Secundària archivos • tekman education Revoluciona l'educació, multiplica l'aprenentatge Wed, 06 Mar 2024 14:03:26 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.5 Estratègies per ajudar els alumnes a superar l’ansietat matemàtica https://www.tekmaneducation.com/ca/estrategies-superar-ansietat-matematica/ https://www.tekmaneducation.com/ca/estrategies-superar-ansietat-matematica/#respond Wed, 06 Mar 2024 10:55:34 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=75808

Segons l’últim Informe PISA, el 46% dels alumnes expressen que els deures de matemàtiques els generen “molta tensió”. El 39% diu que els fa sentir “indefensió” i al 76% els preocupava treure mala nota en aquesta assignatura. Aquest fenomen, conegut com a ansietat matemàtica, no només afecta el rendiment acadèmic dels estudiants, sinó també el seu benestar emocional.

A l’article Proves PISA: com ensenyar i practicar matemàtiques per millorar resultats ja vam parlar sobre com preparar els alumnes per a aquestes proves, però ara ens centrarem en la part més experiencial de les matemàtiques. Analitzem les causes de l’ansietat matemàtica i el seu impacte a llarg termini, i proporcionarem estratègies pràctiques per ajudar els alumnes de primària i secundària a superar-la.

L’ansietat matemàtica a les aules

Les matemàtiques, amb la seva naturalesa abstracta i la necessitat constant de resoldre problemes, poden ser un repte per a molts alumnes.

Un repte que ens posa a prova, però pot ser resolt, és emocionant. Tanmateix, un repte percebut com a impossible causa frustració.

Els resultats de PISA indiquen un descens del rendiment en la competència matemàtica, i potser un dels factors que impedeix als estudiants millorar els seus resultats i gaudir aprenent matemàtiques, sigui precisament que la viuen com un repte impossible, a causa de l’ansietat matemàtica.

Sabem que un bloqueig de l’alumne en l’aprenentatge de les matemàtiques pot comportar dificultats progressives, ja que és una matèria que construeix el nou coneixement sobre allò que ja s’ha après.

El llenguatge matemàtic, construït sobre ell mateix, es fa cada vegada més inaccessible per a l’alumne, generant una bretxa entre el que s’ensenya i el que es pot comprendre.

Fer front a aquestes dificultats en l’aprenentatge de les matemàtiques és fonamental per evitar que es converteixin en una barrera insuperable. Abans d’entrar en detall amb l’ansietat matemàtica, enllacem la guia Detectar i prevenir dificultats en l’aprenentatge de les matemàtiques. També deixem activitats de matemàtiques per a primària, amb indicacions per atendre la diversitat i treballar les dificultats. Tota ajuda és benvinguda a l’aula!

Emocions i matemàtiques en el currículum escolar

Les emocions juguen un paper crucial en l’ansietat matemàtica. Així ho explica la Rocío Garrido, professora de Didàctica de les matemàtiques de la Universidad Autónoma de Madrid, que va fer la seva tesi sobre la comparació de resultats de PISA entre països tot centrant-se en el component socioafectiu: l’emoció, les actituds i les creences són aspectes intrínsecs que contribueixen al fenomen de l’ansietat matemàtica. Un component clau que aborda els tres aspectes és la mentalitat de creixement, que implica el convenciment que les habilitats es poden desenvolupar, transformant l’actitud i redirigint les emocions cap a un objectiu de superació.

La psicòloga Carol Dweck ha desenvolupat aquesta popular teoria de la mentalitat de creixement, destacant la importància de veure els reptes i els fracassos com a oportunitats d’aprenentatge. En el context de les matemàtiques, això significa fomentar una actitud positiva cap als problemes difícils i animar els estudiants a explorar diverses formes d’abordar-los.

Segons l’Informe PISA, el 62% dels estudiants mostra una mentalitat de creixement, la qual cosa és encoratjadora. La inclusió de la mentalitat de creixement en el currículum escolar pot ser una estratègia efectiva per abordar l’ansietat matemàtica des de les seves arrels. A més, el currículum espanyol incorpora el sentit socioafectiu, que busca promoure el desenvolupament emocional i social dels estudiants. Aquest enfocament integral reconeix la importància de les emocions en el procés d’aprenentatge i proporciona eines per abordar l’ansietat matemàtica des d’una perspectiva emocional i relacional.

Estratègies per superar l’ansietat a les matemàtiques

Superar l’ansietat matemàtica no és simplement qüestió de preguntar com se senten els estudiants o avaluar la seva actitud; és un procés que requereix temps i dedicació a l’aula. Per aconseguir-ho, presentem algunes estratègies pràctiques que ajudaran els alumnes:

  • Acompanyament en el moment. Proporcionar suport és essencial per abordar l’ansietat matemàtica. Això implica evitar situacions que puguin generar estrès, com demanar als alumnes que resolguin problemes a la pissarra davant dels seus companys. En lloc d’això, podem ajudar-los a corregir els seus errors i millorar de forma més individualitzada, discreta i personalitzada; molt més còmode i efectiva per a l’estudiant que l’exposició pública.

  • Llista de registre i autoavaluació. Trencar amb la percepció negativa que “sempre em va malament” mitjançant l’autoavaluació amb un portafolis. Els alumnes poden mantenir un registre de les seves activitats i projectes, en els quals veuràs els seus èxits i progressos. Aquest enfocament ajuda a canviar l’autoimatge de l’estudiant i construir una narrativa positiva entorn de les seves habilitats. Un exemple és aquesta taula, de Els jocs d’en Lemon del nostre programa de matemàtiques EMAT, on els alumnes prenen nota de la seva evolució en càlcul mental.

  • Retroalimentació del problema. En abordar els problemes matemàtics, és important proporcionar retroalimentació específica sobre el plantejament, el procés i el resultat. Això ajuda a corregir errors i reforça la comprensió conceptual i les habilitats de resolució de problemes. Els organitzadors o rúbriques d’autoavaluació de resolució de problema també són d’utilitat.

  • Avaluació del nivell d’ajuda. En lloc de centrar-se només a posar una nota, és recomanable avaluar el nivell d’ajuda que ha necessitat l’alumne. Aquesta avaluació pot proporcionar informació valuosa sobre el tipus de suport requerit i guiar les intervencions pedagògiques de manera més efectiva.

  • Agrupacions i jocs. Formar grups heterogenis i utilitzar jocs de contingut matemàtic no competitius són estratègies efectives per fomentar la col·laboració i gaudir de l’aprenentatge. Els grups permeten que els estudiants treballin junts, aprofitant les forces individuals i oferint oportunitats per aprendre dels altres, de forma col·laborativa.

  • Temps final de reflexió. Al final de cada sessió, es pot assignar temps perquè els alumnes reflexionin sobre com s’han sentit durant la classe. Aquesta pràctica fomenta la consciència emocional i permet expressar inquietuds i celebrar èxits.

L’ansietat matemàtica és un repte important, però amb enfocaments pedagògics adequats i estratègies emocionals, podem ajudar els alumnes a superar aquesta barrera. Fomentar una mentalitat de creixement, proporcionar suport individualitzat i utilitzar mètodes interactius milloraran l’experiència dels alumnes en classe de matemàtiques. No només es tracta de millorar el rendiment acadèmic, sinó de construir una base sòlida per al desenvolupament.

Com veiem, abordar l’ansietat matemàtica no és només responsabilitat dels alumnes; els docents també tenim un paper important. Aplicant les estratègies compartides i identificant les dificultats dels alumnes, convertirem l’aula de matemàtiques en un espai segur i còmode per aprendre, deixant fora l’ansietat, la frustració i les inseguretats que bloquegen l’aprenentatge.


]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/estrategies-superar-ansietat-matematica/feed/ 0
Proves PISA: com ensenyar i practicar matemàtiques per millorar els resultats https://www.tekmaneducation.com/ca/pisa-matematiques-millorar-resultats/ https://www.tekmaneducation.com/ca/pisa-matematiques-millorar-resultats/#respond Thu, 22 Feb 2024 08:36:00 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=75336

L’informe de les proves PISA 2022, centrades a avaluar el rendiment matemàtic, ha posat sobre la taula un important descens del nivell dels estudiants de secundària. Aquests resultats, lluny de desanimar, poden servir de motivació per reflexionar i millorar l’ensenyament de les matemàtiques.

Per comprendre els resultats de l’Informe PISA és necessari saber com són les seves proves i com s’avaluen. Aquestes proves estan dissenyades per reflectir el nivell de competència matemàtica dels alumnes de 15 anys de secundària, competència que PISA defineix com “la capacitat de raonar matemàticament i de formular, emprar i interpretar les matemàtiques per resoldre problemes en una varietat de contextos de la vida real”.

Segurament has sentit parlar molt de les competències. La llei d’educació LOMLOE les situa al centre de l’aprenentatge, i és a partir de 8 competències clau que es desglossen les competències específiques de l’àrea, els sabers i els continguts. Però no són rellevants només aquí! Les competències són fonamentals en totes les estratègies educatives internacionals, sempre amb l’objectiu de formar els alumnes perquè siguin ciutadans capaços i resolutius.

Un alumne competent és aquell capaç de fer front als problemes del seu dia a dia i als reptes del segle XXI. Per aconseguir-ho, la competència matemàtica és una de les més essencials.

Què han de saber els alumnes per obtenir bons resultats en les proves PISA?

Des de l’OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics) es dissenyen les proves PISA amb preguntes competencials que no es resolen únicament executant algorismes; s’espera que els alumnes reflexionin i apliquin estratègies per resoldre les situacions matemàtiques proposades.

Aquesta és una de les característiques clau: els problemes contextualitzats avaluen diferents processos de raonament matemàtic, de menor a major complexitat cognitiva. Així, mitjançant la resolució de problemes, es valora la capacitat de connectar els sabers matemàtics i de posar en pràctica les habilitats i processos necessaris per resoldre la situació contextualitzada de la manera més eficaç possible.

Nivells de rendiment de l’Informe PISA

De la construcció de les preguntes competencials, es deriva la capacitat de les proves PISA de mesurar el nivell de competència dels alumnes. S’estipulen 8 nivells de rendiment, que van des del reconeixement de la informació i l’aplicació d’algorismes senzills fins a la capacitat d’aplicar estratègies i desenvolupar el pensament crític en contextos matemàtics:

  • Nivell 1c. Resoldre preguntes en contextos fàcils i amb tota la informació necessària, seguint una instrucció clara i d’un sol pas o operació.
  • Nivell 1b. Resoldre preguntes en contextos senzills i amb tota la informació en una representació, reconeixent si hi ha informació irrelevant i fent càlculs simples amb nombres sencers.
  • Nivell 1a. Resoldre preguntes en contextos senzills, amb tota la informació en formats coneguts i dues fonts. Procediments fàcils, mínima síntesi d’informació i aplicació d’algorismes elementals, fórmules o procediments.
  • Nivell 2. Reconèixer situacions que requereixen dissenyar estratègies per resoldre el problema. Recollir informació de diverses fonts amb models de representació una mica complexos. Comprensió de relacions funcionals i raonaments simples.
  • Nivell 3. Dissenyar estratègies per arribar a la solució, incloent-hi la presa seqüencial de decisions i flexibilitat en la comprensió. Emprar pensament computacional i realitzar càlculs que no estan clarament definits. Ús de visualització espacial o de simulació per recollir dades. Interpretació de les fonts i raonament. Percentatges, fraccions, decimals i relacions proporcionals.
  • Nivell 4. Treballar amb models per a problemes complexos, amb dues variables, aplicant pensament computacional més complex. Desenvolupament de pensament crític i integrar representacions diverses d’informació vinculant-les amb contextos quotidians. Argumentació, raonament i metodologia.
  • Nivell 5. Elaborar i treballar amb models per a problemes complexos i suposicions. Aplicar estratègies de resolució de problemes per a tasques més difícils, com experiments. Reflexionar sobre la seva activitat i considerar els resultats contextualitzats.

Com ensenyar matemàtiques per formar alumnes competents

La manera d’avaluar condiciona la manera d’ensenyar. No podem esperar que els alumnes assolissin els nivells més alts de competència matemàtica de les proves PISA si no els preparem per a això. Per aconseguir-ho, cal tenir en compte la seqüenciació cíclica, la contextualització, el raonament i la consolidació.

Aquí van algunes orientacions perquè les teves activitats d’ensenyament de les matemàtiques compleixin aquests requisits:

  • Programa els aprenentatges respectant els principis de la didàctica de les matemàtiques, des de l’educació infantil fins a secundària: anar del senzill al complex, relacionar els coneixements i saber quins són imprescindibles per avançar. Una seqüenciació cíclica és clau per a un aprenentatge profund i durador.
  • Dissenya activitats que tinguin un context realista en el qual poder aplicar les matemàtiques. No ens referim a un problema amb dades que es resolgui amb un algorisme, sinó a una situació complexa i connectada amb altres disciplines, en la qual es requereixen les habilitats i el llenguatge matemàtics per resoldre-la.
  • Dedica temps a la consolidació dels procediments matemàtics bàsics, fonamentals per ser competents. A major domini dels procediments bàsics, més capacitat per afrontar els problemes complexos amb seguretat.

Per mantenir la coherència, és necessari que aquestes característiques es reflecteixin tant en les activitats d’aprenentatge com en les d’avaluació.

Així entrenem per a les PISA amb ONMAT: avaluació i activitats seqüenciades

Per aconseguir que els alumnes assolissin el nivell més alt en rendiment matemàtic, l’OCDE destaca la importància de l’aprenentatge acumulatiu: és fonamental assentar els primers sabers, ja que és a partir d’ells que es construeixen els coneixements futurs. Sense una base sòlida, tot s’enfonsa!

Analitzem dues activitats contextualitzades (una pregunta d’avaluació de PISA i una activitat d’ONMAT) per comprendre com ensenyar per obtenir bons resultats. Per començar, hem de tenir en compte que en l’Informe PISA s’observa la competència matemàtica mitjançant els següents aspectes interrelacionats:

  1. Coneixement del contingut. Organització del domini per categories: quantitat, incertesa i dades, canvi i relacions, i espai i forma.
  2. Procés cognitiu. Raonament matemàtic i cicle de resolució de problemes: formulació, ús i interpretació i avaluació.
  3. Context. Situacions de la vida real en les quals es troben les preguntes, a més de les habilitats seleccionades per al segle XXI que se sustenten i es desenvolupen a través de la competència matemàtica: personal, ocupacional, social i científic.

Per tant, s’observa l’adquisició de la competència matemàtica dels alumnes amb una seqüència sistematitzada d’activitats que articulen el coneixement (saber) i els processos (competències específiques). A més, han de tenir lloc en un context de la vida real o basar-se en situacions fictícies però versemblants, en les quals les matemàtiques puguin aplicar-se per resoldre els problemes.

Exemple de pregunta matemàtica a PISA 2022

Ara que sabem la teoria, anem a la pràctica. Analitzem els aspectes d’aquesta pregunta de patró de triangles de la prova de matemàtiques de PISA 2022:

  • Àrea de coneixement: canvi i relacions, sentit algebraic Patrons.
  • Procés cognitiu: raonament, requereix que els alumnes formulen i comprovin conjectures senzilles analitzant el patró (competència específica matemàtica 3) per reconèixer la relació entre el nombre de triangles vermells i blaus a cada fila, i utilitzen aquesta relació per justificar la resposta.
  • Context: científic, ja que tots els elements pertanyen a l’àmbit matemàtic.

Exemple d’activitat a ONMAT

Totes les activitats d’ONMAT ofereixen informació pedagògica detallada sobre els mateixos aspectes que trobem en les preguntes de PISA.

En aquesta activitat d’ONMAT per a 3r curs de secundària és equivalent a la pregunta de patró de triangles de PISA, ja que es treballen els mateixos aspectes:

  • Àrea de coneixement (saber): canvi i relacions, sentit algebraic Patrons.
  • Procés cognitiu (competències i criteris): rutina de raonament que requereix que els alumnes formulen i comprovin conjectures senzilles de forma guiada analitzant el patró de gotes d’aigua de la teranyina (competència específica matemàtica 3).
  • Context: científic, aplicat al món natural.

Evaluación competencial: practica las pruebas PISA en ONMAT

ONMAT ofereix recursos, activitats, exercicis i instruments d’avaluació seqüenciats que permeten un aprenentatge competencial i infinitat de moments perquè el docent ho pugui observar i avaluar.

Un ensenyament competencial només està complet si l’avaluació també és competencial. Al llarg dels 4 cursos de l’ESO, ONMAT integra diferents eines d’avaluació i autoavaluació per valorar el nivell de competència matemàtica dels alumnes.

A ONMAT, els estudiants poden preparar-se directament per a les PISA amb proves autocorregibles en format idèntic a les oficials, ja que la plataforma recull les activitats i els exàmens d’edicions anteriors. Et convidem a provar-les a l’aula!


Vols saber més sobre com aplicar l’ensenyament competencial a les teves classes de matemàtiques? Contacta amb nosaltres i l’equip d’assessors pedagògics et mostrarà les estratègies i eines dels programes EMAT i ONMAT.


També et convidem a provar gratis la plataforma d’ONMAT.
Descobreix tots els continguts!¡


]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/pisa-matematiques-millorar-resultats/feed/ 0
Com crear una situació d’aprenentatge pas a pas amb intel·ligència artificial a thinköAI https://www.tekmaneducation.com/ca/crear-situacions-aprenentatge-intelligencia-artificial/ https://www.tekmaneducation.com/ca/crear-situacions-aprenentatge-intelligencia-artificial/#respond Fri, 17 Nov 2023 09:09:31 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=73379 thinköAI posa tota la potència de la intel·ligència artificial al servei dels docents. Et presentem una eina tan intuïtiva i fàcil de fer servir que no necessita cap tutorial: només has de registrar-te, accedir a la plataforma i introduir la informació que vulguis treballar en classe. Prova-la gratis!

Ja has creat el teu usuari? Som-hi, doncs! Avui volem mostrar com és de fàcil crear contingut amb thinköAI, des d’exercicis i sessions fins a contingut més complex i laboriós, com ara situacions d’aprenentatge o projectes.

Les situacions d’aprenentatge són l’oportunitat perfecta per aconseguir un enfocament d’ensenyament competencial, un canvi de mirada educativa, que es treballa sempre a partir d’un context autèntic que connecta amb la realitat dels alumnes. Si vols aprofundir en la naturalesa de les situacions d’aprenentatge i en les seves implicacions educatives a l’aula, t’aconsellem llegir l’entrada del blog Situacions d’aprenentatge de la LOMLOE: què són i com dissenyar-les. Per dissenyar una situació d’aprenentatge de manera fiable, estructurada i ràpida, segueix llegint!

Creem una situació d’aprenentatge pas a pas amb thinköAI

Primers passos

Comencem imaginant un moment realista a l’aula: has de dissenyar una situació d’aprenentatge per a la teva classe de 5è de primària (amb 25 alumnes) per parlar del clima en el marc de l’àrea de Coneixement del medi natural, social i cultural.

Ara que ja hem creat el nostre context hipotètic, accedim a thinköAI. Si acabes de crear el teu usuari gratuït i entres per primera vegada, la pàgina inicial tindrà aquest aspecte:

Fes clic a Crear i tria el tipus de contingut. Acompanya’ns a dissenyar una situació d’aprenentatge!

Informació bàsica

Introduïm la informació bàsica que servirà com a base a la intel·ligència artificial per generar l’estructura de les sessions i les activitats de la situació d’aprenentatge. Només trigaràs un parell de minuts! Per exemple, li donem aquestes indicacions a l’AI:

  • País: Espanya
  • Etapa: Primària
  • Curs: 5è
  • Àrea: Coneixement del medi natural, social i cultural
  • Nombre de sessions: 10
  • Durada de la sessió: 45 minuts

  • Temàtica: El clima
  • Continguts: El clima i el planeta. Introducció a la dinàmica atmosfèrica i a les grans àrees climàtiques del món. Els principals ecosistemes i els seus paisatges.
  • Nombre d’alumnes: 25
  • Característiques del grup: trastorn del llenguatge, dislèxia, TDA (trastorn per dèficit d’atenció) amb hiperactivitat.

A més, la plataforma et permet acompanyar el contingut amb una imatge de la teva elecció. No és obligatori, però la situació d’aprenentatge resultarà més atractiva per als teus alumnes. Ja has agregat tota la informació necessària? Fes clic a Generar el meu thinköAI i deixa que la intel·ligència artificial creï el contingut a tota velocitat. 

Resultat

Voilà! thinköAI ha creat tota l’estructura i ha organitzat el desenvolupament de la situació d’aprenentatge, indicant els objectius a aconseguir, la metodologia a treballar, les mesures específiques per atendre la diversitat a l’aula i els instruments i moments en què ha de realitzar-se l’avaluació dels continguts. Què et sembla?

Si fas clic en Desenvolupament veuràs altres ítems imprescindibles per a dur a terme la situació d’aprenentatge amb totes les garanties pedagògiques, com les competències clau que es treballaran en el transcurs de les sessions o el producte final que faran els teus alumnes (en aquest cas, ens suggereix la creació d’un informe climàtic per a diferents àrees del món). 

Ara que tenim l’esquelet de la situació d’aprenentatge, només ens queda crear els exercicis que volem treballar en cada sessió. Per a això, dirigeix-te a la sessió en la qual desitgis generar exercicis i ves a l’apartat Exercicis. De moment, la sessió no conté exercicis, per la qual cosa hauràs de fer clic a Afegir: pots incloure’ls manualment o demanar-li a thinköAI que els faci per tu.

L’exercici no acaba de ser exactament com volies? Cap problema! thinköAI t’ofereix la possibilitat de regenerar el teu exercici i personalitzar-lo al teu gust, proposant diversos nivells de dificultat, indicant el nombre de preguntes de l’exercici o fins i tot modificant el tipus de resposta (text lliure, opció múltiple, veritable o fals, relacionar conceptes o emplenar el buit). Les possibilitats són gairebé infinites!

Ja has vist la facilitat amb què creem una situació d’aprenentatge amb thinköAI. A partir d’aquí no fan falta més consells: és tan senzill i intuïtiu com sembla. Accedeix a la plataforma i comença a descobrir-ho amb els teus propis ulls.

Vols conèixer millor els beneficis de thinköAI per al teu centre?

thinköAI ofereix una versió premium de la plataforma pensada exclusivament per consolidar la cultura de centre i proporcionar un espai col·laboratiu de creació per a tots els docents. Inscriu-te a les nostres reunions en línia de creació de continguts amb intel·ligència artificial per a centres educatius i descobreix tot el potencial de la versió Pro School per al teu centre.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/crear-situacions-aprenentatge-intelligencia-artificial/feed/ 0
5 eines d’AI per millorar la teva experiència dins l’aula https://www.tekmaneducation.com/ca/5-eines-ai-per-a-laula/ https://www.tekmaneducation.com/ca/5-eines-ai-per-a-laula/#respond Wed, 08 Nov 2023 07:40:48 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=73185 Vivim en una realitat rodejada d’intel·ligència artificial, que està transformant quasi tots els aspectes de les nostres vides i que té per objectiu facilitar-nos la realització de tasques quotidianes. L’educació no és aliena a l’avenç imparable de l’AI, per aquest motiu ja podem trobar moltes eines que la utilitzen per millorar l’experiència dins les aules. A tekman som conscients que en cap circumstància la tecnologia i l’AI han arribat a les aules per substituir la figura del professor, sinó que funcionen com a complement i suport en el desenvolupament de les pràctiques docents. És per això que hem recopilat 5 eines d’AI que t’ajudaran en el teu dia a dia dins l’aula i amb què exploraràs noves maneres de treballar l’aprenentatge dels teus alumnes.

ChatGPT

El principal promotor de l’auge de les AI generatives d’aquest últim any és, sens dubte, ChatGPT, una aplicació de chatbot d’intel·ligència artificial desenvolupada l’any 2022 per OpenAI. La seva capacitat de mantenir converses per mitjà de prompts (ordres que els usuaris donem a la intel·ligència) i de respondre a tota classe de preguntes a gran velocitat la converteixen en una eina que pot ser utilitzada en un context educatiu, per ajudar-te a escriure o millorar textos i per obtenir propostes d’activitats per realitzar a classe. En tot cas, és necessari tenir un alt coneixement en redacció de prompts perquè les seves respostes siguin tan precises com volem, fet que implica una certa corba d’aprenentatge que no tothom està disposat (ja sigui per temps, per capacitats, etc.) a considerar.

Deepl

Deepl Translator és una eina de traducció automàtica de textos d’ús molt intuïtiu que és capaç de detectar l’idioma del text original que volem treballar i traduir-lo a un total de 29 idiomes. Si no acabes de fiar-te de les traduccions que ofereix el clàssic Google Translate, Deepl és l’alternativa perfecta, perquè aplica un sistema d’intel·ligència artificial anomenat deep learning que l’ajuda no només a retenir dades, sinó a aprendre practicant, de manera que quan comet un error s’estenen les seves xarxes neuronals artificials per poder millorar el seu rendiment futur. És tan fàcil d’utilitzar com enganxar el text que necessitis traduir a la plataforma i deixar actuar l’AI, a més de poder consultar alternatives al text traduït i consultar el diccionari de paraules per comprendre’n l’ús en diferents contextos.

Gradescope

L’avaluació de les activitats i proves realitzades per l’alumnat és un dels processos més exigents i esgotadors que viu la comunitat docent. Es tracta d’una tasca que requereix concentració i molt de temps, i és en aquest context en què neix Gradescope, un recurs que fa ús de la intel·ligència artificial per ajudar els docents a alleugerir l’avaluació i qualificació de treballs i proves de forma eficient i sense pràcticament esforç. A més, admet l’avaluació tant de treballs de longitud variable (conjunts de problemes i projectes) com de treballs de plantilla fixa (fulles de treball, qüestionaris, exàmens) d’una àmplia gamma d’assignatures. Així doncs, veiem que l’AI en el terreny educatiu no només es limita a la creació de continguts, sinó que pot exercir un rol important en l’execució de tasques més administratives i repetitives.

Scribble Diffusion

La intel·ligència artificial pot tenir també finalitats recreatives dins l’espai educatiu. En el cas de Scribble Diffusion, ens trobem davant una aplicació d’AI que poden utilitzar tant docents com alumnes. Gràcies a un algoritme d’aprenentatge automàtic (que millora a mesura que els usuaris utilitzen el recurs), Scribble Diffusion converteix els teus esbossos o dibuixos en imatges amb un acabat molt més professional. És tan senzilla d’utilitzar com accedint al seu web i dibuixant amb el ratolí la imatge que necessites, afegir una breu descripció del que has dibuixat i l’eina la millora en uns pocs segons. El més sorprenent és la seva capacitat de detectar els traços que dibuixen els usuaris i depurar-los per aconseguir una imatge més nítida i acabada. Nosaltres ens hem decantat per dibuixar un simpàtic mussol, però les seves possibilitats són quasi infinites!

thinköAI

thinköAI és l’eina d’intel·ligència artificial creada per tekman Education per donar resposta a les necessitats de creació de contingut educatiu que tenen tant els centres com els docents. Crear contingut de qualitat és essencial per aconseguir un aprenentatge significatiu i durador, però sabem que és una tasca complexa i que exigeix moltes hores de dedicació. thinköAI simplifica la generació immediata, estructurada i planificada d’exercicis, sessions, situacions d’aprenentatge i projectes per mitjà de l’ús de l’AI. Aquest enfocament aborda els reptes diaris als quals t’enfrontes com a docent quan elabores material de qualitat i, al mateix temps, t’allibera d’un temps valuós perquè puguis enfocar-te en l’ensenyament i en el teu temps lliure.

El més destacat de l’AI de thinköAI és que ha estat dissenyada i programada per un equip d’enginyers i pedagogs que coneixen perfectament quins continguts necessites i com els necessites, i per això, a diferència d’altres AIs generatives, thinköAI sí que assegura qualitat pedagògica en els seus resultats. A més dels seus nombrosos beneficis per a la comunitat docent, thinköAI ofereix un pla col·laboratiu per a escoles (Pro School) amb avantatges premium per reforçar la cultura pedagògica dels centres que l’utilitzin.

La millor notícia si tens interès a provar thinköAI? Que ho pots fer de forma gratuïta! És tan fàcil com registrar-te a la plataforma i començar a crear els teus exercicis, sessions, situacions d’aprenentatge o projectes. A més, si tens interès a conèixer amb més detall els avantatges premium de thinköAI per al vostre centre, també et pots apuntar als tallers per a centres educatius, on pedagogs especialistes t’acompanyaran en la creació de contingut resolent tots els teus dubtes.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/5-eines-ai-per-a-laula/feed/ 0
Llancem thinköAI, la intel·ligència artificial (AI) dissenyada per docents i per a docents https://www.tekmaneducation.com/ca/thinkoai-la-intelligencia-artificial-dissenyada-per-docents-i-per-a-docents/ https://www.tekmaneducation.com/ca/thinkoai-la-intelligencia-artificial-dissenyada-per-docents-i-per-a-docents/#respond Mon, 23 Oct 2023 08:00:00 +0000 https://www.tekmaneducation.com/llancem-thinkoai-la-intelligencia-artificial-ai-dissenyada-per-docents-i-per-a-docents/

Actualment, vivim en un món canviant i rodejat de tecnologia, que està transformant quasi tots els aspectes de les nostres vides i que té per objectiu facilitar-nos el nostre dia a dia. L’educació no és aliena a l’avenç imparable de la revolució tecnològica, sempre que se supervisi el seu ús amb objectius clars i es posi al servei de la pedagogia. Per això ens fa molta il·lusió presentar-te thinköAI, una eina d’intel·ligència artificial programada per docents com tu que t’ajudarà a crear contingut propi en temps rècord i amb garanties pedagògiques. Sona molt bé, oi?

El generador intel·ligent de contingut educatiu

Sabem que crear contingut propi és una tasca complexa que requereix molt de temps i esforç. Amb thinköAI les hores i hores invertides per reunir o crear continguts són cosa del passat! Gràcies al suport d’una AI guiada per pedagogs, thinköAI es convertirà en el teu recurs principal de creació de contingut: no només té la capacitat de produir contingut en molt poc temps, sinó que, a més, ho fa de forma rigorosa i estructurada per alliberar el teu temps i permetre que et centris a connectar amb els teus alumnes i, perquè no, en el teu temps lliure. Digués adeu a ordenar i estructurar tots els continguts que busques a internet!

Ens trobem en un món ple de recursos molt útils per a la creació de material educatiu, però thinköAI no és una eina més i destaca en el que és essencial: la idea, el contingut i la planificació inicial; perquè simplifica la creació de contingut per a les classes fent que sigui immediata, estructurada i planificada.

Què t’ofereix thinköAI com a docent?

Davant la necessitat dels col·legis i docents de crear contingut amb l’objectiu d’adaptar-lo a la seva realitat educativa, la irrupció de thinköAI marcarà sens dubte la diferència. Ningú coneix el teu alumnat tan bé com tu, per això la plataforma t’ajudarà a traduir les teves idees fàcilment en aprenentatges estructurats i llestos per ser aplicats dins l’aula. Veiem amb més deteniment els avantatges que t’aportarà thinköAI en el teu dia a dia:

1. Allibera el teu temps

La creació de contingut amb la plataforma és immediata, i per això invertiràs menys temps en buscar recursos o crear sessions i més en allò que tu vulguis. Dedica un minut i thinköAI et retornarà un exercici, una sessió, una situació d’aprenentatge o un projecte estructurat i complet al moment. I no només estalviaràs hores de recerca i curació de contingut, també al·lucinaràs amb els resultats!

2. Assegura qualitat

Reconeguem-ho: és tanta la quantitat i la dispersió d’informació existent a la xarxa que trobar exactament el que necessites sembla una tasca inabordable. Aquí thinköAI entra en escena per facilitar-te l’existència, perquè es nodreix d’una AI programada per professors que, com tu, saben quins continguts necessites i com els necessites. El nostre equip d’especialistes ha revisat i planificat totes les interaccions per garantir-te continguts útils i de qualitat. Amb tot, seguiràs sent tu qui conegui millor els teus alumnes i la seva realitat, per això podràs realitzar les modificacions i concrecions que necessitis sobre la proposta que genera l’AI.

3. Adapta’t a ells

Una de les majors necessitats a l’hora de crear contingut propi és la de personalitzar l’aprenentatge. Adaptar el material per alumnes amb necessitats especials pot ser tot un repte. Per això thinköAI et permet especificar les característiques del teu grup i els alumnes amb necessitats que tens dins l’aula, per oferir-te consells i recomanacions personalitzades per adaptar els continguts.

4. Ordena el caos

Ets capaç de recopilar tanta i tan variada informació que de vegades és normal perdre’s bussejant entre arxius i idees per estructurar el contingut. Som al teu costat: amb thinköAI rebràs un contingut perfectament ordenat i estructurat perquè el puguis posar en pràctica directament dins l’aula. Així podràs generar la teva pròpia guia didàctica!

5. Fes-ho teu

Amb thinköaAI podràs modificar i personalitzar tot el contingut en qualsevol pas i en qualsevol moment de la creació de continguts, perquè tot el que genera és 100% editable. Necessites ajustar les sessions d’un projecte concret, matisar alguna frase o incloure exercicis propis que portes pensant des de fa temps? No et preocupis! La plataforma està dissenyada perquè facis teu el contingut de forma àgil i intuïtiva.

6. Torna’t expert

Per aquells temes en què no ets especialista però necessites crear contingut, o per aquelles temàtiques que vols treballar amb els teus alumnes però necessites recopilar més informació, thinköAI et brinda la seguretat de produir contingut de qualitat de qualsevol àrea o temàtica. Sense problemes! Fins i tot quan no siguis especialista en una matèria, amb thinköAI tindràs la confiança de preparar sessions segons les teves necessitats.

Què t’ofereix thinköAI com a centre?

Els beneficis de thinköAI no es limiten únicament a l’ús de l’eina individualment, sinó que també s’estenen als centres educatius. La plataforma proposa un pla col·laboratiu per a escoles (Pro School) amb avantatges premium per reforçar la vostra cultura pedagògica com a centre:

Comparteix i col·labora

Enforteix l’ensenyament gràcies a un espai de continguts compartibles i col·laboratius per a tot el claustre. Has creat un projecte que funciona a la perfecció dins la teva aula i creus que pot ser beneficiós per altres companys docents? Comparteix-lo. L’aplicació del contingut dins l’aula ha fet que sorgeixin noves idees amb els teus companys o hi ha millores a realitzar? Anoteu el feedback i treballeu de forma col·laborativa. Junts és millor!

Cultura de centre

Ja saps la importància de cultivar una cultura pedagògica de centre sòlida i unificada. Amb thinköAI podràs reforçar la cultura pedagògica del centre, garantint així un ensenyament coherent amb uns estàndards de qualitat clars en l’elaboració de continguts propis.

Una per a tots

thinköAI suposarà una plataforma única que recollirà tota la creació del col·legi. Amb la versió School Pro tindreu els continguts estructurats i visibles per a tot el claustre. Ha arribat un docent substitut? Cap problema, tindrà al seu abast tots els continguts. Que cap imprevist freni la qualitat educativa del centre!


És indubtable que la intel·ligència artificial ha entrat amb força, per això amb thinköAI la posem a disposició de docents i centres per donar-vos suport en la creació del contingut de qualitat que necessiteu. Preparat perquè thinköAI et deixi amb la bööööca oberta?

Vols conèixer millor thinköAI?

Inscriu-te a les nostres reunions online de creació de continguts amb intel·ligència artificial per a centres educatius i descobreix tot el potencial de la versió Pro School per al teu centre.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/thinkoai-la-intelligencia-artificial-dissenyada-per-docents-i-per-a-docents/feed/ 0
Com consolidar conceptes matemàtics a secundària a través de demostracions? https://www.tekmaneducation.com/ca/com-consolidar-conceptes-matematics-a-secundaria-a-traves-de-demostracions/ https://www.tekmaneducation.com/ca/com-consolidar-conceptes-matematics-a-secundaria-a-traves-de-demostracions/#respond Fri, 31 Mar 2023 13:24:05 +0000 https://www.tekmaneducation.com/?p=68584 L’ensenyament de les matemàtiques sempre ha estat una qüestió educativa complexa, que a més té una dificultat afegida quan treballem a secundària amb adolescents. En una etapa de grans canvis i reptes, és comú que els alumnes puguin sentir desmotivació o desinterès per algunes assignatures, circumstància que, per descomptat, afecta les matemàtiques. En aquest article, explorarem les raons per les quals els adolescents poden tenir dificultats per a motivar-se dins l’aula de matemàtiques, així com algunes estratègies que poden ajudar a fomentar el seu interès i compromís amb aquesta matèria.

3 consells per dissenyar demostracions matemàtiques que assegurin l’aprenentatge

Una de las causes que poden explicar el desinterès dels adolescents per les matemàtiques és que aquestes són un llenguatge abstracte. Ja ens ho indica la RAE quan diu que són una «ciència deductiva que estudia les propietats dels ens abstractes, com números, figures geomètriques o símbols, i les seves relacions». Així doncs, és important entendre que la pròpia naturalesa abstracta de les matemàtiques pot ser difícil d’assimilar per a un adolescent, ja que els números, les formes i els símbols no es veuen… o sí?

És en aquesta cruïlla on apareixen les demostracions matemàtiques, que molts experts en didàctica coincideixen que s’han de treballar com una estratègia central per ensenyar matemàtiques a secundària, ja que ajuda els alumnes a treballar de forma ordenada i sistemàtica i fomenta la seva capacitat de raonament matemàtic. En què s’han de basar, doncs, aquestes demostracions per assegurar que es comprenen (i a posteriori es consoliden) el conceptes?

    1. Anar de quelcom simple a quelcom complex

    Si comencem introduint conceptes simples i construint de forma gradual sobre aquests conceptes més difícils, els alumnes poden desenvolupar una comprensió profunda i significativa de les matemàtiques. Aquesta estratègia ajuda també als adolescents a sentir-se més còmodes i segurs amb la matèria a mesura que avancen cap a nocions matemàtiques més desafiadores. Així mateix, anar de quelcom simple a quelcom complex pot fomentar la seva curiositat i motivació perquè se’ls dona l’oportunitat de descobrir com els coneixements matemàtics es relacionen entre si i com s’apliquen a situacions del món real.

    2. Relacionar els coneixements entre si

    Un concepte matemàtic no existeix en el buit, sinó que està interconnectat i permet la construcció (i connexió) de nous conceptes. Quan dins l’aula relacionem coneixements matemàtics entre si, els alumnes poden veure com els conceptes s’enllacen i com poden aplicar-se en diferents àrees de les matemàtiques.  Aquesta estratègia ajuda també a identificar patrons dins els conceptes, el que els ajuda, en primera instància, a millorar la seva capacitat per resoldre problemes de manera efectiva i creativa, alhora que fomenta i desenvolupa les seves habilitats de pensament crític.

    3. Conèixer quins són els coneixements que són requisits previs per a altres coneixements

    Haurem de tenir en compte els diferents nivells de coneixement que tenen els alumnes dins l’aula per introduir nous conceptes, i no donar per descomptat que hi ha coneixements que ja tenen assimilats «perquè és el que toca a la seva edat». Per això, és important realitzar una avaluació inicial dels coneixements que té l’alumnat, per poder adaptar la proposta didàctica i impedir que hi hagi alumnes que es queden enrere i es desmotiven. A ONMAT, per exemple, oferim accés a totes les activitats de tots els cursos de secundària, a més de a totes les activitats de 6è de primària, per si fos necessari refrescar conceptes.

    Vols aprofundir més en les demostracions matemàtiques?

    A tekman creiem en la importància de treballar demostracions matemàtiques dins l’aula, i és per això que el nostre programa ONMAT es fonamenta en activitats amb demostracions matemàtiques visuals, lúdiques i manipulatives, perquè els teus alumnes gaudeixin aprenent mentre adquireixen les competències matemàtiques.

    Mira aquest webinar on els nostres especialistes en didàctica de les matemàtiques ens van ensenyar nombrosos exemples i estratègies de com introduir les demostracions matemàtiques dins l’aula per construir un coneixement significatiu i durador.

    A més, t’hem preparat una completa guia amb diverses estratègies i demostracions matemàtiques que t’ajudaran a aconseguir que els teus alumnes interioritzin conceptes matemàtics complexos i abstractes a través d’activitats manipulatives i de rutines de pensament.

    ]]>
    https://www.tekmaneducation.com/ca/com-consolidar-conceptes-matematics-a-secundaria-a-traves-de-demostracions/feed/ 0
    ONMAT es renova: més clar, més àgil, amb més recursos i més integrat a les teves plataformes https://www.tekmaneducation.com/ca/onmat-es-renova/ https://www.tekmaneducation.com/ca/onmat-es-renova/#respond Thu, 09 Mar 2023 16:50:11 +0000 https://www.tekmaneducation.com/onmat-es-renova-mes-clar-mes-agil-amb-mes-recursos-i-mes-integrat-a-les-teves-plataformes/ La comunitat docent ha parlat! tekman va néixer a les aules i és a les aules on recollim tots els comentaris i suggeriments de mestres i professors. Gràcies a això, avui et presentem el programa renovat d’ONMAT, que inclou una potent plataforma digital per millorar el teu dia a dia, segueix llegint per descobrir totes les novetats!

    Seqüència didàctica creada prèviament i estructurada per semestres

    Digues adéu a invertir molt de temps configurant la plataforma! Ara, quan accedeixis per primer cop a ONMAT, hi trobaràs una seqüència didàctica ja creada i organitzada per trimestres. Així, d’un sol cop d’ull, tindràs una visió global de tot el curs i dels steps a treballar a cada semestre, organitzats segons el sentit matemàtic que s’hagi de treballar, com el numèric, l’algebraic, l’estocàstic, l’espacial i el de mesura.

    Accés més àgil que mai a steps i activitats

    Els steps són microunitats d’aprenentatge amb objectius a curt termini (2-3 setmanes) que ens permeten atendre els diferents ritmes d’aprenentatge i fer que l’alumne senti que els seus objectius són assolibles, fet que afavoreix la seva motivació. Podràs accedir-hi a través d’un sol clic des de la home de la plataforma.

    Dins cada step, al seu torn, hi trobaràs un conjunt d’activitats essencials per dominar l’step, que estan seqüenciades perquè sàpigues el que has de treballar en tot moment. Allà hi trobaràs exercicis en diversos formats per desenvolupar a classe o de forma autònoma a casa: això significa que apostem per una part del treball a classe amb activitats manipulatives sense ordinadors, perquè sabem que no tots els exercicis s’han de realitzar dins l’entorn digital. La plataforma digital és només un suport més que et facilita transmetre l’aprenentatge matemàtic, però l’essencial segueix sent el contingut d’ONMAT, que ens segueix confirmant com els millors en didàctica de les matemàtiques.

    Integració amb Classroom i Teams

    Amb aquesta renovació decidim centrar-nos en allò que ens defineix: la didàctica de les matemàtiques! És per això que apostem per una integració total amb les teves plataformes habituals: Google Classroom i Microsoft Teams. D’aquesta manera podràs connectar fàcilment les teves plataformes del dia a dia a les activitats, el registro d’avaluació, l’exportació de qualificacions i la creació de grups.

    • Activitats: podràs enviar-les i personalitzar-les per a cada estudiant o grup per separat des de Classroom i Teams, fet que permet un respecte pels temps d’aprenentatge de cada alumne.
    • Registre d’avaluació: podràs exportar les notes dels exercicis autocorregibles a Classroom/Teams amb un sol clic.

    Creació de grups: apostem per facilitar la creació de grups amb les teves plataformes habituals. Serà tan senzill com accedir a Classroom o Teams i importar les classes allà creades a la plataforma d’ONMAT. Un cop realitzat el trasllat, ja podràs gestionar i afegir els grups en relació als teus interessos.

    Ens centrem en el nostre fort: la didàctica de les matemàtiques

    La renovació d’ONMAT respon a una sèrie de necessitats que havia requerit la comunitat docent, especialment referides a una major agilitat i claredat en l’ús de la seva plataforma online. No obstant això, sabem que el nostre valor, el punt fort del nostre programa segueix sent la didàctica de les matemàtiques, per això aquestes segueixen sent:

    • Contextualitzades: amb activitats pròximes a la vida quotidiana dels estudiants, per permetre’ls resoldre problemes que trobaran a la vida real.
    • Manipulatives, motivadores i lúdiques: ho necessitem per construir el coneixement matemàtic des del descobriment, la investigació, la indagació i el joc.
    • Atenen la diversitat: des del banc de steps fomentem l’adaptació de l’aprenentatge per a cada alumne, a través d’una gran varietat de recursos didàctics.
    • Cooperatives: seguim proposant un aprenentatge compartit de les matemàtiques per mitjà del treball cooperatiu, per afavorir la interacció dels alumnes i potenciar la seva creativitat i pensament crític.

    Amb quins materials compta ONMAT?

    El gran valor d’ONMAT resideix en la qualitat, rigor i varietat dels seus continguts, que tenen com a objectiu final la comprensió i transferència dels coneixements matemàtics.

    Mirem amb més detall els materials amb els què comptaràs per connectar els teus alumnes amb les matemàtiques:

    Recursos per als alumnes

    • Exercicis i activitats: a més de les activitats manipulatives en gran grup, l’alumnat disposa d’exercicis, que inclouen autocorregibles, recursos teòrics i instruments d’avaluació.
    • Versió imprimible del Llibre de l’alumne: cap problema si no utilitzeu dispositius digitals dins l’aula! Podreu seguir les sessions d’ONMAT gràcies a la versió imprimible del Llibre de l’alumne.

    Per als docents

    • Plataforma de gestió de l’aula amb tots els recursos necessaris per preparar i impartir les teves classes: seqüències didàctiques, activitats, eines d’avaluació, llibre de l’alumne, solucionari, i molt més!

    Per a l’aula

    Materials descarregables: materials imprimibles necessaris per realitzar les activitats manipulatives proposades a la seqüència didàctica.

    Descobreix els punts clau de la renovació en un minut!

    Webinar ONMAT evoluciona

    Jorge Alberola, especialista en Didàctica de les matemàtiques i Lea del Pozo, Directora de producte, t’expliquen la renovació del programa.

    ]]>
    https://www.tekmaneducation.com/ca/onmat-es-renova/feed/ 0
    3 funcions executives principals i com entrenar-les a l’aula https://www.tekmaneducation.com/ca/funcions-executives-principals-com-entrenarles/ https://www.tekmaneducation.com/ca/funcions-executives-principals-com-entrenarles/#respond Tue, 22 Nov 2022 16:15:29 +0000 https://www.tekmaneducation.com/ca/blog/borrador-automatico/ Què són les funcions executives?

    El concepte de “funcions executives” sona molt tècnic, però en realitat són presents en totes les accions diàries que requereixen que prenguem decisions. Són processos cognitius complexos que ens permeten anticipar-nos a situacions, planificar la nostra conducta, controlar els nostres impulsos i pensar de manera crítica.

    La neurociència recomana entrenar les funcions executives des de la infància, i per això és clau dissenyar activitats contextualitzades per treballar-les. 

    Les funcions executives són activitats mentals complexes que permeten planificar, organitzar, guiar, revisar, regularitzar i avaluar el comportament, amb l’objectiu d’adaptar-nos a l’entorn i per a aconseguir metes.

    Bauermeister, 2008

    3 funcions executives clau en l’aprenentatge

    Hi ha diversos models de classificació de les funcions executives, fins i tot podem trobar llistats diferents. No obstant això, la majoria de models destaquen tres d’aquestes funcions com a principals:

    Control inhibitori

    El control inhibitori, com el seu nom indica, és la capacitat d’inhibir les respostes impulsives que sentim, arribant a posposar-les, controlar-les i fins i tot reduir-les. D’aquesta manera, aconseguim raonar i no reaccionar de manera automàtica. Aquesta capacitat està directament relacionada amb l’autocontrol i l’autoregulació emocional, i contribueix a l’anticipació, planificació i a l’establiment de metes. 

    Un alumne amb bon control inhibitori podrà concentrar-se millor en una activitat i evitar distraccions, com posar-se a fer gargots, aixecar-se o mirar el mòbil. Aquesta funció executiva s’entrena al llarg de tota la vida, però té especial interès durant l’etapa d’Infantil, ja que és quan els més petits comencen a aprendre a controlar els seus impulsos.

    Memòria de treball

    La memòria de treball és una capacitat referida a la gestió de la informació a curt i a llarg termini. Permet emmagatzemar la informació, mantenir-la activa en la ment i servir de pont per incorporar-ne nova. Aquesta funció està relacionada amb altres processos cognitius complexos, com la presa de decisions, el raonament i la planificació.

    Un bon domini de la memòria de treball és important perquè l’alumne dugui a terme moltes de les tasques que fem a l’aula. Per exemple, es pot entrenar fent un dictat, amb exercicis de càlcul mental i altres activitats que es van construint sobre la base d’informació o coneixements previs. 

    Flexibilitat cognitiva

    Gràcies a la capacitat de flexibilitat cognitiva podem modificar una acció o un pensament quan una acció prèvia no ha donat els resultats esperats. Es tracta de l’habilitat per adaptar-se a les circumstàncies o als canvis inesperats, i està vinculada amb la creativitat, el pensament divergent i l’adequació a l’entorn

    Un alumne amb bona flexibilitat cognitiva sabrà com afrontar un error i dissenyar noves estratègies per aconseguir els seus objectius. D’aquesta manera, evita sensacions de malestar o frustració i demostra una ràpida resposta adaptada a les necessitats. Una bona manera d’entrenar aquesta habilitat és, per exemple, fer un debat en classe, ja que els alumnes aprendre a veure una mateixa temàtica o situació des de diferents punts de vista i a anar adaptant el seu discurs. 

    Així treballem les funcions executives en Infantil

    Inspira, el nostre programa de projectes globalitzats per a l’etapa d’Infantil, inclou sessions en les quals els alumnes treballen les funcions executives. En els espais de Neuroeducació de la Guia del mestre es dona informació i orientacions sobre les funcions que es treballen a les activitats relacionades, així com diverses propostes per complementar-les. Descarrega mostres gratuïtes per veure les sessions d’Inspira!


    ]]>
    https://www.tekmaneducation.com/ca/funcions-executives-principals-com-entrenarles/feed/ 0
    4 moments clau del procés d’aprenentatge de les operacions aritmètiques bàsiques https://www.tekmaneducation.com/ca/4-moments-operacions-aritmetiques-basiques/ https://www.tekmaneducation.com/ca/4-moments-operacions-aritmetiques-basiques/#respond Wed, 02 Nov 2022 16:04:26 +0000 https://www.tekmaneducation.com/ca/blog/borrador-automatico/ Saber multiplicar o saber fer multiplicacions?, què fas a la teva aula? La major part del professorat hem escoltat alguna vegada que, per a un aprenentatge significatiu de les operacions aritmètiques bàsiques (suma, resta, multiplicació i divisió), és necessari manipular abans d’arribar a la fase més simbòlica o abstracta. 

    Realment creiem que és necessària una comprensió profunda del concepte a través de la manipulació per, posteriorment, aconseguir una automatització dels algorismes. Però, en la nostra pràctica docent, li donem la importància que té o inconscientment actuem en contra del que prediquem?

    Analitzarem quins són els moments clau en aquest procés i com assegurar que és efectiu.

    Els 4 moments clau en l’aprenentatge de les operacions bàsiques

    Efectivament, l’aprenentatge de les operacions aritmètiques bàsiques no consisteix en la memorització d’un conjunt d’instruccions o passos, ordenats i concrets que permeten obtenir un resultat final (definició de procediment). O no aquest no és, ni de bon tros, l’objectiu principal.

    Abans d’aprendre el procediment de l’algorisme, hem d’assegurar que els alumnes comprenen el concepte, és a dir, que saben què significa realment sumar, restar, multiplicar o dividir i, fins i tot, que siguin capaços de fer-ho amb els seus propis procediments o estratègies. Només així, partint de la comprensió i entrellaçant-la amb l’aprenentatge de l’algorisme, arribarem a dominar les operacions bàsiques. Sabem que aquest procés és llarg i complex.

    Per això a EMAT, el nostre programa de matemàtiques manipulatives i contextualitzades per a Infantil i Primària, et descrivim 4 moments clau, amb la finalitat que puguis reconèixer fàcilment quin objectiu d’aprenentatge té l’activitat dins del procés global.

    Els moments són els següents, i els destaquem amb la icona de la pila, posant-li el símbol corresponent amb el de l’operació:

    Amb això, podràs seguir el procés d’aprenentatge amb el qual guiaràs els teus alumnes en la construcció del concepte i l’algorisme de les operacions bàsiques. Però, què i com aprenen a cada moment?

    La comprensió del concepte de multiplicació amb EMAT

    Vegem com aterrar els continguts que aprenen els alumnes en cadascun dels moments amb l’exemple de la multiplicació. Com dèiem a l’inici, la qüestió és: saber multiplicar o saber fer multiplicacions? En aquesta pregunta identifiquem la part conceptual de l’aprenentatge de la multiplicació en saber “multiplicar” i la part procedimental en saber “fer multiplicacions”. 

    Comencem amb la comprensió del concepte, el saber, el primer moment representat amb la primera càrrega de la pila. Conté 3 fases de desenvolupament:

    1. Les accions: activitats manipulatives amb objectes concrets, les matemàtiques que es toquen. 
    2. Els models: representacions més abstractes; per exemple, en el cas de la multiplicació amb la recta numèrica (multiplicar 5 x 3: cinc salts de longitud tres o 3 x 5: tres salts de longitud 5), o amb la relació de superfície d’un rectangle amb la multiplicació.
    3. Els símbols: la introducció del signe matemàtic de la multiplicació (x) i representacions en vertical o horitzontal de les multiplicacions.

    Des d’infantil es duen a terme activitats en les quals els alumnes desenvolupen les nocions de multiplicació. Les seriacions numèriques (comptar de 2 en 2, de 3 en 3…) i comptar les agrupacions del mateix nombre d’elements acosten a l’alumne a aquest concepte matemàtic.

    Si vols saber més sobre aquesta estratègia (la ciclicitat), que ens permet oferir a l’alumnat una gran varietat d’experiències d’aprenentatge sobre un contingut al llarg de tots els cursos escolars, pots descarregar gratis la guia que t’oferim a continuació.

    En el primer cicle de primària, partint de la idea intuïtiva de multiplicació (suma de sumands iguals), a EMAT 1 experimenten la multiplicació en diferents situacions (dobles, recta numèrica, superfícies de rectangles i quadrats), abans de saber-se les taules de multiplicar i els algorismes per resoldre-les, ja que dominen i coneixen el concepte.

    A EMAT 2 es presenta la taula de multiplicar d’EMAT (taula de doble entrada) i a EMAT 3 es desenvoluparan diverses activitats per aprendre les taules i recordar-les (jocs de galledes, murals a l’aula, matijocs, observació de patrons en la taula de doble entrada…). A través d’elles aprendran la propietat commutativa, la relació de la multiplicació i divisió com a operació inversa i aplicaran el concepte en gràfiques lineals i en l’àrea i perímetre d’algunes figures geomètriques. Mentrestant, com veurem a continuació, comencem a introduir l’algorisme.

    De la comprensió a la consolidació de l’algorisme de la multiplicació amb EMAT

    Quant a la part procedimental, l’algorisme, distingirem també 3 fases clau, aterrades normalment en problemes motivadors, contextualitzats i pròxims a la realitat del nostre alumnat:

    a) conèixer les taules de multiplicar.

    b) aprendre els algorismes i estratègies.

    c) utilitzar-los en la resolució de problemes amb un cert nivell de dificultat.

    Iniciem doncs els següents moments d’aprenentatge: introducció de l’algorisme i pràctica de l’algorisme (encara que algunes activitats se superposen seguint el principi de ciclicitat).

    Amb això, durant el 3r trimestre d’EMAT 3 els alumnes aprendran l’algorisme de 2 xifres per 1 xifra, 3 xifres per una xifra, dues xifres per dues xifres i decimals.

    A EMAT 4 practicaran i afermaran el concepte de les taules de multiplicar i l’algorisme (2×1, 3×1, 2×2, 2×3, 3×3 i polidígits) i realitzaran moltes activitats que van més enllà de la memorització. I, finalment, els alumnes començaran a aplicar-ho en situacions de resolució de problemes, entrant ja en l’últim moment representat per la càrrega completa de la pila.

    La consolidació de l’aprenentatge de l’operació aritmètica succeeix, sobretot, a EMAT 5 i 6, cursos en els quals els alumnes practicaran estratègies d’aproximació i reconeixeran patrons per a ser més àgils en els càlculs i en l’ús autònom d’aquests durant la resolució de problemes més complexos.

    T’ha semblat interessant aquest article? Si tens qualsevol suggeriment que vulguis compartir amb nosaltres pots deixar un comentari més a baix. I si vols conèixer més en profunditat EMAT, pots descarregar un matijoc per posar en pràctica a la teva aula ara mateix. Que ho gaudeixis!

    ]]>
    https://www.tekmaneducation.com/ca/4-moments-operacions-aritmetiques-basiques/feed/ 0
    LOMLOE: avaluant per competències https://www.tekmaneducation.com/ca/lomloe-avaluacio-competencies/ https://www.tekmaneducation.com/ca/lomloe-avaluacio-competencies/#respond Mon, 11 Apr 2022 12:48:42 +0000 https://www.tekmaneducation.com/ca/blog/borrador-automatico/ La LOMLOE es construeix al voltant de les competències, que marquen tots els aspectes d’aquesta nova llei. Com expliquem en un article anterior sobre les àrees de la LOMLOE, comença en el Perfil de sortida de l’alumne, on marca aquestes competències i els seus descriptors operatius. Les competències clau es connecten amb competències específiques de cada àrea, i trobem també els sabers bàsics (abans, continguts). I, tot això, com ho avaluem? 

    En el decret es deixen orientacions per a l’avaluació, però és tasca de les Administracions desenvolupar aquests criteris. Així i tot, ja comptem amb tres nivells: l’avaluació a l’aula, l’elaboració d‘informes competencials i les proves diagnòstiques. Entrem més detalladament en cadascun d’aquests nivells d’avaluació competencial, relacionant el que diu la llei i com ho abordem en els programes educatius de tekman.

    Estratègies per a una avaluació global, contínua i formativa

    L’article 14 de la LOMLOE estipula que «l’avaluació de l’alumnat serà global, contínua i formativa, i tindrà en compte el grau de desenvolupament de les competències clau i el seu progrés en el conjunt dels processos d’aprenentatge».

    Recordem que les competències clau conformen el perfil de sortida de l’alumne, i que la llei recomana treballar-les a mitjançant les competències específiques. Cada competència específica està constituïda pels seus criteris d’avaluació, en totes les etapes escolars: en Infantil, per a primer cicle i segon, en Primària, en finalitzar 2n, 4t i 6è, i en Secundària, al final de 3r i 4t curs.

    Necessitem una avaluació global i contínua per valorar si els alumnes han desenvolupat els acompliments que marca l’avaluació.

    Per valorar si els alumnes han desenvolupat els acompliments que marquen aquests criteris d’avaluació, necessitem una avaluació global i contínua. És necessari dissenyar una seqüència d’avaluació que ens permeti recollir evidències d’aprenentatge per poder analitzar-les i introduir canvis en el procés d’ensenyament, sempre amb l’objectiu que els alumnes progressin.

    A tekman, et facilitem la seqüència i et donem els instruments necessaris per fer aquest procés d’avaluació en tots els seus passos:

    1. Planificar l’avaluació mitjançant la Programació d’aula.
    2. Recollir evidències d’aprenentatge amb indicadors d’observació (activitats, presentacions, etc.) per veure els acompliments en directe a l’aula. Les fitxes, les proves, el portfolio i els productes finals dels projectes també t’ajudaran a observar els acompliments en les produccions.
    3. Analitzar i prendre decisions gràcies a les rúbriques de criteris d’avaluació, que et permeten valorar el nivell de cada alumne amb tota la informació recollida. Parlem tant de decisions de planificació com pedagògiques. Per a aquest segon grup de decisions, et facilitem diversos recursos per atendre la diversitat a la teva aula, tenint en compte tots els ritmes d’aprenentatge.
    4. Definir i comunicar els resultats a alumnes i famílies.

    La nova llei d’educació també avala la diversitat d’instruments d’avaluació que incloem a tekman, com veiem en aquesta part de l’article 14: «Es promourà l’ús generalitzat d’instruments d’avaluació variats, diversos, accessibles i adaptats a les diferents situacions d’aprenentatge que permetin la valoració objectiva de tot l’alumnat».

    Tres passos per a una avaluació formativa

    I, com aconseguim una avaluació formativa? La clau és implicar els alumnes en el procés d’avaluació:

    • Compartir amb els alumnes els objectius d’aprenentatge i saber quins són els seus coneixements previs. Així, podran enfocar el seu aprenentatge.
    • Compartir quins són els criteris de qualitat, aquells aspectes o passos que han de seguir per fer correctament una activitat. Per a això, podem fer servir instruments d’avaluació que els ajudin a registrar aquests criteris i fer així un seguiment visual de com van. És recomanable dissenyar aquests instruments juntament amb els alumnes, provar-los per assegurar-nos que són útils i millorar-los si és necessari.
    • Oferir moments perquè els alumnes utilitzin els instruments que hem dissenyat amb ells i puguin valorar així el seu propi aprenentatge, tant respecte als sabers com al procés. Després, el millor és oferir oportunitats perquè puguin millorar, aplicar de nou els aprenentatges i afermar aquests coneixements.

    Per aconseguir una avaluació formativa hem d’implicar els alumnes en el seu propi procés d’avaluació.

    Si vols saber més sobre com fer servir instruments d’avaluació, descàrrega gratis aquesta guia pràctica amb exemples de Superlletres. Segur que et serà d’utilitat per a les teves classes!

    L’informe d’avaluació de competències 

    Respecte a l’informe competencial, l’article 15 de la LOMLOE diu el següent: «En finalitzar cadascun dels cicles, el tutor o la tutora emetrà un informe sobre el grau d’adquisició de les competències clau per part de cada alumne o alumna, indicant en el seu cas les mesures de reforç que s’han de contemplar en el cicle o etapa següent».

    Sabem que el pròxim curs s’apliquen els canvis de la nova llei només en determinats cursos, i no coincideixen amb els finals de cicles que s’especifiquen en aquest fragment de la llei. No obstant això, hem de començar ja a avaluar de manera competencial amb els instruments adients per anar creant aquest informe de final de cicle. A més, també ens servirà per elaborar els informes per a les famílies.

    Cada Administració concretarà com qualifica l’adquisició de les àrees, però ja sabem que la LOMLOE sol·licitarà un traspàs de les competències desenvolupades entre cicles, perquè els alumnes no deixin de treballar-les i puguin continuar avançant en el seu progrés. Així que, comencem ja a avaluar competencialment!

    La prova de diagnòstic

    Sobre l’avaluació de diagnòstic, en l’article 22 de la LOMLOE s’especifica que «en el 4t curs d’Educació Primària, tots els centres realitzaran una avaluació de diagnòstic de les competències adquirides pel seu alumnat. Aquesta avaluació, que serà responsabilitat de les Administracions educatives, tindrà caràcter informatiu, formatiu i orientador per als centres, per al professorat, per a l’alumnat i les seves famílies o tutors legals i per al conjunt de la comunitat educativa».

    Això cal tenir-ho en compte! Encara que només aplica a 4t, a tekman posem a la teva disposició proves competencials per anar practicant aquesta avaluació. 


    L’avaluació és un dels punts de la LOMLOE que més dubtes i inseguretat genera entre els docents. Esperem que aquest article t’hagi estat útil i hagi ajudat a aclarir els conceptes principals d’aquesta nova avaluació per competències. Si vols saber-ne més, no et perdis aquest webinar especial LOMLOE que vam fer fa poc.

    Digues què et sembla! Tens alguna pregunta sobre l’avaluació de la nova llei d’educació? Deixa’ns el teu comentari.


    ludilletres_bran_banner
    ]]>
    https://www.tekmaneducation.com/ca/lomloe-avaluacio-competencies/feed/ 0
    Àrees de la LOMLOE: competències específiques, criteris d’avaluació i sabers bàsics https://www.tekmaneducation.com/ca/lomloe-competencies-especifiques-avaluacio-sabers/ https://www.tekmaneducation.com/ca/lomloe-competencies-especifiques-avaluacio-sabers/#respond Fri, 01 Apr 2022 11:43:44 +0000 https://www.tekmaneducation.com/ca/blog/borrador-automatico/ L’estructura curricular de la LOMLOE ens porta una nova manera d’enfocar el currículum i, sobretot, construeix un pont entre les competències clau i els continguts propis de l’àrea. L’organització segueix sent per àrees (Llengua i Literatura, Matemàtiques, Educació Física…), encara que pot optar-se per un ensenyament per àmbits, i la clau del que es treballarà en cadascuna d’elles són les competències específiques de l’àrea.

    Vols saber-ne més? No et perdis aquest webinar especial!

    Competències específiques de l’àrea 

    Segons la LOMLOE, les competències específiques són «acompliments que l’alumnat ha de poder desplegar en activitats o en situacions l’abordatge de les quals requereix els sabers bàsics de cada àrea. Les competències específiques constitueixen un element de connexió entre, d’una banda, les competències clau, i per una altra, els sabers bàsics de les àrees i els criteris d’avaluació». Cada etapa (Infantil, Primària i Secundària) té la seva llista de competències per a cada àrea, que es mantenen al llarg de tota l’etapa.

    Aquesta visió ens fa adoptar una didàctica centrada en els processos, el raonament i l’acció. Deixem enrere la mera transmissió de coneixements perquè l’alumne sigui el protagonista del seu aprenentatge. El dia a dia a l’aula ha de centrar-se en el disseny d’unitats didàctiques que permetin a l’alumne construir coneixement i posar-lo en pràctica, “activant-lo” en situacions contextualitzades. 

    Deixem enrere la mera transmissió de coneixements perquè l’alumne sigui el protagonista del seu aprenentatge.

    Un altre punt important és que aquestes competències d’àrea es connecten directament amb les competències clau. Vegem com. La competència clau Competència personal, social i d’aprendre a aprendre implica desenvolupar habilitats de gestió emocional, treball en equip i processos de reflexió sobre el propi aprenentatge, entre d’altres. La llei recull en una llista de descriptors operatius què significa ser competent en aquest sentit, és a dir, allò que l’alumne ha de saber fer en completar l’educació primària i l’ensenyament bàsic. A més, en les competències específiques de l’àrea s’inclouen elements per al seu treball. Per exemple:

    • En Matemàtiques: Competència específica 7. «Desenvolupar destreses personals que ajudin a identificar i gestionar emocions en enfrontar-se a reptes matemàtics, fomentant la confiança en les mateixes possibilitats, acceptant l’error com a part del procés d’aprenentatge i adaptant-se a les situacions d’incertesa, per millorar la perseverança i gaudir en l’aprenentatge de les matemàtiques».
    • En Llengua i Literatura: Competència específica 3. «Produir textos orals i multimodals, amb coherència, claredat i registre adequats, per expressar idees, sentiment i conceptes; construir coneixement; establir vincles personals; i participar amb autonomia i una actitud cooperativa i empàtica en interaccions orals variades».

    A més, es llisten els descriptors operatius que poden vincular-se amb aquesta competència, com a una brúixola per orientar. També s’inclou el disseny de les activitats i la integració d’aspectes d’altres competències clau.

    Però, on queden els continguts? Vegem el següent concepte clau: els sabers bàsics.

    Sabers bàsics de l’àrea

    Els sabers bàsics són els antics continguts. Fan referència tant a conceptes i procediments com a actituds i es denominen sabers bàsics perquè, a diferència de la llei anterior, s’ha fet una selecció d’aquells sabers que són importants per ser competents en l’àrea. Això no vol dir que no es puguin adquirir més sabers, el currículum marca els imprescindibles.

    Els sabers s’organitzen per cicles (primer cicle, segon cicle i tercer cicle). I, com l’enfocament és competencial, un mateix saber pot utilitzar-se en diverses competències, per la qual cosa serà necessari connectar-los. Un exemple: en matemàtiques, els sabers s’organitzen en sentits. Dins del sentit numèric tenim el saber Estratègies variades de comptatge, recompte sistemàtic i adaptació del comptatge a grandària dels números en situacions de la vida quotidiana en quantitats fins al 9999, en segon cicle. Aquest saber serà necessari tant per resoldre problemes com per raonar i provar conjectures matemàtiques.

    Per tant, es requereix una seqüenciació cíclica que permet treballar aquests sabers de manera intercalada i facilitar així la connexió entre els sentits que els conformen.

    Es requereix una seqüenciació cíclica que permet treballar aquests sabers de manera intercalada i facilitar així la connexió entre els sentits que els conformen.

    Criteris d’avaluació de les competències específiques

    Si canviem el que ensenyem hem d’actualitzar també la manera d’avaluar. Segons la LOMLOE, els criteris d’avaluació són «referents que indiquen els nivells d’acompliment esperats en l’alumnat en les situacions o activitats a les quals es refereixen les competències específiques de cada àrea en un moment determinat del seu procés d’aprenentatge». Aquests criteris d’avaluació són organitzats per cicles en Primària. En Secundària, són els mateixos per a 1r, 2n i 3r, i després trobem els de 4t.

    Això suposa un canvi respecte a la llei anterior, on els criteris d’avaluació estaven associats als continguts. És un pas endavant el fet de vincular els criteris a les competències específiques, perquè per fi podrem avaluar l’acompliment de l’alumne i no només el que sap. Com a cita la LOMLOE: «no existeix una vinculació unívoca i directa entre criteris d’avaluació i sabers bàsics: les competències específiques s’avaluaran a través de la posada en acció de diferents sabers».

    És un pas endavant el fet de vincular els criteris a les competències específiques, perquè per fi podrem avaluar l’acompliment de l’alumne i no només el que sap.

    Serà necessari, com apunta també la nova llei d’educació, dissenyar un procés d’avaluació global, continu i formatiu i comptar amb una gran diversitat d’instruments d’avaluació que ens permetin observar com l’alumne progressa en directe.

    Contextualització i situacions d’aprenentatge

    Com aterrem tot això en les activitats d’aprenentatge? Tal com assenyalàvem anteriorment, serà necessari transformar la nostra manera d’ensenyar. Hem d’apostar per metodologies que permetin a l’alumne actuar i desenvolupar les competències clau: aprenentatge cooperatiu, cultura de pensament, treball cooperatiu, avaluació per competències, aprenentatge basat en el joc, intel·ligència emocional, aprenentatge adaptatiu i contextualitzat i intel·ligències múltiples.

    A més, en el nostre dia a dia, perquè puguin desenvolupar les competències específiques de l’àrea, optarem per activitats que suposin un repte per a l’alumne i que estiguin connectades amb els contextos personals, socials i escolars en els quals es mou. Parlem de contextualitzar les activitats i d’oferir tasques autèntiques (rellevants, realistes i socialitzadores) perquè l’alumne conegui de primera mà com, allò que aprèn a l’escola, es transfereix a la vida real.

    Per a qui no tingui aquesta manera de treballar, la LOMLOE descriu com han de ser algunes de les activitats, definint-les en les situacions d’aprenentatge. Segons la LOMLOE, les situacions d’aprenentatge són «situacions i activitats que impliquen el desplegament per part de l’alumnat d’actuacions associades a competències clau i competències específiques, i que contribueixen a l’adquisició i desenvolupament d’aquestes».

    Com podem observar, entrant una mica en detall en les diferents àrees i conceptes de la nova llei d’educació LOMLOE, tots els aspectes clau estan connectats entre si i, per aconseguir un aprenentatge significatiu dels alumnes, han de treballar-se tenint en compte aquests vincles i interconnexions. Ja no ens trobem amb unitats i continguts aïllats, avancem cap a un ensenyament global, amb l’objectiu de formar als nostres alumnes perquè siguin persones competents i capaces en tots els sentits; preparats per al món actual.


    emat_bran_banner_cat
    ]]>
    https://www.tekmaneducation.com/ca/lomloe-competencies-especifiques-avaluacio-sabers/feed/ 0
    Coneix les 8 competències clau de la LOMLOE https://www.tekmaneducation.com/ca/coneix-8-competencies-clau-lomloe/ https://www.tekmaneducation.com/ca/coneix-8-competencies-clau-lomloe/#respond Fri, 25 Mar 2022 13:42:00 +0000 https://www.tekmaneducation.com/ca/blog/borrador-automatico/ Un alumne competent és aquell que sap utilitzar tots els seus coneixements i habilitats de manera estratègica per resoldre els problemes del seu dia a dia. És precisament aquest l’objectiu de la nova llei d’educació: que els nens i nenes siguin persones competents i preparades per al món real. Per aconseguir-lo, parteix del perfil de sortida dels alumnes i estructura tot l’ensenyament basant-se en competències clau. Aquestes competències es comproven mitjançant els descriptors operatius, que ens informen de les capacitats i coneixements que ha d’aconseguir l’alumne, i connecten amb les competències específiques d’àrea (de les quals en parlarem més detalladament en el nostre pròxim article).

    A tekman ja treballàvem basant-nos en les competències que estableix la Unió Europea, per la qual cosa tots els nostres programes educatius estan dissenyats tenint en compte el seu desenvolupament. Ara, passem de les capacitats a les competències i afegim continguts nous per reforçar-les. A més, amb tots els programes es treballen activitats contextualitzades, projectes autèntics i diverses metodologies per desenvolupar les competències. T’ho expliquem!

    1. Competència en comunicació lingüística

    La competència en comunicació lingüística combina diverses habilitats dels alumnes, ja que comprèn tota mena de comunicacions i suports: des de l’oralitat més habitual fins a la comunicació audiovisual o altres que també requereixen el domini de les tecnologies. Sigui com sigui la manera en què ens comuniquem, aquesta primera competència tracta de la interacció entre les persones

    Per descomptat, també parlem de lèxic, gramàtica, semàntica i ortografia; de dimensió sociolingüística, pragmàtica i discursiva. Treballarem a classe perquè els nostres alumnes millorin la lectura, l’escriptura, la parla, l’escolta i la conversa, a més de l’anàlisi de la informació i el seu sentit crític.

    Una bona forma de desenvolupar la competència lingüística és mitjançant la comunicació oral. Per això, en moltes activitats dels nostres programes educatius encoratgem als alumnes a què donin respostes als problemes oralment.

    2. Competència plurilingüe

    La competència plurilingüe o multilingüe es basa en la capacitat d’utilitzar diverses llengües per comunicar-se. A més de millorar i perfeccionar la llengua materna, aquesta competència anima a enriquir la comunicació dels alumnes amb el domini d’altres llengües: llengües oficials, llengües d’ús molt estès i fins i tot llengües clàssiques. 

    Una de les millors maneres de conèixer una cultura és precisament a través de la seva llengua i del seu llenguatge. En aprendre nous idiomes, els alumnes també augmentaran el seu coneixement sobre diferents pobles, països i cultures, adquirint una visió més àmplia del món on viuen.

    Recuperem la comunicació oral com a element clau també en aquesta competència. Per conèixer una llengua cal parlar-la! A més, treballem la comunicació mitjançant les converses que sorgeixen a classe, sigui amb els docents o amb els companys en els moments de treball cooperatiu.

    3. Competència matemàtica i en ciència, tecnologia i enginyeria

    La competència relacionada amb les STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) combina la importància de les matemàtiques, de les ciències i de la tecnologia per fer front als problemes del món modern.

    Per desenvolupar la competència matemàtica, els alumnes treballen els números, les mesures i les estructures, així com les operacions i les representacions matemàtiques, i la comprensió dels termes i conceptes matemàtics. Amb tot aquest coneixement, podran analitzar problemes i dades, arribar a les seves pròpies conclusions i reflexionar sobre els processos que han seguit per defensar-les. 

    D’altra banda, l’enfocament de la ciència i la tecnologia es vincula amb el coneixement i la conservació del medi natural, així com el progrés. També contribueixen al desenvolupament del pensament científic i formen als nens i nenes per a ser ciutadans responsables i capaços de fer judicis crítics sobre fets científics. I, tot això, com ho treballem? Mitjançant la física, la química, la biologia, la geologia, les matemàtiques i la tecnologia.

    Per treballar aquesta competència, a tots els nostres programes de matemàtiques afegim activitats que fomenten el desenvolupament del pensament lògic-matemàtic mitjançant el plantejament de problemes i el càlcul.

    4. Competència digital

    Ningú dubta que la competència digital és fonamental en el món actual, i més que ho serà en el dia de demà! Per això, la nova llei se centra en l’ús de les noves tecnologies, utilitzant-les perquè els nostres alumnes siguin més creatius i també més crítics, tenint més accés a la informació. Això sí, sempre fent-ne un ús responsable.

    Per desenvolupar la competència digital, treballem diversos llenguatges (textual, numèric, icònic, visual, gràfic i sonor) i aprenem a fer servir aplicacions i programes informàtics.

    A tekman creiem en la potència de les noves tecnologies i en la importància que els alumnes les dominin, i ho treballem mitjançant les plataformes digitals que acompanyen a tots els nostres programes.

    5. Competència personal, social i d’aprendre a aprendre

    Que important és aprendre a aprendre! Aquesta competència clau es basa en l’habilitat per iniciar, organitzar i persistir en l’aprenentatge, i el seu objectiu és que els alumnes aconsegueixin un aprenentatge més autònom i eficaç. Per a això, hauran d’aprendre a organitzar-se i a controlar els seus propis processos d’aprenentatge.

    En aquest punt, l’alumne combinarà el que sap sobre la seva pròpia manera d’aprendre, el que sap de la matèria i dels continguts que es treballen a l’aula i les estratègies de què disposa.

    A tots els programes de tekman trobem espais dedicats a la reflexió, que ajuden els alumnes a consolidar els coneixements treballats a classe i a prendre consciència de la manera en què estan aprenent. Una altra bona manera de treballar aquesta competència, que també comprèn habilitats socials, són les activitats que fomenten l’aprenentatge cooperatiu. En trobareu moltes en els nostres programes!

    6. Competència ciutadana

    Aquesta competència comprèn la competència social i la cívica i tracta temes tan importants com la igualtat i la no discriminació, la democràcia, la justícia i els drets humans. 

    Per començar, la competència social cerca el benestar personal i també col·lectiu, amb un bon estat de salut físic i mental, a més d’altres factors socioeconòmics determinants. D’altra banda, la competència cívica se centra en el coneixement de conceptes sociopolítics i econòmics de caràcter més global, com per exemple la solidaritat i la importància dels esdeveniments històrics. El món és un lloc enorme i complex! Hem d’ajudar els nostres alumnes a anar comprenent a poc a poc com funciona i què podem fer per millorar-ho, ja que els nostres actes locals també tenen conseqüències globals.

    Seguim amb l’aprenentatge cooperatiu com a una bona metodologia per a treballar les competències que inclouen habilitats socials. En ell, els alumnes aprenen a treballar junts amb un objectiu comú, a comunicar-se i a arribar a acords entre tots.

    7. Competència emprenedora

    El sentit de la iniciativa i esperit emprenedor (SIE) ens ajudarà a transformar les idees en una cosa real, reconeixent les oportunitats personals, professionals i també comercials, perquè no oblidem que es tracta de formar a adults competents i capaços de viure en el món actual. 

    Aquesta competència requereix moltes habilitats, com la capacitat d’anàlisi, organització, adaptació, presa de decisions, resolució de problemes, treball cooperatiu, responsabilitat, sentit crític, autonomia i confiança en un mateix.

    A tekman treballem l’esperit emprenedor dels alumnes mitjançant els projectes i el PBL, l’aprenentatge basat en problemes; dues metodologies que permeten als alumnes centrar-se a resoldre un problema presentat a l’aula o aconseguir el producte final d’un projecte.

    8. Competència en consciència i expressió culturals

    L’última de les competències clau ens parla de la importància i la riquesa de les diferents cultures: conèixer-les, apreciar-les i acostar-nos a elles amb una actitud oberta i respectuosa. També fomenta la creativitat i la participació en la vida cultural, contribuint al patrimoni cultural i artístic de totes les comunitats. 

    A més, aquesta competència també posa l’accent principalment en l’expressió artística i plàstica, fonamentals per mostrar tant la identitat cultural compartida dels pobles com la personal, de cada individu.

    Ja sabeu que ens encanta la creativitat! Tots els nostres programes contenen activitats que fomenten la creativitat dels alumnes i els animen a expressar-se, mitjançant l’art o la comunicació oral i l’ús d’altres llengües. A més, tenim molt en compte les intel·ligències múltiples per dissenyar activitats que permetin a tots els nens i nenes donar el millor de si mateixos.


    Vol saber més sobre les competències? Ampliem la informació en aquests articles:

    emat_bran_banner_cat
    ]]>
    https://www.tekmaneducation.com/ca/coneix-8-competencies-clau-lomloe/feed/ 0
    Què puc trobar al nou myroom, el gestor d’aula online per a docents tekman? https://www.tekmaneducation.com/ca/myroom-tekman-cat/ https://www.tekmaneducation.com/ca/myroom-tekman-cat/#respond Wed, 14 Jul 2021 09:25:00 +0000 https://www.tekmaneducation.com/blog/myroom-tekman/ Imagina un espai virtual en el qual trobar tot el necessari per donar les teves classes, on a més, pots apuntar-te a formacions, llegir articles interessants, rebre notificacions i molt més. Tot això és el que t’ofereix myroom, el gestor d’aula online per a docents tekman.

    Hem treballat amb moltes ganes perquè sigui un espai fàcil d’usar i accessible, així que estem segurs que et serà de moltíssima utilitat per quan decideixis utilitzar algun dels nostres programes educatius. T’expliquem en què consisteix!

    Què tindràs al nou myroom?

    Myroom és un gestor digital que et permet consultar les guies del mestre i els llibres de l’alumne dels nostres programes EMATLudiletrasSuperlletres, Inspira o Ajedrez en el Aula. A més, podràs accedir als materials dels programes des d’on et trobis de manera senzilla amb el teu usuari, a més de consultar la teva agenda de formacions, Labs, tallers i Webinars de forma personalitzada.

    Però això no és tot, perquè aquest curs que ve tens diverses novetats que t’expliquem a continuació. Comencem!

    Novetats myroom per al curs 21/22

    Aquest curs descobreix una nova manera de fer classes gràcies al nou myroom. T’expliquem algunes novetats importants que necessites saber!

    • Et facilitem la preparació i implementació de les diferents sessions dels nostres programes.
    • Tots els recursos que necessites per realitzar les teves sessions els trobaràs en una sola pantalla, juntament amb la Guia del Mestre i el Llibre de l’alumne i podràs projectar-los o reproduir-los en una pantalla.

    Què et trobaràs en aquesta plataforma?

    • Materials necessaris per a cada classe desgranats sessió per sessió.
    • Si tens el programa EMAT, a myroom tindràs un breu vídeo que explica com has de preparar cada sessió; especialistes amb més de 10 anys d’experiència et parlen de tu a tu i t’expliquen com dur a terme les sessions d’EMAT. Quelcom únic i revolucionari per donar les teves classes! A més, si ho desitges, pots complementar la informació de cada vídeo amb l’explicació detallada de la Guia del Mestre impresa.
    • La Guia del Mestre i el Llibre d’alumne digitalitzats perquè puguis prendre notes i consultar els resultats de cada activitat en un sol clic.
    • Tots els materials de suport necessaris per a cada sessió.
    • Vídeos d’ús de producte que considerem rellevants per a donar-te suport en cada sessió.
    • A les sessions que recomanem l’ús de l’eina digital del teu programa tindràs un accés directe a cada plataforma i podràs accedir a un informe online perquè coneguis en temps real els resultats dels teus alumnes.

    A més, a la mateixa plataforma trobaràs tots els materials, aplicacions digitals, eines d’avaluació i formacions i webinars que necessites.

    Finalment, a myroom et mantindrem informat en tot moment sobre novetats del sector, entrevistes, vídeos i, en general, els continguts que creem al nostre blog. Ho farem a través d’una secció pròpia que veuràs en myroom amb el més destacat del nostre blog.

    A myroom et mantindrem informat en tot moment sobre novetats del sector

    Ah! També tens accés a la plataforma de formació i a l’apartat de tutorials amb vídeos explicatius de conceptes pedagògics relacionats amb els nostres programes. A més, tens disponible un sistema de notificacions perquè no et perdis res i estiguis informat al moment de tot el que passa al món tekman.

    T’ha semblat interessant myroom? Si ets docent tekman i encara no saps com entrar a myroom fes clic aquí. I si i tens qualsevol pregunta sobre myroom pots contactar-nos a través d’aquest formulari o posar-te en contacte amb el teu assessor pedagògic i et respondrem al més aviat possible, Gràcies!

    ]]>
    https://www.tekmaneducation.com/ca/myroom-tekman-cat/feed/ 0