resta-llevando-emat/ EMAT, el nostre programa de matemàtiques per a Infantil i Primària, permet treballar les matemàtiques d’una manera contextualitzada i adaptada a la realitat dels alumnes. Això vol dir que es proposen sessions de matemàtiques divertides amb diferents dinàmiques per atendre les moltes maneres d’aprendre. Un programa que fa que els alumnes es diverteixin amb les matemàtiques!

Avui veurem com explicar al teu fill o filla la resta portant d’EMAT en un parell de minuts. Comencem!

La resta portant-ne… és complicada d’explicar?

La resta portant-ne és una de les petites-grans preocupacions dels alumnes de Primària. És possible que costi que els teus fills l’entenguin a la primera, però com tot, depèn de com s’expliqui.

La comprensió del concepte restar i l’aprenentatge dels procediments s’han de desenvolupar en paral·lel i amb suport manipulatiu i gràfic.

Els algorismes tradicionals es van desenvolupar amb l’objectiu de fer operacions de manera eficient, sense importar la comprensió dels conceptes rellevants que van associats. Si volem que els nostres fills aprenguin de veritat a restar, la comprensió del concepte restar (afegir o llevar) i l’aprenentatge dels procediments (l’algorisme) s’han de desenvolupar en paral·lel i amb suport manipulatiu i gràfic.

La resta portant-ne a EMAT

A EMAT proposem un algorisme “significatiu”, és a dir, un algorisme que ens deixa veure les idees que hi ha darrere i ens ajuda a entendre conceptes fonamentals d’aquesta etapa involucrats. Aquest algorisme ens ajuda…

– En l’aprenentatge del sentit numèric.

– A entendre la notació posicional.

– Al desenvolupament d’estratègies pròpies de l’alumne del tipus càlcul mental i aproximat.

A EMAT proposem un algorisme que ens deixa veure les idees que hi ha darrere.

Si el teu fill o filla aprèn matemàtiques amb EMAT, hauràs vist que s’explica l’algorisme de la resta portant-ne per reagrupació en el minuend ja que és molt més natural i fàcil de captar per l’alumnat que usar la compensació en el subtrahend, algorisme tradicional que vam aprendre molts de nosaltres.

Perquè ho vegis més clar i puguis explicar als teus fills l’algorisme de la resta portant-ne que proposem a EMAT , et deixem un vídeo pràctic en el qual ho entendràs ràpidament:

Fàcil, veritat? Però si encara tens alguns dubtes, et donarem 3 consells útils que has de saber per explicar la resta portant-ne d’EMAT.

Què més has de saber per explicar la resta portant-ne d’EMAT?

1. Acompanya l’aprenentatge amb material manipulatiu

Palitos, material base deu o multibase, etc… recorda utilitzar material manipulatiu o representacions gràfiques com a transició cap a l’algorisme. A més, no intentis explicar-li un altre algorisme al teu fill o alumne (el que hem après, algorisme per compensació) per no interferir en el procés d’aprenentatge del nen.

2. El llenguatge matemàtic és important per a la comprensió

Per això hem d’usar-ho formalment! En aquest exemple de sessió de 2n de Primària d’EMAT, en lloc del tradicional “m’emporto una” direm desagrupo o descomponc o desfaig una desena en deu unitats i ens queden 6 desenes i 13 unitats; ara ja podem treure les 5 unitats i les 3 desenes, obtenint 3 desenes i 8 unitats.

3. Recorda el paper dels algorismes en els temps actuals

Els algorismes tradicionals es van desenvolupar per fer aritmètica de manera eficient amb números grans, sense importar la comprensió dels conceptes involucrats, la qual cosa evidencia que mai ha estat una prioritat la comprensió a l’hora d’ensenyar matemàtiques; actualment estem envoltats de dispositius que fan tot tipus de càlculs de forma més ràpida i fiable que l’ésser humà. Per això els algorismes triats han d’ajudar a aquesta comprensió!

Esperem que aquest article t’hagi interessat i, si tens qualsevol dubte sobre algun aspecte d’EMAT, pots deixar un comentari una mica més a baix i et respondrem al més aviat possible.

emat_bran_banner_cat
]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/explicar-resta-portant-ne-emat/feed/ 0
Com rentar-se bé les mans? Descarrega la nostra infografia per a l’aula! https://www.tekmaneducation.com/ca/infografia-rentarse-mans/ https://www.tekmaneducation.com/ca/infografia-rentarse-mans/#respond Wed, 09 Sep 2020 10:06:52 +0000 http://www.tekmaneducation.com/blog/2020/09/09/infografia-lavarse-manos/

​Ha arrencat un curs que suposarà un veritable desafiament per a tots. L’educació és un dret fonamental i ningú posa en dubte la importància de l’escola per a l’adaptació social dels nens i nenes, però hi ha alguna cosa que preocupa docents, pares i alumnes: les condicions en les quals es tornarà.

Per això, a continuació t’oferim la nostra infografia exclusiva que hem creat amb els passos a seguir perquè els teus alumnes es rentin bé les mans. Tan sols has de fer clic aquí sota, descarregar-la i penjar-la on vulguis!

Descarrega la nostra infografia i penja-la a l’aula:

rentar_les_mans

 

Oferir una tornada segura passa també per saber quins passos seguir a l’hora de dur a terme accions tan quotidianes i necessàries com és rentar-se les mans correctament. Amb la nostra infografia (que en realitat és una superinfografía!) podràs penjar-la en algun lloc visible del teu centre escolar i fer que els teus alumnes es rentin les mans correctament i es diverteixin fent-ho.

Ah! Si la penges a l’aula i et ve de gust compartir la foto pots utilitzar l’etiqueta #tornemjunts. Així ho veurem i també la compartirem!  

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/infografia-rentarse-mans/feed/ 0
Aquest curs #tornemjunts per superar qualsevol repte https://www.tekmaneducation.com/ca/explicar-programes-families/ https://www.tekmaneducation.com/ca/explicar-programes-families/#respond Thu, 03 Sep 2020 07:59:26 +0000 http://www.tekmaneducation.com/blog/2020/09/03/explicar-programas-familias/ En primer lloc esperem que hagis gaudit de les vacances. Sens dubte han estat uns mesos atípics però esperem que hagis recarregat energies i tinguis les mateixes ganes de començar el curs que nosaltres. #tornemjunts i ho fem amb la mateixa il·lusió de sempre!

Som molt conscients del repte que suposa l’educació en el context actual i el compromís que assumeixes amb la teva vocació. Per això, a continuació t’explicarem què tenim preparat per a cadascun dels nostres programes en aquesta volta a les aules tan atípica.

 

EMAT

Hem preparat un breu vídeo en el qual expliquem als pares i mares què és EMAT. T’animem que li ho facis arribar o ho comparteixis a través dels canals de comunicació habituals del teu centre escolar. Segur que respon a moltes de les seves inquietuds!

Aquí tens l’enllaç per enviar el vídeo a les famílies: https://youtu.be/9OtMkKVXRrA

 

A més, volem explicar-te els passos que seguirem en el cas que hi hagi un confinament parcial o total:

  • T’enviarem una proposta per a adaptar i reestructurar les sessions. Els teus alumnes podran continuar treballant des de casa les activitats d’EMAT.
  • Et garantim material didàctic digital gràcies CiberEMAT Infantil, En aquest article (en castellà) t’expliquem totes les novetats d’aquesta divertida i útil plataforma.
  • T’oferim acompanyament personalitzat i continuat, com fem normalment però durant aquest curs amb més motiu. Estarem en contacte per donar resposta ràpida a través del servei de tickets o a través del teu assessor pedagògic per resoldre qualsevol dificultat, dubte o suggeriment que et sorgeixi.
  • També posem a la teva disposició recursos per continuar amb les classes des de casa: des de vídeos didàctics, fins a webinars i vídeos formatius per a docents. Treballant mà a mà aconseguirem els objectius d’aprenentatge, també en un context de no presencialitat.

 

ONMAT

Com hem fet amb EMAT, hem preparat un breu vídeo en el qual expliquem què és ONMAT i com aconsegueix que els alumnes aprenguin matemàtiques de manera significativa. T’animem a què el facis arribar a les famílies dels alumnes o el comparteixis a través dels canals de comunicació habituals del teu centre escolar. Segur que respon a moltes de les seves inquietuds!

Aquí tens l’enllaç per enviar el vídeo a les famílies: https://youtu.be/N-isEsEEKjQ

 

A més et recordem les novetats més importants d’ONMAT que t’ajudaran en el teu dia a dia durant aquest curs. Som-hi!

  • Hem ajustat els nivells de les proves i activitats, perquè puguis desenvolupar-les en els temps previstos.
  • Tens al teu abast recursos teòrics més breus i concisos, que et permetran extreure un aprenentatge matemàtic més clar i significatiu per als teus alumnes.
  • Hem simplificat els materials imprimibles, les dinàmiques i les instruccions de les activitats.
  • Tens la possibilitat de triar entre diversos itineraris, perquè adaptis l’ensenyament a la realitat i necessitats dels teus alumnes.
  • Si vols conèixer més detalladament aquestes i altres novetats d’ONMAT et recomanem que llegeixis aquest article del nostre blog.

 

INSPIRA

Ens fa especial il·lusió començar enguany amb Inspira, el nostre nou programa per a Infantil creat a partir dels coneixements de la neuroeducació per a aportar calma a l’aula. Per això, primer de tot ens sembla important ensenyar-te un vídeo que explica de manera resumida però molt clara què és Inspira:

 

 

Aquí tens l’enllaç del vídeo per enviar-lo a les famílies: https://youtu.be/JWq4tuv_F8I

 

Com en els casos anteriors, et recomanem que el comparteixis amb les famílies, així podran conèixer més en profunditat què és Inspira.

D’altra banda, sabem que, especialment en l’etapa Infantil, aquest curs suposarà un autèntic desafiament per a tots, però sobretot, per a Infantil. Tot i que puguin donar-se situacions imprevistes, estem més preparats que mai per a acompanyar-te i ajudar-te a aconseguir els objectius que et proposis.

Per això volem explicar-te els passos que seguirem en el cas que hi hagi un confinament parcial o total:

  • Et farem una proposta per a adaptar i reestructurar les sessions. Els teus alumnes podran seguir amb les activitats de Inspira des de casa i sense perdre’s res.
  • Et proposarem un llistat de material accessible a casa per a cada projecte amb la finalitat de garantir l’accés a material manipulatiu.
  • T’explicarem com utilitzar els recursos digitals d’Inspira.

També volem recordar-te que ja tens disponibles tots els recursos de myroom on trobaràs la guia del mestre, la carpeta d’aprenentatge de l’alumne i tot el necessari per a preparar les teves classes.

Volem dir-te que sigui com sigui el context que ens toqui viure, els teus alumnes podran aprendre investigant, tocant i descobrint el món en contacte amb la naturalesa. Treballarem la gestió de les emocions amb ells, tan important en els temps que corren, i creixeran amb un programa com Inspira, creat a partir dels coneixements que la ciència ha aportat a l’educació.

 

LUDILLETRES (Infantil)

Aquest curs suposarà un autèntic desafiament per a tots, però sobretot, per a les mestres d’Infantil. Tot i que puguin donar-se situacions imprevistes, estem més preparats que mai per acompanyar-te i ajudar-te a aconseguir els objectius que et proposis.

Per això volem explicar-te els passos que seguirem en el cas que hi hagi un confinament parcial o total:

  • T’enviarem una proposta per a adaptar i reestructurar les sessions. Els teus alumnes podran continuar treballant des de casa les activitats de Ludilletres sense perdre’s res.
  • Et garantim material didàctic digital com cançons, endevinalles i diversos materials per continuar treballant els recursos lingüístics des de casa.
  • T’oferim servei pedagògic personalitzat i continuat, com fem normalment però durant aquest curs amb més motiu.

 

També volem recordar-te que ja tens disponibles tots els recursos de myroom on trobaràs la guia del mestre, el llibre de l’alumne i tot el necessari per preparar les teves classes.

 

LUDI (Primaria)

Com amb els latres programes, volem dir-te que aquest curs suposarà un autèntic desafiament per a tots, però tot i que puguin donar-se situacions imprevistes, estem més preparats que mai per acompanyar-te i ajudar-te a aconseguir els objectius que et proposis.

Per això volem explicar-te els passos que seguirem en el cas que hi hagi un confinament parcial o total:

  • T’enviarem una proposta per a adaptar i reestructurar les sessions. Els teus alumnes podran continuar treballant des de casa les activitats de Ludi sense perdre’s res.
  • Et garantim material didàctic digital gràcies a CiberLUDI, la plataforma digital que permet als alumnes practicar de manera autònoma i personalitzada els continguts de gramàtica, ortografia i comprensió lectora.
  • T’oferim servei pedagògic personalitzat i continuat, com fem normalment però durant aquest curs amb més motiu.
  • També volem recordar-te que ja tens disponibles tots els recursos de myroom on trobaràs la guia del mestre, el llibre de l’alumne i tot el necessari per preparar les teves classes.

Finalment, volem transmetre’t amb seguretat que encara que es donin situacions imprevistes estem més preparats que mai per a acompanyar-te, superar qualsevol dificultat i ajudar-te a continuar acompanyant als teus alumnes en qualsevol situació. #tornemjunts

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/explicar-programes-families/feed/ 0
Descobreix totes les novetats dels nostres programes per al curs que ve! https://www.tekmaneducation.com/ca/novetats-programes/ https://www.tekmaneducation.com/ca/novetats-programes/#respond Wed, 06 May 2020 14:10:46 +0000 http://www.tekmaneducation.com/blog/2020/05/06/novedades-programas/ Aquest any ha estat probablement el més especial que hàgim viscut en el sector de l’educació. Un any de contratemps, sens dubte, però també una oportunitat per escoltar-te més i, com fem sempre, tenir en compte les teves opinions per encarar el curs que ve amb el màxim de garanties possible. Així que abans de res, volem llançar-te un missatge: ara més que mai… seguim revolucionant junts l’educació!

A continuació t’expliquem tot el que necessites saber sobre les novetats en les que hem estat treballant per a cadascun dels nostres programes. Noves activitats, EMAT digitalitzat, Superletras… canvis que hem realitzat després d’escoltar els teus suggeriments. Perquè el nostre objectiu és clar: ajudar-te a complir tot el que et proposis! A més, ampliem els nostres serveis d’acompanyament docent, formacions i webinars per estar al teu costat en tot moment.

Fes clic al programa que més t’interessa per descobrir els canvis que hem realitzat per al proper curs:

 

1. Novetats EMAT

1.1 EMAT Primària, ara digitalitzat

1.2 Una evaluació més completa per als teus alumnes

1.3 Una programació eficient i detallada

1.4 CiberEMAT obert a tots!

 

2. Novetats ONMAT

2.1 Personalitza el teu ONMAT

2.2 Una plataforma més amigable, fàcil i potent

2.3 Una millora realitzada gràcies als teus suggeriments

 

3. Novetats Ludiletras

4. Novetats Ludi

5. Novetats Ajedrez en el aula

6. Novetats Polo de llimona

7. ¡Seguim revolucionant junts l’educació!

 



1.1 EMAT Primària, ara digitalitzat!

La situació que hem viscut ens ha demostrat alguna cosa que ja sabíem: la tecnologia, si la posem al servei de la pedagogia, és una eina súper útil i cada vegada més imprescindible. Per això hem digitalitzat tot EMAT Primària, amb l’objectiu que tothom pugui gaudir, pel mateix preu, del producte en format paper i també format digital.

EMAT estarà disponible en format online de 1r a 6è de Primària. Això significa que tant tu com els teus alumnes podreu accedir a EMAT des de qualsevol navegador. Les escoles que adquireixin EMAT tindran les unitats de EMAT precargadas en el sistema i l’única cosa que hauran de fer serà planificar en quin període realitzaran les activitats amb els alumnes.  Ah! En euskera també estarà disponible.

  • L’alumne podrà treballar sense connexió

Els teus alumnes podran treballar quan i on vulguin, perquè podran fer-ho sense connexió. Tan sols han de marcar quines activitats volen tenir disponibles en manera offline i estaran llestos per treballar-les. El professor, en la vista Tasques pendents, podrà veure les activitats enviades pels alumnes pendents d’avaluar i a més podrà corregir de manera fàcil i àgil.

  • Exercicis autocorregits

Amb la finalitat de facilitar-te el treball tant a tu com als teus alumnes, el 60% dels exercicis seran de resposta tancada i autocorregibles, per estalviar-te temps i esforç. Les respostes numèriques tindran en compte diferents possibilitats d’escriure els números i així tot serà més senzill i ràpid.

  • Quants professors podran estar donats d’alta utilitzant EMAT alhora?

Si sou més d’un professor utilitzant EMAT alhora, no us preocupeu, perquè el coordinador podrà assignar més d’un professor per grup per utilitzar EMAT en digital.

  • Què passarà amb els cursos que comencin EMAT?

Tindran EMAT en format paper i digitalitzat. És a dir, tindran les unitats de EMAT precarregades al sistema, i l’única cosa que hauran de fer serà planificar en quin període realitzaran les activitats amb els alumnes.

  • El Kit d’aula… gratis! (Primària)

Amb la finalitat de reforçar la part manipulativa de la nostra metodologia i facilitar la teva tasca docent i l’aprenentatge a través d’experiències reals, el kit d’aula de Primària continuarà sent gratis.

 

  • EMAT Infantil

Sobre EMAT Infantil, recollim les vostres aportacions per analitzar-les i fer un canvi en profunditat l’any que ve a nivell metodològic i de programació. Cada any corregim les reimpressions i actualitzem aspectes específics del programa que hagin pogut generar confusió o que no estiguessin ben plantejats.

 


1.2 Una avaluació més completa per als teus alumnes

Hem renovat l’avaluació de EMAT perquè puguis recollir informació sobre els aprenentatges dels teus alumnes i prendre decisions per a ajudar-los a millorar, de forma més fàcil i específica. Trobaràs nous instruments que et permetran analitzar la consecució dels objectius claus de la unitat i decidir quines estratègies utilitzar perquè cap alumne es quedi enrere en aquests aprenentatges.

Què aporten els instruments d’avaluació per a millorar l’ensenyament amb EMAT?

· PER COMENÇAR

o Coneixement dels teus alumnes: mantenim les proves inicials d’unitat perquè puguis analitzar en quin nivell es troba cada alumne i el grup íntegrament.

· DURANT LA UNITAT

o Diagnòstic del progrés dels alumnes: per conèixer les dificultats que estan tenint els alumnes, específicament en la consecució dels objectius clau que assenyalem en cada unitat, disposaràs de dues proves de diagnòstic, denominades ‘Posa’t a prova’. Estan distribuïdes al llarg de la unitat i pots presentar-les als teus alumnes com un repte. En elles es valoren els continguts clau treballats fins al moment de manera que podràs recollir informació rellevant per ajustar les activitats posteriors.

o Registre d’observacions: els registres d’avaluació et permetran decidir quins aspectes de les habilitats matemàtiques dels teus alumnes has d’observar i prioritzar, i en quines activitats fer-ho. Així podràs obtenir una informació més detallada sobre la consecució dels objectius i la manera d’aprendre dels teus alumnes.

· AL FINAL DE LA UNITAT

o Anàlisi de la consecució dels objectius: perquè les proves finals et permetin conèixer el nivell de competència dels alumnes, hem realitzat una revisió exhaustiva de les proves globals. En les noves proves de la unitat els alumnes resoldran exercicis amb diferents nivells de complexitat. Això et permetrà veure en quin grau els alumnes van adquirint les diferents habilitats amb les quals aniran construint la seva competència matemàtica. T’indicarem, per facilitar aquesta avaluació competencial, tota la informació de cada ítem de la prova.

Amb tota aquesta informació i anàlisi, aconseguiràs una avaluació contínua i formativa que, unitat rere unitat, et permetrà millorar l’ensenyament de les matemàtiques oferint a cada alumne allò que necessita. L’avaluació com a oportunitat d’aprenentatge.

  • Posa’t a prova

Les últimes sessions de cada unitat ara permeten al mestre observar quins objectius clau ha de reforçar i ajuden a realitzar un seguiment detallat dels continguts treballats fins a la sessió anterior, per identificar i corregir processos d’aprenentatge, assegurant l’avanç dels alumnes.

  • A practicar!

Són proves que permeten practicar tots els objectius principals de la unitat; alguns es practicaran a través de les activitats del Llibre de l’alumne i uns altres a través dels espais d’aprenentatge descrits en la Guia del mestre.

  • Proves d’unitat

Hem fet una revisió exhaustiva de totes les proves globals, deixant-les ajustades als objectius principals de cada unitat i en línia amb el nostre concepte d’avaluació de qualitat en clau competencial. Ara són proves competencials, en les quals els alumnes poden aplicar tot l’après amb un estímul inicial que contextualitza la prova.

  • Reforç de l’algoritme

 

Més exercicis d’operacions bàsiques segons el grau de dificultat i de la mena d’operació que correspon a cada curs.

 

 


1.3 Una programació eficient i detallada

Com sabem que aquest tercer trimestre ha estat excepcional, t’oferim una nova programació adaptada que atén curricularment els continguts per bloc de forma més precisa, aconseguint així que cada contingut s’introdueixi, s’afermi i es practiqui segons el nivell de complexitat al qual ha d’atendre cada curs.

  • Una ciclicitat encara millor perquè cap alumne es quedi enrere

Hem millorat la seqüenciació de les sessions (ciclicitat), és a dir, hem revisat tots els continguts perquè la ciclicitat afavoreixi al màxim l’aprenentatge recollint així tots els comentaris dels nostres professors.

Especialment en aquests moments, els alumnes que utilitzin EMAT no es trobin amb continguts curriculars que desconeixen totalment, perquè en anys anteriors ja hauran començat a aprendre’ls. A comprendre en què consisteixen, a través de diferents experiències manipulatives i de joc que els han aportat una comprensió d’aquest; un coneixement que ara els permetrà continuar practicant sense haver de començar des de zero.

Descarrega’t ja la guia exclusiva sobre ciclicitat que t’oferim a continuació amb l’explicació detallada de per què aquesta ciclicitat és la garantia de l’aprenentatge profund i durador, a més d’ensenyar-te a organitzar una distribució cíclica dels continguts curriculars a través d’un exemple real.

  • Sessions a mesura

Hem reajustat les sessions (és a dir, s’han reduït o ampliat els continguts) respecte a temps, gestió d’aula, materials i explicacions de l’activitat. A més, hem reforçat l’algorisme en operacions bàsiques segons el grau de dificultat i de tipus d’operacions que correspon a cada curs.

  • Les guies del mestre… a tot color!
Fins ara, totes les guies eren a blanc i negre i esclar, algunes que tenien mostres del llibre de l’alumne no es veien els colors. Això s’ha acabat, perquè a partir d’ara totes les guies del mestre seran en color. En tots els programes!
  • Objectius més clars per a tots

Cada unitat s’ha dividit en objectius principals i objectius secundaris, tant en el Llibre de l’alumne com en la Guia del mestre. També s’ha afegit l’objectiu d’aprenentatge de cada sessió en la Guia del mestre per a facilitar la teva tasca docent.

  • Altres millores a tenir en compte

– Reajustaments en alguns “Diario de matemáticas” atenent criteris d’extensió o complexitat.

– Incorporació d’exercicis d’escriptura de números en diverses sessions.

– Modificacions i ajustos en sessions on hi havia rellotges.

– Simplificació del ‘Para empezar’. Els cinc primers minuts ara són més senzills. S’han unificat tots els cursos perquè l’ordre sempre sigui: Càlcul mental, Problemes orals i Problema del dia, i així resultin més fluid aquests cinc minuts previs, ja que es va avançant en complexitat.


1.4 CiberEMAT obert a tots!

Una de les novetats d’aquest curs serà un CiberEMAT obert per a tots. Això significa que si treballes amb EMAT, però altres cursos no ho fan, ara ells també podran utilitzar CiberEMAT per continuar repassant els continguts. Amb CiberEMAT els teus alumnes podran entrenar la seva capacitat matemàtica a través d’activitats interactives adaptades al seu nivell i es divertiran mentre posen a prova els seus coneixements.



Ensenyar matemàtiques a través del joc és clau perquè l’aprenentatge sigui significatiu. La nostra plataforma educativa per a matemàtiques de Secundària, ONMAT, permet connectar als teus alumnes a les matemàtiques i que gaudeixin de cada concepte que aprenen. L’ADN d’ONMAT és 100% digital, per això s’ha convertit en la millor opció per a ensenyar matemàtiques a Secundària. Perquè millorar-la, hem fet retocs a nivell tècnic i hem ampliat a 3 els itineraris en funció de les hores i el tipus d’activitats que prefereixis treballar.


2. 1 Personalitza el teu ONMAT

​​Amb l’objectiu de facilitar-te la teva tasca docent i posar-te les coses encara més fàcils, a continuació t’expliquem com, a partir d’ara, podràs triar entre 3 itineraris segons et vagi millor, en funció de les hores i de la mena d’activitats que prefereixis per als teus alumnes.

  • Introducció de 3 itineraris recomanats:

ONMAT et proposarà un itinerari segons les teves necessitats i el moment en el qual estiguis amb els teus alumnes, tenint en compte la planificació de les hores, el temps que hagis utilitzat la plataforma o fins i tot segons el tipus d’enfocament que prefereixis utilitzar per a les teves classes: més innovador o més clàssic. En aquests itineraris seleccionem les activitats atenent tres models diferents de proposta metodològica, perquè puguis seleccionar la que millor s’ajusta a la teva manera d’ensenyar. Són itineraris recomanats que et facilitaran molt la teva tasca docent.


2. 2 Una plataforma més amigable, fàcil i potent

Hem millorat la plataforma de dalt a baix, tant a nivell tècnic com pedagògic. Ara ONMAT és una plataforma molt més completa, perquè hem adaptat l’eina, simplificant-la, perquè qualsevol professor aprengui a utilitzar-la ràpidament, i també hem millorat el sistema d’avaluació i d’activitats. Ara ONMAT és molt més fàcil d’usar i molt més precisa!

  • Hem augmentat els recursos en servidors i monitoratge a temps real per fer un seguiment exhaustiu.
  • Hem doblegat la capacitat de CPU i incrementada la grandària de la base de dades. Ara, ONMAT funcionarà millor que abans!
  • Afegir alumnes és molt més fàcil: veuràs que trigaràs menys a afegir als teus alumnes i et serà més senzill fer-ho de manera ràpida.
  • També podràs accedir amb la teva contrasenya de Google Classroom.

 


2. 3 Una millora realitzada gràcies als teus suggeriments

 

Gràcies al teu feedback constant i als suggeriments dels nostres clients i amb l’ajuda d’especialistes externs hem realitzat una revisió del nivell general del programa ajustat els temps, les dinàmiques de classe, els materials necessaris i el nivell:

  • Revisió de les activitats obligatòries

S’han ajustat els temps, les dinàmiques de classe, els materials necessaris i el nivell.

  • Revisió de les proves

També hem revisat totes les Proves de tots els cursos i es rebaixat el seu nivell. Ara serà més senzill per als teus alumnes, i per a tu.

  • Creació de nous exercicis

En alguns steps, en l’activitat d’Exercicis comuns (Camp basi) s’han creat més exercicis perquè els alumnes puguin continuar practicant.

  • Canvis de nomenclatura

Canvien les ‘activitats obligatòries’ per ‘activitats recomanades’, amb l’objectiu de donar més flexibilitat al professor a l’hora de programar-les.

Ordre intuïtiu per nivell: Exercicis I (Oxigen), Exercicis II (Camp basi), Exercicis III (Repte).

  • Revisió dels Recursos Teòrics

S’han refet sense història conductora i només apuntant als continguts teòrics fonamentals.

  • Millores en l’avaluació

Com a alumne. Podrà veure les respostes incorrectes de les activitats autocorregibles, per a poder entendre en quines ha fallat.

Com a professor. Ara tens l’opció d’adjuntar documents, perquè l’alumne vegi la correcció, en el mateix document que ha enviat prèviament. A més tens l’opció a la configuració d’autocorreció, perquè puguis si vols que els alumnes vegin les respostes incorrectes de les activitats autocorregibles o no.

 


 


 

Hem creat el nou Superletras, la continuació natural de Ludiletras! Un nou programa que dóna resposta als reptes en l’aprenentatge de la llengua i la literatura en el cicle mitjà de Primària. Mateixes bases metodològiques basades en l’aprenentatge actiu dels alumnes, mitjançant projectes per a la comprensió, però amb una nova imatge, temes i tècniques i estratègies ajustades als nens d’aquestes edats i els objectius claus. Entra aqui i descobreix Superletras!

 


Pugem a segon! Continuem amb el nostre programa de Ludi per a l’ensenyament integrat de llengua i literatura catalana i llengua i literatura castellana en un mateix programa basat en l’aprenentatge per projectes. En aquest curs els alumnes consolidaran el procés de lectoescriptura, a través de nous projectes.

 

 


 

Els escacs són una eina molt important per al desenvolupament dels més petits. Per això hem decidit reforçar el número de webinars i oferirem de manera periòdica webinars en directe amb Adriana Salazar (com aquest que vam realitzar fa poc) per aprofundir en l’aplicabilitat dels escacs a l’aula i en tots els seus beneficis: el desenvolupament de les habilitats mentals a través del joc, la concentració i el raonament i de les habilitats socials dels alumnes.

 


Els estius sense Polo de Llimona… no són estius! El nostre quadern d’estiu fa que els teus alumnes puguin repassar els coneixements apresos durant tot el curs i s’ho passin genial fent-lo. En totes les activitats es treballen les diferents intel·ligències múltiples i les activitats són molt variades. Fins i tot hi ha algunes per a fer en família!

Enguany tornem a col·laborar amb l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i per cada compra de Polo de llimona destinarem 1€ a la campanya #paralosvalientes de l’hospital. L’any passat vam recaptar gairebé 5.000 euros. Aquesta any… ho superarem!

 

7. Seguim revolucionant junts l’educación!

Sabem, com hem dit a l’inici d’aquest blogpost, que enguany ha estat molt complicat per a tots, però especialment per a tu. Per això ens emociona que ens hagis triat com a company d’aquest viatge tan increïble que és l’educació.Haurem fet coses bé i d’altres no tant, però hem après, millorat i ens hem esforçat al màxim amb un únic objectiu: fer el teu treball -probablement el més bonic que hi ha- una mica més fàcil.Així doncs, podem dir alt i amb orgull, que estar al teu costat i acompanyar-te està sent meravellós. Gràcies!

 

Esperem que el vídeo t’hagi agradat! Abans d’acomiadar-nos, volem recordar-te que pots contactar-nos davant qualsevol dubte i continuar donant-nos el teu feedback, ja sigui a través de les enquestes periòdiques que realitzem o a través de comentaris en les nostres xarxes socials o a través del sistema de tiquets de myroom. Així podrem continuar innovant en la mesura de les teves necessitats i, junts, continuar revolucionant l’educació.

 

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/novetats-programes/feed/ 0
Entrevista a David Calle https://www.tekmaneducation.com/ca/entrevista-a-david-calle/ https://www.tekmaneducation.com/ca/entrevista-a-david-calle/#respond Mon, 23 Jan 2017 09:01:12 +0000 https://www.tekmanbooks.com/blog/entrevista-a-david-calle/ David Calle ha creado un medio de enseñanza innovador, que cuenta ya con 698.739 suscriptores  104.920.183 visualizaciones. Gracias a ello, está nominado junto a 49 aspirantes más al Global Teacher Prize, un homenaje de 1 millón de dólares que se entrega a un maestro innovador y comprometido.

Calle ha tenido un impacto inspirador en sus alumnos y en su comunidad. Y a juzgar por las valoraciones de sus alumnos, David deja huella.

Has sido seleccionado entre los 50 profesores candidatos al Global Teacher Prize, y eres el único español. ¿Cuál fue tu reacción al saberlo? ¿Podías esperarte algo así?

Mi reacción fue de sorpresa porque no esperaba que, en mi caso, que sólo soy un profesor de apoyo en una pequeña academia, mi candidatura sería valorada. Candidatura que no presenté yo, pues fueron dos o tres de mis alumnos quienes, de forma anónima, me propusieron para el premio.

onmat_brad_banner_CAT

Lo siguiente fue intentar asumir la responsabilidad que supone el hecho de ser el único profesor español y la responsabilidad que recae sobre mis hombros, pues “represento” a millones de alumnos y profesores en todo el mundo y lo que podamos conseguir o alcanzar gracias al simple hecho de estar nominados puede afectarles en gran medida. No, no lo esperaba, de hecho me da cierta vergüenza, pues considero que lo de “mejor profesor” me cae grande, muy, muy grande. Estoy convencido de que hay profesores muchísimos mejores en España, ya no te digo en todo el mundo… Ahora mi misión es representarles y tratar de poner en valor la labor docente en España y la aplicación de nuevas tecnologías en la educación. Lo único en lo que pienso es en estar a la altura.

¿Cuál crees que es el secreto para conseguir, precisamente, esta buena opinión por parte de los usuarios que siguen tu canal?

Estoy convencido en primer lugar de que de un modo u otro, consigo transmitirles pasión, energía, ganas de superarse y esperanza. Porque con mis vídeos poco a poco empiezan a entender aquello que les parecía imposible, a su ritmo, y poco a poco comienzan a sentir que si trabajan duro casi todo es posible.

Evidentemente también porque Unicoos les sirve, les es útil, les ayuda a superar obstáculos y no paran de recomendárselo a sus compañeros e incluso a sus profesores que, en muchos casos, comienzan a usar mis vídeos para practicar la flipped classroom.

Y qué duda cabe de que al ser los vídeos virales, aporta ventajas competitivas. Pueden parar el vídeo cuando quieran, repetirlo, volverlo a ver. En cualquier lugar, estén donde estén. Ese es un poder que tiene el vídeo que lo hace interesantísimo como herramienta de apoyo.

¿Cuándo decidiste optar por crear un canal para enseñar matemáticas? ¿Por qué?

Soy profesor desde hace ya casi 20 años en una pequeña academia de apoyo al estudio y siempre tenía la misma frustración. Sentía que no me daba tiempo a explicarles a mis alumnos todo lo que necesitan y detectaba en muchos casos una carencia de base que impedía que siguieran el ritmo normal de sus profesores. Pensando en ello y sobre todo también en que, por culpa de la crisis, muchas familias no podían permitirse una academia o un profe particular, hace casi 6 años, subí mi primer video a Youtube. Intentando explicar a mis chavales todo lo que no me daba tiempo a explicarles en clase, con toda la pasión del mundo, con la ventaja esta vez de que podría “perder tiempo” en explicarles las cosas como a mí me habría gustado que me las explicaran.

Valorando tu trayectoria como Youtuber, ¿te ha resultado más o menos satisfactorio de lo que esperabas?

Nunca pude imaginar nada de lo que ha ocurrido tras grabar esos primeros vídeos. El cariño y aliento que recibo diariamente, los mensajes que me envían contándome sus progresos y también sus problemas, los que recibo incluso de sus profesores y sus padres, son la mayor energía que puedo encontrar para seguir haciendo lo que hago. No tiene precio.

¿Por qué crees que las matemáticas son la asignatura con menos éxito entre los alumnos? ¿Es por la asignatura en sí? ¿Por los métodos de enseñarla? ¿Por los docentes?

Hay una gran predisposición en contra de algunas asignaturas, en muchos casos “heredada”, muchos alumnos entran en clase asumiendo que las matemáticas son una asignatura muy difícil. Y ante el primer obstáculo, piensan que es imposible. Pero también es cierto que, salvo algunas excepciones, como en vuestro caso, con la plataforma ONMAT, se siguen impartiendo matemáticas o ciencias igual que hace casi 100 años, cuando no disponíamos de internet, ordenadores o smartphones potentísimos y, en suma, toda la tecnología que nos rodea. Y ya no solo hablo de poder buscar en Google o ver vídeos en Youtube. Tenemos a nuestra disposición la realidad aumentada, aplicaciones de todo tipo y cientos de avances científicos con los que ilustrar para que sirven de verdad las ciencias, que son las responsables del increíble avance de la humanidad en los últimos 30 años. Nuestra misión y responsabilidad como profesores es tratar de despertar en nuestros alumnos la pasión que sentimos por las asignaturas que impartimos.

¿Cómo enseñas tú? ¿Cómo definirías tu método?

Todo lo que nos rodea es ciencia, todo tiene que ver con matemáticas, física, química, tecnología… pero muchas veces a los alumnos les cuesta relacionar lo que ven en sus libros o lo que aprenden en clase con el mundo que les rodea. Se preguntan para qué sirven, que tiene que ver con ellos. Por eso me encanta poder relacionar sus películas favoritas, el coche en el que van a clase, el rascacielos o el puente que ven desde sus ventanas con todo lo que aprenden o puedo enseñarles. Algo muy similar a lo que hacéis con ONMAT, donde contextualizáis las matemáticas.

Si a eso le sumas que trata de hacerlo con la mayor energía posible, tratando de hacer las clases más divertidas y perdiendo por el camino la solemnidad con la que muchas veces nos perciben, creo que llega un momento en el que me ven más como un compañero de estudios o un guía, más que como su profesor. Y la mayoría de las veces armado sólo de una pizarra, un rotulador y mucha pasión. En el fondo, como decía el poeta, “enseñar no es como llenar un cubo, sino como encender una hoguera.”

¿Crees que es necesario evolucionar con respecto a los métodos tradicionales de enseñanza? Los niños y adolescentes viven en un mundo de TIC, ¿por qué seguimos empeñados en enseñarles con libros, por ejemplo?

Yo me hago la misma pregunta, aunque para serte sincero, quizás porque ya tengo unos años, para mí los libros tienen un romanticismo del que carece un smartphone.

Pero es indudable que podría conseguirse un ahorro considerable a las familias y un beneficio incalculable en la salud de nuestros hijos si consiguieramos reducir el peso de sus mochilas…  Sin ir más lejos en Unicoos vendemos ebooks a 1€, por ejemplo.

Y además, teniendo en cuenta que siempre llevan el móvil consigo, que el acceso a internet de alta velocidad es prácticamente universal, ¿por qué no aprovecharlo? ¿Por qué no aprovechar Youtube, las redes sociales, Google, como apoyos?

Tienes más de 100 millones de visitas, ¡muchísimas! Cada alumno tendrá una manera particular de estudiar y de entender las matemáticas… ¿cómo llegas a todos por igual?

La ventaja de un vídeo, como te decía, es que puedes verlo cuantas veces quieras, repetirlo, rebobinarlo, intentar incluso adelantar al profesor. Y eso hace que cualquier alumno en su casa, a su ritmo, necesite más o menos tiempo, termine poniéndose al mismo ritmo que los demás si se esfuerza lo suficiente. Ese, de hecho, es uno de los principales pilares del aula invertida, pues ayuda al profesor a igualar el nivel de todos sus alumnos para, por fin, poder avanzar con todos a la vez en la dirección que desee.

¿No echas de menos, en este canal, la personalización?

Qué duda cabe que tengo una relación mas intensa y directa con mis alumnos presenciales, pero en el fondo la diferencia no es muy relevante… Siempre pensé que un vídeo podría tener el inconveniente de ser algo frío, pero creo que de algún modo la energía de todos “mis unicoos” y la mía propia, termina traspasando las pantallas y los kilómetros de distancia. Y se ha creado una comunidad en la que la energía es la moneda de cambio constante.

emat_bran_banner_cat

Si te refieres a que la experiencia de aprendizaje sea personal para cada alumno y adaptada a sus capacidades, en breve, tenemos la intención de comenzar a dotar a www.unicoos.com de herramientas software que permitan desarrollar aprendizaje adaptativo y mejorar aún más la experiencia de aprendizaje de nuestros alumnos.

¿Cómo eliges los conceptos que explicas? ¿Te los proponen los alumnos o sigues tú el orden?

Al principio dedicaba personalmente los vídeos a cada uno de los alumnos que me los pedían, pues no había contenidos suficientes. Ahora ya hay más de 700 vídeos, prácticamente los que comprenden toda la Secundaria y Bachiller y, simplemente, me limito a seleccionar entre todas las dudas que recibimos diariamente aquellos ejercicios o ejemplos que desarrollan algún concepto que no quedó bien explicado, que tiene algún truco o trampa especial o no está todavía explicado en profundidad en su lección correspondiente. Y cuando no queda ninguno remarcable, me centro en lecciones o temas (universitarios o de tecnología) que todavía no han sido contemplados.

¿Cómo crees que debería ser la escuela del siglo XXI? ¿Por dónde empieza el cambio de paradigma educativo?

Una escuela sin asignaturas, en las que los alumnos realicen proyectos multidisciplinares que involucren diferentes materias, del mismo modo que deberán hacer cuando abandonen el instituto o la universidad y se enfrenten al mundo laboral. En la que aprovechen el poder de las nuevas tecnologías y aprendan a sacarles el mayor provecho posible, aprendiendo a discriminar entre todo lo que pueden encontrar. En la que se potencie el trabajo en equipo, la inteligencia emocional, la asertividad, el respeto a los demás, el espíritu de lucha y superación, el emprendimiento y la tolerancia.

Sobre todo, una escuela en la que se respire pasión, alegría y optimismo y deje de ser ese espacio en el que nuestros hijos pasan 5 o 6 horas al día porque es su obligación, cuando en el fondo deberían verlo más como una fantástica oportunidad para ser mejores. Ese sería el ideal. Si también conseguimos recuperar para nuestros profesores el respeto y valoración que se merecen, si convertimos la profesión docente es una de las más valoradas, si les damos recursos suficientes y de suficiente nivel para que pongan en marcha sus ideas y puedan adaptarse al mundo cambiante en el que vivimos, podremos superar un modelo educativo que tiene casi 100 años. Y que ya no tiene sentido.

¿Qué consejo le darías a un alumno al que no le gustan las matemáticas y quiere mejorar sus notas?

Que no se preocupe, para empezar, en ser el mejor, sino todo lo mejor que pueda llegar a ser. Que entre en www.unicoos.com , busque vídeos relativos a la última lección que no entendió, coja un papel y un bolígrafo y se dé una oportunidad. Que después, aproveche el material adicional que acompaña a cada vídeo, busque la teoría, ejercicios resueltos, haga los exámenes de autoevaluación… Que nos pregunte después si tiene dudas concretas sobre algún ejercicio. Pero sobre todo, que no se rinda nunca. Con esfuerzo por su parte, no hay casi nada que no pueda conseguir.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/entrevista-a-david-calle/feed/ 0
El punto de vista de Carlos M. Iglesias https://www.tekmaneducation.com/ca/punto-vista-carlos-m-iglesias/ https://www.tekmaneducation.com/ca/punto-vista-carlos-m-iglesias/#respond Wed, 20 Jul 2016 08:16:06 +0000 https://www.tekmanbooks.com/blog/punto-vista-carlos-m-iglesias/ ‘Sería más feliz sin tener que dar una nota final.’

Carlos M. Iglesias es docente de Tecnología, Matemáticas y Química, Coordinador TIC del Centro y encargado de protección de datos en Nuestra Señora del Carmen de Betanzos (A Coruña). Como parte de esta labor en el centro lleva, aproximadamente, 8 años participando en proyectos internacionales Comenius y Erasmus+ que le han permitido tener un contacto directo con profesionales de la educación de países como Lituania, Finlandia, Alemania, Francia, Chipre, Hungría, Polonia, Gran Bretaña e Italia y experimentando con recursos  online como redes sociales, moodle, blogger o tecnologías en la nube.

Se reconoce influenciado por Félix Rodríguez de la Fuente y por Carl Sagan, tanto en su amor por la ciencia como en su forma de divulgarla. Procura acercar al aula la fantasía, la ciencia ficción, la música, el cine, la lectura y las nuevas tecnologías siempre que puede. Internet es su mayor fuente de información y se retroalimenta de otros profesionales a través de la curación de contenidos en redes sociales y blogs.

¿Qué es para ti la innovación pedagógica?

Para mí es toda modificación que se introduce en la metodología educativa con el objetivo de provocar un cambio en la manera de aprender de nuestros alumnos. Otra cosa es que todas las innovaciones sean positivas: a veces no lo son. Por eso, hay que  probar nuevas técnicas continuamente y analizar los resultados para comprobar su efectividad.

¿Qué estrategias utilizas en el aula para motivar al alumnado?
Procuro ser apasionado en lo que hago, arriesgarme a probar sus propuestas, divertirme, escucharles siempre que puedo, cambiar las rutinas de clase de vez en cuando y buscar su complicidad.

¿Qué características poseen los jóvenes en la actualidad que no tenían los de hace diez o veinte años y viceversa? ¿En qué ha cambiado la manera de educar?

Hace veinte años, el respeto que tenían por la figura del profesor era más ciego que ahora. Hoy tienes que ganarte el respeto de los alumnos con tu trabajo diario. Por lo demás no encuentro grandes cambios, son adolescentes más o menos agitados, a los que les gusta la música, el cine, los videojuegos, internet y estar el menor tiempo posible metidos dentro de un aula. No creo que nosotros trasladados a esta época hubiéramos sido diferentes.

La manera de educar ha cambiado porque ahora se busca que el combustible del aula. Sin él, el motor, que es el profesor, no puede funcionar. No quiero decir que esto no ocurriera antes; yo he tenido profesores que conseguían que nos implicáramos en nuestro aprendizaje y otros que nos trataban como grabadoras de datos, pero antes eran mayoría los segundos y creo que ahora se está invirtiendo la situación.

cita_1¿Crees que la profesión de docente requiere de un aprendizaje continuo?

Creo que cualquier profesión requiere un aprendizaje continuo, hoy más que nunca, porque la información fluye a mucha velocidad. Es muy difícil separar lo que vale de lo que no. Te puedes sentir realmente desbordado si tratas de seguir todas las novedades que aparecen en una sola semana con miles de personas exponiendo sus trabajos sobre todo tipo de temas. Dentro de este aprendizaje me parece sumamente importante el contacto con otros docentes porque te permite compartir experiencias y mejorar tu actividad de una manera más eficiente.

¿Cuál es la dinámica de tus clases?

Primero echo una rápida ojeada a cómo es la situación anímica de la clase ese día. Si hay alguna tensión, primero hay que hablar sobre lo que sucede, no se puede trabajar si nuestra mente está en otro lugar. Luego redistribuimos los pupitres en grupos antes de empezar y, en ese momento, aprovecho para hablar con quién creo que necesita algo de atención extra ese día.

A continuación, pregunto si la tarea para casa, que consiste en ver los vídeos con las explicaciones y tratar de entenderlos, está realizada (si alguno no la ha hecho sabe que tiene que ver el vídeo con su móvil para integrarse más tarde en el trabajo de grupo que se haya planificado). Después, recuerdo las tareas que hay que hacer ese día. Cuando están trabajando en grupos yo me muevo entre ellos aclarando las dudas que no pueden resolver, colaborando, preparando nuevas tareas, hablando con algún alumno que no está en un buen momento o trabajando con alumnos que se están retrasando por algún motivo. Los últimos minutos son para recapitular sobre el trabajo realizado y planificar la siguiente clase con ellos.

¿Ha sido complicado introducir la clase invertida?cita_2

He tenido mucha suerte porque la Directora del Centro me ha animado siempre con el cambio actuando como una ayuda. Sin ese apoyo no me hubiera sido posible introducirla. Lo más complicado fue conseguir que los alumnos entendieran el método de trabajo y  seleccionar, o en mi caso grabar, los vídeos con las explicaciones. Eso es lo que lleva más tiempo y esfuerzo. El resto es una cuestión de planificar tareas y reorganizar espacios. Esto es más fácil si más profesores invierten sus clases.

¿Qué beneficios se obtienen de la clase invertida?

  1. Los alumnos están más relajados y motivados en clase.
  2. Se favorece el aprendizaje autónomo y el trabajo cooperativo.
  3. Se dispone de más tiempo para atender a los alumnos con más dificultades.
  4. Se elimina el exceso de tareas para casa, ya que la mayor parte de los ‘deberes’ se hacen en la clase.
  5. Las tareas que necesitan de más ayuda se hacen en clase y el trabajo de comprensión y memorístico se realiza en casa. Los vídeos permiten repasar las explicaciones el número de veces que cada uno necesite.

¿Por qué es importante que los alumnos adquieran autonomía en su aprendizaje?

Hoy la información está en todos los lados, lo importante es saber filtrarla y utilizarla, y eso es algo que la mayor parte de nuestra vida tenemos que hacer de forma autónoma. Es imprescindible que desarrollen esa autonomía en el colegio, cuando aún tienen ayuda disponible para mejorar lo máximo posible esa habilidad.

cita_3¿De qué manera planteas la evaluación?

Trato de quitar importancia a la nota final del proceso y dar más importancia al camino recorrido, aunque la nota sigue pesando mucho para padres y alumnos. En realidad, creo que sería más feliz sin tener que dar una nota final.

Considero muy importantes las evaluaciones formativas en las que los alumnos reciben la información que necesitan para progresar. Esto sólo se puede conseguir usando todas las interacciones posibles: la autocorrección, lo corrección entre iguales, las consultas al profesor y todo método que nos permita una retroalimentación continua, y eso no tiene por qué conducir necesariamente a una nota numérica. Todo esto enriquece mucho el proceso de aprendizaje y es la parte fundamental del trabajo diario.

Creo que es bastante acertada la idea, que empieza a circular con fuerza, de que es ridículo atomizar la evaluación en infinitos ítems, llevando el esfuerzo por registrarlo todo hasta magnitudes absurdas, para luego dar una nota final única que nunca acaba de reflejar bien el proceso.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/punto-vista-carlos-m-iglesias/feed/ 0
El punto de vista de Alfredo Hernando https://www.tekmaneducation.com/ca/el-punto-de-vista-de-alfredo-hernando/ https://www.tekmaneducation.com/ca/el-punto-de-vista-de-alfredo-hernando/#respond Wed, 02 Mar 2016 10:41:19 +0000 https://www.tekmanbooks.com/blog/el-punto-de-vista-de-alfredo-hernando/ «Estamos inmersos en la competición de los sistemas educativos, pero es importante recordar que son las escuelas las que crean los sistemas educativos, no al revés.»

Alfredo Hernando Calvo es un psicólogo, educador e investigador apasionado de la educación que se propuso, hace unos años, investigar sobre la actualidad de la educación y descubrir, lo que él llama, las escuelas21 del mundo: innovadoras, referentes educativos y agentes del cambio.

Alfredo ha pasado los últimos años viajando por el mundo e investigando para su proyecto cuyo resultado es el libro Viaje a la escuela del siglo XXI. Así trabajan los colegios más innovadores del mundo. Hemos tenido el placer de entrevistarle.

De todas las escuelas que has visitado, ¿cuál es la que
m
ás ha llamado tu atención? ¿Cuál de todas ellas mencionarías como referente educativo mundial?

Yo partí de una escuela, el Colegio Montserrat, que es la que me llevó a pensar que había otros Colegios Montserrat en el mundo. Todo el proyecto nació de mi interés por encontrar esos otros colegios.

Los cincuenta colegios no son aleatorios; la clave del proyecto era buscar esas escuelas pioneras y con éxito. A través de todas estas escuelas se dibuja un modelo de ser escuela, las cincuenta dibujan una forma de ser escuela: del zumo de todas ellas surge ese concepto de escuela21. Todas son distintas, pero todas poseen las claves educativas que tenemos que replicar.

¿Qué te lleva a emprender este viaje?

Se trata de un proyecto vital que, en un momento determinado, por mi contexto, germina. En un momento dado yo estaba trabajando con muchas escuelas, hablando con muchos profesores y buscando las fuentes del sistema educativo.

También al acabar la carrera, aunque yo no lo recordaba, quise viajar y conocer escuelas; quise buscar inspiración fuera de mis fronteras.

Existen muchas escuelas en el mundo, ¿qué te lleva a decantarte por unas zonas u otras?

No me gusta hablar de zonas, países o sistemas educativos, me gusta hablar de escuelas. Estas escuelas han sido
escogidas porque cumplen 3 requerimientos: éxito documentado, metodologías pioneras y posibilidad de réplica en otros lugares.

Estamos inmersos en la competición de los sistemas educativos, pero es importante recordar que son las escuelas las que crean los sistemas educativos, no al revés. De manera que he ido en busca de escuelas exitosas, que han afrontado las necesidades que tenían y que han empezado a trabajar con los recursos de los que disponían.

¿Qué comparten todas estas escuelas?

Todas ellas son públicas o concertadas.

Para que un proyecto educativo tenga éxito, la variable socioeconómica no puede desvirtuarlo, no podemos basar el estudio en escuelas con alumnos de alto poder socioeconómico, porque, en este caso, su éxito puede tener que ver fundamentalmente con su entorno y es difícil estudiar el efecto escuela.

Hablamos de escuelas con un baremo similar de recursos y cuyo umbral de cambio puede ser importante. Por ejemplo, si una escuela a la que acuden únicamente el 20% de sus alumnos, consigue que acuda el 80% y reducir el abandono escolar, hablamos de una escuela exitosa.

En una escuela cuyos alumnos poseen una media de 8, si la aumentan 2 puntos, hablaremos de éxito, pero si en una escuela cuyos alumnos poseen una media de 4, la aumentan 4 puntos, aunque el porcentaje absoluto sea menor, el nivel de éxito será mayor que el de la primera.

DESCUBRE OTROS PUNTOS DE VISTA

Tu viaje transcurre por países con culturas totalmente distintas, ¿Cuáles crees que son las características educativas propias de las zonas que has visitado? ¿Y las españolas?

En todo momento me baso en escuelas concretas, no en zonas. La escuela es la unidad de cambio del sistema educativo, no al revés.

¿Qué características arquitectónicas destacarías de todas estas escuelas?

Todas comparten espacios con distintos significados que visten y organizan de maneras diferentes. En una habitación cuadrada también se pueden cambiar los significados del espacio.

Es cierto que todas son escuelas luminosas, coloridas, con zonas polivalentes. También comparten la apertura del espacio como sinónimo de apertura del conocimiento.

Al final, no se trata de derribar grandes muros, se pueden hacer muchas cosas con lo que poseemos, sin necesidad de grandes cambios. Un espacio con otro vestido tiene otro significado.

¿Es factible aplicar todos estos cambios en nuestra educación? ¿Tenemos los recursos para hacerlo?

Sí, lo es. Mi obsesión en este proyecto era que las escuelas españolas pudiesen llevar a cabo todo lo que estaba recogiendo. Y estamos en el momento adecuado, hay muchos profesionales involucrándose cada vez más, cada vez más escuelas interesadas en cambiar sus formas de hacer. Esto se demuestra con la buena acogida que ha tenido el libro.

Estamos en el mejor momento; cualquier escuela, tenga los recursos que tenga, puede poner en práctica desde hoy mismo la mayor parte de las prácticas del libro.

El claustro es siempre el mayor recurso de una escuela. Lo más difícil de encontrar es un claustro cohesionado con un sueño común, cuando esto existe, el cambio es factible.

¿Te has encontrado con alguna sorpresa en el viaje? ¿Hay alguna escuela que no haya cumplido con tus expectativas?

De hecho, una vez me equivoqué de escuela. Fue en Dinamarca, yo iba a una escuela con un nombre similar y cuando llegué y pregunté por el director me dijeron que no estaba y que no me podía atender. A mí me sorprendió, pero dejé que me enseñaran el colegio. Al cabo de una hora me di cuenta de que me había equivocado de colegio.

Resultó que me encantó la escuela, me emocionó todo lo que me enseñaron. Me impactó porque descubrí algo que no esperaba ni venía buscando.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/el-punto-de-vista-de-alfredo-hernando/feed/ 0
El punto de vista de Manu Velasco https://www.tekmaneducation.com/ca/el-punto-de-vista-de-manu-velasco/ https://www.tekmaneducation.com/ca/el-punto-de-vista-de-manu-velasco/#respond Wed, 27 Jan 2016 10:26:57 +0000 https://www.tekmanbooks.com/blog/el-punto-de-vista-de-manu-velasco/ «No paraba de imaginarme en la misma situación injusta siendo observado por millones de personas que pueden hacer y nunca hacen nada. Esta vez decidí no acogerme a la comodidad del demagógico “qué voy a hacer yo” y emprendí esta iniciativa.»

Hoy tenemos el placer de entrevistar a Manu Velasco, un maestro apasionado de la educación con uno de los blogs más rigurosos e interesantes dentro de nuestras fronteras, El blog de Manu Velasco.

A pesar de contar con una amplia experiencia en el aula, hoy le entrevistamos con motivo de Maestros con los niños de Siria, una maravillosa, necesaria y humanitaria iniciativa que crea a finales del año pasado con el objetivo de ayudar a los niños sirios refugiados, privados de un hogar, una educación y un desarrollo feliz. Se trata de ayudar a mejorar, en la medida de lo posible, la situación de todos esos niños víctimas de una guerra demoledora que, como todas, ha destruido vidas inocentes de millones de personas.

Los maestros de Maestros con los niños de Siria están llevando a cabo una labor de sensibilización básica, elemental y primordial para tratar de devolver a los niños refugiados todo aquello que han perdido.

Manu, ante todo, enhorabuena por el proyecto, es un verdadero placer para tekman education colaborar con Maestros con los niños de Siria y realizar esta entrevista. Cuéntanos, ¿en qué momento decides que no puedes quedarte al margen de este conflicto y comienzas a actuar?

Como la mayoría de nosotros, aunque el conflicto sirio lleva ya años destrozando las vidas de sus habitantes, no fui realmente consciente de ello hasta que empezamos a ver las demoledoras imágenes de la gente intentando buscar una vida mejor a costa de lo que fuera. Soy padre y las caras de esos niños volvían a mi mente cada noche. No paraba de imaginarme en la misma situación injusta siendo observado por millones de personas que pueden hacer y nunca hacen nada. Esta vez decidí no acogerme a la comodidad del demagógico “qué voy a hacer yo” y decidí emprender esta iniciativa. Mi mujer no paraba de insistirme en hacer algo, no nos podíamos quedar de brazos cruzados ante esta situación. Pedimos colaboración a la genial ilustradora Sarai Llamas y, surgió este maravilloso proyecto.

¿En qué consiste el proyecto?

Maestros con los niños de Siria es un proyecto colaborativo solidario que se plasma en una campaña de sensibilización, donación y difusión. De esta manera, las personas que se unen a esta iniciativa pueden aportar su granito de arena de tres formas:

Sensibilizando: convirtiéndose en autores o autoras del blog y publicando entradas relativas al drama de los refugiados. El objetivo principal es sensibilizar sobre la crisis de los refugiados y crear un banco de recursos que nos permita trabajar este tema en el aula.

Donando: realizando un donativo mínimo a la Cruz Roja para que pueda continuar ayudando a los niños refugiados. Nosotros regalaremos alguno de los símbolos solidarios del proyecto (chapas y camisetas).

Difundiendo: recomendado el blog y siguiendo el proyecto en Twitter y Facebook. Compartiendo, etiquetando, retuiteando, enlazando, etc.

¿Cómo puede colaborar un maestro?

Lo más importante que debe hacer un maestro es hacer ver a sus alumnos la realidad del planeta, sus causas, sus consecuencias y dejarnos llevar por la solidaridad innata del ser humano y la conciencia revolucionaria de la juventud que todo lo puede. Debemos darles las llaves del cambio. Debemos enseñarles la historia para que no se repitan los errores que cometimos en el pasado. No tenemos que limitarnos a impartir la materia propuesta por el currículo. No trabajamos con máquinas. En nuestras manos está el barro más moldeable. Creemos seres humanos con corazón, capaces de tender la mano y de hacer un esfuerzo por el prójimo. Personas que se indignen ante la injusticia y busquen soluciones reales a las situaciones dramáticas.

¿Por qué es tan importante concienciar a la sociedad sobre la devastadora situación de los refugiados sirios?

Es importante hacer ver al mundo que lo que está sucediendo en Siria nos ha ocurrido a todos en algún momento de nuestra historia y que nos gustaría que la reacción de los vecinos fuera la apropiada: acogedora, cálida, humanitaria… Nos estamos acostumbrando a ver terribles imágenes de conflictos y sus consecuencias a diario. Da la sensación de que en vez de sensibilizarnos al respecto nos deshumanizamos. Es fundamental enseñar al mundo lo que ocurre y exigir una solución. Entre todos es más fácil.

¿Cómo trabajas este conflicto y su concienciación en la escuela?

Lo primero que hay que hacer es explicarles qué ha ocurrido. Enseñar dónde está Siria, hablarles del país antes de la guerra, su vida antes del horror. Sensibilizarles ante su situación, hacerles ver nuestras similitudes y diferencias. Hay que enseñarles su cultura. A continuación explicarles el conflicto, sus orígenes, sus motivos y sus consecuencias. Se trata de observar su reacción y dejarnos llevar por ellos. Los niños son los primeros que hacen caso a sus instintos naturales y piden una respuesta, una solución. Debemos brindarles la posibilidad de ser fieles a sus emociones y reaccionar.

¿Pueden los maestros extraer recursos educativos de Maestros con los niños de Siria para trabajar en el aula y sensibilizar a los alumnos?

Sí, de eso se trata. Hemos creado entre muchos un banco de recursos en los que se pueden encontrar materiales, experiencias, recursos… Es una iniciativa que cada día se está haciendo más bonita y más grande gracias a las aportaciones de todos. Es un blog muy activo y resulta emocionante formar parte de él.

Desde aquí me gustaría dar las gracias a todos los maestros, maestras y colaboradores que están haciendo que este proyecto sea una aventura maravillosa.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/el-punto-de-vista-de-manu-velasco/feed/ 0