coronavirus archivos • tekman education Revoluciona l'educació, multiplica l'aprenentatge Thu, 15 Jun 2023 10:31:05 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.5 Quines activitats musicals puc fer des de casa? https://www.tekmaneducation.com/ca/activitats-musicals-des-de-casa/ https://www.tekmaneducation.com/ca/activitats-musicals-des-de-casa/#respond Mon, 20 Apr 2020 13:58:38 +0000 http://www.tekmaneducation.com/?p=36234 La música és una gran aliada per al desenvolupament mental dels nens. De fet, científics de renom com David Bueno (col·laborador del nostre programa Inspira amb la Càtedra de Neuroeducació de la UB), afirma que la música hauria de ser uns dels eixos vertebradors de l’educació, com a mínim fins a Primària. Per això creiem que és tan important que, en aquesta situació que ens ha tocat viure, dediquem un espai a fer activitats musicals per realitzar a casa.

Hem agafat 3 activitats fàcils de realitzar a casa perquè els més petits de l’Etapa Infantil gaudeixin de la música escoltant-la però també creant-la! Us atreviu amb totes? Podeu descarregar-les clicant a continuació i, si voleu seguir llegint, teniu un resum pautat per fer les sessions des de cas.

 

 >> Fes clic aquí i descarrega’t les sessions de música <<

 

 

Quins passos seguir per realitzar les sessions des de casa?

 

Com que aquestes sessions que t’has descarregat estan extretes directament del programa Inspira per fer a l’aula, a continuació teniu, pas a pas, l’explicació de com fer des de casa cada una de les activitats de música que et regalem.

 

  • MOU-TE AMB RITME

En aquesta activitat aprendrem a seguir el ritme amb unes maraques casolanes que podrem fabricar de manera fàcil i sostenible. És una activitat que permet que els més petits descobreixin els vegetals a través de la música i aprenguin a utilitzar uns instrument de percussió que ells mateixos hauran fabricat. Activitat extreta del projecte Nyam! Xof! Mmm! d’Inspira (sessió número 12).

  1. Mireu amb els nens el vídeo The Vegetable Orchestra que trobareu a dalt i animeu-los a identificar els vegetals que apareixen allà.
  2. Si us atreviu, podeu experimentar amb algunes verdures que tingueu a casa i crear la vostra peça musical. Si ho feu, compartiu-ho a les xarxes amb el hastag #tekmanacasa, així podrem veure-la!
  3. Per donar-li un toc de percussió al vostre tema musical, feu unes maraques reutilitzant envasos de iogurs i omplint-los de cigrons secs o arròs. Després tanqueu-los bé i decoreu-los per personalitzar les vostres maraques.
  4. Voleu una altra peça musical divertida per acompanyar el ritme amb les vostres maraques? Vegetables de The Beach Boys és una gran cançó que segur que us farà moure i seguir el ritme amb el vostre nou instrument.

 

  • LA MÚSICA DE L’AIGUA

L’experimentació sonora permet una gran activitat neuronal, a més de potenciar el desenvolupament cognitiu i psicoemocional. En aquesta activitat, els nens aprendran els diferents sons que es poden realitzar amb l’aigua, els tons, les textures sonores i, a més, aprendran història de la música clàssica. Activitat extreta del projecte Sota els meus peus (sessió 18) d’Inspira.

 

  1. Prepararem un cub o un recipient gran amb quatre dits d’aigua i deixem que els nens manipulin l’aigua per trobar diferents tipus de so (remenant-la tranquil·lament, esquitxant amb els dits, picant-la suaument amb el palmell de la mà oberta, agafant l’aigua amb la mà i deixant-la caure…).
  2. Després podem sentir Jeux d’eau, una peça del compositor Maurice Ravel interpretada per la pianista Martha Argerich (la trobareu una mica més abaix). La peça pretén imitar els sons de l’aigua: les cascades, els rierols, els salts d’aigua, etc.
  3. Animeu als nens a fer un dibuix del que sentin en aquell moment, mentre escolten la peça. Veureu quines creacions més boniques fan!

 

  • SOM PLUJA

Aquí la idea és conèixer i gaudir de la música de la natura. La música està a tot arreu i es pot gaudir en situacions tan quotidianes com la pluja, el vent o el moviment de les fulles dels arbres.

 

  1. El primer que farem és escoltar la peça Rain Forest de Moondog, un músic cec que vivia a Nova York i se’l coneixia com a “el víking de la Sisena Avinguda”. Explicarem als nens que la música imita la pluja, tan necessària pels camps.
  2. Els proposarem diferents accions per imitar la pluja mentre acompanyem la música. Per exemple posar-se el palmell de la mà molt a prop de la boca i bufar imitant el vent, picar els dits d’una mà amb els de l’altra (primer un dit petit contra l’altre, després un dit índex contra l’altre, després amb dos dits junts, tres i quatre), picar les mans contra les cuixes (variant la durada de cada cop i la intensitat), etc.
  3. Per acabar, tornarem a escoltar la peça, convidant els nens a moure’s per l’espai lliurement, imaginant-se que són gotes de pluja.

 

T’han semblat interessants aquestes activitats? Com hem comentat, formen part d’Inspira, el nostre programa per a Infantil basat en la pedagogia verda i l’educació emocional. Si vols descobrir més coses sobre Inspira, fes clic al banner i descarrega’t més activitats.

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/activitats-musicals-des-de-casa/feed/ 0
Com treballo EMAT (infantil) des de casa? https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-infantil-desde-casa/ https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-infantil-desde-casa/#respond Wed, 18 Mar 2020 16:16:59 +0000 http://www.tekmaneducation.com/blog/2020/03/18/emat-infantil-desde-casa/ Com sabràs, ens tocarà passar-nos uns dies a casa per culpa del famós coronavirus. Primer de tot, volem animar-te davant aquesta situació que ens està tocant viure i que no és gens fàcil. Molta força! Nosaltres, farem tot el que estigui a les nostres mans perquè aquesta situació t’afecti el menys possible, i, com és normal, estaràs preguntant-te què pots fer per seguir treballant amb EMAT (Infantil).

Per tal d’oferir-te solucions, a continuació et facilitarem activitats lúdiques i manipulatives per continuar ensenyant matemàtiques als més petits, des de casa

Recursos per seguir treballant EMAT (infantil) des de casa

  • Cançons: cançons d’EMAT per a que puguin escoltar-les i ballar-les
  • Contes EMATIS: els contes i vídeos dels EMATIS.
  • Matijocs: els taulers per seguir jugant als matijocs que ja coneixen.

Activitats quotidianes, manipulatives cotidianas, manipulativas y lúdicas para practicar matemáticas en casa*:

Proposem les següents activitats perquè els nens puguin continuar practicant els continguts i, sobretot, seguir jugant amb ells i descobrint el món a través de les matemàtiques.

Aprofitem per proposar activitats contextualitzades en el món quotidià dels més petits com recollir les joguines i classificar-los, o trobar figures geomètriques a casa i associar un nombre a la quantitat de botons que representa.

  • Recompte diari: activitats diàries de comptatge amb objectes quotidians i associació de el número amb la quantitat. Es pot fer associant el nombre de persones amb el nombre de gots i coberts o per exemple, fer un recompte diari amb els dits (de el 0 a l’10 de forma ascendent i descendent). També podeu comptar quants mitjons hi ha: en funció de l’edat, podem demanar que expliquis els mitjons per parelles, és a dir de 2 en 2.
  • Seriacions: practicar seriacions amb els blocs lògics dels estoigs o altres objectes que els alumnes tinguin a casa.
  • Atributs: organitzar les joguines o altres objectes per mides, per colors, etc., aparellar objectes quotidians com mitjons, sabates, etc.
  • Grafia de nombres: realització de la grafia de nombres amb plastilina, farina, sorra.
  • Geometria manipulativa: crear figures geomètriques amb material manipulatiu (plastilina, escuradents, etc.); activitats de reconeixement de formes geomètriques mitjançant jocs de construcció i de reconèixer figures geomètriques a casa (exploradors de figures).
  • Psicomotricitat fina: tasques de retallar, premsar, esquinçar, fer boletes de paper i agafar-les amb índex i polze, amb pinces i posar-les en diferents pots, etc.

*Les propostes concretes d’aquestes activitats s’han d’adaptar a l’edat de cada alumne i al seu moment maduratiu.

  • Jocs tradicionals i de taula

També recomanem jocs tradicionals que tots coneixen o jocs de taula que podeu tenir, adequats per practicar, divertir-se i passar una estona jugant en família:

  • Jocs tradicionals: Veig veig geomètric, 3 en ratlla, Oca, La xarranca, Recerca de l’tresor, Què ha canviat? (El petit surt de l’habitació i es canvia alguna cosa de lloc), puzles
  • Jocs de taula: recomanem, a partir de 3 anys, El meu primer fruiter (Fava), Unicorn centelleigs, el camí als núvols (Fava) i Bugsy (Cayro); a partir de 4 anys, Ral·li de pastanagues (Fava), 1,2,3! (Devir) i Topologix (Djeco); i a partir de 5 anys, Hungry Shark (Àtom Games), Monza (Fava) i Rush Hour Jr (ThinkFun).

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/emat-infantil-desde-casa/feed/ 0
Com treballo Ludilletres (infantil o primària) des de casa? https://www.tekmaneducation.com/ca/ludi-des-de-casa/ https://www.tekmaneducation.com/ca/ludi-des-de-casa/#respond Tue, 17 Mar 2020 10:48:41 +0000 http://www.tekmaneducation.com/blog/2020/03/17/trabajar-ludiletras-desde-casa/ Com sabràs, ens tocarà passar-nos uns quants dies a casa per culpa del famós coronavirus. Primer de tot, volem animar-te davant aquesta situació que ens està tocant viure i que no és gens fàcil. Molta força!

Nosaltres, farem tot el que sigui a les nostres mans perquè aquesta situació t’afecti el menys possible, i, com és normal, t’estaràs preguntant què pots fer per a continuar treballant amb Ludilletres, des de casa.

Amb la finalitat d’oferir-te solucions, a continuació et facilitarem una sèrie de recursos perquè puguis practicar, repassar i continuar treballant amb els teus alumnes de Ludilletres, des de casa.

Recursos per treballar Ludilletres (infantil) des de casa

Fes clic aquí i descarrega 'Ludi des de casa'
 

  • Cançons
  • Endevinalles: compartim material per a continuar treballant els recursos lingüístics.
  • Traç i escriptura: per a repassar els traços de les lletres, tenint en compte el punt d’inici i la direccionalitat.
  • Tens disponible la nostra aplicació mòbil de Ludi per a Android aquí, i per a Apple, en aquest altre enllaç.

A continuació us proposem una sèrie d’activitats manipulatives i vivencials per a practicar l’escriptura, conscienciació fonològica i discriminació visual per a treballar amb 3, 4 i 5 anys:

 

3 anys

 

Escriptura: 

  • Que escriguin el seu nom tots els dies.
  • Confecciona el teu nom: podeu imprimir amb lletra tekman school en majúscula, retallar cada lletra del nom i confeccionar-lo.
  • Activitats manipulatives: realització de la grafia de les lletres amb plastilina, farina, sorra, etc. Pots utilitzar el Traçalletres 4 en minúscula.

 

Conscienciació fonològica:

  • La caixa viatgera: La caixa de la i i de la o. Buscar objectes de casa que continguin la lletra i o o.
  • Buscar noms de familiars, amics i mascotes contenen la i o l’o.

 

Discriminació visual:

 

  • Buscar les lletres que contenen el nom de l’alumne a Traçalletres.

 

4 anys

 

Escriptura:

  • Escriptura del nom i la data tots els dies.
  • Escriptura del nom d’algun familiar.
  • Confecciona el teu nom. Imprimir amb lletra tekman school en majúscula, retallar cada lletra del nom i confeccionar-lo.
  • Realització de la grafia de les vocals amb plastilina, farina, sorra, etc. Pots utilitzar el Traçalletres en minúscula.
  • Tallar amb tisores: pots utilitzar revistes, fulls reciclables, paper de diari, etc.

Conscienciació fonològica:

  • La caixa viatgera: La caixa de la i, u , a, e i la o. .Buscar objectes de casa que continguin la lletra i o u.
  • Buscar quins noms de familiars, amics i mascotes contenen la i, l’o, l’a, l’e i l’o.

Discriminació visual:

  • Buscar les lletres que contenen el nom de l’alumne a Traçalletres.

 

5 anys

 

Escriptura:

  • Escriptura del nom en minúscula i la data tots els dies.
  • Escriptura del nom d’algun familiar en minúscula.
  • Realització de la grafia de les lletres amb plastilina, farina, sorra, pintura, etc.
  • Escriu frases o paraules sobre el que vulguis. Podem demanar al nen que faci un dibuix sobre el que ha escrit.
  • Caçadors de paraules: Posar cartells per la casa perquè l’alumne els pugui caçar i escriure en una fulla.
  • Tallar amb tisores: pots utilitzar revistes, fulls reciclables, paper de diari, etc.

 

Conscienciació fonològica:

  • La caixa viatgera: Crear una caixa i anar canviant les lletres que contingui. Buscar objectes de casa que continguin les lletres treballades.
  • Buscar quins noms de familiars, amics i mascotes contenen les lletres treballades.

Discriminació visual:

  • Buscar les lletres que conté el nom de l’alumne i de familiars en traçalletres.

 

Recursos per a treballar Ludilletres (primària) des de casa

Hem preparat una sèrie de textos i activitats perquè els nens puguin continuar practicant lectura, comprensió oral i lectora, expressió escrita i oral i alguns aspectes més formals de la llengua:

 

>> Tots els recursos que et proposem els trobaràs fent clic aquí <<

 

  • Lectoforum i taller de comunicació: textos de diferents tipologies per a practicar la lectura i comprensió lectora, o per a ser escoltats i practicar la comprensió oral.
  • Taller d’expressió escrita: organitzadors gràfics per a escriure noves cartes, notes, descripcions, etc.
  • Ludirepte: exercicis per a repassar alguns continguts de l’àrea de llengua.
  • Dictats: textos molt breus i textos locutats per a ser escrits i repassar les normes ortogràfiques.
     

 

També et proposem que dediquis estones a jugar en familia als següents jojcs tradicionals:

  • Diari lector: una fitxa per a proposar després de cada llibre llegit i construir un diari lector.
  • Àudios i vídeos: contes per a practicar la comprensió oral (després pots proposar-los fer un dibuix) i vídeos protagonitzats pels Ludinens per a repassar les regles ortogràfiques i gramaticals.
  • La nostra app Ciberludiletras: la nostra plataforma online s’ajusta al ritme de cada alumne, i podreu practicar l’eficàcia lectora i les regles ortogràfiques i gramaticals en funció del ritme maduratiu de cada nen.
  • Joc de taula “Llança el teu conte”, “Llança’t”  i “Posa a prova la teva imaginació”: amb un tauler i un dau podreu passar la tarda inventant escenes i contes amb els quals viure aventures.
  • Jugant amb les lletres en família: 1) Jugar amb les lletres i paraules: busquem paraules a diraris, revistes, etc, i construïm oracions amb elles. També podem retallar lletres per a construir paraules. 2) Jugar al telèfon boig: el primer membre de la família pensa una oració i la hi diu al següent a cau d’orella de forma molt ràpida. El segon li diu al tercer el que ha entès i després li ho diu al següent; al final comprovem si el que ha arribat al final de la ronda era el mateixa que va dir la primera persona. 3) Paraules encadenades: diem una paraula i hem de buscar una altra que comenci per l’última síl·laba de la paraula anterior. 4) Oracions encadenades: construir oracions en família on la primera persona diu una paraula i la següent ha de repetir aquesta paraula i afegir una altra, en forma de cadena; es pot continuar la ronda fins on vulguem.

Altres jocs relacionats amb les lletres:

Jugar a buscar endevinalles, recitar embarbussaments, etc.

Jugar al “Penjat” amb diferents temàtiques: animals, coses que es troben a casa, aliments, països, personatges de contes, pel·lícules, etc.

Jugar a “Alto-el-foc” amb les categories que vulguem posar i alternant diferents lletres.

Jugar a “Les Pel·lícules” per a fer mímica.

Altres jocs de taula: alfabets per a construir paraules, dominós de síl·labes, dominós de síl·labes travades, dominós de paraules sinònimes i antònimes, Memorys de paraules, Pictionary de Mattel, Dobble, Scrabble de Mattel, Trivial Júnior de Hasbro, etc.

T’han semblat interessants aquests recursos? Esperem que sí! Recorda que tots els trobaràs en aquest enllaç.

Abans d’acomiadar-nos, volem recordar-te que tens disponible la nostra app de Ludi (en castellà, però), per a Android aquí, i per a Apple, en aquest altre enllaç.

Recorda que és important explicar a les famílies l’activitat i després posar-ho en comú. També volem recordar-te que en aquest article t’expliquem (en llengua castellana) com ajudar els nens a continuar treballant des de casa. Pots fer-li-ho arribar als pares i mares dels teus alumnes!

Finalment, és important recordar que no es tracta de fer-ho tot alhora. Tenim dies per davant i moltes activitats, i els nens han d’adaptar-se a la nova situació i espai. L’important és que tots gaudeixin del procés de lectoescriptura i acabin agafant gust per les paraules. Ah i si tens qualsevol dubte respecte a Ludi, no dubtis a preguntar al teu assessor pedagògic de tekman habitual i et respondrà el més ràpid possible.

Molt ànim a tots!

]]>
https://www.tekmaneducation.com/ca/ludi-des-de-casa/feed/ 0